Külön falka (2021) ☆ 👁

Wild Roots

(Kis Hajni)

magyar-szlovák dráma

4,3
★★★★☆
43 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-27 22:49:07 Hulla88 (5) #8

Mondanám, hogy árnyaljunk de itt erről szó sincs. Nem brutális gyilkos. Szeretem a hozzászólásaidat. Itt viszont értetlenül ülök. A körítés miatt mondod ezt? Az, hogy egy marcona biztonsági őr, akinek fél anyanyelve a káromkodás és nem minden helyzetben reagál patent, polgári módon, még nem jelent brutális gyilkosságot. A „gyilkosság”, ahogy kiderül, egy véletlen műve, amiben neki nagy felelőssége van, le is üli miatta a kiszabott büntetését. Mint kiderül, magyarázkodni sem akar, csak a „volt” élettársa anyukájának mondja ki, hogy a nő félrerántotta a kormányt. Ez sem menti fel. A film sem mondja, hogy felmenti, ittas volt, drogozott is. Leülte.

Szerintem ez a film, az egyik legfontosabb szociológiai fogalom a „társadalmi minta” ismétlődéséről szól. Nem véletlen, hogy míg,a kislány anyai nagyszüleit ismerjük, az apait nem. A testvérét igen, ő valószínűleg kihozta az életéből a maximumot. Ez azért fontos, mert amit látunk az ő családjából, az is picit visszás. A gyereke tényleg elhízott és az egész helyzetből érezni, hogy ez nem egy sikertörténet, nem csak amiatt, hogy a testvérének ott kell lakniuk velük.

Az anya halála viszont bár jól körül írható még is egy balesetnek köszönhető, nem szándékos tevékenységnek. Nem egy brutális gyilkosnak van itt szíve, hanem egy olyan embernek, ami ki is van mondva: féltékeny, iszik és drogokat is használt.

Gyilkosból konkrétan nem tudom hány százalék van az országban, de az 1 millió alkoholista, ismeretlen számú szerhasználó országában azért ez nem ugyanaz.

Bőven használ a film olyan hangokat, amik bármilyen szociográfiának előnyére válnának. A nagymama által nevelt gyerek, a hiányzó apa és anyakép, a kiszolgáltatott nagypapa. A panelek, a bodegák, a periféria.


Az már persze ízlés kérdése de szerintem a kiscsaj is hatalmasat játszik, pedig én sokszor háborgok a gyerekszereplőkön. A jellemfejlődési kettőst is jól vezeti a film, sokszor az apa tanul a lányától, tán mert a világ is változott, tán mert ő kapott pozitív mintát az anyai nagyszülőtől. Igaziból ez egy periférián élő apa felnövéstörténete.

A kamerakezelés, a színészi játék, a már említett zenék nagyon profik.

Hiányom nekem is abból volt, hogy olykor túl tudatosan rángat érzelmileg ide-oda és az általam egyébként nem túl kedvelt felső középosztályt (ami amúgy csak hézagosan létezik: https://moly.hu/konyvek/eber-mark-aron-a-csepp ) elég felszínesen kezeli.

Elsőfilmesként nálam ez megér egy ötöst.

előzmény: sleepingdancer (#4)

2021-10-14 20:51:17 Benny Bug (4) #7

Teljesen ledöbbentem azon, hogy a film úgy képes játszani a legapróbb érzelmekkel, hogy közben egy pillanatig sem válik giccses cukormázzá vagy erőltetett hülyeséggé. Kis Hajni rendesen merített az artfilmek szabadságából és sajátos stílusából, azonban arra is figyelt, hogy a végeredményt ne ez határozza meg, a Külön falka ugyanis mindenkinek tartogat pár szívmelengető és szívfájdító pillanatot egyaránt. Az apa-lánya kapcsolat igen valószerűen és finoman van ábrázolva, a cselekmény pedig nagyon ügyesen világít rá a szeretet és a valahova tartozás legalapvetőbb fontosságára. Mindeközben pedig nem tudtam nem arra gondolni, hogy ez a "falka" megérdemel minden szeretetet és nagyon könnyen megkedveltem a két főszereplőt -ebben természetesen a vaskosan erős színészi játék, valamint a rendkívül jól, stílusosan és mindig kontextusba illően felhasznált zenék is nagyon sokat dobtak. Kis Hajni személyében pedig egy újabb ígéretes rendezőnk van, első nagyjátékfilmnek ugyanis a Külön falka annyira profi, szívhez szóló és természetes élmény, hogy azt még a több évtized tapasztalattal bíró profik is simán megirigyelhetik. Erős négyes.

