Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023) ☆ 👁

Indiana Jones és a sors tárcsája

(James Mangold)

amerikai akciófilm, kalandfilm

3,1
★★★☆☆
247 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-11-13 19:11:40 ender1112 (1) #36

Nem értem, miért nem lehet itt is színészt cserélgetni, mint pl a James Bond filmeknél. Fájdalmas volt nézni, ahogy Harrison Ford 80 évesen próbált úgy tenni, mintha képes lenne a csoszogáson(túlzás) kívül bármire. Meg az se ártana, ha nem a Disney csinálná ezt a fajta akciófilmet, mert nem volt se izgalom, se gore, csak logikai hibák és bárgyú poénok tömkelege.

2023-10-02 15:12:34 sptt (3) #35

Háááát, szóval... Mivel az Indiana Jones sztori is hasonló franchise lett, mint A Star Wars, aggódva ültem le és néztem meg a filmet és ilyenkor szokott az jönni, hogy hatalmas és kellemes csalódás lett - de nem. Akciójelenetek egymás után, szép iparosmunkaként, hiba nélkül, a történettel nem bajlódtak sokat, a szereplőkkel sem igazán, Harrison Ford és Mikkelsen profin hozza, amit hoznia kell. Nincsenek nagy meglepetések, nincsenek óriási fordulatok. Ha ez lett volna a sztori első része, nagy valószínűség szerint nem lett volna legenda Indy-ből. 5/10

2023-09-25 23:08:25 Doc (1) #34

Megnézheted, nem fájdalmas. De ha rám hallgatsz, kihagyod.

előzmény: ZoLeEe (#33)

2023-09-25 23:01:27 ZoLeEe (?) #33

Nemtudom az utolsó után meg merjem-e ezt nézni... :D

2023-09-25 22:08:00 Doc (1) #32

A második-harmadik részt nem láttam, azokról nem tudok nyilatkozni.
De amúgy minden szavad Arany (meg persze Petőfi :)

előzmény: Rorschach (#16)

2023-09-25 22:06:21 Doc (1) #31

Untam, de annyira hogy majdnem kikapcsoltam.
Még azt az egyetlen poént hogy a tárcsa csak Arkhimédészhez visz is sikerült unalmasan elsütni.
A digitálisan fiatalított Harrison Fordot is kihagytam volna. Talán az lett volna a legobb, ha egy zsörtölődő öregemberként jelenik meg, akit rendszerint ki kell húzni a pácból (de persze nem mindig). És/vagy esetleg segíthette volna az utódját. És persze az ókorban kellett volna maradnia.
Szégyen a szamárnak...

2023-09-11 16:00:15 kaamir (3) #30

Mangold rutinosan egymásra pakolja az Indiana Jones-filmek szokásos építőelemeit, emiatt a film könnyen nézhető. Csakhogy emiatt teljesen sablonos, hiányzik belőle a kreativitás és a varázs szikrája is. Ford még mindig nagyon éli a szerepet, korához képest teljesen vállalható a teljesítménye. Phoebe Waller-Bridge ezzel szemben ellenszenves, idegesítő side-kick, talán a legrosszabb a franchise-ban. Mikkelsen csuklóból kirázza a tucatgonosz, a többiek említésre sem méltóak.

Ami viszont említésre méltó, hogy hány kihagyott ziccer van a filmben: Indy öregsége és feleslegessé válása, a gyásza, az időutazás. Főleg az utóbbi kapcsán megy el a film minden lehetőség mellett. Kivéve a végén, ahol viszont gyáván visszatáncol a valóban eredeti, organikus befejezés elől. Sztem ugyanis szép lezárás lett volna, ha Indy meghalhat a kedvenc történelmi korában. Ez illett volna a figurához. Sokkal inkább, mint a másfél perc alatt odakent happy end.

2023-09-07 09:01:37 kovi1970 (3) #29

Az eleje olyan volt, mintha valami játékból vágták volna be a filmbe. A Bolhazsákos csajt érdekes volt így látni. Az akciók teljesen irreálisak voltak, mint egy Marvel filmben. De ott vannak szuperképességek. Hát ennyi, a többi felejthető, mint az előző részben.

2023-08-31 19:38:54 ryood (1) #28

Sajnos nem tudott némileg nézhetőbb lenni, mint a negyedik rész. Pedig nem volt magasan a léc...
De esküszöm, ez még azt is alulmúlta. Az egész önmaga paródiájába fullad. Élvezhetetlen, bírhatatlan.
Hollywoodban évről évre többet kóláznak és sikerül egyre katasztrofálisabb mozikat csinálni.

