Elk*rtuk (2021) ☆ 👁

The Cost of Deception

(Keith English)

magyar dráma, krimi, thriller

2,2
★★☆☆☆
133 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2022-03-27 22:17:57 Ehun69 (4) #149

határozottan jobb mint vártam, nem mondanám propaganda filmnek, mert a szaros bili minden kormányzati faktorra ráborul...vajon a főszereplő nő csak véletlen hasonlít D. Dórára?? Nem hinném...

2022-03-27 00:38:48 Joeker81 (2) #148

Propaganda ide, propaganda oda, kurzusfilm ide, "művészfilm" oda, ez bizony nagyon gyenge lett. Tipikusan azon filmek sorát bővíti, ami nagyon akar valamiről szólni, de nem szól semmiről. Egybites karakterek, buta és következetlen forgatókönyv, hatás nélküli hatásvadász izzadságszagú jelenetek egymás után, szörnyen túltolt zenei kísérettel, amitől komolyabbnak akar tűnni, mint ami. A kutyasétáltatós jelenetnél konkrétan felröhögtem, mert annyira drámai akart lenni a beállításokkal, lassításokkal, a szereplők, többek közt a kutya reakciójával, hogy az valami tündéri...de nálam azt érte el, hogy rögtön a Z világháború c. film jutott eszembe, amikor elkezdenek hömpölyögni a zombik az utcán. És hát a színészi "játék", te jó ég...inkább nem is részletezem mennyire pocsék. Valahogy azt éreztem, hogy több lovat akartak ezzel az "alkotással" megülni, főleg politikai értelemben, de ez nem jött össze. Egy fenékkel nem lehet két (jelen esetben több) lovat megülni. Az a szép, hogy erre mindenki megvette a jegyet, aki adózott. Én azért szívem szerint megkeresném azt rubrikát az adóbevallásomon, ahol vissza tudom igényelni a rám eső részét a gyártási költségnek. Hát ezt elk*rták! Nem kicsit, nagyon! Remélem nem lesz sorozat, vagy remake belőle.

2022-03-16 09:30:07 Xuja (2) #147

Na megnéztem én is ezt a csodát. Igazából erősebb / direktebb propagandát vártam, és volt benne több tetszetős jelenet is: az egyik a már említett kutyasétáltatós, ahol jól sikerült érzékeltetni a helyzet váratlanságát és abszurditását. A másik a cigisdobozos fejtegetés, ami jól kifejtette a politika lényegét pár velős mondatban. Effektek terén szintén rendben volt, és ezek azok a pozitívumok, ami miatt jár a (gyenge) kettes.

Minden más szinte értékelhetetlen. Ez a sztori nagyon sovány egy 2+ órás filmhez, a cselekmény jórészt leül (vagyis inkább fel sem pörög), a színészek unott szarok, a párbeszédek életszerűtlenek, egy másodosztályú tv film benyomását keltette az összkép. A Gubás Gabi féle háttérszál volt talán a legkínosabb (az akciójelenetek mellett), valami elképesztően átgondolatlan és ostoba húzás volt, és tényleg nincs rá magyarázat, mint az öncélú propaganda.

Tény, hogy a film önmagában nem a magyar filmgyártás alja, és lényegesen nézhetőbb, mint az Álom.net és Kis Vuk féle rettenetek, de azért ne ide lőjük már be a szintet, kedves Gábor.

2022-03-15 17:05:49 gybE (1) #146

Néhány érdekes tény, amit megtudhatunk a filmből:

- Gyurcsány idején minden belső tér Ikea kiállítóterem volt.
- A belvárosi kocsmák vendégei hangos eszmecsere helyett introspektálva hallgatták a tévét.
- Az Országház WC-jében van egy átjáró a Twin Peaks vörös szobájába.
- Az összes rendőr felesége félrekxr és retardált a gyerekük, egyetlen örömük az életben kutyasétáltató emberek fejének véresre verése.
- És végül, de nem utolsósorban, a sorok között olvasni tudó néző számára – a rendkívül frappáns cigaretta-analógián keresztül – világossá válhat, hogy a gyurcsányizmus tüdőrákot okoz.

2022-03-14 22:03:46 critixx (1) #145

Ha a propagandajellegtől eltekintünk, akkor is egy pocsékul megírt, pocsékul megrendezett és pocsékul eljátszott, rendkívül kínos produkció.

Elvileg "politikai thriller", de szinte nulla a feszültség, az egész film iszonyúan hosszú és brutál unalmas. A dialógusok szájbarágósak, a valóságban senki sem beszél így. A színészek - különösen Gubás Gabi és a főhősnőt alakító fiatal színész hölgy - szörnyen túljátsszák a szerepüket. A nagyon hülye szakállú Trill Zsolt ellenben kb. mintha felolvasná a szövegkönyvet. Az "akciójelenetek" röhejesek. De legalább a MiniFeri és a Gyurcsány Show narrátora, Tom Hanks és David Caruso örök magyar hangja, Kőszegi Ákos is kapott egy aprócska szerepet.

Itt megtekinthető (amíg le nem szedik).

2022-03-14 21:42:46 Cesare Gonzago (1) #144

Ez egy megfilmesített Origó-cikk. Nézhetetlen, vállalhatatlan dögunalom.

