The Last Duel (2021) ☆ 👁

Az utolsó párbaj

(Ridley Scott)

amerikai-angol dráma, történelmi film

3,8
★★★★☆
243 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-06 09:12:38 sptt (3) #18

Érdekes és jó történet, érdekes feldolgozásban, de nagyon elnyújtottan. Értem én, hogy a különböző álláspontok bemutatása hosszú időt vesz igénybe, és Ridley Scott szerette volna a karaktereket szépen, kifinomultan, nem fehéren és feketén bemutatni, de ez a film egészét tekintve egy indokolatlanul hosszú prezentációra sikerült. Ha ez lett volna a rendezői változat és készült volna egy normál, másfél órás verzió is, akkor azt valószínűleg jobbra értékelném. 6/10

2022-05-10 21:21:10 Mizi (5) #17

Azért házasságtörés bűnében így is-úgy is vétkes.

előzmény: BonnyJohnny (#16)

2022-04-29 08:21:53 BonnyJohnny (4) #16

Az aktust Jacques sem tagadja, csak szerinte nem erőszak történt. Szerinte ez egy teljesen normális szex volt, mint korábban a cselédlánnyal is, aki játékból kérette magát. Jacques (tényleg szívből) úgy hiszi, hogy Marguerite csak "illendőségből" úgy tesz, mintha nem akarná, pedig de.
Amúgy ez az ő tragédiája: ő egy áldozat, aki úgy hal meg, hogy semmi rosszat nem tett (saját szemszögéből).

előzmény: lenny (#15)

2022-04-29 00:23:10 lenny (4) #15

Nekem tetszett ez a film, bár láttam már jobban sikerült mutassunk meg egy történetet több szempontból filmet. A középső fejezetet nem értem. Jacques verziójában is megerőszakolja a Marguerite-et , amit igazából be is vall utána, de közben meg haláláig tagadja? Értem én, hogy nem akartak összezavarni senkit a készítők, hogy erőszakolás történt, de így meg kicsit inkonzisztens a történet szerintem.

2022-01-31 00:19:22 SoZi (4) #14

Őhmm... pont hogy nem ugyanúgy történik. Nuansznyi különbségek vannak, amiben saját igazságok és komplett önképek mutatkoznak meg. Ez benne a zseniális.

2022-01-30 22:31:24 random117 (4) #13

Remek film ez nem kérdés. Csak a párbaj miatt is érdemes végignézni. A három különböző nézőpont picit időhúzó volt hiszen sok dolog ugyan úgy történik. Ennek ellenére nem éreztem hosszúnak a mozit.

2022-01-30 12:43:41 Hege (4) #12

Összeállt volna az a történet, ha kivárjátok :)

előzmény: Hoqspok (#11)

2022-01-30 09:12:12 Hoqspok (1) #11

Erőszak, vér, csapongó történet, elaludtunk ki kapcsoltuk a nagy nevek sem mentik meg a történetet. Nem véletlen a többes szám közös családi döntés volt korosztálytól függetlenül erre a középkori kardozós lovagias lándzsás storyra nincs igényünk.

2021-12-19 01:39:11 SoZi (4) #10

Azért ezt a szellemrendező dolgot én sem hiszem, már csak az említett sajtó turné miatt sem, meg egyszerűen túl sokan dolgoznak ahhoz egy filmen hogy ez ne kerüljön ki. Pecsétnek meg ott van a Scott Free brand, ami az ő filmgyártó cége.

A másik viszont valós dolog. És nagy rendezőkkel tud működni. Ha belegondolsz, van értelme. Megkapják a nagy projektükre az isten pénzét is, ha kell, de egy másikon be kell hozni, és mivel biztos kezű jó rendező (Scott még ráadásul gyorsan is forgat), a kisebb filmeket is sikerre fogja vinni. Egyébként Nolan is darabra volt a szerzőve a Warnerral. Most nem is hosszabbított velük a studio streamingpolitikája miatt.

előzmény: Rorschach (#9)

2021-12-18 17:21:53 Rorschach (5) #9

Nekem laikusként iszonyat furcsa, hogy egy Ridley Scott ilyen csomagkapcsolásos szerződésekkel kvázi röghöz köti magát x évre előre. Nem tudom, mennyire megy ez így ténylegesen, de ha valóban ez a helyzet (nem pont a '21-es filmjeivel, hanem általában), az elég lesújtó.

