Dead Man's Shoes (2004) ☆ 👁

(Shane Meadows)

angol dráma, thriller

3,8
★★★★☆
91 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-01-06 17:01:41 DevilTakeU (3) #7

Legendákat hallottam erről a filmről,és bár voltak kifejezetten jó momentumai,mégis hiányérzetem van.

Ami tetszett: Paddy Considine és Toby Kebbell is évek óta nagy kedvenceim,jó volt a tizenöt évvel ezelőtti formájukat látni. Remekül játszanak,Considine maga az őserő (az a tekintet!),Kebbell a négy évvel későbbi Spílerrel lett világhírű,de már a játékfilmes debütálásában is van valami roppant izgalmas,átütő erejű - 22 évesen. A történet ugyan nem váltja meg a világot,ám a helyenként finoman belebegtetett csavarnak köszönhetően üt,pár jelentéktelennek tűnő dolog (pld. egy egyszerű mondat,egy szituáció) átértékelődik,minden új megvilágításba kerül,ezáltal Meadows rendezése második nézésre talán még hatásosabb is,ez pedig csak a legnagyobbak sajátja. Szinte harapni lehet az atmoszférát. Imádom az angol kisvárosi miliőt,kapunk is pár szép látképet,ugyanakkor az egészről süt a lepukkantság,az arcok kellően csúnyák,a vidék dimbes-dombos,az idő sz@r,és még az autó is lerobbant,hollywoodi csili-vilinek nyoma sincs. És végül: a film kiválóan játszik a nézők érzéseivel,a fekete-fehér flashbackek remek ütemben vannak adagolva,ezáltal Richard eleinte túlzónak tűnő tettei is legitimmé válnak,mi is egyre dühösebbé válunk vele együtt,és ugyanúgy elégtételre vágyunk.

Ami zavart: gondolom költségvetési okokból de a megvalósítás igencsak fapados,a kamerakezelés helyenként amatőr,már-már főiskolás vizsgafilmeket idéz,a rángatózó kézikamera pedig a halálom,engem kizökkent ha túlzásba viszik. Túl sok a közeli,nem tudom hogy az utolsó jelenetben miért kellett szinte Considine orrába másznunk. A "banda" a pitibbnél is pitibb,ennél szánalmas kispályát nehéz elképzelni (hozzájuk képest Balogh Tibiék az alvilág császárai),az autó meg...négy batár csóka egy Citroën 2CV-vel nyomul (kb. kispolszki),amikor mentek fel a dombon,rendesen izgultam nehogy visszaguruljanak. Buliautónak,bevásárláshoz oké,de nemigaz hogy a "nagyleszámoláshoz" egyiküknek sincs egy normális kocsija. (Ami ráadásul a film mélypontja: odamennek hőzöngeni,a góré véletlenül a saját emberét lövi le,erre megfordulnak és elhajtanak... ez semmivel sem magyarázható,NAGYON nem tudom hova tenni.) Nem jött át a macska-egér játék lényege sem,mivel komolyabb kifutása nem volt. A beparáztatás korábban megtörtént,a kisminkelős-hajbefestős jelenet öncélú hülyeség,vártam hátha egy visszaemlékezés ad rá választ...illetve ha már itt tartunk,Richard távol volt,honnan tudta hogy pontosan kik,és hányan a felelősek - ráadásul a kurva is benne volt a társaságban is,a vegzálásban is,legalább egy jelenetet elbírtam volna ezzel kapcsolatban. A lezárás pedig végképp nem tiszta,kellett volna az az utolsó gyilok,pszichológiai értelemben így megkérdőjeleződik minden amit addig láttunk. Nem értem miért szúratta le magát Richard az utolsó elkövetővel.

Biztos hogy én párszor meg fogom még nézni,nagyon berántós (az életből meg kirántós) hangulata van,sajnálom hogy ez csak három csillagra elég.

6.5/10

2018-06-09 16:14:36 Prüstü (3) #6

Érdekes, hogy Shane Meadows ez után a film után két évvel letette az asztalra a This is England-et.
Az biztos, hogy ez a kamerahasználat kölcsönöz a filmnek egy erős rögrealista élt, de a történetvezetés elég kiszámítható, valamint a koncepció is is eléggé széteső Richard minden kigondolt terve halál pontosan végbe megy, akkor is ha ennek a megvalósításának a tényleges esélye egy a százhoz, ráadásul mikor Sonny lelövi véletlen a társát, ahelyett hogy újra lőne egyszerűen elhúzzák a csíkot, azt nem is tudtam hova tenni, hiteltelen jelenet volt
Szóval az a paradox helyzet áll fenn a részemről, hogy a realista ábrázolásmód irreális, valószerűtlen történésekkel párosul.
Összességében mégis hatással tudott rám lenni, köszönhető többek közt a zenének, illetve a bevágott fekete-fehér képsorok nálam növelték a finálé drámaiságát, és igenis át tudtam érezni Richard tetteit. Szégyenfolt volt számára a testvére, valószínűleg éltében úgyis bánt vele ő maga is, de legbelül szerette, hisz mégis a testvére, és ezzel a dologgal nem tudott magának elszámolni, és az önmarcangoló dühét párosította a megkínzók felé táplált haragjával - Pszichológiailag teljesen helytálló a brutális végkifejlet, ráadásul katonaként ugye nem is olyan viszonyban van a halállal mint egy átlagpolgár. Még átgondolom az osztályzatom 3 és 4 közt vacillálok.

2014-04-14 14:09:16 PG (3) #5

A rosszul kezelt kezikamera miatt nem zsenialis.

2012-02-03 21:55:53 Dió (3) #4

A feléig állati jó, aztán elkezdi elveszteni a hitelét, és megy le a lejtőn... kár érte, mert bazinagy potenciál volt benne, csakúgy mint Meadows másik filmjében, a This is England-ben.

2010-03-28 21:50:10 zephon (5) #3

igazad volt, valóban zseniális

2009-01-15 00:32:20 Zalaba Ferenc (5) #2

elhangzik. a film zseniális.

2009-01-14 21:36:01 zephon (5) #1

ezt meg kéne néznem... már csak Aphex Twin miatt is? Egyébként elhangzik a filmben a szám vagy csak a soundtrack cd-re rakták fel? (Nanou 2)