2022-03-14 09:57:08 Mikkey (2) #143

Ma 21.00 tv2 premier, akit érdekel. Kellemes ünnepeket :)

2022-01-06 11:37:59 Bateman (2) #142

Na én is behúztam egy x-et a naptárba, január 23-ára: művészfilmet fogok nézni :)

előzmény: Ubul (#141)

2022-01-06 11:23:34 Ubul (1) #141

persze, ezzel tisztában vagyok, csak költői kérdés volt :D de így árulják el leginkább magukat, hogy végül is miért is készült el ez az egész.

előzmény: Bateman (#140)

2022-01-06 10:43:10 Bateman (2) #140

Három hónap múlva itt a választás. Addig még rengeteg homályban tévelygőnek kell felnyitni a szemét, hogy tudják hová kell húzni az X-et.

előzmény: Ubul (#139)

2022-01-06 08:31:20 Ubul (1) #139

Elkxrták az Elkxrtukat hogy végül erre kerül sor? :D azért ilyen hamar nem jött semmi sem még emlékeim szerint kereskedelmi tv-re mozi után :D

előzmény: Mikkey (#135)

2022-01-06 06:50:44 tomasso (?) #138

Így művészfilmként gondolom a Képírók sorozat berkein belül kerítenek sort a bemutatóra...

2022-01-06 00:11:29 Ugor (?) #137

Kicsit most röhögcsélni kezdtem itt az éjszakában... :o))

előzmény: Xuja (#136)

2022-01-06 00:06:33 Xuja (2) #136

És még szidják a kereskedelmi tv-ket hogy nem vetítenek semmi igényeset vagy művészit.. Most megkapják a károgók.

előzmény: Mikkey (#135)

2022-01-05 23:01:09 Mikkey (2) #135

"Január 23-át kell bevésni a naptárba, derült kerül ki a TV2 sajtószobájának műsortervéből, hogy a csatorna 21:20 perckor nem kisebb "klasszikust" vetít, mint Keith English „politikai krimiként” definiált filmjét, a mozikban tavaly októberben bemutatott Elkxrtukat."
:)

2021-10-28 15:21:56 ipartelep (1) #134

Nem mondtam, hogy az esztétikának, vagy az etikának objektív mércéi vannak. A mérce... hogy is mondjam? inkább interszubjektív. Tehát valami olyasmi, ami nem "tényleírás"-szerű (mint pl. a természettudományok), de azért vannak róla konszenzusok. Az etikában is, és az esztétikában is (és a politikafilozófiában is) vannak olyan "közös nevezők", vagy "szakmai minimumok", amelyekben pl. a hozzáértők megegyeznek. Persze, mivel a hozzáértők ugyan szakértői az adott témának (de az ő véleményük is részben szubjektív alapú), de nem hatóságok, így továbbra is azt mond, és szeret, és tart jónak mindenki, amit csak akar.
De itt nem akarok erről előadást tartani...

előzmény: kaamir (#133)

2021-10-28 14:15:41 kaamir (?) #133

Én abban nem vagyok biztos, hogy a kontextus és az etikai szempontok nem ugyanolyan önkényesek-e, mint az esztétikai megítélés. Abban persze igazad van, hogy ezeket is figyelembe lehet venni egy mű megítélésénél, de én nem gondolom, hogy ezek jobb összehasonlítási alapot vagy közös értékmezőt képeznének.

Mi itt a kontextus? Hát, attól függ, melyik valóságot hiszed el.
"Fasiszta bűnszervezet" - írod, és én egyet is értek veled. Ez egy kontextus, egy világnézet.
De más azt mondja, hogy nemzeti kormány és keresztény értékrend. Neki meg az a kontextus. Innentől kezdve ugyanúgy elbeszélünk egymás mellett, mintha arról vitáznánk, hogy a film vágása mesteri-e vagy ócska.

Ahogy az esztétikai minőségeknél, úgy szerintem a kontextusnál sincs objektív mérce, ami alapján az egyiket helyesnek, a másikat helytelennek lehetne mondani.

előzmény: ipartelep (#132)

2021-10-28 11:22:40 ipartelep (1) #132

Megpróbálom elmagyarázni, hogy mi a baj ezzel a filmmel. Kicsit elméleti leszek, de ezt már csak így lehet.
Mivel ez a világ nagy, benne mindenféle esztétikai elméletek lehetségesek, sőt vannak is. Lehet egy olyan elmélet is, hogy a műveket (nem csak a filmeket, bármilyen műalkotást) teljesen elvonatkoztatják a mondanivalójuktól, a céljuktól (hogy miért csinálták), összességében az egész kontextustól amiben vannak. Ez az elképzelés nem csak azért problémás, mert életszerűtlen (a gyakorlatban mindenki a teljes kontextusában szemléli a műveket - az más kérdés, hogy a legtöbben szinte egyáltalán nem ismerik a kontextust), hanem azért is, mert egy olyan regresszióra vezet, amelynek a vége a semmi. Ugyanis, ha azt mondják, hogy csak az esztétika számít, a kontextus nem, akkor onnantól jogos a kérdés, hogy miféle esztétikai szempontok számítsanak, melyek nem, egyáltalán "mi" legyen az az esztétikai rendszer, ami alapján értékelni kell. És Innentől eléggé önkényes lesz a dolog, mindenki azt mond amit akar, nem lesz összehasonlítási alap, csak egymás mellett elbeszélés lesz. Márpedig az emberek abban a reményben, és szándékkel beszélhetnek egymással, és értékelik a műalkotásokat, hogy valamiféle közös nevező alapján, egy közös értékmezőben tudják azokat elhelyezni. Na ez ilyenkor nem lesz, a közös mező elenyészik.
Az is nyilvánvaló, hogy egy mű teljes kontextuális értékelésében már nem csak az esztétikai, hanem pl, etikai szempontok is játszanak, vagyis az a jó, ha így van. Másképpen mondva: a művészet (mesterség szerint, nem érték szerint művészet) nem választható el az élettől, a világtól. Mert abban van benne, abban műxik. Ezért a komplex értékelésnek nem csak tisztán esztétikainak kell lennie.

