Hülye fiatalság (2021) ☆ 👁

Az SZFE elfoglalásának egy története

(Hatala Noémi)

magyar dokumentumfilm

3,7
★★★☆☆
39 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-04-08 07:53:10 oscarmániás (5) #12

"Más kérdés, hogy most kellett-e bemutatni"
Naná, hogy most, a legjobb pillanatban, műgerillamarketinggel. A történet utóéletének ismeretében átértékelődnek a bemutatott jelenetek, a mondatok új többletjelentést kapnak, és ez igaz a németek riportfilmjére is. Ha egy évet késik a bemutatás, megkopott emlékezettel találkozik, az érdeklődés is veszít erejéből.
(Más téma, de éppen ezért megdöbbentőek a Föld elpusztításáról szóló természetvédő segélykiáltások, mert jobb esetben egy-két kiragadott javuló példával szemben ott hatalmasodik a megállíthatatlan környezetkárosítás. "Megnéztük, köszönjük, meghatódtunk. De holnap is nap van, folytatódik az élet. Tényleg? Vagy valami mégis mozgásba lendül?")

2021-04-07 22:50:59 ryood (5) #11

Mondjuk a bazisdemokracia egy eleg jo kovetendo pelda lehetne az orszagnak egyuttmukodes temajaban.

2021-04-07 22:29:24 offerus (4) #10

United Artists

Fésületlen történet, fésületlen a film is, milyen lenne. Többekhez hasonlóan én is úgy gondolom, hogy itt nem a megvalósulás módja, hanem a ténye az igazán fontos. Más kérdés, hogy most kellett-e bemutatni, ilyen széles körben. Amikor nem csak a még friss indulatokat kavarhatja újra fel, de könnyen elindulhat az ilyenkor már szokásosnak tekinthető karaktergyilkolás is azokkal szemben, akik nevüket adták a filmhez. Más címet is lehetett volna adni, nincs mindenkinek érzéke az iróniához.

A filmnek dokumentum értéke van, elő lehet venni: íme a hely, a résztvevők, az események. A légkör. És nem az számít, hogy mit értek el a diákok, hanem hogy megpróbálták. Lehet, hogy nekik egyszer majd ez csak egy szép emlék lesz, de mi - a látszólagos kívülmaradók - megláthatjuk, hogy azok a filmek, színielőadások, amelyek meg fognak születni a következő időkben (vagy éppenséggel nem fognak megszületni), összefüggésben állnak a történtekkel.

„Mi marad belőlünk, ha a művészi késztetést bensőnkből kiirtják, és bűnösségünk árnyékában szenvedhetünk tovább? Kik azok a mindenkori támadók, akik sorsunkat ily mód megpecsételhetik? És kik vagyunk mi, akik saját közösségünk védelmére kelünk?” Részlet A kassai polgárok c. mű színházi ajánlójából. A művet a diákok a film egyik revelatív jelenetében is megidézik.

Friss hír: Kizárta a tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet az Európai Színművészeti Iskolák és Akadémiák Uniója. Ez már nem az a hely.

2021-04-06 19:42:56 oscarmániás (5) #9

Technikai megvalósítását nem véleményezném (suszter valóm maradjon a kaptafánál), ha szemcsés és szaggatott lenne, akkor is megnéztem volna. Bár azonosulni nehezemre esik a szereplőkkel - tér és idő választ el minket egymástól, pedig egy és azonos hazá/bárkában hánykolódunk -, mégis izgalmas az első perctől az utolsó(?)ig, egy modern kori Pilvax kávéházat véltem belelátni a Helybe, Helyzetbe. A katarzis (most per pillanat) elmaradt, mert a lehetőségekhez képest követtem a neten keresztül a történéseket, ezért a csúcsjelenetek ismertek voltak. De ez egy nagyon fontos film, a kilencvenes évek Almási Tamása, és Csillag Ádám dokumentumfilmes munkássága jutott eszembe.
Zseniális a maga módján és nézzétek meg minél többen!

2021-04-05 23:05:43 ryood (5) #8

Jövőre ígérik amúgy a freeSzFE-sek a saját dokumentumfilmjüket az egyetemfoglalásról.

