The Power of the Dog (2021) ☆ 👁

A kutya karmai közt

(Jane Campion)

amerikai-angol-ausztrál-kanadai-új-zélandi dráma, western

3,4
★★★☆☆
253 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-07-08 01:31:23 dorothygale (4) #36

Elég jó film. Szép tájak, cool zenei aláfestéssel. Végig fenntartotta a drámát, az izgalmat. Egy szereplő nem volt hiteles Dunst. Nem tetszett, de lehet csak nem bírom őt…

2022-03-27 20:29:23 timidwolf25 (?) #35

Egy feminista meleg cowboy-film. Nyilván meg fogja kapni az összes díjat, tudjuk, miért. Öröm az ürömben, hogy van még olyan sztár, akit nem heréltek ki: Sam Elliott ki merte mondani, hogy "a cowboyok a filmben olyanok, mint a chippendale-táncosok, ahogy „felső nélkül ugrabugrálnak”, és amúgy is, „mi a f*szt tudhat” az új-zélandi rendezőnő az amerikai Nyugatról?".

2022-03-19 12:41:01 caulfield (4) #34

Első blikkre kurzusfilm benyomását keltheti, mint elfogult feminista dolgozat, de végül azért a feje tetejére állít egynéhány felkapott témát, kezdve a toxikus férfiassággal például.
A sorok közöttiség nagy mestere Jane Campion, a ki nem ejtett szavakkal mesél, nem kicsit próbára téve a néző türelmét, de cserébe kárpótol a női látószög eredetiségével (ha a Nomadland érzékenységét ugyan nem is tudja hozni).
Önmegalkuvás és szívpáncél növesztés, az averzió és a perverzió végzetes egymásra találása, terebélyes jelképvilág és tömérdek áthallás. A kígyóbűvölő bőrébe bújt kígyó rideg sztorija a vad természet megszelídítéséről és kizsákmányolásáról, egészen kiváló hangulatteremtéssel.
A Túl a barátságon szenvedélye mellett az Anyám! horrorjában megismert szilaj sorscsapás egyvelege is lehetne.

2022-02-14 08:14:12 marcilu (4) #33

Menet közben engem is sokszor untatott, illetve bosszantott a film. Azonban a vége után mégis volt bennem egy olyan érzés, hogy bár egy viszonylag egyszerű, és klasszikus, de jó történetet mesélt el. A képeit nagyon jó volt nézni, élveztem a díszletet, a helyszínt. Két dolgot kellett volna szerintem javítani rajta:
1. Miért készült ki ennyire Kirsten Dunst karaktere? Elvileg erős nőnek kellett lennie, hiszen özvegy fogadósként élt túl addig, ami nem épp egy nyugis állás akkoriban. 2-3 jelenetben mutatták, hogy Phil terrorizálja őt, a zongorás-bendzsós hibátlan is volt, de ennyitől még nem kéne összeroppanni. Persze, tudom, eltelt legalább fél év, de a folyamatot nem lehetett érezni.
2. A mérgezés felépítése: a fiúnak nem volt terve, mégis beszerezte a lépfenés bőrcsíkokat? Vagy mégis volt terve, de az meg túl összetett kellett volna, hogy legyen, belefoglalva az anyját és a bőrkereskedő indiánokat...? Ez utóbbi verzió azért tetszett volna, mert akkor lett volna egy olyan is a sztoriban, hogy attól, hogy valaki undorító jellem, még lehet igaza bizonyos dolgokban (hogy Rose szélhámos).

Gondolom, ezek a regényben kiderülnek, de ez nyilván nem menti fel a filmet.

