La dolce vita (1960) ☆

Az édes élet

(Federico Fellini)

francia-olasz dráma, szatíra

4,4
★★★★☆
396 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A film alapötlete eredetileg a Bikaborjak (1953) folytatása lett volna, Moraldo a városban címmel.

Marcello Mastroianni vodkát ivott a híres Trevi-kúti jelenet forgatása közben, hogy ne fázzon meg. Ennek eredménye az lett, hogy a kész jelenetben részegen játszott.

A bemutatót követően az egyház óriási kampányt indított az általuk erkölcstelennek és pornográfnak ítélt film ellen. A rendező szülővárosában a templom ajtajára kifüggesztettek egy feliratot: "Imádkozzunk a köztörvényes bűnöző, Federico Fellini lelki üdvéért!"

Annibale Ninchi, aki Marcello apját játssza, fiatal színészként 1920. január 20.-án épp Riminiben lépett fel, azon a napon és helyen, ahol Fellini született.

A "paparazzo" kifejezést ez a film honosította meg.

A filmben látható római helyszínek többsége nem valódi, hanem stúdióban (a Cinecittában) építették meg őket (ahogyan Fellini legtöbb későbbi filmjében is kizárólag stúdióban forgattak). Fellini később gyakran emlegette, mennyire jobban szereti és visszasírja a filmbeli "mű Via Venetót" az igazinál.

A producerek először azt szerették volna, ha Paul Newman alakítja a főszerepet.

Fellini saját elmondása szerint első alkalommal igen tapintatlanul magyarázta el Marcello Mastroianni-nak, miért őt választotta a főszerepre: "Azért hívtalak téged, mert egy teljesen normális arcra van szükségem. Egy személyiség nélküli, kifejezéstelen, banális pofára - éppen olyanra, mint a tiéd."

Mikor Mastroianni az Édes élet forgatókönyve iránt érdeklődött, Fellini válaszul egy rajzot mutatott neki. Ezen a főszereplő volt látható egy csónakban: a férfinak a tenger fenekéig érő pénisze körül szirének úszkáltak. A sztori egyik változata szerint Marcello elpirult, és soha többet nem kért forgatókönyvet Fellinitől, más változat szerint viszont jól megnézte a rajzot, és közölte, hogy érdekesnek találja a szerepet.