2023-08-31 15:15:07 lizardking (4) #27

Bizony, óriási a dömping a streamingnek meg úgy en bloc az internetnek köszönhetően, ezért jóval kevesebb az olyan "eseményfilm", amire óriási tömegek rákapnak. Persze, jön az aktuális Marvel- vagy Halálos iramban-etap, vagy más régi/új franchise-nak a legújabb része, esetleg egy Disney-feldolgozás vagy egy Pixar animációs film, amik termelnek 1 milliárd+-t, de ahogy írod, ezek jönnek, aztán mennek is, jön a következő. Nem is nagyon emlékszem, hogy mikor jött ki utoljára olyan film, ami tényleg maradandó popkulturális hatást váltott ki, vagy amolyan modern klasszikussá vált az idők során (az MCU-t most inkább hagyjuk, mert bár a maga nemében természetesen filmtörténeti jelentőségű, de mégiscsak egy sok darabból álló, egész filmes univerzum). Az Avatar mondjuk elég nagy durranás volt, mint azt a második rész sikere is mutatja, esetleg az Eredet, a Joker - bár ez ugye képregényadaptáció, még ha markánsan eltért is a trendtől - és ez a Barbie-jelenség is komolynak tűnik egyelőre (bár még nem láttam). Ugyanez a helyzet egyébként zenei téren is, kevés előadónak/bandának sikerül világsztárrá válnia, és az élvonalban is maradnia. Billie Eilish és Ed Sheeran jutnak most eszembe, de popzenében nem vagyok otthon.

Persze, tök más világ volt az USA és Európa akkoriban, másabb, mint manapság, ugyanakkor mégis hasonló dolgok miatt válhatott óriási sikerré mindkét kontinensen egy Indiana Jones, egy Star Wars vagy egy Vissza a jövőbe.

A szomszéd nője mindig zöldebb és folytatása, meg az Up azért nem jó példák, mert ezek családi filmek, vígjátékok. Egy nagybetűs Hős, egy akció- vagy kalandfilmben, ha öreg, az nem fog szakítani, meg világsikerré válni, továbbra is tartom, hogy ezt teljesen jól megállapítottad. Bár egyébként most beugrott a Gran Torino, ami 2008-ban 33 millióból készült, és kaszált világszerte 269 milliót, ami azért masszív siker, és szerintem azt hívhatjuk modern klasszikusnak meg kultuszfilmnek. De ugye az sem egy tipikus hős-megmenti-a-bajbajutottakat-legyőzi-a-rosszakat darab, inkább annak egy jóval drámaibb, földhözragadtabb értelemzése. De kivételes példának nem rossz, nem is terem minden bokorban ilyen :)

előzmény: fempolip (#26)

2023-08-31 13:49:49 fempolip (4) #26

Még annyit kifelejtettem, hogy jelen korban jó kérdés mi maradandó. Mi lesz az ami kultikusá válik jó kérdés. Vajon A Fekete özvegy? Vagy elég lesz a Halálosabb iramban?
Esetleg a mélyebb gondolatokat is felölelő Everything Everywhere All at Once?
Nehéz megjósolni, ugyanis bizonyos tekintetben nagyobb előrelépés a streaming szolgáltatók piacra lépése mint a VHS vagy DVD. Ugyanis a moziélmény mint olyan szerintem hihetetlenül megváltozik. Óriási filmes dömping, teljesen más szokások. A fogyasztás tengerében, mi tud felbukkanni? Igaz régi francishe de Star Wars? Én kétlem. Igaz az is régi..Druk? Maximum szűk körben.
A példákat lehetne hozni, de őszintén én nem látom azt a ragaszkodást ezekhez az alkotásokhoz mert, jön a következő.
(Szjvesen olvasnák egy felmérést, 18-28 évesek körében, nekik mi a kult a filmek közül ami nem a "kötelező" Keresztapa, Elfújta a szél, Hófehérke, Alien, 2001: A Space Odyssey, vagy Woody Allen, Bergman, Pasolini..vagy hoasszasan lehetne sorolni a példákat ki-ki ízlése, referenciája vagy azon gondolata szerint mi az ami filmklasszikus..)