2022-02-04 00:23:59 Rorschach (2) #32

Ahhoz képest, hogy mikroagressziókkal, lopott pillanatokkal, finom gesztusokkal akar mesélni A kutya karmai közt, annyira hülyebiztosra vették, hogy úgy érzed a végére, Jane Campion a hatósági oktatófilmek világából csöppent a streamingbe. A rengeteg sulykolástól fárasztóan lassú és redundáns az egész, sőt még azt is megkockáztatnám, hogy konkrétan céltalan szálaktól hemzseg a film első fele, amiket (és így vagy negyven percet) simán ki kellett volna ollózni, de legalábbis át lehetett volna dolgozni. Azt meg nem teljesen értem, ebből a sztoriból miért is kellett westernt csinálni, bár úgy látom, ez adaptáció, úgyhogy ezt nem fair a mozi nyakába varrnom.

Amúgy ezt - huszonkét évvel pl. az Amerikai szépség után - így vászonra rakni nekem azért kicsit necces, szerintem minden egyes néző legalább fél órával a felfedés előtt levágja a lényeget.

Egyébiránt tök jól néz ki a film, hangulatos a zene, remek (csak túl tiszta) a dizájn, kitesznek magukért a színészek, de hadd ne kelljen már itt megállni a dicsérettel 2021/22-ben. És akkor jelen állás szerint kettőszáz díjat kapott ez a film, amire még valszeg rádobnak egy lapáttal közeljövőben. Évről évre egyre biztosabban hiszem, hogy a szobros csinnadratták csak ürügyként szolgálnak arra, hogy híres emberek felvehessék a legcsinosabb ruháikat.

2022-01-15 08:42:58 Dió (2) #31

Ámen. :-)

előzmény: VVega (#30)

2022-01-14 23:33:43 VVega (4) #30

Én nem értettem egyet azokkal se, szerintem megfelelőek a motivációk, a zene pedig tökéletes! :)

előzmény: Dió (#28)

2022-01-14 22:22:42 HejjaX (4) #29

Alapvetően egyetértek az első kommenteddel, csak nálam ezek nem okoztak ekkora törést :)
A fiú motivációja viszont elég egyértelmű: az anyja megvédése, bármi áron. Már az apja halála is elég gyanús volt...

előzmény: Dió (#28)

2022-01-14 22:08:04 Dió (2) #28

Én értem, amit írtok, de akárhogy csűrjük-csavarjuk, az egész ugyanoda fut vissza, hogy nincs átmenet, nincs egy fikarcnyi jellemfejlődés sem, és enélkül minden, amit a spoilerben írsz, csak találgatás arra, hogy a rendező vajon mit akarhatott, és ő ezt vajon mivel magyarázná, de a filmét sajnos szerintem nem csinálta meg úgy, hogy ez át is jöjjön. Legalábbis nekem (illetve még pár lentebb pont erre panaszkodónak). Hogy ott vannak -e benne a változás jelei, amihez egy újranézés kell... mivel én most láttam, és így sem vettem észre azokat a bizonyos jeleket, egyelőre passzolom az újrázást. :)

Meg amúgy hozzáteszem, jól beleállt mindenki az első kommentem ezen egyetlen részébe, míg a többire nem írt senki, semmit - tehát ha jól értem, azokkal egyetértetek?:)

előzmény: HejjaX (#27)

2022-01-14 21:51:35 HejjaX (4) #27

Két különböző dolog, de nem zárják ki egymást. A kezdeti genyóskodás fakadhat a saját ön(meleg)gyűlöletéből (amit a gyengéken, melegeken tölt ki tajparaszt macsóskodással). Amely irányultságát később a srác segítségével dolgozott fel, elfogadva saját magát is.
De mondom, egyértelműen a lebukástól való félelem miatt kezdett haverkodni vele, csak aztán jött vele a többi, akaratlanul.

Hogy ez mennyire volt hirtelen, felvezetés nélküli, az más kérdés, kicsit én is annak éreztem. De például nemrég néztem újra a Mások életét, ahol pont ugyanilyen átmenet nélkülinek éreztem a pálfordulást, elsőre. Újranézés után viszont észrevettem, hogy erről szó sincs, végig ott vannak benne a változás jelei, csak nem vettem észre őket első megtekintésre. Lehet, ezt is újra kellene nézni.

előzmény: Dió (#26)

2022-01-14 21:30:30 Dió (2) #26

Azért kérdezem, mert ez két külön dolog.