Ez a "szellemrendező" elmélet pedig elég vad... és talán pont ezért tetszik :) Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy valami first assistant director-csapat rakná össze egy film 95%-át, amíg Scott épp bokros teendőivel foglalkozik (a röghöz kötés miatt van is mivel, ugye), és kvázi csak minőségigazoló pecsétként kerül rá a kész termékre az öreg neve. Ebben az esetben nagy fun lehet neki megélni az ezer meg egy interjút, amik alatt magyarázhatja valami kókler bizonyítványát.

előzmény: SoZi (#8)

2021-12-17 00:38:08 SoZi (4) #8

Olyan van, hogy egy szerelemprojekt miatt többfilmes szerződést kell kötni, és akkor lesznek ilyen kötelezően letudni való filmek. Konkrétan Scotnak is van ilyen filmje (most hirtelen meg nem mondom, melyik), viszont az MGM-nek kb a Thelma & Louise óta nem csinált semmit, úgyhogy gyanítom a Gucci nem ilyen.

És azt a legendát hallottad már, hogy nem is ő csinálja minden filmjét...?

előzmény: Rorschach (#6)

2021-12-16 14:04:43 kaamir (2) #7

Scott filmje két óra tömény unalom, amit húsz perc didaktikus tanmese követ, majd egy tíz perces izgalmasnak mondható párbajjal ér véget.

Unalmas a film nagy része, mert a három szemszög nem különbözik kellően markánsan egymástól (mennyivel jobban csinálta ezt az Affair első két évada). Így aztán ugyanazokat a jeleneteket nézzük apró módosításokkal, de ezek jobbára nüanszok, és nem igazán árnyalják a dolgokat.

Marguerite történetével pedig végképp átlép a film a papírízű tézismondatok világába, ahol olyan szinten rágja a rendező a néző szájába a tanulságokat, hogy az már kellemetlen. A leegyszerűsítés már a fejezet címében elkezdődik, hiszen a név eltűnik: ez már a nagybetűs Igazság. Mégha alapvetően nem is rossz gondolat, hogy egy nemi erőszaknál a nőnél/áldozatnál van az igazság, azért ennyire mégsem lehet fekete-fehér a világ (különösen, hogy ebben a részben Scott gúnyt űz a kor fekete-fehér, elmaradott világképéből). Furcsa, bugyuta üzenet, és nem is igazán illik a filmhez, hiszen itt az erőszak ténye a néző számára egy percig sem kérdéses.

A végső párbaj rövid, akciódús és persze remekül rendezett, vágott. Ez legalább valami izgalmat csempész a dologba, bár elég nehéz eldönteni, hogy az erőszakolónak vagy az őstuskónak kéne-e szurkolni. Gondolom, leginkább Marguerite-nek, de ő meg annyira egysíkú, makulátlanra festett figura, hogy egy percig sem hittem, hogy bántódása eshet.

2021-12-15 18:40:56 Rorschach (5) #6

Klasszik egy sima, egy fordított à la Ridley Scott így Gucciékkal kéz a kézben. Két lehetséges magyarázat létezik: Scott vagy eladta a lelkét az ördögnek és minden páros filmjét feláldozza a páratlanok minőségéért, vagy pedig a gonosz ikre garázdálkodik a nevében hosszú-hosszú ideje.

Mindegy is, annyi viszont biztos, hogy Az utolsó párbaj egy közel feddhetetlen film, Scott pedig évek óta nem volt ennyire elemében - váratlanul elegánsan és intelligensen rendez.

Mindenek előtt le kell írjam, hogy imádtam Az utolsó párbaj szerkezetét. Nagyon fineszesen használták ki az alkotók a formában rejlő lehetőségeket, hogy kismillió nüansznak adjanak teret (a mozi így nagyon is modern problémákra reflektál, méghozzá teszi mindezt anélkül, hogy akár csak egy másodpercre is elcsúszna a fókusszal, vagy papolós tanmesévé válna), és ezer százalékig biztos vagyok benne, hogy jelenetről jelenetre ment az egyeztetés Scott és az író/producer/színészek között azért, hogy minden precízen és pontosan azt közvetítse, amit kell. 152 perces létére egy fia rossz szó nem értheti a film játékidejét.

Ki kell még emelnem a címadó jelenetet, amiben minden megvan, amit én személy szerint kerestem benne.

Bitang jóleső érzés látni, hogy végre egy film nem papírmasé karakterek túlnyújtott, csilivili CG-bunyóját akarja lenyomni a torkomon látványos akció gyanánt, hanem hús-vér karaktereket épít, akiknek érdekelni fog a sorsa, mire az izgalmakig jutunk. Pusztán az, ahogyan a párbajnak megágyaztak, kenterbe veri tízből kilenc másik film végső leszámolását, és akkor arról még szó sem esett, ahogy Scotték tető alá hozták a csörtét. K*rvanagy adrenalinbombaként éltem meg, hosszú idő óta az első olyan kétesélyes egyenletként, aminek hiába voltam felkészülve mindkét lehetséges végkimenetelére, mégis végigizgultam az egészet az első másodpercétől az utolsóig.