Gondolkodtam, de nem jut eszembe melyik pszichológus könyvében olvastam, hogy (többen is értekeztek róla, de eddig egy helyen volt kifejtve leginkább) azok lesznek életünk végéig legjobban hatással ránk, amiket gyerekként, vagy fiatalként láttunk, hallgattunk, olvastunk stb. Mindent ahhoz mérünk akár tudat alatt is. Ugyanis lehet akár milyen szép élete valakinek..a gyerekkor/fiatalkor örök, hiszen akkor tapasztal leginkább elöször dolgokat. Akkor nyílik meg igazán a világ. Ezért ragaszkodunk a retro discohoz, várjuk hogy Stallone negyedszer is bosszús legyen..(én még legalább plusz készer várnám a negyedik után hahaha)

Nehéz kicsit szétszednem, de érdemes lenne máshogy kezelni, mit melyik területre gondolunk. Ugyanis teljesen más volt Amerikai Egyesült Államok, más volt nyugateurópa és más kelet. Bár e kettő utolsót jobban meg lehetett határozni (ahogy te is írtad) egy fallal kb, egy határral..
Igaz nem konkrétan ehhez a filmhez, de biztos vagyok benne hogy Indy film is volt apám/nagyapám autójának csomagtartójában, amikor hoztuk a VHS kazettákat, Bakeliteket.. ki sem tudtuk csomagolni rendesen, egymás kezéből tépték az emberek.. (szerintem néhány addig lett másolva és jó pénzért továbbadva amig el nem szakadt a szalag, ezért nem látokbelőlük példányokat, vagy pedig a DVD robbanáskor egyszerűen a kukák bendőét tömték velük tele)Szóval ott volt éshség is! (Nyugaton inkább már birtoklási vágy, VHS (Laserdisc) formájában.) Csak hogy visszacsatoljak..
Ma már 2 kattintás.. nincs akkora értéke.

A Nyugati oldalon..bekezdésedhez: Igen csomó olyan ami vagy teljesen újító film vagy pedig relative erőszakos mozi (expolitation), valamint az embereknek is elege lett, pihenni akartak 1980-ra..Hippi mozgalom, Kennedy halál, Vietnam stb stb..egy nyugodtabb fantasztikum felé fordulni. Valamint még egy adalék..a tudományos fantasztikum kezdett kifulladni és átvenni a helyét a Sci-fi... És akik másra vágytak megkapták a kalandfilmeket.

Szerintem a régi rajongók nyitottak rá, de annyi a retro..plusz lehet rossz nézni hogy Forddal együtt a néző is öregszik. És tudat alatt is..de nem kívánja. De tény az is hogy a régi rajongók óriási elvárásokkal ülnek be..mert igényeik vannak.És az olyan is amit 81-ben, vagy a későbbi idópontokban megjelenő filmek hoztak. De olyan és főként ugyan olyan nem lehet. A világ is változik.
Idős szereplőkkel milyen filmek lettek híresek, vagy kult filmek?
Grumpy Old Men, talán Bad Ass, UP..hirtelen ennyi jut eszembe..biztos van még.

előzmény: lizardking (#25)

2023-08-31 11:51:02 lizardking (4) #25

Jó gondolatok, reflektálnék is egyikre-másikra. A korszellem alatt én ugyan csak a '80-as évek sajátos stílusát értettem, de tény, hogy a siker megértéséhez nem árt mellé az akkori társadalmi jelenségeket, közhangulatot is megvizsgálni (mint ahogy egyébként bármilyen művészeti ágban készült bármilyen sikeres mű esetében).

Nyugati oldalon olyan filmek után vagyunk időben, mint az Alien, Superman 1-2, Harmadik típusú találkozások és ugye a blockbusterek megreformálójának, a látványmozi megteremtőjének számító Star Warsnak az első két része után pár évvel, amikor is az idilli 50-es éveket követő 60-as, 70-es évek revizionista, kiábrándult, ellenkulturális, realista filmek hollywoodi reneszánsza már lényegében lecsengett, a mozi új csodagyerekeinek kikiáltott rendezők (Spielberg, Lucas, Scorsese, De Palma, Coppola stb.) pedig már mind befutottak. Tehát, mondhatjuk, hogy filmtörténeti szempontból egy új éra elején jártunk, ahol az említett filmeken kívül - ahogy te is írtad - nem is nagyon lehetett ilyen szinten látványos blockbustereket nézni a mozikban, akkor még közel sem volt belőlük akkora kínálat, mint mondjuk egy évtizeddel később, pláne nem annyi, mint napjainkban, amikor is ugye kéthavonta érkeznek a romboldák. (Ráadásul pont a Frigyláda bemutatásának évében kezdődött a konzervatív Reagan-éra.) Ez már önmagában sok mindent megmagyaráz.