Így tehát marad a teljes kontextus szerinti értékelés. Persze ez sem könnyű, sőt nehéz. Bár esete válogatja, de éppenséggel ezt a filmet könnyű megítélni. Ez egy ócska, szánalmas propagandafilm, amely egy fasiszta bűnszervezet semennyire nem rejtett politikai céljait szolgálja.

2021-10-27 23:56:10 tomside (2) #131

Ahogy előre elgondoltam, aszerint filmként írok a darabról, politikamentesen.
Voltak benne jó felvételek - például a kutyasétáltatós vagy az ebéd a rendőrrel -, izgalmas részek és ötletes megoldások. Ha nincs a két szégyenteljes akciójelenet - amikor átmegy Need for speedbe, és a nyolcas Audik nem bírnak a Mégane-nal, valamint amikor a főszereplő csaj átmegy fekete özvegybe, és serpenyóvel üti le a fullhard biztonsági embert -, talán a négyesen is elgondolkodom. Az összkép viszont gyenge hármas.

2021-10-27 16:52:42 Dangar (?) #130

"Független művészfilm"
Nem is tudom, a két szó közül melyik a nagyobb hazugság. Én amúgy hiszek a művészi szabadságban, de - ahogy a költő mondaná - tény, hogy egyre többen és egyre durvábban élnek vissza vele.

2021-10-25 21:48:41 jesi (?) #129

Én ezt 2009ben megtettem, és amúgy is átlag feletti magyar filmet nézek
Itt van

előzmény: MicaHiro (#126)

2021-10-25 10:20:31 Ubul (1) #128

de, sőt, adhatsz. De a sz@r mennyire egy érv arra, hogy milyen egy film? :) Miért az, amiért gondolod? (filmtechnikailag, megoldásilag, látottak alapján, eltekintve most a politikai tartalmától)

előzmény: decubitus (#127)

2021-10-25 10:06:59 decubitus (1) #127

Nem szoktam kommentelni, de....Megnéztem ezt a "múvészfilmet". Sz@ar. Ennyi. Nem adhatok rá 1-est, mert egyből politizálok?

2021-10-25 09:33:46 MicaHiro (2) #126

OFF: Nosza írjunk kritikákat, toplistákat igazán jó magyar filmekről, legalább itt a KT-n. Ha mindenki egy Elk*rtuk hozzászólás helyett ilyet ír, szerintem kicsivel előrébb leszünk :)

Szóval hajrá, én igyekszem rövidesen így eljárni a KT-n is, (mint ahogy néhány más helyen már tettem)

előzmény: jesi (#124)

2021-10-25 06:53:20 Ubul (1) #125

ha jól sejtem, a Sam Neill-es United Passions is hasonló kategória lepontozás ügyileg, legalábbis hsz alapján mikor rákérdeztem. Amúgy igen, pont erről írtam hsz-t, ami már törölve lett, hogy rengeteg jó magyar film van, mégse kap ekkora publicitást, 1500 plakáthely, legutóbb index szerint csak a Szabadság, szerelem kapott ennyit. És persze óhatatlanul ott a kérdés, hogy ez a film miért kapott ennyit, mivel különb, jobb a többinél?

előzmény: jesi (#124)

2021-10-24 20:55:19 jesi (?) #124

Milyen jó lenne, ha más magyar filmeknek lenne ekkora publicitása. A politika mindenek felett áll sajnos. Pedig az utóbbi években készültek igen maradandó alkotások.

2021-10-24 17:43:26 Olórin (?) #123

"teljesen objektívan nézve sem nézhetetlen"
Ilyen nincs. Se ennél, se semmilyen más filmnél.

előzmény: mrfaktor (#121)

2021-10-24 17:34:38 Ubul (1) #122

itt biztos jobban jelen van, ez igaz, de igen, van, aki adott úgy egyest más filmre is (megmagyarázva szintén, hogy miért), hogy nem is látta. Benne van sokszor a pakliban, csak itt jobban előjön. Nekem se idegzetem, se energiám hozzá most, hogy egyáltalán megnézzem, de sose lehet tudni, mit hoz a jövő, addig parlagon van hagyva az osztályzat :D (egy Maid vagy Squid Game-t tartalmasabb időtöltésnek éreztem eddig, de ez már nagyon off és nagyon egyéni, személyes vélemény)

előzmény: mrfaktor (#121)

2021-10-24 17:09:40 mrfaktor (3) #121

Hát de mint film teljesen objektívan nézve sem nézhetetlen, teljesen világos hogy milyen motiváció áll a látatlanban lepontozás mögött. Volt, aki lejjebb jelentette ki egyenesen, hogy nem is látta a filmet, de egyest ad rá. Lenne egy tippem, hogy vajon ugyanezt játsszák-e el egy kommersz, hollywoodi filmnél. Na de ahogy mondtam, jó szórakozást nekik ehhez a játékhoz.

előzmény: Ubul (#120)

2021-10-24 16:32:53 Ubul (1) #120

azért 14 db nézhetetlen nem a világ, és emiatt nem szabad leírni az oldalt se. Imdb-n kb 90%-10%-ban áll az 1-es osztályzatok száma, itt meg 10-es osztályzatot ha néznék, akkor kb 4.8-5 között lenne, ami már valószínűleg mérvadóbb lehet.

előzmény: mrfaktor (#119)

2021-10-24 15:34:44 mrfaktor (3) #119

Azért azt szánalmasank tartom, hogy a magukat filmszeretőknek nevező egyének itt is folytatják, mint ami az IMDB-n elindult, hogy látatlanban osztogatják a nézhetetlen osztályzatokat. Politikától elvonatkoztatva is kijelenthető, hogy a film, mint alkotás nem nézhetetlen. De ha valakit ez boldoggá tesz, lelke rajta.