Szolid négy és feles volt a film, de a zárás csodás szájízt hagyott maga után, szóval nem lehet kérdés az ötös.

2021-12-11 20:56:11 Joeker81 (4) #5

Nem hiszem, hogy Ridley Scott-életműben ez lesz majd a legkiemelkedőbb darab, de mindképpen érdemes megnézni legalább egyszer. Egyrészt, mert ritka kincs manapság a jó kosztümös/középkori drámai alkotás, és ha az ilyen darabok iránti érdeklődés fenntartható a nézőkben, akkor talán nem pusztul ki, szorul ki teljesen perifériára ez a zsáner (bár most azt érzem, hogy eleve ott van), ezáltal kaphatunk még maradandó alkotásokat, másrészt a színészgárda nagyon jó ebben a filmben. Matt Damon másodjára lepett meg egy hónapon belül, első esetben a Stillwaterben nyújtott sallangmentes és alázatos alakításával, másodjára pedig itt, ahol baromi erős, ellentmondást nem tűrő jelenléttel formálja meg bundesliga-sérójú karakterét. A tárgyalótermi elbeszélés ötvözése ezzel a zsánerrel meglepő ötlet, de szvsz ez egy regényben jobban működhet, mint a nagyvásznon, mert nekem egy kicsit leült tőle a film, nem tette annyival érdekesebbé a film történetét, mintha lineáris elbeszélést választották volna. Sőt, miután a film amúgy is egy baljós, morózus környezetben és korszakban játszódó mivoltával kell nézőként befogadónak lenni, úgy hogy egyik karakter sem szimpatikus, kelt igazán együttérzést, ráadásul a történet alaptémája is igen erős, így az ismétlődő, egyes szakaszonként túl hosszú elbeszéléssel igencsak megnehezíti a néző dolgát. Azonban a nagyon szuggesztív, elementáris bejezés a párbajjal megkoronázza filmet, konkrétan nem bírtam levenni róla a szemem. Összegezve, ez nálam egy négyes.

2021-12-11 11:36:21 VVega (4) #4

Az egész casting zseniális, és mindenki a legjobbját hozza, nagyon jó film. A címadó összecsapás pedig az év egyik legjobb akciójelenete, igazi adrenalin bomba.

2021-12-10 07:10:22 Dió (4) #3

Bár a Covenantos bűnét ezzel nem váltja ki, legnagyobb meglepetésemre egy állati erős filmet szült ide Scott apuka, amire a legkevésbé sem számítottam. A koncepció, hogy ugyanazt az ötletet háromszor mesélje el három különböző szemszögből, nagyon jól működik (pláne amikor ugyanazokat a jeleneteket először Adam Driver karaktere, majd a nő szemszögéből láthatjuk), ezáltal a két és fél órás játékidő minden perce indokolt (úristen, de jó ezt leírni!), a remekül megtalált szereplők brillíroznak, a végső csata pedig, hát igen, odacsap. Közel ötös.

2021-10-21 08:14:17 evcseh (4) #2

Teljesen egyetértek! Remekbe szabott film, kitűnő színészi alakításokkal!

előzmény: McCl@ne (#1)

2021-10-18 21:56:24 McCl@ne (4) #1

A film kiváló, a párbaj pedig elementáris erejű, brutális és eszméletlen látványos.
Scott meglepetést okozott, szerintem senki nem ilyen filmre számított, és a hibás marketingdöntések meg is hozták az eredményüket: a Venom földbe döngölte, még ha ez várható is volt. Rá kellett volna feküdniük a legjobb húzásra: hogy egy eseménysort több szempontból mutatnak be, méghozzá igen komplexen. Nem egyszerűen szemlélőt váltunk, de egyben ki is olvashatjuk a jellemüket abból, ahogy fordítják a valóságot.
A hős lovag dacol a világgal és szerelmes a “királylányba“, a nők cukra fegyvernök világi tudása és sármja vélhetőleg bármire elég, és végül a letaglózó valóság, amiben megértjük, hogy mi igaz mindebből. Mindezt kiváló színészekkel (Ben Affleck tobzódik a szerepében!), meg nyilván minden fronton színvonalas körítéssel, de ami ennél fontosabb, egy nagyon összetett üzenettel, amit felelőtlenség annyival letudni, hogy „egy újabb metoo film“. Sajnálatos, hogy ennyire keveseket érdekel mindez, de nagyrészt a marketing hibája, egy sima kardozós drámát sejtet minden előzetes.