Ha azért kezdte el hirtelen tutujgatni, mert féltette a seggét, akkor arról ugye már leírtam a #22-es hsz. elején, hogy ez a tutujgatás miért nem illik sztem a személyiségéhez, és miért választhatott volna más módot is a srác elkussoltatására.

Ha pedig azért kezdett el vele kedveskedni, mert sorstársi közösséget akart vele vállalni, akkor pedig ugyanazt gondolom: miért pont a film ezen pontján? Korábban miért csinálta annak pont az ellenkezőjét? És ez esetben az átmenetet még inkább hiányolom, végig tudta a srácról ugyanis, hogy meleg, tehát a forgatókönyv legalább egy kicsivel korábban elkezdhette volna kevesebbet rugdostatni vele szerencsétlent, legalább valami minimális jellemfejlődés irányába ellökve őt, de ennek a töredékét sem tette meg. Ne érts félre
szeretném érteni a Ti szemszögeteket is, de tényleg olyan hirtelen váltott át a "rugdossuk őt"-ből a "szeressük őt"-be, hogy én annyi idő alatt kettőt nem pislogok. És ha pláne egy 126(!) perces film nem képes egy nyúlfarknyi jellemfejlődéssel se alátámasztani és megmagyarázni a központi karakterének a legnagyobb fordulatát, az nálam már allergiát vált ki. :(

előzmény: HejjaX (#25)

2022-01-14 21:10:29 HejjaX (4) #25

Nyilván onnan indult, hogy félt a leleplezéstől, ez egyértelmű. De azután teljesen felpuhult a személyisége, és ez lehetett egyfajta megbékélése a saját irányultságával, a srác hatására. Nem tudom, csak találgatok, de az azért árulkodó volt, amikor a végén már úgy hisztizett az indiánoknak adott bőrei miatt, mint valami lány :)

előzmény: Dió (#24)

2022-01-14 20:50:03 Dió (2) #24

Ezt úgy érted, hogy a Te értelmezésedben csak azért kezdett el kedves lenni a sráccal, mert sorstársi közösséget akart vele vállalni, és nem azért, mert az rájött a titkára, és félt, hogy leleplezi?

előzmény: HejjaX (#23)

2022-01-14 19:29:20 HejjaX (4) #23

Azt se felejtsd el, hogy Cumberbatch karaktere meleg - vagy minimum biszex - , ezért is változtathatott a szintén melegnek gondolt sráchoz való viszonyulásán, és itt nem arra gondolok, hogy le akarta fektetni, egyszerűen csak "sorstársi közösséget" vállalt vele és próbált neki segíteni. Nem véletlen, hogy Cumberbatch viselkedése is messze eltávolodott a korábbi macsó paraszt stílustól és néhol egészen femininné vált.

előzmény: Dió (#22)

2022-01-14 18:16:01 Dió (2) #22

Többféle módon is védhetné magát és megakadályozhatná, hogy a srác leleplezze őt, de valami számomra megfoghatatlan oknál fogva emellett a báránylelkű mentorálgatás és lelkizős tutujgatás mellett dönt, ezzel egy olyan megoldást választva, ami számomra szöges ellentétben áll az addig olyan alaposan építgetett arrogáns, mindenkibe csak belerúgni tudó, igazi köcsög paraszt karakterével. Más szóval, abban a bizonyos pillanatban nem csak hogy átmenet, de indok nélkül is fordul 180 fokot, szóval ezért használtam a "pálfordulás" szót. De amúgy ez csak egy problémám volt vele a kettő közül, és ez még el is törpül a másik mellett, hogy annyira túltekerten paraszt volt az egész karakter, hogy egy vödör terpentinben akartam volna megfojtani minden megjelenésekor. Szóval ha a fentebbit még máshogy is oldják meg, rajtam sajnos az sem segített volna sokat.

