To Catch a Killer (2023) ☆ 👁

Célt tévesztett élet
Misanthrope

(Damián Szifron)

amerikai dráma, krimi, thriller

3,5
★★★☆☆
47 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-02-13 15:53:52 branton (4) #4

Nos...
Damián Szifron ugyan messze nem készített olyan fantasztikusan jó filmet mint az Eszeveszett mesék, de a Célt tévesztett élet teljesen rendben, sőt alapvetően egy teljesen jó krimiről beszélünk. Shailene Woodley nagyszerűen játszik, ez igaz szinte mindenkire. Van benn 1-2 piszok erős gondolat az élet mocskosságáról, melyekkel nem tudtam nem egyetérteni. A gyilkos karaktere egy egészen érdekes figura, Szifron remekül tette, hogy nem mutogatta premierplánban. A mumustól akkor lehet igazán félni, ha nem látjuk, csupán érezzük tetteinek hatását. Az akciók remekül megkoreografáltak, kellő helyen, kellő mértékben vannak elhelyezve. Zeneileg is több mint rendben vagyunk, kifejezetten passzol a film hangulatához, sőt mitöbb, kiválóan festi tovább azt. A nagy szarzuhatagban, mely ömlik reánk, üdítő kifogni egy jó filmet.

2024-01-07 12:37:37 Sentry (?) #3

Nem szeretem, amit most fogok csinálni, de annyira felb*szott a film, hogy írok róla.

Ami szerintem közepes és jó az a két főszereplő játéka, és a forgatókönyv/rendezés jól sikerült részei. Ami viszont nem tetszett, hogy néha belekap érdekes dolgokba, próbál tükröt tartani a társadalom felé, de nem sikerül jól, nincs igazán húsba vágó éle az egésznek. Jók az erről készült monológok, de erőtlenek. És mikor mindnél ezt éreztem, a végére már bosszantani kezdett, mert ennél jobbra számítottam azért. Ez egy jól sikerült B kategóriás filmnél is igaz szokott lenni, sajnos. Hogy jó az ötlet, de a megvalósítás gyengécske.

Viszont ami kiborított, és rendre szétcseszte a filmélményem, az számomra a """zene""". Úristen. :D Én ennyire disszonáns, idegesítő zenét nagyon-nagyon rég hallottam filmben. Mintha erre semmi pénz nem jutott volna, és a legtehetségtelenebb embert engedték volna, hogy akkor csinálj valamit haver. Aztán rákerestem, hogy ki írta a zenét és megdöbbentem. Meg merem kockáztatni, hogy nekem (ez fontos!) jobban tetszett volna, ha nem ilyen zenét választanak/komponálnak a film alá. Én értem, hogy ezzel is feszültséget akartak kelteni, fokozni a látványt, történetet hanghatásokkal. Sikerült is, csak nem úgy, ahogy eltervezték. Hanem idegesítő, bosszantó mód. Mivel nincs 100-200 kommentem így lehet nehéz elhinni, de ez engem nagyon ritkán szokott idegesíteni. Ha nem is jó, általában túlteszem magam, letojom, a jó szokott megmaradni. De ez tényleg igazi nagybetűs 1-es teljesítmény zenében nálam.

Ami még bántott, hogy néha gagyinak tűnt egy-egy felvétel. Pedig alapvetően nem volt gondom a fényképezéssel.

Nem igazán tudom pontozni a filmet összességében. Forgatókönyv/színészet/rendezés 3-4 között ingok, de többnyire nekem 3. A zene pedig kifejezetten 1-es. Ha 1-est adok, túlzás. De a 3-4 is, mert a zene annyira rossz. Kettesnél meg azért jobb a film. Sakk-matt, köszi Carter Burwell.

2023-12-06 11:11:25 4minute (4) #2

In medias res 2 perc és kezdetét veszi az értelmetlen lövöldözős gyilkolászás, majd 7 perc és bumm, robbanás a világ megérett a pusztulásra.
Klasszisokkal jobb mint egy átlagos agyatlan akciófilm. Mentes a heroizmustól, nyersen mutatja be a populista politika és a médiahisztéria hatásait, egyéni tragédiákon keresztül.
A történelmi múlt és a hazafiasság mögött bújkáló fegyver lobbi esete a fogyasztói társadalomban kitermelt hulladék emberanyaggal.

Az egyszeri fanatikusoktól a tömegpszichózison át az előítéletekig, a feldolgozatlan traumáktól a munkahelyi szemétségekig, sok problémát érint, így vázol fel egy beteg, önpusztító társadalmat.
Miként alakítjuk a rendszert és az miként alakít minket?
A pusztulat rendszer válogatás nélkül darálja a hamburgerbe a húspogácsát, lehet rendfenntartó, ártatlan, vagy "vegán mészáros" egyre megy. Az egyetlen döntés hogy kérünk-e belőle, vagy tovább állunk.
A mizantróp igazságképe legalább olyan sérült, mint amennyire a rendszer deformált.

A nagy képre öszpontosít, logikai ugtásokban halad feszes tempóban. Több zavaró hiba ellenére, egyszer mindenképpen érdemes.

2023-11-26 11:21:18 Ágó (3) #1

Az Eszeveszett mesék után mennyire vártam, hogy Damián Szifron ismét rendezzen! Kilenc évig semmi, aztán végre itt a Misanthrope! Nem vagyok biztos benne, hogy megérte a várakozás. Nem véletlenül nincs körülötte felhajtás. Kifejezetten jól induló sorozatgyilkosos thriller, ami aztán fokozatosan veszít lendületéből. Szifronnak egy idő után fontosabb, hogy pl. a húsipar visszásságaival foglalkozzon, mintsem betömje a forgatókönyvben lévő lyukakat a nyomozással kapcsolatban. Valahogy most az is zavart, hogy ezerszer látott karaktereket kapunk, mindenképp több eredetiséget vártam volna, bár lehet, hogy túl magasan volt a léc a rendező előző filmje miatt. Talán egyszer újranézem.