Hasadék (2021) ☆ 👁

Ravine

(Krasznahorkai Balázs)

magyar dráma

3,9
★★★★☆
11 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-09-14 23:49:34 Benny Bug (4) #4

Az elején kicsit túlzottan visszafogott történetmesélés és pár apróság ellenére a Hasadék olyan film lett, amit tulajdonképpen bármelyik rendező boldogan elfogadhatna első nagyjátékfilmjének. Szépen felépített, szomorú-komor hangulattal bőven átitatott, keserű dráma, ahol egyik karakter sem igazán fekete vagy fehér. Tudom, sokszor ellövik ezt, de itt kérdés nélkül igaz is volt a filmre. Meglepően realisztikus, ebben a "világban" mindenki a saját boldogulását keresi, miközben nem rest bárkin átgázolni ahhoz, hogy ezt elérhesse. A fordulatok szépen illeszkednek, a karakterek esendősége, érzelmei pedig a viszonylag rövid játékidő ellenére gond nélkül átjönnek. Fontos, érzékeny témákat is taglal, miközben végig azt éreztem, hogy a szűkös költségvetés ellenére nemzetközi színvonalú munkát látok a vásznon. Az utolsó harmadban előtérbe kerülő finom szimbolizmus és a visszafogott képek, valamint a remek, alapos színészi alakításk szintén nagy erősségei a Hasadéknak. Kicsit a Valan jutott eszembe, csak itt több a dráma és kevesebb a krimi/bűnügy. Viszont a csontig hatoló, rideg setting itt is, ott is alap. Kellemes meglepetés, még sok ilyen magyar film jöhet, várom őket nagy szeretettel.

2021-09-11 05:22:01 dittike (4) #3

Kicsit fura lehet a magyar szemnek ez a film, hiszen Romániában játszódik, ráadásul egy igen kiterjedt erdős területen, ahol a román-magyar ellentét eléggé kiéleződik, ha még nem lenne sok az amúgy is zűrös apa-fiú viszony bemutatása.

2021-09-10 23:30:08 ryood (5) #2

ez a film tömény hipnózis. meditáció, utazás konkrét és átvitt értelemben is.
mindez egy tökéletesen autentikus máramarosi környezetben, miliőben.
lassan, de biztosan kibomló lélektani trip, a végén robbanásszerű katarzissal, olyan nyitott és egyben tökéletes lezárással, ami után bőven van min agyalni, a rendező hagyja továbbfonni a történetet a nézőnek, akár több irányba is.
az egészen szenzációsan van felépítve a kezdeti "semmiből" a vulkánkitörésszerű robbanásig.
és persze mikor máskor játszódna ez az apák-fiúk-bűnök-bűntudatok-bűnösök és egyben ártatlanok- történet, mint húsvétkor, amikor is Krisztus feltámad, valóban feltámad.
gyönyörű metaforák, elképesztően gyönyörű táj, még gyönyörűbb fényképezés, és a hangok, zajok, zenék...na utóbbiak emelik az egészet valami éteri szférába (azok a finom dobolások.....)
"sajnos" csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni.
Molnár Levente valami frenetikusan jó, persze a többiek se maradnak el mellette, de Levente urall minden képet jelenlétével...
azt meg fel nem foghatom, hogy egy elsőfilmes rendező, hogy tudott egy ilyen remekművet összerakni...de le a kalappal Krasznahorkai Balázs előtt.
köszönöm az élményt. eddig az év filmje minden kétséget kizáróan.

2021-09-09 20:57:13 Umberto (2) #1

Ez mitől olyan jó film? Itt is én vagyok az első, akinek nem tetszett, és a moziban is mindenki hosszú percekig dermedt csöndben ült a székében.
Én egy unalmas, ritmustalan, érdektelen filmet láttam. Ráadásul nemcsak a szememmel lehet baj, hanem a fülemmel is, mert sokszor alig értettem, mit mondanak a szereplők. Pedig a kritikák szerint ők is briliánsan játszanak.