megnyugodtam, hogy nem csak nekem volt (sajnos) nagyon sok helyen érthetetlen, amit mondanak...
A dokumentumfilmek világa nagyon közel áll lelkemhez így kötelességemnek gondoltam megrendelni ezt a fantasztikus kiadványt. Jó lenne egy diktatúrák nélküli világ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nagyon erős film. Az új DVD kiadáson van magyar feliratozás is, így érteni a nyilatkozókat
Nagyon durva, hogy a félelem, milyen öntagadásra képes. Sajnos egyetlen hibája van (ami lehet, hogy jót tesz a filmnek), hogy a megszólalók többségének szövegét alíg érteni.
Ma már a félelem felkeltéséhez nem kell végig-verni a lakosokat (mint Pócspetrin történt), elég a tévé híreit nézni.
Vagy ahogy Huxley írja:
"Természetesen egyáltalán nem szükségszerű, hogy az új diktatúrák hasonlítsanak a régiekre. A botozással és kivégző osztagokkal, mesterséges éhínséggel, bebörtönzéssel és tömeges deportálással történő kormányzás nem csupán embertelen (ez manapság senkit sem zavar), hanem nyilvánvalóan hatástalan - márpedig a fejlett technológia korában a hatékonyság hiánya a Szentlélek elleni legnagyobb bűn. A valóban hatékony totalitárius államban a mindenható politikai vezetők és az alájuk rendelt menedzserek hada olyan szolganép felett uralkodna, amelyet nem szükséges kényszeríteni, mert szereti szolgaságát. Megszerettetni velük a szolgaságot: a jelenlegi totalitárius államokban ez a feladat hárul a propaganda-minisztériumokra, az újságok főszerkesztőire és az iskolai oktatásra." (A. Huxley: Szép új világ. Előszó az 1946. évi angol kiadáshoz)
előzmény: jesi (#1)