2021-10-22 23:46:16 ryood (?) #118

Az allami tamogatasra utaltam egyreszt. Hogy egyik politikai vezetes sem tamogatott eddig egy ilyen jellegu filmprojektet sem Magyarorszagon.illetve, hogy az alkotok sem igazan szandekoznak ilyen temaju nempropagandafilmeket kesziteni pl a rendszervaltasrol, akar 2006rol, vagy ugy egyaltalan a mai magyar jelenvalorol, leszamitva nehany kivetelt. De olyan igazan maro tarsadalomkritikus filmek nem keszulnek nalunk a rendszervaltas ota. Korabban a romanokat emlitettem, ahol meg igen, es nagyon magas szinvonalon keszitik ezeket, ok akarnak ezzel foglalkozni, es csinaljak is.

előzmény: Olórin (#117)

2021-10-22 22:49:35 Olórin (?) #117

"nálunk eddig nem volt sajnos szándék ilyet készíteni egyik kurzus részéről sem"
Na hát, itt lesz a probléma. Az elnök embereit nem valamelyik "kurzus" készítette.

előzmény: ryood (#105)

2021-10-22 20:50:09 Umberto (3) #116

Nem lett rossz, de kiemelkedő sem. Pontosabban fogalmazva, van, amiben rossz, másban pedig kiemelkedő. A zenét túlhasználták, a drámázások érzelgősek, a főhősnő túl naiv, a párja pálfordulása nincs megalapozva, továbbá van egy-két lyuk a történetvezetésben.
A parlamentben játszódó jelenetek feszültek, akárcsak a rendőri attakok, ilyenkor a zene is hatásos. Egy-két telitalálat párbeszéd is akad benne, és az operatőri munka, a mise en scene is dicséretes, profi. (Leszámítva az autós üldözést...)

2021-10-22 20:13:31 critixx (1) #115

Az 5 millából készült, ez meg 800 millából. Szóval technikailag gondolom ez a film jobb. Egyéb téren nem tudom.

előzmény: Xaos (#114)

2021-10-22 19:36:41 Xaos (?) #114

Egyébként nem ez az első alkotás ebben a témában. Ott van az Elment az Öszöd. Kb. hasonló színvonalú lehet ez is :)

2021-10-22 18:21:23 elmouse (?) #113

Szerintem pörgős és izgalmas politikai krimi lett. :-D

2021-10-22 16:29:51 Lady Ópium (?) #112

Lehet még Oscar lesz belőle :D

előzmény: Xuja (#110)

2021-10-22 15:55:28 ChrisAdam (?) #111

Shoshanna, gyere kérlek. Dolog van!

2021-10-22 15:25:32 Xuja (2) #110

"Az ElkXrtuk a magyar filmgyártás egyik legkiemelkedőbb alkotása lett"

Mit nekünk Jancsó, Fábri, Szabó, Makk meg Tarr..

2021-10-22 10:57:39 ryood (?) #109

pénz lenne rá. még csak nem is kellene milliárdos büdzsé hozzá.
én merem remélni (persze, ez lehet naivitás), hogy lesz itt még olyan állam, amelyik lesz annyira bátor, hogy egy ilyet bevállaljon. Romániában például készülnek a jobbnál jobb, a közelmúlt történelmi eseményeit feldolgozó realista filmek állami pénzekből. nálunk is lehetne ilyen..

előzmény: Ubul (#108)

2021-10-22 10:52:47 Ubul (1) #108

"nálunk eddig nem volt sajnos szándék ilyet készíteni egyik kurzus részéről sem."

gondolom pénzkérdés is, meg semelyik oldal nem törekszik rá, hisz mindegyiknél lenne vaj a füle mögött, amit nem akar belevinni, és így már nem lehetne objektíven rámondani, hogy igen, ez amúgy tényleg így történt.

előzmény: ryood (#105)

2021-10-22 10:49:31 Xuja (2) #107

Ez oké, csak mi számít direkt politizálásnak? A mai magyar közéletben az amúgy látszólag semleges dolgok (pl kiállás a szivárványcsaládok mellett) is ilyen színezetet kapnak most már, ilyen a közhangulat. Szerintem a direkt pártpropaganda az, ami kerülendő, illetve mások szidalmazása a politikai véleményük miatt. Ha ez a kettő nem valósul meg, akkor szerintem nincs gond a diskurzussal (a szabályzatot pedig ugye maga a közösség is alakíthatja, finomíthatja).

előzmény: Raul (#104)

2021-10-22 10:46:20 ryood (?) #106

ennek a problematikája lentebb elég alaposan ki lett tárgyalva.

előzmény: Raul (#104)

2021-10-22 10:43:42 ryood (?) #105

" Ha feltárnák és nyilvánosságra kerülne, hogy milyen bűnszövetkezetben működik a jelenlegi kormányzat, gazdasági holdudvarral stb. és ennek lenne igazságalapja, és tudnának egy izgalmas maffia, krimi filmet forgatni a történésekről, arra is ugyanúgy beülnék."

már elég sok minden fel lett tárva ezzel kapcsolatban..
film erről, amit a jelenlegi NFI támogat nyilvánvaló okokból nem fog készülni. esetleg olyan lehetséges, mint a lengyeleknél a Zárt rendszer című remek politikai krimi/thriller, amit olyan vállalkozók finanszíroztak, akiket a film is bemutat (pórul jártak nem kicsit..) s megtesz főszereplőjének.

annak idején, szűk négy évvel a Watergate-botrány után készült az óceánon túl egy film, "Az elnök emberei" címmel. igazi, hiteles belevaló oknyomozós, tényfeltáró politikai krimi, amennyire csak lehet valósághűen mutatja be a történteket. nem propaganda alkotás. gyakorlatilag kultfilm státusza lett elég hamar. nálunk eddig nem volt sajnos szándék ilyet készíteni egyik kurzus részéről sem.

