Pahanhautoja (2022) ☆ 👁

A keltetés
Hatching

(Hanna Bergholm)

finn-svéd horror

3,3
★★★☆☆
103 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-03-16 20:15:33 Norbert Simon (4) #11

A kiszámíthatósága a nagy kára a filmnek, a képi világa viszont nagyon szép és sokban segít neki kiemelkedni a tömegből. A rendezőnő nagyszerű munkát végzett. Erős és hatásos alakításokat kapunk az anyát játszó színésznőtől. Összességében tetszett! Számomra inkább pozitív mintsem negatív. Remélem a rendezőnő a legjobb rendezők közé kerül!

2022-09-15 21:46:24 Ubul (4) #10

érdekes egy film
tetszett a képi világ, egész korrekt volt a cgi is, a zene is illett szvsz hozzá.
A defektes karakterek már engem is kikészítettek az elején.
Aztán , mikor elkezdtek majdnem a kisbabával szórakozni, ott majdnem karó, és kikapcs. Dió hasonlóan írt állatokról, én az indokolatlan kisbaba/gyerek karakterek értelmetlen behozatalán és esetleges veszélyhelyzetein vagyok olykor felhúzva.
De valami oknál fogva nem kapcsoltam ki, és véleményem szerint még jól is tettem, mert nem azt kaptam a végén, amire vártam, és ez tök pozitívan csapódott le
Mert lássuk be, mennyien várták hogy anyuka/apuka kinyiffanjon.

2022-09-13 11:24:50 lizardking (3) #9

Nem rossz film, de több baj is van vele. Az első, hogy kb a 15. percben már abszolút tudni lehet, hogy mire megy ki a játék, hogy minek a metaforája A keltetés, bár ettől még lehetne jó. A második, hogy túl gyorsan történnek az események, ennek a filmnek nagyon kellett volna még legalább plusz 20 perc, hogy komótosan megágyazzon a cselekménynek, hogy lassan a bőr alá másszon ez a csillogó máz alatti, bűzlő rothadás. A harmadik a hiteltelenség. Én értem, hogy ez aztán végképp nem egy realista dráma, de az, hogy anyuka elviszi a lányát a szeretőjéhez, ott is alszanak, közben végig nyíltan együtt van a pasival, annyira nonszensz és életszerűtlen, hogy ennél már csak az apa viselkedése felfoghatatlanabb - utóbbi már-már a paródia határát súrolja. Ezek a dolgok nekem túl direktek és hihetetlenek voltak, sokkal-sokkal elegánsabban is megoldhatták volna a feszültség forrását, a csillárt szerelős jelenethez hasonlóan, az teljesen működőképes volt. Az igazából már csak részletkérdés, hogy a film néha átmegy egy olcsó jump scare-es szörnyhorrorba, ezzel még talán meg tudtam volna barátkozni, bár nem vált előnyére. Ja, és a főszereplőt alakító lány egyszerűen nem játszott jól. Tűrhető volt, de ez a szerep megkövetelte volna a profi előadásmódot. Még így is oké A keltetés, mert a metafora jó, az effektek kiválóak, és néhol azért a hangulat is üt. Kár érte, mert ebből egy nagyon rideg cuccot is ki lehetett volna hozni, minden esetre örülök, hogy azért többeknek tetszett.

2022-07-22 14:40:48 fempolip (4) #8

Elsőre is: Ha nem is zsebpénzből, de nagyon kis költségvetésből készült alkotás, amennyiben lehet hinni szakmai oldalaknak. 3,8-4,2 millió közé teszik. Euróban.
Szóval, ha ezt nézem szenzációs ahogy van a film látványa, színe stb.
Innentől

Lehet én láttam bele, de úgy éreztem kontextusában még kifejezetten jó is ez a kicsit bábnak tűnő madár-alien. Ahogy egyre jobban kopírozza le a kislányt egyre valósabb is a kinézete.
Hogy kicsit legyen a lelki rész is, nekem nagyon tetszett az egészkörülírás. Nem nagyon voltak szerethető karakterek. Az ártatlanok pedig a környezetében abszolút hátrányt vagy halált szenvedtek.
Mondhatni tökéletes leírása a sorozatgyilkosoknak legtöbb erőszaktevőnek.
Ugyanis akik nem anyagi szerzésből stb. Hanem mentális torzulásból ölnek, erőszakolnak stb. Azok nagy része nem csalódon belül -ugyanis a torzulást leginkább onnan szenvedik- hanem a környezetükben végzik a pusztítást.
Ráadásul az infulencer anyuka valami bámulatosan hidegvérű pszichopata a lányával szemben.
A kislány belső vívódása a normális és abnormális között a lehető legjobbkor, serdülő korban találja meg. Már tudja, hogy mit nem szabad, de még nem tudja irányítani.

