Oxygène (2021) ☆ 👁

Oxigén
Oxygen

(Alexandre Aja)

amerikai-francia dráma, sci-fi, thriller

3,3
★★★☆☆
169 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-06-17 19:56:48 Trashman (3) #11

Nem tudom, részeg voltam. Majd megnézem megint. Így is vagy harmadik nekifutásra sikerült megnézni. Szóval jó, jó, de nem az igazi. Amúgy soha rosszabbat.

2021-06-17 19:18:24 Xuja (4) #10

Mi volt benne a katyvasz?

előzmény: Trashman (#9)

2021-06-17 18:00:19 Trashman (3) #9

Hát, van amikor a kevesebb a több. Túltolták. Mélanie Laurent borzasztó jó, de egy katyvasz az egész film. Akartam szeretni, de nem ment. De megnézem még egyszer 'azér is.

2021-05-31 21:25:39 Lady Ópium (?) #8

Karanténfilm

2021-05-24 17:41:31 Xuja (4) #7

Kellemes meglepetés volt, mert egy klausztrofób thrillerre számítottam sci-fi köntösben, de valójában ez sokkal inkább egy sci-fi dráma, egészen megkapó fordulatokkal és okosan építkező forgatókönyvvel. Az sem elhanyagolható, hogy emellett a feszültségkeltésben se vall szégyent, és tetszettek a kulturális utalások is (nekem is egyből HAL ugrott be az MI-ről). A gyengeségei (színészi játék, giccsbe hajlás) már ki lettek vesézve, de nem sajnálom tőle a (gyenge) négyest.

2021-05-23 01:29:30 gerbence (2) #6

(Élve eltemetve + Hold)/2 + szép nő + HAL = Oxigén.
Vagy egy másik képlettel: Gravitáció - akció - George Clooney = Oxigén.

Ebből következik az is, hogy:
(Élve eltemetve + Hold)/2 + szép nő + HAL = Gravitáció - akció - George Clooney,
de ennek már nem sok értelme van.
Ahogy az Oxigénnek sem...

Se nem jó, se nem rossz, de leginkább nem jó.
Nem azért, mert rossz, hanem mert tök érdektelen.

2021-05-22 23:23:19 The Cortez (3) #5

Több más filmre, de legfőképp az Élve eltemetvére hasonlító kamaradráma, csak itt nem a föld alatt, hanem az űrben kerül szorult helyzetbe a főhős.
A hi-tech környezetnek köszönhetően a képi világ látványos, a vizuális effektek szintén, az egyetlen jump scare váratlan és hatásos, a fényképezés pedig a szűkös főhelyszín ellenére is kreatív, egyben stílusos tudott lenni. A cselekményvezetés a kisebb-nagyobb fordulatok végett jónak nevezhető, de a feszültségépítés szinte semennyire sem működik, mint ahogy a főszereplőnő alakítása sem túl acélos, tehát a mű kilométerekre helyezkedik el a műfaj komolyabb alkotásaitól.
A sci-fi thriller egy újabb közepes szórakozás, ami továbbra sincs a rendező Magasfeszültségének közelében.

2021-05-19 16:33:26 kaamir (4) #4

Kár a szájbarágós, túlontúl happy fináléért. Ott kellett volna vége legyen, hogy a hajó kilő a mélyűrbe. Mert egészen addig a feszültségkeltés magasiskoláját látjuk. Aja remekül adagolja az információkat és mindig rá tud tenni egy lapáttal a tétekre. Ezért állandó a néző kíváncsisága a - műfajhoz képest - kicsit hosszú játékidő alatt is, sőt egy-két komoly meglepetés is érheti. Bár néhány fordulat talán kiszámítható, főleg a sci-fiben jártas embereknek, ez az egyveleg mégis igazi újdonságként hat.