2021-10-12 17:49:15 miraculum (4) #6

Szinte egy az egyben ez a véleményem nekem is. Én viszont adok rá egy épphogy négyest. Szerintem a sztori jó, ugyanakkor a cselekmény túl van kissé írva, miközben a párbeszédek sokszor ötlettelennek hatnak. Viszont a hangulatot és a miliőt szépen felépíti, jó a casting, és egy csomó apró kis részlet is a helyén van. Eleve az apa-lánya kapcsolat boncolgatásával rám nagyon lehet hatni, szóval emiatt nem akarok annyira kritikusan hozáállni. Összességében a jelenlegi átlaga szerintem bőven túlzás felfelé, de egy próbát mindenképpen érdemes tenni vele.

előzmény: sleepingdancer (#4)

2021-10-11 16:31:58 Atazzz (5) #5

Számomra eddig az év legfelemelőbb moziélménye.
Abban biztos vagyok, hogy a rendező nagy Xavier Dolan tisztelő, érezhető a hatása, és a Pusher-széria második része is felrémlett bennem a nézés során.
De ez a film nagyon erős bemutatkozás.

2021-10-09 21:51:32 sleepingdancer (3) #4

Az apa rendkívül karakteres, remek figura, de ahhoz mégis kevés, hogy elvigye a hátán az egész filmet. A kislány színészi teljesítménye eléggé hullámzik. A történetvezetés is kissé bizonytalan, főleg az első kétharmadban. De a legfőbb probléma számomra az, hogy egy közhelyes, finoman giccsbe hajló tézis illusztrációjának hat a film, miszerint egy brutális gyilkosban is érző szív lakozhat. Ha ez a gondolat nem is eredeti, működtethetett volna egy filmet, de ahhoz sokkal precízebben kellett volna vezetni a néző érzelmeit az egyik szélső ponttól a másikig. Azt vettem észre magamon, hogy sem az apa, sem a lány sorsa nem érdekel igazán. Kevesebb szélsőség átfogásával engem jobban megszólított volna ez a mozi. A hangulat, atmoszféra, a helyszínek személytelen ismerőssége viszont hatásos volt. Mindenképpen megnézésre érdemes, tulajdonképpen ígéretes elsőfilm.

2021-10-04 20:57:03 Mikkey (4) #3

fú ez a dal annyira meglepett, sose gondoltam, hogy egy magyar filmben fogom vissza hallani :]
hazánkat többször megjárt kis izlandi gothic/darkwave/post-punk csaj formáció
Kælan Mikla - Kalt

szuper film, bomba cast, hangulat és zene választás!

2021-10-01 07:16:05 dittike (5) #2

Élet igenlő alkotás, mely igaz történet (lehetne) a mai Magyarország társadalmi szintjein folyó megalázó bánásmódokat is bemutatva, s egy különleges apa-lány kapcsolat végletekig való feszítésének krónikája.

2021-08-27 10:06:20 Rorschach (4) #1

Egyébként is erős film, de ahhoz képest, hogy a Külön falka a főszereplőinek és a rendezőjének is kvázi a bemutatkozást jelenti első egész estés moziként, süt róla a profizmus. Pl. amilyen minőségben és gyakorisággal használják az alkotók a zenét hangulatfokozóként, az engem őszintén meglepett.

Nem szabad hinni a Telex cikkének, ez egy baromi jó film, amire simán megéri benevezni.