előzmény: VVega (#21)

2022-01-14 17:58:06 VVega (4) #21

Milyen pálfordulásra gondolsz? Egyedül azért kezd jófejkedni a sráccal, mert fél tőle, hogy megtudta a titkát és nem akar lelepleződni. Ezért megpróbálja maga mellé állítani a fiút, de nyilvánvalóan alábecsüli. Szerintem nem fordul sehova, csak önmagát próbálja védeni.

előzmény: Dió (#18)

2022-01-14 16:18:06 Livcsy (2) #20

Én is Cumberbatch-fan vagyok, sőt annál még talán több is egy fokkal. A férjem szerint az ő nevével nekem gyakorlatilag BÁRMIT el lehetne adni, de ezt jól elb@szta. Pedig durván sokat készült rá, utána olvastam.
Dió és kaamir tökéletesen megfogalmazták, hogy mi a baj ezzel a filmmel.

előzmény: wim (#19)

2022-01-12 14:14:24 wim (4) #19

"Mindegyik karakter, de tényleg egytől egyig, egyszerűen idegesítő és irritáló" - és idézhetnék még pár hasonló hozzászólást. Ezt egy percig sem vitatom, egyik szereplővel sem tudtam rokonszenvezni, ráadásul le is vannak egyszerűsítve, és a konfliktusok is elég rikító színűre pingáltak ahhoz, hogy mindenki jól lássa, értse.
Ez a része nekem sem tetszett, de az elbeszélőtechnika, az információk adagolásának módja élvezhetővé tette számomra a filmet (mellesleg Cumberbatch-fan vagyok, és ami őt illeti, szerintem kihozta a figurából, amit lehetett). Ezért nálam továbbra is (gyenge) négyes. Utólag visszagondolva. Mert újra azért nem nézném.

2022-01-11 21:57:30 Dió (2) #18

Én is emellett vagyok. Mindegyik karakter, de tényleg egytől egyig, egyszerűen idegesítő és irritáló. A legjobban talán Kirsten Dunsté, aki egy akkora karót nyelve nyivákolta és siránkozta végig a filmet, hogy gyakorlatilag a fenekéből állt ki a másik fele. A fia is, nem csak hogy mintha a Marsról látogatott volna a Földre, de a motivációjából sem értettem az ég világon semmit. Sőt, még a főszereplő (Cumberbatch) motivációját és figuráját is teljességgel képtelenek voltak úgy bemutatni, hogy egy kicsit is megalapozottnak és átélhetőnek érezzem a pálfordulását, vagy hogy akár ne akarjam őt minden megjelenése után felpofozni. A testvére pedig gyakorlatilag ott sem volt az egész film alatt. Szóval egy szó mint száz, karakterdrámát csinálni, és azt faltól falig ilyen lunatikus, nullszadós, kézzel foghatatlan katakterekre alapozni elég érdekes döntés. Ezt súlyosbítva, maga a történet max fél órában elmondva és ezt a művészinek szánt lomposverést kihagyva lehetett volna legalább mérsékelten érdekes, de így 126 kínzóan hosszú percre már megint elnyújtva és Jonny Greenwood kínzászenéjével megfejelve ebből egy egészen egyedi "élmény" kerekedett. Talán csak mert voltam ott, ahol forgatták, és tetszettek a tájak meg a képek, amiért nem egyes.

előzmény: kaamir (#16)