Az 5-öshöz a hatásosabb finálé mellett talán kicsit erősebb játék kellett volna Mélanie Laurenttől, és hát a hitelességgel is akadnak gondok (ha a hajó még a Holdat sem érte el, miért nem mennek fel megjavítani? Miért tartott 12 évig eljutni a Föld-Hold távolság ötödéig? Ahol egyébként nem nagyon vannak aszteroidák, pláne olyanok, amiknek ne ismernénk a pályáját)

2021-05-17 21:15:54 MicaHiro (4) #3

Kifejezetten kellemes meglepetés ez a film. A klausztrofób helyzetből adódó izgalmakat ügyesen kihasználja, és a fordulatok is elég jól vannak adagolva. Még az 5-n is elgondolkodtam, de ahhoz talán picit egyenletesebb tempó kellett volna (picit nehezen indul be), egy hangyányit jobb játék Laurent részéről (így is élvezet nézni persze, szóval teljesen jó, de nem átütően zseniális), és kevesebb érzelgősség, főleg a végére.

De a végére még egy sor dicséretet inkább, mert tényleg megérdemli, kifejezetten figyelemre méltó szellemi hullámvasút.

2021-05-17 01:15:09 Benny Bug (4) #2

Aja immáron másodszor okoz meglepetést! Az aligátoros filmjét illetően sem reménykedtem abban, hogy tetszeni fog, aztán kellemes csalódás ért. Ahogy most is. Úgy látszik, a rendezőnek fekszik a kevés helyszínen zajló, klausztrofób feszültségkeltés. Az Oxigén is nagyon szépen adagolja a rejtélyeket, fokozatosan tudunk meg egyre többet, az eseményeknek pedig ténylegesen van értelme. Jól felépített és megírt film, ami ugyan nem abba az irányba megy, amerre előzetesen számítottam, mindazonáltal nagyon is tetszett. Egyszerű alapötlet, hozzáértő kezek által megvalósítva. Mélanie Laurent pedig természetesen most sem tud csalódást okozni.

2021-05-14 00:01:49 Joeker81 (4) #1

Egy meglepően jól működő kamaradrámát rakott le az asztalra Alexandre Aja, amellett, hogy a sci-fi majdnem minden klisé-patronját ellövi az alkotás során. Drámaként tehát megállja a helyét, sci-fiként klisés, de csavaros, thrillernek gyengus, fantasy pedig egyáltalán nincs benne szerintem. Nagyon hasonlónak éreztem Rodrigo Cortés-féle Élve eltemetve című 2010-es filmjéhez, azonban nem igazán közelíti meg annak minőségét és hatását sem, továbbá míg ott Ryan Reynolds remekel, addig itt Mélanie Laurent csak a kötelezőt hozza. A film elején, illetve menet közben is már jó néhány momentum előre sejthető azonban amikor beigazolódik egy-egy sejtés, újabb és újabb csavart kapunk, ami minduntalan bizonytalanná teszi a végkimenetelt. A fő kérdés pedig végig ott motoszkál, mint a filmben látható patkányok: vajon elfogy-e az oxigén? A legutolsó jelenetre, mint végső lezárásra nekem nem volt szükségem, feleslegesnek éreztem. Azonban, ahogy a film egészén is érezni lehetett azt, mintha Aja mindent meg akart volna magyarázni, nem bíz semmit a néző fantáziájára, ami egy sci-fi esetében eléggé bűnös cselekedet. Ez utóbbi miatt hármast érdemelne, de mivel az említett csavarok jól működtek, ezért részemről megy rá a négyes most frissen, ami később lehet, hogy mégis leesik hármasra. Külön poén volt, hogy a Hős6os animáció Baymaxe "cameózott" a film szinkronjában, azaz Rajkai Zoltán ismét egészségügyi-robothangján szólalt meg..tényleg vártam, hogy elhangozzon az ominózus mondata: "Egy egytől tízig terjedő skálán értékeld a fájdalmadat." :) Sci-fi kedvelőknek ajánlom, klausztrofóbiásoknak, tripanofóbiásoknak és eremofóbiásoknak azonban nem igazán..bohóc nincs benne, így a kuloultrofóbiások fellélegezhetnek..amíg el nem fogy az oxigén ;)