Dívák (2021) ☆ 👁

Divas

(Kőrösi Máté)

magyar dokumentumfilm

4,2
★★★★☆
63 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-01-13 13:42:50 Hege (4) #11

"nem egyszer történt olyan, amikor előítéleteim meghazudtoltak, vagy akár egy akaratlanul is érdektelennek tartott embert egy-egy beszélgetés után elképesztően érdekesnek találtam."
De jó, hogy ezt kiemelted! Úgy gondolom, sőt, határozottan tudom, hogy minden ember érdekes. Kivétel nélkül. Az már más kérdés, hogy ki mennyire közvetlen, vagy mennyire tud egy ember megnyílni egy másik személynek. Addig a pontig, amíg ez nem következik be, gyakran elhamarkodottan könyvelhetjük el a másikat sótlan, unalmas, érdektelen személyiségnek. De mihelyst leomlanak a falak és bepillantást nyerhetünk valakinek az életútjába a maga tragédiáival, bukásaival, felemelkedéseivel és érzéseivel, rögtön más szemmel tekintünk majd rá. És ezalól a Dívák sem kivételek.

előzmény: ChrisAdam (#6)

2022-01-11 13:39:08 Mikkey (4) #10

Én azért van tag akit féltek a Dívákból. Emesét . Erősek meg minden, de ha jön egy erősebb szar hullám azt nem tudni hogy győzi majd, erre utalt is egyikük, a hogyan látják egymást a jövővel kapcsolatban, és nála azért nem egyöntetű még a siker! De minden jót, sok erőt nekik és a hasonló cipőben járó sorstársaknak!

előzmény: ChrisAdam (#6)

2022-01-10 23:47:59 zéel (5) #9

Egy jó dokumentumfilm mindenekelőtt objektív, vagyis a személyes érzelmek nem befolyásolják a film készítőjét.
Gondoltam eddig! Kőrösi Máté ugyanis, nem leplezetten, nagyon szubjektív filmet készített. Szerencsénkre. Ő, szemmel láthatóan, nagyon is együttérez a lányokkal, mondhatni drukkol nekik. És alighanem ezért van, hogy a film alanyai nagyon közel engedik magukhoz a rendezőt, megnyílnak neki. Talán jobbam is, mint bárki másnak.
Bravó Kőrösi Máté!

2022-01-10 16:39:36 ender1112 (3) #8

Én meg pont most vittem le hármasra, igaz, nem ChrisAdam miatt, hanem egyéb hozzászólások és interjúk miatt.
A rendezőnek nemcsak a hangja irritáló kissé, de a rajzos megjelenítése is, meg amúgy is feleleges ő ebbe a filmbe. Az őszinteség sem akkora, ami végülis az önként jelentkezés és a kamera miatt érthető; szó nincs semmiféle Z generációs problémák megjelenítéséről, "csak" a rossz családi háttér következményeiről. Ettől persze simán nézhető és élvezhető a film, csak hát nincs benne semmi plusz,amit ne láttál volna már jó pár másikban, akár sok évvel ezelőttiekben.

2022-01-10 15:16:06 Ugor (5) #7

Elolvastam, talán nem vagyok egy túl befolyásolható alkat, de meggyőztél, meg bizony. Annyira értem, amit írsz, hogy a plafon szakadjon rám, ha most nem javítom át ötösre!

előzmény: ChrisAdam (#6)

2022-01-10 14:37:07 ChrisAdam (5) #6

Elképesztően érdekes film (film?). Különleges élmény. De kell hozzá az az evolúció, amit kettővel lejjebb Ugor említ. Szinte káprázatos, ahogy szemmel láthatóan szép lassan kibontakozik és megragad a film, a hús-vér főszereplők, az ő miliőjük - még az elsőként borzalmasan hangzó narráció is barátságos lesz. Aztán utána meg ezerrel olvasol interjúkat, kutatsz a sztorijuk után, mert rájössz, hogy még-még-még kíváncsi vagy rájuk.

Pár hónappal korábban, mikor az előzetes megérkezett, nagyon kíváncsivá tett. Sejtettem, hogy ez nem egy átlagos dokumentumfilm, itt többről van szó - még ha a felszín ezt is mutatja -, de ami rögtön szemet szúrt, hogy a videó alatti kommentekben elkezdték csípőből savazni, "hosszú körmondatokban" elemezgetni a még nem látott filmet: belpesti suttyóság, SZFE-okádék, pusztító igénytelenség, patikamérlegen kimért műanyag, kötelező kvótabuzulás...
Persze hülyeség azt gondolni, hogy ezek az emberek pár hónap múlva meg is nézik a filmet, és netán visszatérnek, hogy helyesbítsék a kommentjeiket, pedig nagyon tanulságos lenne nekik is találkozniuk Szanival, Emesével és Tinával, az ő történetükkel, ami tényleg látványosan rombolja porig az előítéleteinket.