Keleti oldalon is lassan, de biztosan új szelek kezdtek fújni, nyolc évvel a Frigyláda bemutatása után lebontották a berlini falat, kivégezték Ceaușescut, és Magyarországon például csak 1985-ben mutatták be a filmet, még (vagy már csak) négy év volt hátra a rendszerváltásig. Sajnos nem találtam adatokat, de tuti, hogy több, mint egymillióan megnézték itthon, egy amerikai látványfilm még akkoriban is szinte csodaszámba ment - feltételezem, hogy te is az ilyen és ehhez hasonló hazai állapotokra utaltál. Nos, ezek a dolgok is sok mindent megmagyaráznak.
Ehhez még persze hozzájönnek az emberek egyéni tapasztalatai, gondolatai, lelkivilága, de ugye ezek is nagyban függ(het)nek a korszellemtől.

Az idős Indyvel kapcsolatban teljesen igazad van, a mai fiatalok nyilván nem tudnak vele azonosulni. Viszont a régi rajongók, akik vele együtt idősödtek, azoknak azért kellene, vagy legalábbis nyitottabbnak kéne rá lenniük. Én például üdvözöltem, hogy ugyan Ford kitűnő formában van a korához képest, és nyilván még mindig elég durva, hogy miket csinál a karaktere ennyi idősen (bár a filmben még csak most ment nyugdíjba), azért éreztették a nézőkkel, ráadásul szerintem méltóságteljesen, hogy kedvenc régészprofesszorunk felett bizony eljárt az idő. És félreértés ne essék, én nagyon bírtam, amikor Stallone A feláldozhatókban úgy akciózott 63 évesen, mint huszonöt évvel azelőtt, de értékelem a Sors tárcsájának is a főhős korához való hozzállását. De az tény, hogy egy ilyen korú hőssel készült film soha nem lehet klasszikus, mert nem szól, nem is szólhat akkora rétegnek, ebben abszolút igazat adok.
És érthető voltál, persze :)

előzmény: fempolip (#24)

2023-08-31 08:37:00 fempolip (4) #24

Szerintem..

A régi filmek azért válhattak klasszikussá mert még a nagyvászon elbírta azt az élményt hogy együtt "kalandozhassunk" Jones társaságában. Ha megnézed (van aki felhozta a horror pillanatokat és igen tényleg visszanézve van benne, néha több mit egy mai horrorban) van egy ártatlansága, jóhiszeműsége a filmnek.Szerintem nehéz ábrázolni ezt a naív hozzáállást.
Ugyanis arra mire elkészült az első rész a mocskos Western kifulladt szinte. Itt újrateremtődött egy pici az ártatlanságból. Még ha meg is hal valaki, nem vérben és izzadságban úszik, plusz romantizálva van sokminden. Vagy elnagyolva. A korában pedig a látványa, a trükkjei a kalandfilmek élvonalában vannak. Rengeteg kaland, fantasy, sci-fi, poszt apokaliptikus csodát nézek, és néha olyan hajmeresztő részletek jönnek szembe, hogy a trashmérő kiakad..de akkor is akkor, ezekkel a filmekkel együtt, egy időben készült.
Szóval kicsit párhuzamba állíthatnám a Vissza a jövőbe filmekkel. Szintén nem világmegváltó gondolatokat tartalmaz, nem látunk 4D-t, de össze van rakva az egész egy tömmbé.
A technika és a képi világ is már elért egy szintet, nem nevetünk annyira a bénácska jeleneteken mint egy ötvenes évek beli b-horroron.
Azaz az időben is jókor jött ki. Persze relative és egyéni listán sem hiszem hogy ez a hármas, vagy akár egy része is a világtörténelem top tizes lista helyén szerepelne. (Bár egyénileg lehetséges)
Mégegyszer: jókor jött ki.
Szinte bárki azonosulni tud a személyével. Oké jóképű az akkor még fiatal Ford, de azért mégis csak férfi, nem egy szépségkirálynő. Nem túl izmos mint Arnold a Conan esetében. Tehát sok embernek pont ideális. Ráadásul nácikat legyőzni úgy hogy mély filozófia nincs benne..az nem is egy űberkocka dolog..
Itt csatlakozik be az szerintem ami nosztalgia.
Hiszen leírtam mitől lett korában jobb az átlagnál..de mitől jobb nekünk..
(Nem tudom az életkorát a KT csapatának, de úgy tippelem nem a 17-26 éves korosztály van jelen)
Szóval vasfüggöny..Megszorítások, újraépítés, reménykedés..
Nyugati oldalon azért mert akkor már volt pénz arra hogy valaki ilyen hobbinak éljen, keleten pedig visszarévedés a múltba, ahol szinte szuperhősként lehet szárnyalni és a gonoszt lazán legyőzni, miközben az ostor, vagy valami régi tárgy mellett másik oldalon ott a NŐ. Fordítva meg gondolom az hogy egy ilyen férfi..
Gyerekként, fiatalként elég földhöz ragadt film volt (Star Warshoz képest) hogy akár az ember csak ellátogasson az olaszországi, vagy görögországi romokhoz..Máris féig kincskereső lehetett az ember.
Felnőttként pedig az egyszer eljutok ezekre a helyekre..
Összegezve: a korban elfoglalt szerepe, minősége, a lazasága, ártatlansága, a főszereplő viszonylagos átlagossága. megannyi apróság ami miatt ehhez lehet kapcsolódni és a legtöbb másik kalandban nincs meg, vagy nem ilyen szinten az esszencia aránya minden pozitívból.