2021-10-22 10:38:54 Raul (3) #104

Szabályzat 2. pont.
Itt meg volt már bemutató előtt 100+ hozzászólás.

előzmény: ryood (#101)

2021-10-22 10:36:11 Xuja (2) #103

"ha érdekesen, izgalmasan tudják bemutatni"

Én nem látom, hogy sikerülhetne ezt úgy elérnie, ha teljesen egyoldalú maga a film, és csak az egyik oldal mocskolása a célja, mindenfajta árnyalás nélkül. Így hiába jó technikailag és hatásos a filmnyelve (feltéve hogy az), az egész borzasztóan üres lesz (ahogy a 444 is írja a valóban meglepően visszafogott kritikájában).

De persze cáfoljon rám a stáb, én nem fogom látatlanban lepontozni.

előzmény: mrfaktor (#102)

2021-10-22 10:23:52 mrfaktor (3) #102

Attól politikai krimi, hogy egy 2006-os, nagy hatású, történelmi eseménysorozatot mutat be. Nem a kormánypárt találta ki, kreálta azokat a történéseket. Ha érdekesen, izgalmasan tudják bemutatni, mint filmrajongó miért nem lehet kicsit elvonatkoztatni a politikától, és csak nézni a filmet és élvezni? Senkit nem akar megtéríteni a film, nem agymosás, nézni és élvezni kell. Ennyi lenne a feladata. Aki ellenzéki volt, ezután is az marad, aki kormánypárti, szintén. Szóval én nem látok itt problémát. Ha feltárnák és nyilvánosságra kerülne, hogy milyen bűnszövetkezetben működik a jelenlegi kormányzat, gazdasági holdudvarral stb. és ennek lenne igazságalapja, és tudnának egy izgalmas maffia, krimi filmet forgatni a történésekről, arra is ugyanúgy beülnék.

2021-10-22 09:58:30 ryood (?) #101

de hová kéne pontosan visszaszorítani? mi a határ?
nehéz kérdés persze, de az se megoldás, hogy egy ennyire egyértelműen politikai indíttatású filmnél (vagy másik filmnél, ahol van ilyen kapcsolat), ne lehessen szóba hozni a közéleti vonatkozásokat. és azzal kapcsolatban véleményt megfogalmazni. ez nem a direkt aktuálpolitizálást jelenti természetesen.
amúgy az a szint, ami át lett téve az OFF-ba, már tényleg nívótlan, az nekem se hiányzik.

előzmény: Raul (#100)

2021-10-22 09:49:26 Raul (3) #100

Én is ugyanígy vagyok ezzel, de láthatóan szándék sincs ennek a visszaszorítására.

előzmény: HejjaX (#89)

2021-10-22 09:47:35 Ugor (?) #99

Ez csak egy film. Valószínűleg valóságalapú, de akkor is csak egy film, ami nem a jobbítás szándékával készült, hanem azért, hogy uralomra segítsen, uralmon tartson vagy az uralkodás lehetőségétől távol tartson bizonyos embereket. A propagandafilmek mindig más színű ecsettel festik át a világot, és tudatosan törekednek arra, hogy a valóság vagy emlékezet egyirányú eltorzításával befolyásoljanak embereket. Tehát nem tanít meg semmire, csak befolyásol. Ahogy bármelyik jobboldali vagy baloldali ideológia.

előzmény: Umberto (#98)

2021-10-22 09:36:49 Umberto (3) #98

Igen, ez a film - ha valóban jó - megtaníthatja az ellenzéki oldalt arra, hogy felülemelkedjen saját nézetein. Amennyiben rossz a film, az a kormánypárti oldalt taníthatja ugyanerre.

2021-10-21 22:52:38 mrfaktor (3) #97

A film jó lett, sokak bánatára. Pörög, jók a karakterek, az események bemutatása is új nézőpontból lett bemutatva. Illetve nem ezt vártam, de Gyurcsány sem egy utolsó szemétként van beállítva, épp ellenkezőleg, ravasz, nagy stratégaként aki átreformálta az emberek igényei alapján az MSZP-t. Szóval nem kell elátkozni a filmet, nyugodtan meg lehet nézni. Senki nem lesz Fideszes.

Nagyjából ezt a színvonalat támasztja alá egy kormánypártisággal nem vádolható oldal kritikája is:

https://444.hu/2021/10/21/klara-asszony-mar-2006-ban-is-gigantikus-politikai-stratega-volt

2021-10-21 22:18:13 Zeppelin (?) #96

Nem pont értem a "politikamentességet" itt. Nem tudom ki jár ide azért mert a KT politikamentes. És azt sem tudom hogyan tudod egyáltalán a filmművészetet a politikától elválasztani, nincs még egy olyan médium ami ennyire szoros kapcsolatban ált volna a politikával születésétől fogva.

előzmény: tomside (#63)

2021-10-21 21:52:19 Xaos (?) #95

A kormánypártiak fogják csak megnézni. Mondjuk ez egyértelmű szvsz.

előzmény: Lady Ópium (#94)

2021-10-21 21:23:53 Lady Ópium (?) #94

Az "értelmiségiek" biztos megnézik....szégyen az egész, meg lassan az egész ország is, úgy, ahogy van.

