Together (2021) ☆ 👁

Együtt

(Stephen Daldry)

angol dráma, vígjáték

?,?
 
2 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-09-26 14:13:02 Rorschach (5) #1

Úgy 90%-ig biztos voltam benne, hogy a Together nem fog tetszeni. Egyrészt Daldry munkássága soha nem állt hozzám kimondottan közel (ma enyhén fogalmazós nap van), másrészt pedig a covidról filmet készíteni 2020-21-ben, mikor még bőven nincs vége a sztorinak... hát kicsit olyan, mint Trumpról temérdek balos doksit csinálni, mikor még bőven hivatalban volt. Ez a téma számomra az ambíció teljes hiányát tükrözi és kb. a filmkészítői megfelelője annak, ha megragadjuk és letépjük a térdmagasságban lógó gyümölcsöt. Én azt gondolnám, hogy nem ártana 5-10 év távlatából vizsgálni ilyesféle eseményeket ahhoz, hogy átfogó, teljes kontextust felölelő filmet lehessen készíteni a témában, másmilyet meg minek.

Összegezve tehát fel voltam készülve rá, hogy egy elefántcsonttoronyból letekintős, Imagine-éneklős, leereszkedő kalap szart fogok látni.

Mindezt csak azért tartottam fontosnak leírni, hogy éreztessem, az előítéleteim éjsötét vermének legmélyéről kellett kiverekednie magát a Togethernek. És sikerült neki, de még hogy.

Nem akarom azt írni, hogy öt perc alatt beleszerettem, de nem járnék messze az igazságtól. Lehengerlően kezd a mozi, rögtön kiderül, hogy ezt a sztorit az isten is a színpadra teremtette, és nagyon remélem, megcsömörlésig fogják is játszani a világ színházai(könyörögve kérek mindenkit, hogy ne nézzen előzetest, és erre csak menet közben jöjjön rá); emellett az is látszik, hogy a script Dennis Kelly legfényesebb, Utopiás napjait idézi. Apropó, már az első jelenetben kisül, hogy a Together a színészein fog állni vagy bukni.

És akkor elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol elkezdek a színészekről ömlengeni, mert amit itt Horgan és főleg McAvoy letesznek az asztalra, attól a hideg fogja rázni a nézőt. Való igaz, hogy a film formátuma is adja a színészek alá a lovat, de ilyen őszinte és emberközeli teljesítményt nagyon, de nagyon ritkán látni filmen. Engem teljesen elvarázsoltak mindketten, McAvoyhoz pedig a padlizsánsütő monológjáért habozás nélkül hozzávágnám a világ összes, színészeket illető díját.

Ez az egyik oka a csillagos ötösnek, a másik pedig a már említett forgatókönyv. Meglepő helyről jött egy ilyen józan, átlagemberi problémákat feldolgozó történet, ugyanis a Together az égvilágon semmiben nem hasonlít a Utopiára - már a minőségét kivéve. Rém megkapó viszont, ahogy a filmet nézve nem azt láttam, hogy übergazdag világsztárok próbálják elnyerni az én kis halandó szimpátiámat (à la bicskanyitogató Imagine-cover), hanem azt, hogy mások ugyanazt a tehetetlenséget, pánikot, választott elöljáróinkkal szembeni fortyogó dühöt és mély szomorúságot érzik, amiket én is éreztem az elmúlt másfél-két évben. Ehhez a tanulsághoz pedig zseniális színészek és gördülékeny rendezés társult, amikkel engem sikerült levenni mind az összes lábamról.

Az egyetlen "gondom" a Togetherrel, hogy nem várták meg vele az egész hajcihő végét, így vannak olyan aspektusok, amiket sajnos egyáltalán nem kommentál a mozi (pl. antivaxxer agyrém). Ahogy az idézőjel is mutatja, ezt még véletlenül sem rovom fel az alkotóknak így a filmet látva, de egy ilyen kilencven perc után roppant kíváncsi lettem volna, mi mondanivalójuk lenne a covid-saga maradékáról.