Az új miért nem? Mert "mi" megnézzük rajongóként, de egy öreg úrhoz nem lehet csatlakozni..ki akar a nagyapjával hegyet mászni? És a NO sincs úgy jelen.
A mai fiatalok másra vágynak, még ha meg is nézik. Valamint azért ha leveszem a retro szemüvegem és rajongásom, millió hiba van a filmben ami aprolékos, a képi világ sem tökéletes, és amúgy is kaptunk már belőle 3,5 részt ez elött.
Sem a kor, sem a szereplő nem passzol.
(Ha ugyan ez a film le lett volna forgatva egy fiatal színésszel, kicsit más történetben, romantikus szállal, a látványra több anyagit áldozva, lehet egy újabb modern kori klasszikust kaptunk volna amit az emberek emelnek fel)
Remélem azért érthető voltam.

előzmény: lizardking (#23)

2023-08-30 22:12:29 lizardking (4) #23

Megvan már pár éve, hogy újranéztem egy-két Indy-filmet, de őszintén nem emlékszem, hogy azok mitől is lettek időtlen klasszikusok, míg ez a rész olyan erős közepes (jelenleg). Mindig is bírtam Indiana Jonest, de soha nem tartottam zseniálisnak a franchise-t, és ez igazából most sincs másként. Egyik rész sem egy világmegváltó, magvas gondolatokkal teli magasművészet, mindegyik szórakoztat, leginkább a karizmatikus főhősnek, a látványos akcióknak, a könnyed humornak, némi romantikának és a csipetnyi misztikumnak köszönhetően. Tipikus blockbuster, kétségkívül a működő fajtából. És őszintén szólva, mindezt itt is megkapjuk. Oké, romantikát csak minimálisat, ami viszont tényleg hiányzik - valaki már említette -, az néhány horrorisztikusabb jelenet, amik az eredeti trilógiában megvoltak. És ugyan szerintem is jobb a Frigyláda és a Keresztes lovag is (a Végzet temploma viszont nem), mert valamivel összeszedettebb sztorijuk van, de nem sokkal, azok mondjuk 8/10, ez 7/10. Szóval felmerül bennem a kérdés, hogy nem lehet, hogy azokat a filmeket annak a kornak a sajátosságai teszik egyedi ízűvé, amiben készültek? Esetleg hozzátesz még valamennyit a nosztalgia is, ami gyermekkorunk őszinte rajongását foglalja magában? Lehet, hogy ismét újra kéne néznem az összes Indy-filmet, de jelenleg úgy érzem, hogy minőségben tényleg nincs nagy különbség köztük és e között az új rész között, ám ha valaki ki tudná fejteni részletesebben, hogy szerinte a régiek miért zseniális klasszikusok, ez pedig miért nem lesz az soha, az tényleg érdekelne. De mindjárt át is nézek az ottani véleményekhez.

2023-08-30 13:50:44 fempolip (4) #22

Jó volt újra egy Indy filmet látni, az ezerszer végégnézett trilógia után. (És a többször megtekintett 4. rész után.) Autentikusabbnak érzem mint az előzőt, és örültem hogy nem vesztek ki a nácik a filmből. Kb. jelenleg az utolsó ahol nem érzem ezt a vonalat fásultnak vagy kényszeresen kötelezőnek.
Két apróbb bajom van ezzel a filmmel, az egyik hogy túl steril. Még a kosz, patina is ott van ahol elhelyezné az ember hogy jobban nézzen ki.Értem Ford már nagyon, de nagyon öreg, kell a dublör, de sok máson lehetett volna javítani, és nem stódióban forgatni. Pont ettől szerettem az eredetit hogy ott olyan valósághű volt szinte minden.
A másik pedig Phoebe..nem tehetek róla, nem tetszett..
Valamint ehhez köthető hogy egy Indiana filmbe túl sokat szerepelt. Értem hogy Ford már öreg, de akkor ne legyen több mint 2, 5 órás.
De pozitívumként visszakanyarodva.. volt egy plusz benne ami megmaradt nyomokban az eredeti művekből, az pedig hogy azért összeáll, nem túl bugyuta, nem túl izomszagú, unalmas stb. stb. szóval összességében az ami akkor is kiemelte a társai közül és vált klasszikussá. Hogy ez az lesz, azt nem hiszem, de jelenlegi kalandfilm termésből így is kilóg pozitív értelemben.
Önmagában is értékelhető, nem totál retró inkább egy ötödik (negyedik) rész.
Szöval összességében ha nem is teljesen de beszippantott a film varázsa, legalább 2,5 órára.
A kiadásnak pedig polcon a helye.
Kíváncsi vagyok, tényleges lezárás, vagy talán ki tudnak préselni még egy filmet?
Vagy mi lesz vele? Reboot? Ifju Indy kalandjai?