2022-01-11 21:47:37 Ugor (4) #17

A Vapiti meg Golden Globe ráirányította a figyelmemet. Uhh, hát akkor induljunk onnan, hogy ez egy Jane Campion-film, őt meg kedvelem. Azért erre párszor fel kellett hívni a saját figyelmemet, mert nagyon nehezen barátkoztam meg ezzel a filmmel. Pedig hát... szóval, miért is nem? A helyzetek, a karakterek teljesen abszurdok, mindennek ellentmondanak. Na, de attól érdekes egy film, hogy nem hétköznapi és nem a várakozásnak megfelelő. Néha azt gondoltam, hogy nem vezet sehonnan sehová, csak formabontó akar lenni, különleges világ, különleges helyszín, fura élethelyzetek. Nem mondom, hogy nagyon megszerettem, meg azt sem, hogy nagyon értékessé vált bármilyen szempontból is, de azt igen, hogy szórakoztatott, elgondolkodtatott néha. Sok volt benne a különc, váratlan reakció. És egyáltalán nem úgy alakult, ahogy vártam volna. Van benne valami művészien tömör, ami ide, eggyé gyúrja ezt a történetet, még ha állandóan egyensúlyoz is a hihető meg a hihetetlen határán. Amíg itt firkálok, addig el kell, hogy döntsem, hogy ez akkor most hármas vagy négyes nekem. És lőn.

2022-01-11 09:47:10 kaamir (1) #16

Újranézést nem ígérek a következő 100 évben :)

De nem is hiszem, hogy változtatna a véleményemen. Azokra a filmekre szoktam 1-est adni, amik idegesítenek, irritálnak, vagy nem értem/nem érzem őket. Na, ez a film mindet hozta.

Idegesített és irritált, hogy mennyire olcsó konyhapszichológiát akartak itt eladni mélynek álcázva. És nem értettem, hogy miért kell ennyire homályosan megfogalmazni mindezt. Vagyis de: azért, mert különben azonnal lelepleződne, hogy ez egy sekélyes film.

A karakterek számomra átélhetetlenek voltak, és a mai napig nem értem, pontosan milyen ellentétek feszültek itt köztük. Lányregényes hisztinek tűnt mindenki nyavalygása. Ráadásul mindenki totál ellenszenves is. Ami önmagában nem baj, de akkor legyenek érdekesek, sokrétűek. Nem voltak azok.

Persze, a színészi játék jó és a fényképezés is szép. De attól még a hajam téptem ebben a két órában, úgyhogy marad az egyes.

előzmény: pokroc (#14)

2022-01-09 10:59:58 BonnyJohnny (4) #15

Van az úgy, hogy nem jön össze a kémia egy filmmel. Mivel kaamir elég tételesen le is írta, hogy mi a baja vele, szerintem az újbóli megtekintés sem fog segíteni. :D

előzmény: pokroc (#14)

2022-01-09 09:50:02 pokroc (4) #14

Legalább a színészi játék miatt adattál volna több pontot. Lehet rossz hangulatban nézted, vagy nem figyeltél oda eléggé, de az 1es pontszám semmi esetre sem helytálló, 1est a valami amerikára lehet adni, teljesen jogosan. Ajánlom az újbóli megtekintést.

előzmény: kaamir (#9)

2021-12-29 09:15:44 oscarmániás (5) #13

Pont emiatt- nem sikerült kellő távolságban szemlélnem ezt a gennyláda figurát, felidegesített.

előzmény: lehel89 (#12)

2021-12-27 22:03:24 lehel89 (3) #12

... szóval 5-ös? :)

előzmény: oscarmániás (#10)

2021-12-25 14:12:13 Matthy (4) #11

Az a rész valahogy kitörlődött nekem, de most hogy említed már beugrott! Így tényleg van értelme. Kösz!

előzmény: supernadal (#8)

2021-12-24 06:06:20 oscarmániás (5) #10

Azt hiszem nem jó hangulatban "kaptam el" a filmet, ritka kellemetlen élmény, különösen az első fele. Legalább megvan a Vapiti ezüst jelöltem.

2021-12-23 22:08:23 kaamir (1) #9

Fárasztó, végtelenül unalmas, és olcsó melodrámáját művészinek szánt formai megoldásokkal palástoló film.

