This Gun for Hire (1942) ☆ 👁

A merénylet

(Frank Tuttle)

amerikai film noir, krimi

4,3
★★★★☆
38 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-02-15 09:15:35 Xuja (4) #4

Sötét, fordulatos és mozgalmas noir. Veronica Lake szokásosan érzéki, és Ladd is remekül hozza a kimért, bosszúszomjas bérgyilkost, akinek azonban nagyon is érthető motivációi vannak. A vége valóban picit hollywoodias lett, de összességében remek kis film.

2013-09-15 13:16:21 Tenebra (5) #3

Kiváló film volt, valóban a Blast of Silence-t előlegezi meg. 1942-ben, mikor még alig-alig indult meg a noir.

Végig feszes, sötét, komor, és csak néhány dalbetét erejéig (és sajnos a végén) jelenik meg a hollywoodi glamúr. Amúgy meg szokatlanul pesszimista, fatális bérgyilkosfilm, vagy inkább bosszúfilm. Rengeteget tanulhatnának tőle a mai akciófilmnek csúfolt szarok.

Veronica Lake pedig gyönyörű. ;-)

Egyedül a végével volt bajom tényleg. Ami a gengszterfilmeket idézte: a zsaruk kilyuggatják a megtérni nem képes bérgyilksot, majd az azért megszelidülve mosolyog a nőre, aki mellett ott áll rendőrbarátja. :D Pfejj, undorító Hays-kódexes megoldás.

2012-09-14 22:12:32 Hannibal Lecter (5) #2

Frank Tuttle opusza elképesztően sokrétű noir: egyrészt elindítja útján a később a műfajban még formálódó bérgyilkos-tematikát (Murder by Contract, Blast of Silence), másrészt kitűnően működik "szerelmi háromszög-melodrámaként" is (Veronica Lake már-már csábítóbb femme fatale, mint Hayworth vagy Bacall), harmadrészt pedig hideglelős víziót rajzol a világháborús Amerika nagyhatalmi törekvéseiről is. És ha ez még mindig nem lenne elég, a This Gun for Hire még mai szemmel nézve is rendkívül akciódús és mozgalmas cselekményt kínál, hogy végképp ne unatkozhasson senki megtekintése közben.

2008-03-24 23:06:37 Dougie (?) #1

na, ez már valami
gyilkos hősös film noir

Veronica Lake és Alan Ladd első és egyben legjobb közös filmje