2023-08-08 19:26:55 Norbert Simon (4) #21

Kíváncsiságom végett és Indiana Jones trilógia iránti odaadásomból adódóan nem hagyhattam ki. Maga a történet stílusát tekintve szerintem sokkal közelebb volt a régi eredeti trilógiához mint a 2008-as negyedik rész. Nem lett egy tökéletes darab de úgy látom a film stílusa és hangulata megidézi a nyolcvanas évek Jones filmjeinek hangulatát. A rendező úr nagyon jó munkát végzett. A nosztalgia érzése engem levett a lábamról. Ezért a megemelem a kalapomat a rendező úr felé. A Harrison Ford pedig szerintem a korához képest kitűnő munkát végzett. Ki kell emelnem Mads Mikkelsent elképesztően jól passzól hozzá a náci uniformis meg ez a szerep. Nem hibátlan persze talán nem lesz klasszikus szerintem de remek lezárás. Phoebe Waller-Bridge szerintem a leggyengébb pontja a filmnek az annyira nem nyerte el a tetszésemet de nem haragszom a filmre.

2023-07-29 11:32:01 Havierez (1) #20

Borzalmas volt. Egy óra nézés után kijottem a moziból.

2023-07-10 23:45:37 Mizi (4) #19

Közel sem olyan rossz, mint a híre, sőt egész pofás kis kalandmozi. Persze nem lesz klasszikus, mint az első három.

Ami furcsa volt számomra, az az, amit Indy a fiának mondana... Szerintem aki elveszíti a gyermekét, az elsősorban nem az emiatt tönkrement házasságát gyászolja. Normál esetben.

Na meg, egy ilyen nyúlfarknyi, jelentéktelen szerepre elpazarolni egy Antonio Banderast?

2023-07-07 22:21:24 Rorschach (1) #18

Ez pontosan így van, ám tőlük egyrészt szerintem ízlésesen vettek búcsút az idő vasfogán mélázva, másrészt pedig nem rajongói utálat övezte a karaktereiket, teljesen más volt a hátter. Az egyik színész elhunyt, isten nyugosztalja, a másik pedig nyugdíjba ment.

Rendben, Mutt is kap egy negédes monológot Indytől, de szerintem jobb lett volna, ha a hiányát lerendezik azzal, hogy jelenleg épp katonáskodik/elhidegült az apjától/maga is kalandozik valahol. Ez sem feltétlenül elegáns, de talán nem is visszás.

előzmény: banana (#17)

2023-07-07 20:15:12 banana (4) #17

Az öreg Jones és Brody is 2 rész között halt meg

előzmény: Rorschach (#16)

2023-07-06 22:09:37 Rorschach (1) #16

Nem ez az első Mangold-film, ami számomra egyáltalán nem állt össze kerek egésszé, és valszeg nem is az utolsó. Nem tudom értékelni a csávó stílusát, ha ezt annak lehet nevezni, és elmennek mellettem a meséi. Nem vagyunk kompatibilisek. Ezt főleg a sztorin keresztül tudom illusztrálni.

Rögtön fájt, hogy ennyit kapunk digitálisan megfiatalított Harrison Fordból, avagy baromi hosszú a filmindító akció, és a deaging továbbra sem tart ott, ahol szeretnék. Itt kapunk egyből két fontos setupot: egyrészt a lándzsát, amely "hamis, hiszen ötvözet, nincs százéves", és a pofáncsűrt, vonatról levágódó Mads Mikkelsent. Aztán ő mindenféle főgonoszos, sebhelyes deformáció nélkül bukkan fel újra, és valami nem okés. Valahogy gyanús ő nekem, lesz itt valamiféle huncutság. Olyan esetlenül rejtegeti az egyértelmű náciságát, hogy végig lestem a csavart.