2021-10-21 20:59:07 Ubul (1) #93

jól látszik, hogy az oldalak is kb melyik oldalon állnak :)
lényegtelen ettől fogva, valószínűleg, amit eddig is írtam, úgy is az lesz, kicsi szórással.
Objektív kritika amúgy se létezik, nem csak ennél a filmnél

előzmény: timidwolf25 (#92)

2021-10-21 20:42:13 timidwolf25 (?) #92

https://hvg.hu/elet/20211021_elkxrtuk_kritika_elkrtuk_elkurtuk_gyurcsany_film_kalomista_gabor

Ez meg egy másik hivatalos kritika. Azt írja, hogy "Feszültség gyakorlatilag egyáltalán nincs a filmben, ami politikai thrillertől, amelynek egészen konkrétan semmi más feladata nem lenne, csak a feszültségcsiholás, azért elég nagy szó: valahogy minden banális".

előzmény: Umberto (#91)

2021-10-21 20:12:18 Umberto (3) #91

https://www.delmagyar.hu/kultura/hazai-kultura/porgos-es-izgalmas-politikai-krimi-lett-az-elkxrtuk-8071403/

Itt egy hivatalos kritika. Azt írja, hogy "egészen elképesztő módon izgalmas, a feszültséget a teljes film alatt fenntartani képes alkotás lett az Elkxrtuk című film".

2021-10-21 19:27:06 Ubul (1) #90

viszont ha nincs szórás, mert csak 1-esek és 10-esek lesznek, akkor abból pont jól lelehet vonni a te általad írt következtetéseket is :)

előzmény: Ugor (#88)

2021-10-21 19:25:53 HejjaX (3) #89

Ja, ezért kéne kimaradni belőle. Kár, hogy már egy ideje a KT-ra sem lehet feljönni úgy, hogy ne ömlene a politizálás és ne menne el a kedvem az egésztől. (Mostanában már a fejlevágás ötlete is megjelent, amit az elkövető megúszott egy off-ba kerülő kommenttel.)

előzmény: Ugor (#88)

2021-10-21 19:20:22 Ugor (?) #88

Elgondolkodtam én is azon, hogy milyen nemes, igazságos és emelkedett "kultúrharc" folyik majd az IMDb-n, először a "nemisláttamdelátatlanbanlefikázom" gyerekek adnak százszámra egyeseket, Kálomista meg majd mozgósít és jönnek a "nemláttamdeezcsakjólehet" kormányfanok, és 10-re értékelik tömegével. Mi meg majd ámulunk az eredményen. Szép dolog a "kultúrharc".

2021-10-21 19:12:07 Ubul (1) #87

imdb-n tudod te is jól, hogy szavazni bármikor lehet többnyire. Majd pár ezer szavazatnál lesz hitelesebb, bár szerintem egy ilyen jellegű filmnél nehéz hiteles osztályzásról is beszélni :D

előzmény: Xaos (#84)

2021-10-21 19:09:49 HejjaX (3) #86

Az imdb-s értékelők bizonyára látták is a filmet... (gondolom premier előtt, a DK székházban).
Gyanítom, itt is lesz egy-két karó látatlanban...

2021-10-21 19:00:10 ryood (?) #85

632 szavazat imdb-n: 1.1... az új álom.net/szuperbojz XD

2021-10-21 18:57:18 Xaos (?) #84

IMDB-n már értékelik a nézők. Azt hiszem kihagyom a megtekintését. :D

2021-10-21 18:49:18 Ugor (?) #83

Nem gondoljátok, hogy ezt a filmet át kellene már neveznünk KT-s gumicsontra?

2021-10-21 18:18:56 Ubul (1) #82

nagyon egyszerű a fikázásra a magyarázat látatlanban is, hisz le lett írva korrekten, hogy mik a fenntartások a filmmel kapcsolatban. Értelemszerűen aki a jelenlegi hatalommal szimpatizál, persze, hogy tetszeni fog neki (legalábbis egyest nem fog kapni), hisz nekik szól, így választás előtt kicsivel több mint fél évvel (hisz a kormányzati kommunikáció is ez).

Aki meg fenntartásokkal kezeli a feldolgozásból eredő látottakat, technikai szempontot nem figyelembe véve csak a látottakra - és hallottakra - koncentrálva hamarabb fog fennakadni dolgokon, nem véletlenül. És ez szerintem tök normális, főleg a mai politikával mérgezett mindennapjainkban.

Persze ha tök objektívan van megvilágítva a helyzet a filmben, akkor nem szóltam.

előzmény: Kubrick23 (#78)

2021-10-21 18:08:16 agymosott09 (?) #81

Az jó jel, hogy a Pozsonyi csatára is ötöst adtál, ha ez is hasonló remekmű, akkor kár lenne kihagyni!

előzmény: Kubrick23 (#78)

2021-10-21 17:47:30 timidwolf25 (?) #80

A trailer alapján nekem úgy tűnik, technikailag teljesen rendben van a film, ami mondjuk nem csoda, tekintve, hogy erre aztán volt pénz. Más kérdés, hogy más országok filmgyártásánál ez a minimum, nálunk ennek már örülni kell. Az megint más kérdés, hogy technika ide vagy oda, elég giccsesnek tűnnek bizonyos képsorok. Valószínűleg, aki a mozi előtt kiveszi az agyát, annak megfelelő. Én erre sose voltam képes.

előzmény: ryood (#79)

2021-10-21 17:28:14 ryood (?) #79

esetleg kifejthetnéd, mitől is annyira jó...

2021-10-21 17:26:07 Kubrick23 (5) #78

Én most láttam és szerintem nagyon jó film. Aki eddig fikázta, először nézze meg, utána mondjon véleményt.

