23 Paces to Baker Street (1956) ☆ 👁

(Henry Hathaway)

amerikai krimi, thriller

?,?
 
2 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-04-14 11:17:39 jackbau33 (4) #2

Több figyelmet érdemlő darabról van szó.Az egyik legjobb Hitchcocki stílusjegyekkel rendelkező film.Kicsit a Hátsó ablak és a Várj míg sötét lesz c. filmeknek a kombinációja.

Egy vak író egy kocsmában fültanúja lesz egy beszélgetésnek, melyben egy esetleges bűncselekmény tervezése hangzik el.A rendőrség azonban szkeptikus a férfi gyanúját illetően,így a komornyikjával és egy hölgy barátjával nyomozni kezd,amitől az lassacskán az élete is veszélybe kerül.Jópár feszült pillanatot tartalmaz a film,melynek csúcspontja számomra a finálé elsötétített lakásban lévő macska-egér játéka , a vak férfi és támadója közt.Nekem 10/7

2021-04-11 13:37:02 JcWh (4) #1

Ritkán jön szembe velem olyan film, amiről egyből meg tudom mondani, hogy melyik korábbi filmből inspirálódott és közben azt is, hogy mely későbbi filmek ve(he)ttek ötleteket ebből. A film egyértelműen Hitchcock Hátsó ablakának sztoriját alakította át, azáltal, hogy a látás helyett a hallásra helyezte a hangsúlyt a bűntény észrevételénél, így a főszereplő nem is mozgásában, hanem látásában lett korlátozva. Egy hangfelvétel újra és újra lejátszása egyértelműen Coppola 74-es Magánbeszélgetését, míg egy majdnem annyira zseniális jelenet Terence Young 67-es Várj, míg sötét lesz című klasszikusát juttatta eszembe.
A film egyik említett klasszikus szintjét sem éri el, de a sztori kellő mennyiségű suspense-t és fordulatot tartogatott, hogy végig lekössön. A színészi alakítások is "csak" jók voltak, viszont a fényképezés kimagaslóan jó volt: a sűrű ködbe burkolózó Londont szinte minden jelenetben látjuk a főszereplő ablakán keresztül vagy erkélyéről kitekintve, de sok utcai, illetve beltéri jelenet (pub, áruház) is volt a város különböző pontjairól. A szinte vágható köd és az eső is remekül hozzájárult a film hangulatához, illetve a káprázó technicolor színek is a film javára váltak.
Nem klasszikus szintű, de kissé méltatlanul mellőzött krimi-thriller az 50-es évekből.