Johnny Greenwood irritáló soundtrackje nélkül talán 2-es lenne. De így minden perce fizikailag is fájt.

2021-12-20 19:43:46 supernadal (4) #8

Azért, mert attól félt, hogy rájött a "titkára" (mikor a titkos bunkerben rátalált a magazinokra) és tartott attól, hogy lerombolhatja a kemény munkával felépített helyét a kisközösség hierarchiájában. Ezért próbálta maga mellé állítani a vézna, feminin fiút, aki köszönte szépen, de nem kért ebből az álszent játékból és végül hidegre tette. A filmet értelmezhetjük egy álszent, avitt, letűnt világ és egy modern, haladó gondolkodású világ összecsapásának is. Nem mindenhol nyer az utóbbi.

előzmény: Matthy (#6)

2021-12-11 16:22:12 wim (4) #7

Tetszik, hogy nem rág mindent a szánkba, a végső fordulat az előzményekből, utalásokból simán összerakható, a végéna kötél előkerülésekor sem annyira a magyarázó szándékot érezni (bár azt is); ez inkább egyfajta csattanó, hogy aztán a srác narrációja szépen keretbe zárja a történetet.
Egyedül a a srác nőiességét éreztem kicsit túlhangsúlyozottnak (alkat, öltözködés, plusz még a virágmánia is).

2021-12-07 19:27:30 Matthy (4) #6

Pont ezen gondolkodtam én is a megtekintés után! Miért kezdett el bábáskodni Peter felett, amikor előtte még csak puszta ellenszenvet érzett iránta? Értem én, hogy felfedezte benne Bronco Henry jellemvonásait, és azt is tudjuk, hogy BH iránt gyengéd érzelmeket táplált. Viszont amíg Phil nem kezdeményezett, addig nem is tudtunk meg semmi ilyesmit a fiúról (legalábbis én nem emlékszem semmi ilyesmire).

előzmény: Adam Taylor (#4)

2021-12-05 20:14:45 TheDriver (4) #5

Köszönöm szépen, így már értem. A kis rohadék...

előzmény: HejjaX (#3)

2021-12-05 19:50:31 Adam Taylor (4) #4

Az Indiewire szerint az én filmje - ez talán túlzás, de a toplistán mindenképpen ott a helye. Lassú, meditatív és szuggesztív, szó szerint a bőröd alá mászik. Ugyanakkor olyan balladisztikus az elbeszélés, hogy simán megértem, hogy ha valakit az elején nem kap el a hangulata, egyszerűen elunja, így elsiklik az itt-ott elcsöpögtetett sztori-töredékek felett.
Két dolog zavart igazából: az egyik, hogy Phil viselkedése Peter felé nagyon hirtelen, egyik jelenetről a másikra változott meg - vagyis nekem úgy tűnt, de lehet, hogy elkerülte a figyelmem valami. A másik a testvér, George karaktere, a négy főhős közül talán ő kapta a legkevesebb figyelmet és játékidőt.

2021-12-05 18:12:09 HejjaX (4) #3

A fertőzött, döglött állatból vágta ki a bőrcsíkokat a kötélhez, azt adta Philnek és arról került át a lépfene Phil sebébe.
Én arra lennék kíváncsi, hogy a saját apját is a kiscsávó ölte-e meg korábban, mert erősen gyanítható, hogy igen.

előzmény: TheDriver (#1)

2021-12-03 20:29:22 hollyaudreyanne (3) #2

Igen.

előzmény: TheDriver (#1)

2021-12-02 16:43:22 TheDriver (4) #1


Nekem nem volt teljesen tiszta a vége. Most akkor végül a fiatal gyerek volt aki megölte Cumberbatch karakterét? Vagyis direkt elcsábította és a kötéllel megmérgezte?


Előre is köszi annak, aki megválaszolja :)