2021-10-21 13:17:47 Mizi (?) #77

"Elvesztette közpénz jellegét". Van az úgy.

előzmény: ryood (#73)

2021-10-21 12:40:28 Ugor (?) #76

Szóval, szögezzük le, hogy mindenki tudja, hogy mi ez a film, milyen céllal készült és milyen támogatással. És akkor ezt már többet nem is kell leírnia senkinek és egymás szemére sem kell vetnie. Ha megnézed, megnézed, ha nem nézed meg, hát nem nézed meg. És ezt nem is kell többször elmondani. Tekintsük úgy, hogy ez is egy film a honlapon lévő kb. százhúszezer film közül. Vannak az adatbázisban náci propagandafilmek, kommunista propagandafilmek, keresztény propagandafilmek, szexuális elhajlások, meg még ilyenek is.

2021-10-21 12:31:52 ryood (?) #75

részemről mehet OFF-ba.

előzmény: Ugor (#74)

2021-10-21 12:28:46 Ugor (?) #74

Óvakodjunk az OFF-ba kerülés veszélyétől!

2021-10-21 12:27:01 ryood (?) #73

ismerjük az efféle "nem köszpénzeket"...:)

előzmény: mrfaktor (#72)

2021-10-21 12:20:23 mrfaktor (3) #72

Nem közpénzből készült. Érdektelen. Úgy tűnik? Nézhetetlen, unalmas. Láttad esetleg? Már most megbukott. Tudsz konkrét pénzügyi, nézettségi adatokkal szolgálni ami ezt a kijelentésedet alátámasztja? Kicsit politikailag elfogult a kommented, amit pont jó lenne elkerülni itt.

előzmény: Kerno (#71)

2021-10-21 11:55:50 Kerno (1) #71

Ez egy közpénzből gyártott, érdektelen kurzusfilm. A mostani rezsim gyártatta le, politikai okból és ezek a filmek az esetek 99%-ában nézhetetlen, unalmas, időrabló ...-ok . Maga a film üzleti szempontból már most megbukott, csak azért fut, mert a mostani fidesz kormány finanszírozza a készítést, a reklámozást, a terjesztést?!

2021-10-21 11:36:44 Dangar (?) #70

Lehet, azért tudunk még emberi nyelven kommunikálni, mert nem láttuk...

előzmény: kovi1970 (#68)

2021-10-21 09:40:10 Ubul (1) #69

kötelező a film? :D

előzmény: kovi1970 (#68)

2021-10-21 08:13:25 kovi1970 (1) #68

Még senki nem látta, aki itt kommentel? Nemá!

2021-10-20 23:33:45 ryood (?) #67

teljesen egyetértek: szerintem is kerülhessen ide minden film, és lehessen mindenről beszélni nyíltan, civilizáltan, kulturált emberhez méltó módon. és szerintem se politizáljunk egymás ellen. utóbbi persze nyilván nem kerülhető el teljes mértékben egy ilyen film esetében, de valahogy mértéktartó módon lehetséges. én mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok, mi fog ebből kisülni (minden értelmeben: milyen lesz maga a film, hogyan fog rá reagálni a közönség, mekkora hatása lesz és mire, na meg persze, hogy a KT közössége mit kezd vele...)

előzmény: Ugor (#66)

2021-10-20 23:25:59 Ugor (?) #66

Ok, mindez igaz, persze, de már túl sokat is beszélünk erről. Ér ez ennyit? Azt meg, hogy feltegyük vagy sem... hááát, nagyon aberrált filmeket is feltettünk már, szóval, jó lenne, ha minden filmet feltennénk, mindenféle cenzúra nélkül. Aztán kezeljük, ahogy tudjuk. Ne legyen olyan film, amit valamiért nem tehetünk fel. Én így gondolom. Készül ilyen film? Készült. Itt van. És politikai véleményünk is lehet róla, egy bizonyos mértékig, csak az a legrosszabb, ha egymás ellen politizálunk. Tehát ha durva politikai vita kerekedik, azt kiszűrjük innen. De ki a jóisten vagyok én, hogy ezt mindig megállapítsam, hogy meddig az, meg meddig nem az?

előzmény: ryood (#65)

2021-10-20 23:16:01 ryood (?) #65

na és akkor mi számít napipolitizálásnak...pl ha én kijelentem (illetve már kijelentettem) hogy ez egy kurzusfilm akkor napipolitizálok? mert tulajdonképpen csupán egy tényt írtam le.
most persze lehetne azzal jönni, hogy ez csak számomra tény, meg relativizálhatunk végül is mindent, jó...

"feladja a leckét nagyon, és nem is tudom, hogy lehet-e erről napipolitizálás mentesen beszélni"

amúgy nem...

elkerülhetetlen egyszerűen. persze lehet ezt is civilizáltan is művelni, és szerintem nincs is vele gond. mondjuk ha nem süllyed le a dolog a magyar közéleti-pártpolitikai kommunikáció szintjére, amit az elmúlt 31 évben olyan alacsonyra toltak le, hogy nem is tudom lehet-e még lejjebb vinni (attól tartok Magyarországon lehet). szóval kerülni még véletlenül is, hogy esetleg egy adott film esetében némi aktuális közéleti vonatkozása legyen egy hozzászólásnak a szememben gyávaság, és érdektelen is lesz mondjuk egy Elkxrtuk esetén a diskurzus, ha senki nem meri leírni őszintén, amit gondol, mert véletlenül van a véleményében egy kis politizálás. szóval, aki megnézi ezt a filmet, kritizálja csak meg, milyen eszközökkel, milyen tartalmat sikerült a készítőknek "nem köszpénzből" készíteni a nagyérdeműnek. vajon mennyire igaz, hogy valóban az igazság keresése a célja, ahogy azt a külföldi rendező állítja egy interjúban. és ha ennek a nézőnek az lesz a következtetése, hogy bizony itt tömény propaganda zajlik, hadd írja már le. de természetesen ellenkezőjét is lehessen leírni, legyenek érvek pro-kontra stb...

