Texas Chainsaw Massacre (2022) ☆ 👁

A texasi láncfűrészes mészárlás

(David Blue Garcia)

amerikai horror

2,3
★★☆☆☆
124 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-08-10 10:08:21 fempolip (4) #11

Ez jó volt! Úgy éreztem kapok valami frisset, egy régi történetből. Semmi meglepő, de egy apró karikatúra rész és néhány poén ezzel kapcsolatban akadt. Nekem ennyi tökéletesen megfelel egy olyan alkotástól, amit már réges-rég kitaláltak. Sőt, újra és újra elővettek, át és feldolgoztak.
Olyan igazi mai aprítást kaptam, remek trükkökkel, egész jó karakterekkel. Leatherface arca lehetett volna más, ennyi a kritériumom. Mert nem félelmetes inkább csak úgy nézett ki, mint egy gnóm.
Nem világmegváltás, azt már Tobe Hooper megcsinálta. Remélem a Netflix még ki akar hozni ebből valamit.

2022-04-29 22:35:21 BonnyJohnny (2) #10

A texasi láncfűrészes sorozat szépen leköveti a trendeket: mikor folytatták a Psychot, ezt is, mikor elkezdődött a remake hullám, ez sem kerülte el az újrázást, mikor a preqelek jöttek divatba, ez is megkapta a magáét.
És most itt a Texasi Halloween: Dark Fate.
Az első részt évtizedek távlatából (többi folytatást figyelmen kívül hagyó) folytatás, az első részt túlélő női főszereplővel, aki évtizedek alatt megszállott szuperkommandós lett.
A különbség, hogy itt kurvára megszégyenítik az eredetit.
Ahogy Rorschach írja lentebb: pofásan indul, jó a gore, a jump scare-ek is ügyesen használtak, de hamar elkezdődik a zuhanórepülés. A vége pedig szégyen.

2022-04-08 12:23:32 Bateman (3) #9

A texasi láncfűrészes mészárlás (2022)
Texas Chainsaw Massacre

Annyi rosszat olvastam róla, hogy ideje volt a saját szememmel is látni. A végeredmény számomra korántsem annyira elkeserítő, mint amekkora a körülötte hömpölygő negatív hájp mérete.

Nem lehet könnyű egy valaha szebb napokat is megélt horror-sorozat modern köntösbe való átültetése. A TCM első része óta eltelt közel ötven év alatt a nézői igények, elvárások és az ingerküszöb óriási méretűvé dagadtak, a filmkészítőknek pedig nem csak ezekhez kellett igazodniuk (felnőniük), hanem a technológiai fejlődéshez is. Épp ezek miatt hihetetlen, hogy Bőrpofa legújabb kalandjához képtelenek voltak egy értelmes sztorit kreálni. Fiatalok bulizni indulnak az erdőbe/erdei kunyhóba/elhagyatott házba/ tengerpartra, városba, faluba, temetőbe… milliónyi ilyen történetet ismerünk az elmúlt 50 év horrorterméséből, túl sokat is ahhoz, hogy 2022-ben újra benyeljünk egy akkora pofátlanságot, mint a TCM erőltetett, verejtékszagú sztorilájnja.

A sztori melletti másik gyenge pont a színészek alakítása. Nincs egy karakter, akit igazán lehetne kedvelni, vagy aggódni érte. Ebben nyilván a forgatókönyv a legfőbb ludas. Nekem a cselekmény helyszínéül szolgáló kisváros is túlságosan papírmasénak tűnt, épp csak egy „díszlet” felirat hiányzott róla.