Elején abszolút szkeptikus voltam, gondoltam megint kapok egy hazugságokra és felszíni tárgyi tévedésekre alapuló Midsommart. De nem. És ehhez kellett kettő nap, hogy megemésszem.


Szóval szerintem nagyon jó alkotás. Nálam klasszikus azért nem lesz, mert nem éreztem olyan sok kapaszkodót. Úgy veszem észre északon ez a stíluselem nagyon menő. De látható, hogy sztereó tipikusan az északi emberek magányosabbak. (Tapasztalat, igaz kevés)

Tovább nem ragozom, lehetne még mit elemez i, mert találtam, de épp elég volt. Legyen másnak is meglepetés.

2022-06-28 21:35:32 Dió (2) #7

Ne érintsen érzékenyen a kettesem, ez nálam sokkal egyszerűbb dolgokon és személyesebb apróságokon ment el, mint hiszed. :)
A dolog ott kezdődik, hogy amelyik filmben állatkínzások vagy felesleges állatkaszabolások vannak, az nálam már a nulladik mérföldkőnél elvágja magát (szóval ez nem csak a film hibája, mint sem az én ilyen irányú érzékenységemé is - de amúgy ebben a filmben eleve nem volt ez annyira durva, mint sajnos egy másik, közelmúltban látottnál, amelyikre emiatt repült úgy a kapa, hogy csak csengett). A dolog ott folytatódik, hogy függetlenül attól, hogy mennyire akart realista lenni vagy nem lenni, egyszerűen olyan nevetségesnek és erőszakkal összeizzadtnak találtam az alapfelvetést, hogy ha a Mikulást behozzák mellé, nekem már az sem rontott volna rajta sokat. Erre így nekem hiába próbálnak metaforát építeni, mert ugyanúgy fog összedőlni, mint a homokvárra épített betontető. (És ha elolvasod a Bárányos kommentemet, ott echte ugyanez volt a problémám, szóval ennyiből nem szerencsés azt sem behozni ide). De ez is csak az én véleményem, és totál megértem, ha másnak máshogy van beállítva a rugalmassági mércéje. :) Mindazonáltal, amin leginkább elúszott nálam, azok a karakterek. És tényleg nem az a gondom, hogy nem sikerült "mélyebben kimunkálni" őket, ahogy írtad. Hanem hogy pont hogy sikerült, de olyan rossz irányba, hogy nekem már a tizenötödik percben a gyomrom fordult ki az összestől. És ha valamit emiatt minden pillanatában ennyire kényelmetlen, irritáló és bicskanyitogató nézni, akkor abból a végén csinos osztályzat már eleve nem lehet.

előzmény: Rorschach (#6)

2022-06-26 16:32:26 Rorschach (4) #6

Sajnálom, hogy nem tetszett. Hezitálás nélkül mertem volna fogadni rá, hogy be fog jönni, főleg pl. egy Bárány után. Szerintem ez a film annyira még nincs is elborulva.

Ezzel együtt, minden fenntartásodra is tudok mit mondani :)

A kislányos téglával varjúagyszétcsapkodós jelenet szerintem azért jó, mert bemutatja nekünk, hogy Tinjában ugyan van értelem és irgalom (ezért akar véget vetni szerencsétlen állat szenvedésének, akinek ő a csinos ám undorító lelkű anyukájával ellentétben eleve nem akart ártani), elég labilis idegállapotban teng-leng, ezért nem tud megálljt parancsolni magának a tett közben.

És nagyjából itt van az, amikor a film elegánsan letér a realitás unalmas ösvényéről, és, amennyiben nézőként nem tudsz vele tartani, úgy a soron következő események nyilvánvalóan elidegenítenek majd. Nem tudom, hogy miért nem tudott vinni magával a film, de kár érte. Lehet, hogy nem közölte elég egyértelműen, hogy nem egy realista dráma akar lenni, bár szerintem azért ilyen jellemekkel eleve nem is lehettek ilyen ambíciói, de erről majd kicsit később.

Szóval, ha nem tévedek, a fióka már tojás korában is a kislány elfojtott indulatainak manifesztációja. Amennyiben emlékeim nem csalnak, a tojás mindig úgy nő, ahogy Tinja újabb és újabb traumákba fut bele, illetve a könnyét és vérét konkrétan be is issza, ezért is lesz a madárfiókából idővel doppelgänger. Nekem a hányásevés volt a legmeredekebb (a moziterem felkészületlenebb 90%-át öröm volt hallgatni a jelenet alatt), de a végén azt szerintem gyönyörűen lezárták.