"Logikai modellként tekintve rá, izgalmas kérdés, így marad-e ez ezúttal is, és mit kezd egy szándékoltan apolitikus filmes oldal (közössége) egy olyan filmmel, ahol a politika feltehetően előrébb való szempont volt a készítők szemében, mint a filmművészet. "

ha ez egy szándékosan apolitikus filmes oldal lenne 100%-osan, nem került volna az adatbázisba be ez a film, vagy le lenne tiltva a kommentelés, osztályzás...

egyébként eszembe jutott egy tök jó színházkritika, amit a napokban olvastam Pintér Béla legújabb előadásáról. na, ez például egy remek példa arra, hogyan lehet intelligensen, nem pártpolitikus szólamokat zengetve értékelni, kritizálni egy olyan alkotást, amely nagyon keményen aktuálpolitizál (van akinek persze meg ez lesz a kurzusdarab, a propagandaszínház: „Ha nagyon utáltátok ezt a béna kis mesénket, / Gondoljátok, hogy csak álmodtátok az egészet. / Különben is, mi csak színészek vagyunk, bocsássatok meg nekünk! / A keresztényellenes, beteg, perverz rendező játszatta így el velünk.”

2021-10-20 22:20:15 Ugor (?) #64

Ööö... hát igen... feladja a leckét nagyon, és nem is tudom, hogy lehet-e erről napipolitizálás mentesen beszélni, Mert amúgy politizálunk itt mindig, csak a mostani, a jelenkort érintő politika tabutéma. Sokszor szinte nem is lehet tartani, egy szexfilmről sem lehet beszélni úgy, hogy szemérmesen ne beszéljünk a szexről. Megpróbáljuk... bízzunk a közösségi intelligencia erejében, mert megkerülni a filmet nem lehet. Beszélni róla meg... lám, már eddig is milyen sok szó esett itt erről, valahol fel vannak már húzva a rugók, feszülnek előre az idegek. Igény van rá. Tehát próbáljunk meg együtt nem átlépni egy határt.

előzmény: tomside (#63)

2021-10-20 21:47:32 tomside (2) #63

A kt egyik legnagyobb vonzereje, ami otthonossá tette (és teszi ma is) számomra, amióta csak itt vagyok, hogy szándékoltan politikamentes - vagy helyesebben(?) politizálás-mentes -, és nagyjából tényleg tudja is tartani, amit ezzel vállal. Logikai modellként tekintve rá, izgalmas kérdés, így marad-e ez ezúttal is, és mit kezd egy szándékoltan apolitikus filmes oldal (közössége) egy olyan filmmel, ahol a politika feltehetően előrébb való szempont volt a készítők szemében, mint a filmművészet. (Merthogy azzal nem politizálunk, ha kijelentjük, hogy ez egy kampányfilm.) Szóval ez a kérdés így önmagában izgalmasabb a szememben, mint az, milyen lesz egyáltalán a film. És a feltett kérdésre remélt válaszul: bízom benne, aki megnézte, leosztályozza, véleményezi mint filmet, és megy a következő alkotáshoz… szóval, hogy nem áll bele senki itt politizálni se erről, se arról. Úgy érezném magam, mintha ráfosnának a szellemi menedékházam küszöbére.

2021-10-20 16:22:00 ryood (?) #62

qrvára nem az.

előzmény: Ugor (#61)

2021-10-20 16:02:54 Ugor (?) #61

Ebben azért kételkednék... ez nem azonos halmaz.

előzmény: Xaos (#60)

2021-10-20 15:32:26 Xaos (?) #60

Ez a pár tucat szereplő, színész/palánta kiállt az SZFE mellett, piros-fehér szalaggal demonstrált tavaly, utcára vonult, hashtag freeSZFE-zett minden felületen, most meg ehhez adják a nevüket. Vannak bajok...

2021-10-19 18:27:25 Xuja (2) #59

De a diakoknak gondolom nem kell erte fizetni.. akkora siker lesz ez mint a vadaszati.. :D

előzmény: Umberto (#57)

2021-10-19 18:19:58 Ubul (1) #58

természetesen jogos, elég nagy állami hátszelet kap amúgy is

előzmény: Umberto (#57)

2021-10-19 17:53:53 Umberto (3) #57

Meggyőződésem, hogy nagy bevételt ér el. Akkora hírverést kapott, és ha ez esetleg nem lenne elég, akkor a diákokat is elviszik a filmre.

2021-10-19 13:49:39 Ubul (1) #56

nem volt ott emoticon, biztos komoly :P

előzmény: Xuja (#55)

2021-10-19 13:48:02 Xuja (2) #55

Mondjatok, hogy Umberto csak trollkodik..

2021-10-19 13:45:47 ryood (?) #54

szerintem a többség nem fogja megnézni ezt moziban. persze, beszélünk róla, de nem gondolom, hogy ettől a "hírveréstől" megnőne a hajlandóság a moziban való megtekintésre.

előzmény: Ugor (#53)

2021-10-19 13:42:15 Ugor (?) #53

Még be sem mutatták, de már 52 hozzászólása van? Ez aztán népszerű termék... kampányoltok ennek a filmnek ezerrel.

2021-10-19 13:39:51 ryood (?) #52

:-)

előzmény: MicaHiro (#51)

2021-10-19 13:34:06 MicaHiro (2) #51

Milyen kurzusfilm?

Ez kérlek, művészfilm

előzmény: ryood (#50)

2021-10-19 13:16:21 ryood (?) #50

muris dolog művészi szabadságot emlegetni egy kurzusfilm kapcsán :)

  • 1
  • 2