Visszatérve a történetre: az alig 85 perces játékidő alatt a film képtelen bármi újat mutatni, de azt el kell ismernem, hogy ez a 85 perc bizony piszok szórakoztató volt. Az elmúlt néhány év horrorjainak finomkodó stílusa után itt bizony nem szerénykedtek a gore-ral és szabad utat adtak Bőrpofa vérszomjának. Itt bizony szakadnak a végtagok, törnek a csontok, horpadnak a koponyák. A hentelős filmek kedvelőinek igazi terülj-terülj asztalkám a mozi. A sokak által, sok helyen hivatkozott „buszos jelenet” tényleg nagyszerű, ahogy az ugyanitt ellőtt Y-generációt kifigurázó fekete humor is. A fényképezés remek, fények és kompozíciók tekintetében minőségi munka. A napraforgóföldön játszódó, vagy az utcai finálé nagyon hangulatosak. Érdekes egyébként, hogy az általam látott mindegyik TCM-mozinak emlékezetes képi világa van, közülük is leginkább a 2003-as film emelkedik ki. A soundtrack a trendet abszolút követi: elektronikus zene itt-ott megtoldva (jelen esetben a láncfűrész hangját eszünkbe juttató) zajokkal.

Bevallom, a film tegnapi megtekintése utáni első felocsúdásomban egy nagyon lehúzó kritika fogalmazódott meg bennem, de úgy gondoltam alszom rá egyet és most visszagondolva a filmnek inkább az erényeit látom többségben, semmint a negatívumait. Sőt, sanszos, hogy beruházok a DVD vagy BD lemezre. Ezt mostanában kevés új filmnél tettem meg.

2022-03-16 12:21:31 jackbau33 (3) #8

Kb egy söralátéten elférő script,rengeteg gore-al és magas killcount-al, időnként eltúlzott megoldásokkal.Bennem nosztalgiafaktort keltett a kukoricamező és a kihalt szellemváros,a Kukorica Gyermekei-ben lévő Gatlin-re hasonlított, még a szűrőzés színe is.Meglepett hogy pár bújkálós jelenetnél tudtam izgulni a szereplőkért, igaz sok meglepetést nem hoztak a dolgok.A buszos zúzásnál felrémlett a H Kills egyik jelenete,ahogy ott sem,úgy itt sem jött be ez a fajta túlzás. Apropó Halloween... Laurie Strode Sarah Conorrá fejlődése megihlette az alkotókat, mivel a 74-es eredetinek a túlélőjével itt is elsütötték, szerintem erőltetett kikacsintás volt.Az az utolsó képkocka talán már nem kellett volna de ki tudja mi jár az írók fejében.5/10

2022-03-01 08:05:49 myke7 (2) #7

Olvastam egy kritikát, hogy csak erős idegzetűeknek. Valóban így van, csak nem a horror része miatt... Uncsi és buta.