A második ponttal kapcsolatban pedig azt kell írjam, ez sajnos nem egy olyan film, amin a hús-vér karaktereket számon szabad kérni, ugyanis Hanna Bergholmnak szerintem egy pillanatig nem is állt szándékában bárki jellemét is egy arcba vágott közhelynél mélyebben kimunkálni. Ez egy tanmese arról, hogy ne legyünk megvetendően önző és gyáva emberek, valamint hanyag szülők, és ezt nem is rejti véka alá: anyukát rögtön az első jelenetben készen kapjuk, a film maradékában illózióink sem lehetnek arról, miféle ember. Apukáról kicsit később derül ki ugyan, milyen szülő és férj, de büszke ő sem lehet magára.

Nálam egyébként azért négyes a film, mert hiába tanmese, nem arra megy, amerre szerettem volna. Ironikus módon talán épp a konklúzió realistább a vártnál, ugyanis nem azzal ér véget a film, hogy Tinja lemészárolja a szüleit (amire, valljuk be, mindenki várt), de ha belegondolunk, voltaképpen csak és kizárólag ártatlanok vére folyt; a kutya, a szomszéd lány, és majdnem a kisbaba is megszívta, akik közül egyik sem felelős Tinja gondjaiért, mind csak véletlenül keverednek az életébe. Ezzel szerintem azt akarták nekünk mondani, hogy egy ilyen instabil és veszélyes személy bármikor, bármilyen helyzetben, bárkivel szemben, látszólag ok nélkül is felrobbanhat, és nem feltétlenül fog költői igazságszolgáltatásként hatni a randalírozása. Ez egyfelől érett és elgondolkodtató üzenet... másrészt viszont rettentő szívesen megnéztem volna, ahogy felszeleteli aput-anyut :)

előzmény: Dió (#5)

2022-06-24 18:42:41 Dió (2) #5

Ez nálam két dolgon nagyot hasalt:
1) A metafora tényleg pofás, de milyen úton jut el oda a film?! Valami picsa kivégez egy szerencsétlen, védtelen állatot, mert neki attól lesz jobb a napja. De az állat nem hal meg, remek esélyt hagyva egy bónuszjelenetre a lányának is, hogy ő is véres péppé verhesse a fejét egy téglával. Mint ugyanakkor ezen a ponton kiderül, az állatnak egy kismadara is van, amit a lány hazavisz, hogy először egy másfél méteres "madárbébi" keljen ki belőle (WTF 1), ami aztán egy hét alatt (WTF 2) a lánynak egy teljesen szabályos doppelgangerévé válik (WTF 3), just like that. Hát azért kellett csóválnom a fejem.
2) Nem tudom, mikor fogják már fel a filmkészítők, hogy sok nézőnek igenis igénye van azokra a filmekre, ahol a szereplőknek legalább a fele normális karakter, nem pedig valami leköpnivaló debil. Ez sajnos megint nem az a darab. Élükön a főszereplővel, az "influenszer" (boáhh) anyával, aki már a tizenötödik percben olyan geci, hogy én már ott - előre is elnézést - konkrétan gázkamrába zárattam volna. Túl lett ez tolva.

Ahogy ezeket a mérges gondolatokat kiírtam magamból, a karón is elgondolkoztam, mert megérdemelné. De az való igaz, hogy a képek nagyon szépek voltak, és kis büdzséből egész pofás szörnyet hoztak ki, úgyhogy maradjon a kettes.

2022-06-20 19:48:16 Rorschach (4) #4

Az univerzum szerintem A keltetéssel kárpótolt a Fekete telefon után; ez egy sallangmentes, feszült és helyeken zavarbaejtő film, avagy minden, ami az nem volt. Tök fasza kis metaforát visz végig A keltetés, amit hiába ad át már az előzetes is többé-kevésbé, ez jottányit sem von le a mozi értékéből. Legalábbis én nagyon élveztem.

Az pedig való igaz, hogy a külcsín terén várakozáson felül teljesített a film, wow. Simán hozza egy drágább amerikai indie horror effektminőségét elméletileg négymillió euróból, ami több mint dicséretes teljesítmény.

2022-06-20 12:28:46 bambula (2) #3

Az ötlet jó, a film is rövid, de valószínűleg megöregedtem, mert ezt a filmet én nagyon untam.

2022-06-19 18:07:18 dittike (5) #2

Totál gusztustalan egy film ,de ettől működik jól.

2022-05-28 12:18:43 VVega (4) #1

Hát ez teljesen beteg volt, fantasztikus praktikus trükkökkel.