"A lándzsa mégis eredeti, csak megutaztatták az időben!"
"Mikkelsen azért viselkedik úgy, ahogy, mert használta a tárcsát oda-vissza, és nagyobb terveket szövöget!"
"Indy azért ilyen megtört, kisiklott és gyászos öregember, hogy visszarepítsék az időben és korrigálhassa a magánéletében vétett hibáit!"

Vártam volna egy extra időutazós fordulatot, ami aztán csak nem akart megérkezni. Indy nem tudja feltámasztani az elhunyt fiát, Völler szimplán ugyanaz az esetlen náci, a Longinuszlándzsa meg egy mezei red herring. Az időben nem is lehet utazni sehová, csak Arkhimédészhez.

Az antiklimaxokhoz sorolnám még a fekete kormányügynöknő alakját is. Vártam a pálfordulást, hogy átáll Indyék mellé, amikor egy drámai nagyjelentben megtudja, hogy effektíve nácikat segít... de nem, meghal és pont. Mivégre volt egyáltalán jelen?

Szürke, snassz volt az egész cselekmény, a kérdéseket nem követték kielégítő válaszok. Kapunk egy rakás setupot, amik érdemben nincsenek lecsapva. Félig-meddig arról van szó, hogy nem sikerült elég erős válaszokat domborítani, plusz az a helyzet, hogy a történet egyes fontos pillérei konkrétan a semminek ágyaznak meg. Annyi felvetését fojtja el kifizetődés nélkül a mozi, hogy az már a Last Jedit idézi, és szerintem így nem írunk sztorit. Ami maradt, az egy borzalmasan sótlan és felejthető antagonista elvesztegetett henchmanekkel, kiaknázatlan időutazós potenciál, valamint az a kifejezetten ellenszenves szemlélet, amivel a mozi a Kristálykoponyát kezeli.

Én aláírom, hogy a negyedik rész nem feltétlenül követendő példa - ám az azért talán mégsem járja, hogy Indy fiát két film között bevezénylik a vietnámi háborúba elpatkolni, csak mert nem szerették a nézők, LaBeoufról meg most épp nem tudják eldönteni, cancelezve lett-e vagy sem.

Szerintem ez egy méltatlan, rosszindulatú gondolat. Hogy ne menjek messzire, a Star Wars-folytatások sem rángatták vissza Jar Jart, hogy két perc screentime után beledobják a húsdarálóba, és nem is adtak senki szájába oda nem illő egysorost a sorsát illetően. Ez egy gonosz húzás, ilyet ne csináljunk már. Főleg, ha ekkora meh a vége. Ha markánsan ellene megy a film a közvetlen elődjének, akkor legalább legyen töke, és probálja meg kitaposni a saját ösvényét.

Az ilyesmik, meg az általános jellegtelenség miatt jár az egyes, és nem azért, mert üres múltidézés a fél percre betuszkolt bogaras jelenet, vagy mert az új Short Round hasztalan és idegesítő, vagy mert nem stimmel Indy kora (Ford annyira öreg, hogy nekem a történetbeli huszonöt éves ugrás marha kevésnek hatott). Ezek apróságok, a rothadt belső felületi tünetei.


Nem találtam amúgy ordenáré, izzó indulattal gyűlölhető aspektust. Egyszerűen az van, hogy a történet lapos, humortalan és stílustalan, a karakterek pedig a semmiből tartanak a semmibe, és ez igenis lehet annyira fájó, mint a látványos kontárkodás. A felsoroltak pedig szerintem mind oda vezethetők vissza, hogy csekély mennyiségű (és főleg minőségű) ötlet, akarat és kreativitás szorult ebbe a filmbe - szorult viszont belé háromszázmillió dollár.

Úr egy isten. Ez embertelenül óriási büdzsé, amivel már lehet (és illik) akkorát bukni, hogy örökre a fogason maradjon a filckalap.

Kaptunk egy tokától bokáig zseniális trilógiát harminc-negyven éve, meg két véleményes rókabőrt évtizedekkel később. Legyen elég.

2023-07-05 13:44:23 BonnyJohnny (3) #15

Jobb lett volna, hogyha Indiana Jones csak egy mellékszereplő lett volan, egy mentor karakter, aki átvezet egy saját lábán megállni képes új főhőst (hasonlóan mint a Creedben Rocky, vagy Connery a harmadik részben). Mert meg van még Harrison Fordban az Indy véna, a csibészes mosoly, éa a kalap is jól áll még neki, de egy egész (ráadásul túlnyújtott) filmben már sok ez a dédpapa korú férfinak. Waller-Bridge szintén kevés. Ketten együtt ugyan elevickélnek a stáblistáig, de ennyi. És ennyit tud a film is: elevickél. Közben fevillant régi karaktereket, utalásokat szór el, megpendít ismerős szólamokat. Azt mondjuk meg kell hagyni, hogy a fan service nagyon ízlésesen lett tálalva (manapság ez külön megsüvegelendő).
Mads Mikkelsen most is mint mindíg. :)