2022-02-26 04:45:27 Jason13 (3) #6

Hiába vagyok horror és slasher rajongó, a Texasi láncfűrészes filmek sose kerültek hozzám közel. Kivéve a 2003-as remake-et és annak előzményét, a Kezdetet, azokon baromi jól szórakoztam.
De az eredeti nekem nem okozott különösebben nagy élményt, hiába megkerülhetetlen klasszikus. A folytatásairól pedig talán jobb nem is beszélni.
Erre itt ez az új epizód, aminek már a készítési körülményei se zajlottak zökkenőmentesen (rendezőcsere, utólagos forgatások, negatív visszajelzések a tesztvetítésekről) és az előzetese is inkább egy újabb izzadságszagú bugyutaságot sugallt, mintsem egy ütős darabolást.
Sebaj, miután az elvárásaimat leszállítottam a pincébe mély levegőt vettem és nekiültem a produkciónak.
És azt kell hogy mondjam, mint totál primitív, bot egyszerű mészárlás, nálam működött a film.
A történet kb. egy söralátéten elférne, a karakterek 99 százaléka igazi sablonos koporsótöltelék és a cselekmény is annyira bonyolult, mint egy lapostányér.
Viszont a tempó iszonyú gyors iramot diktál, üresjáratok nem nagyon tarkítják a sztorit. A minimális felvezetés után Bőrpofa akcióba lendül és olyan aprítást rendez, melynek láttán elégedetten csettintettem.
Ömlik a vér, szakadnak a testrészek, ropognak a csontok, van itt minden, amit az ember elvárhat egy kíméletlen slasher mozitól. Mindezt pedig megfejeli az egész szép operatőri munka és a kifejezetten hangulatosra sikeredett zenei aláfestés.
Az igazat megvallva, a maga egyszerű módján még működik is a film, de ez nem jelenti azt, hogy elérné a "jó" kategóriát.
Talán a legnagyobb problémám az volt, hogy a készítők fogták a 2018-as Halloween Laurie Strode-os vonulatát, azt teljes mértékben lecsupaszították és ráhúzták a megmaradt történet nyesedéket az eredeti alkotás főszereplőjére. Ez pedig egyáltalán nem működött, hiszen nem volt kellőképpen felépítve, így teljesen elvesztette a súlyát és a fő történetbe se sikerült épkézláb módon beépíteni. Így Sally Hardesty figurája csak lógott az ürességben, hogy aztán megjelenjen a fináléban, ahol kb. hülyét csináltak belőle.
Aztán van itt kérem nem kevés logikátlanság, hiszen megint előkerülnek kontinuitási problémák (Bőrpofa úgy szaladgál, mint egy olimpia távfutó, pedig már 80 évesnek kéne lennie), idióta karakterdöntésekből sem szenvedünk hiányt és bizony rengeteg sablonos forgatókönyvírói húzással is találkozhatunk.
Ami szintén zavart, az a kisvárosi helyszín. Kapunk egy díszletutcát és kész! Teljesen élettelen az egész, bizonyos kameraszögekből meg mintha látni is lehetne azt, hol érnek véget a fröccsöntött épület külsők.
Értem én, hogy pénzügyileg kifizetődő egy ilyen produkciót Bulgáriában leforgatni, de egy Texasi láncfűrészes filmről beszélünk, melynek egyik legfontosabb eleme az, hogy minél hitelesebbek és lerobbantabbak legyenek a helyszínek, hiszen ez rengeteget tud dobni az atmoszférán.
Erre itt kapunk egy gagyi tesz-vesz várost, hát gratulálok!
Mindent összevetve, ez egy szórakoztató, iszonyat véres marhaság, ami technikailag viszonylag rendben van, de minden más téren iszonyat gyenge lábakon áll. Ha valaki olyan élményt vár tőle, mint az eredetitől, vagy esetleg a 2003-as vagy 2006-os verziótól, az nagyot koppanhat, viszont a 2013-as és az azt követő 2017-es verzióknál jobb.
Tudom, ez nem nagy üdvösség, de én alapból nem vártam sokat, így egy unalmas délutánra azért megtette, még akkor is, ha sok hibája szemet szúrt.

2022-02-24 11:08:51 sa22 (1) #5

Ebben az volt a jó, hogy a 2017-es kevésbé tűnt rossznak tőle <3

2022-02-21 06:11:25 Atazzz (1) #4

A film utolsó harmada egy katasztrófa. Szabályosan irritált. Igazából az egész úgy rossz, ahogy van. Azon ritka film, amit nem tudok ajánlani senkinek. Értelmetlen zagyvalék.

2022-02-19 13:55:35 Agent Dale Cooper (1) #3

Fölösleges, merénylet az emberiség ellen, a rendezőt karóba kéne húzni. Logikátlan, infantilis, didaktikus f.s

2022-02-18 23:11:28 Rorschach (1) #2

Vannak esték, amikor az ember csak arra vágyik, hogy lehuppanjon a kanapéra és beröffentsen egy agyatlan slashert. Ez a mai egy ilyen este.

Viszont hiába indult tök pofásan a legújabb láncfűrészes móka (az első kb. tíz perc szerintem baromi biztató volt, in Fede Alvarez we trusted) és hiába fasza a gore, hamar rálépett a film egy olyan lejtőre, ami a játékidő előrehaladtával csak egyre meredekebben ívelt. A zárás percei már arról szóltak, hogyan tudja a lehető legmélyebb gödröt ásni magának az egész hajcihő, embertelen nívótlanság megy a végén.

A zuhanórepülés tankönyvi esete, rég láttam már ilyen alászállást.

2021-05-10 17:52:12 Ugor (?) #1

...és a mászákr folytatódik...