Eddigi rövidke életem során hála égnek, és tényleg szerencsére nem egyszer történt olyan, amikor előítéleteim meghazudtoltak, vagy akár egy akaratlanul is érdektelennek tartott embert egy-egy beszélgetés után elképesztően érdekesnek találtam. Kőrösi Máté ezt viszi képernyőre, kísérletezik, belebújik egy hónapokig forgó kandikamera bőrébe, és csak figyel.

És leginkább csak figyel, mert nem is ő ás le mélyre, neki elég csak nyitott szemmel és bekapcsolt kamerával járnia, hogy meglássa a lányok valódi arcát. Nem rejtik ők véka alá, kis idővel bátran és kendőzetlenül mutatják meg, kik ők, mit éreznek. Meg amúgy is, az ember nem tudja eléggé eltakarni magát ahhoz, hogy valódi figyelemre ne fedje fel magát.

Ami pedig tényleg katarzist ad, hogy a főszereplők nem sebzett és sajnálatra méltó fiatalokként vonulnak át a Deákon, akiken átgázolt az élet, a Dívák nem nyomorpornó. Szani, Emese és Tina úgy búcsúznak el, hogy tudjuk, rendkívül erős, céltudatos és értékes emberek. Kőrösi Máté kissé szájbarágós narrációban ezt persze tudtunkra is adja, de ez ugyanúgy az ő története is.

Különleges élmény, amikor az alkotó előbújik a kamera mögül, ezért sem hagyományos doku a Dívák. Különleges az is, hogy nem helyezi kontextusba a főszereplőket, nem arra fókuszál, hogy feltérképezzük életterüket (még ha kis Google után pontosan tudhatjuk a Belvárosi Tanoda helyét), ők nem feltétlenül budapesti fiatalok: mintha hangsúlyozná, hogy ez nem csak ennek a három lánynak a története. Sőt.

Szuper utazás a Dívák, hálás vagyok érte. Ezt kéne vetíteni az iskolákban, piszok őszinte és valódi. Szaninak, Emesének és Tinának pedig nagyon-nagyon szurkolok, miközben egy pillanatig sem aggódok.

2022-01-10 13:38:40 zéel (5) #5

...és van szülő (anya!), aki még halálában is megbántja gyermekét ( a búcsúlevél)

2022-01-09 20:11:15 Ugor (5) #4

Nahát, ez egy nagyon különleges filmélmény. Az elején veszettül utáltam, de mindenkit, a lányokat kissé, a Máté hangja viszont annyira irritált, ez az idióta, nyamvadt intonáció, hogy pergett a vakolat a csigolyáimról tőle, azután egy részen kissé unalmas is lett, érdektelen, nehezen szerethető az egész, azután meg történt valami és iszonyúan érthetővé, szerethetővé, átélhetővé vált a dolog, kicsit némi sajnálat, aztán határozott szimpátia, ölelés, elfogadás, drukkolás, segítő áldás, minden volt részemről. Hát ez a film evolúciója. És akkor ezzel el is meséltem a sztorit.

2022-01-05 22:18:30 Hege (4) #3

Minden generációnak megvannak a maga frusztrációi. Ez a helyenként vicces, szomorú, megrázó, tanulságos coming of age doku hitelesen mutatja be a Z generáció mindennapi problémáit.
Szülőnek lenni sosem volt egyszerű, de talán napjainkban az egyik legnehezebb.

2022-01-02 20:30:56 zéel (5) #2

Egy hiteles film. Egy egészen kiváló film. Annyira őszinte, természetes, bármilyen képmutatástól mentes, mint amilyen az a (ritka!) iskola is lehet, ahova a három lány jár.
És hát nagyon jó fejek ezek a fiatalok. Kell is, mert nem egyszerű az élet annak, aki érzékenyebb az átlagnál.
Jut eszembe Kosztolányi Dezső:
Húsz éves koromban olyan érzékeny voltam, mint egy nyúzott ember, akinek az élet és világ minden érintése halálos fájdalmat okoz. Ez az érzékenység az évek során lassanként tompult, a tapasztalatok hatása alatt közönnyé fakult, hogy élni tudjak. Ha most, negyvenéves koromban csak egy pillanatra is visszatérne régi érzékenységem, mai tudásommal olyan robbanó vegyületet alkotna, hogy nyomban szörnyethalnék tőle, mint valami hőgutától. Azt, aki csak negyven évig élt ezen a földön, és elbírta mindazt, amit látott-hallott, joggal lehet vádolni érzéktelenséggel, sötét és elvetült cinizmussal.

2021-11-16 06:56:15 dittike (5) #1

Őszintén beszél fiatal lányok mindennapi életéről, problémáiról, melyek talán első ránézésre nem is látszódnak a film valós szereplőin.