2023-07-03 08:38:41 Adam Taylor (4) #14

Nem kérdés, hogy jobb a negyedik résznél, az eredeti trilógiától viszont így is messze-messze elmarad. Önmagában, önálló filmként szerintem kifejezetten szórakoztató, több akciójelenet is kifejezetten baromi jól sikerült - Indy-filmként viszont tényleg nehezen értelmezhető, úgyhogy teljesen megértem azokat is, akik csalódtak benne. Ez már nem az az Indy, sehol sincs a nosztalgikus báj, vagy Spielberg olcsó füzetekre és folytatásos sorozatokra épülő, aprólékosasn felépített világa - inkább valami Nemzet aranya-szerű mozi, ami pont úgy van felépítve, pont úgy néz ki és pont olyan, mint az összes többi nyári blockbuster.

2023-07-03 03:37:46 dittike (5) #13

Nekem humoros volt, izgalmas, irónikus, sőt önirónikus, okos, szellemes, végre egy értelmes kalandfilm.

2023-07-01 21:03:48 VVega (2) #12

Alig bírtam végignézni, ki akartam menni a moziból. Ford nagyon öreg, semmi humor, semmi horror elem, teljesen egyhangú minden akció, nem látványos, nem izgalmas, idegesítőek a mellékszereplők. Borzasztó unalmas és érdektelen az egész. Igazából nem tudom, miért nem nézhetetlent adok, mert ha ezt még egyszer végig kellene ülnöm múmiává aszalódnék.

2023-06-30 14:58:21 banana (4) #11

Van egy olyan érzésem, hogy Spielberg végül azért szállt ki, mert anno a rajongók szétekézték a 4. részt.
Így most várhatóan ez a rész marad fent majd célkeresztben és a kristálykoponyás rész jobb megítélést kap.

2023-06-30 00:27:09 ChrisAdam (3) #10

Oh boi… [SW9 PTSD intensifies]

előzmény: Rorschach (#9)

2023-06-29 23:57:33 Rorschach (1) #9

Ajánlom mindenkinek, akinek tetszett a negyedik (én speciel jól elvoltam vele anno), hogy átérezhesse az akkor kesergő és felháborodó többség minden kínját.

Szinte nem is hiszem el, hogy engem ér a megtiszteltetés, és magam rakhatom le az egyesekből emelendő torony első kövét.

2023-06-29 16:27:52 bambula (3) #8

Ez szerintem harmatgyenge lett.
Gyengébb,mint a sokak által szidott Kristálykoponya,és ez sokban köszönhető a semmilyen forgatókönyvnek,ami furcsa ezektől az íróktól.
Hiába a sok kaland a film közepén majdnem sikerült bealudnom.
A film eleje és leginkább pedig talán a vége ér valamit az egészből. :(
Nem gondoltam volna,hogy Mangold ilyet tesz le az asztalra.
Egy gyenge hármast megér,de lehet,hogy ha alszom rá egyet inkább erős kettes lesz.
Nem csodálkozom a várható amerikai bukáson sem.

2023-06-29 01:31:47 dittike (5) #7

Így vagyok vele én is a negyedik valahogy üres volt, de ez a befejező rész jelenleg az egyik legszínvonalasabbnak mondható.

2023-04-28 16:40:22 Ágó (3) #6

Nekem nagyon bejött! A negyediket nem szerettem, de ebben bizodalmam van! Mangold mostanában jókat csinál.

előzmény: Mizi (#5)

2023-04-27 18:33:02 Mizi (4) #5

A trailer eléggé sótlan... :(

2023-04-10 23:27:58 David (4) #4

Kivancsian varom. A sorrend eddig igy nez ki nalam: 3 (toronymagasan) - 1 - 4 - 2 (messze a leggyengebb a negy resz kozul)

2022-12-19 16:40:55 St4nt0N (?) #3

Nem jó a párhuzam, mivel itt valószínűleg szigorúan szabályozzák a cím lefordítását, nem adnak teret a fantáziának.

előzmény: ChrisAdam (#2)

2022-12-19 16:08:55 ChrisAdam (3) #2

Ez a magyar cím Erőszakik-díjat érdemel... :) Botrányos. :)

2022-06-24 21:21:33 ryood (1) #1

Te jó ęg! Már a 4. Is rettenetes volt. Igazan megsajnaltam az oreg papa Jonest....hat ez most meg...