2021-04-05 13:37:39 Kempesbaba (3) #7

Az érzelmi töltet megléte nem kétséges, de én elvárok némi technikai színvonalat itt a 21. század harmadik évtizedében. Hogy tényleg csak a hang minőségénél maradjak, én abszolút laikusként is tisztában vagyok azzal hogy pár tízezer forintért milyen zajkiszűrős mikrofonokat lehet kapni. Ennyit még egy amatőr is szánjon a dologra, főképp ha előre sejthető az hogy milyen körülmények között kell forgatnia.
Mondom ezt úgy hogy eszemben sincs kétségbe vonni a film kordokumentumi jelentőségét.

előzmény: Ugor (#5)

2021-04-05 13:25:01 ryood (5) #6

Detto.

előzmény: Ugor (#5)

2021-04-05 12:44:56 Ugor (5) #5

Ez egy civil, amatőr eszközökkel készített amatőr film. Ennél többet nem vártam a technikai megvalósítástól. Egyáltalán csoda, hogy ennyi apró részlet is megmaradt. Ahhoz képest, amiből dolgozhattak, igazán sikerült mondanivalót is alátenni az emlékképeknek. Szerintem. De persze az érzelmi plusz is nyilván benne van, többször érzékenyültem el rajta, mint egy "kiscica haldoklik kisgyerekkel együtt" filmen. Mert ebben az én életem haldoklott közvetve és közvetlenül.

előzmény: Kempesbaba (#4)

2021-04-05 12:31:07 Kempesbaba (3) #4

Egy csapat idealista sziszifuszi küzdelme az orbánisztáni hatalom ellen, mely küzdelem patthelyzetbe és ez által kvázi unalomba fulladt. Mindkét félnek nagyon jókor jöhetett a pandémia miatti kijárási tilalom. Nem tudom, nem értem, hogy a film miért pont addig követte az eseményeket, ameddig. De ha már így alakult jó lenne látni egy beszélgetést a főbb szereplőkkel mondjuk 2021 szeptemberében. Nem is beszélve arról, hogy kíváncsi lennék rá, hogy mondjuk tíz év távlatából hogyan fogják majd látni az eseményeket és benne a saját szerepüket.
Magát a filmet értékelve számomra ez maximum egy közepes mű (pl a hang minősége néhol kimondottan gagyi, az meg egyenesen amatőr volt amit a beleegyező nyilatkozatokkal kavartak). Nagyra becsült KT-s társaim, akik előttem értékeltek, magas osztályzataikkal remélem az ügy melletti szolidaritásukat akarták kifejezni és nem a kivitelezést minősítették.
Számomra ez az egész SZFE sztori oda fog kerülni olyan események mellé mint például a 90-es taxisblokád. Évek, évtizedek múlva egy halvány, nosztalgikus emlék lesz, se több, se kevesebb…

2021-04-05 08:18:36 dittike (5) #3

Nagyon szép példája az összefogásnak és okos demonstrációnak.

2021-04-04 22:48:29 ryood (5) #2

tudom, idealista vagyok, és van bennem jó adag naivitás is, de! amit láttam ebben a filmben, arról a bizonyos "bázisdemokráciáról" az nekem nagyon tetszik, és olyan ország kéne, hogy legyen a miénk, ahol a társadalom, a parlament is hasonlóan működik, vitázva hosszasan, keményen, belemenősen, és nem valamilyen "atyuska" (legyen akármilyen oldali) alattvalóiként, szembe menni nem. ellenvéleményt megfogalmazni nem merő bábokként, szolgákként egymáson taposva, lopva, csalva, hazudva (természetesen most a mindenkori hatalomról beszélek) működni.
szóval büszke vagyok ezekre a fiatalokra (bár kicsit cigizhetnének kevesebbet!) és Így arra is, hogy magyarok vagyunk, ők, mi és még sokan mások itt Európa közepén, akik nem azt akarjuk, ami most éppen van, vagyis, hogy 30 éve van, vagyis, hogy 70 éve vagyis nem tudom hány éve...
a partizán stábjának, alkotóinak nagy nagy grat!
és kíváncsian várom az SzFE diákok változatát, mert ők is csinálnak erről egy filmet, ami majd állítólag jövőre készül el.
addig is hajrá szabad magyar színház és mozi és tévé!

2021-04-04 22:36:39 Ugor (5) #1

Bámulatos ez a film... ma már a történelmünk része, vele voltunk, benne. Hitet, reményt élt át vele az ember. És most még többet is megtudhattam róla. Kortársaim ezek a lányok, fiúk. Elképesztően büszke vagyok rájuk.