Brokeback Mountain (2005) ☆ 👁

Brokeback Mountain - Túl a barátságon

(Ang Lee)

amerikai-kanadai dráma, szerelmi történet

3,8
★★★★☆
800 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2022-07-04 18:56:10 Norbert Simon (4) #120

Nehéz olyan filmet találni amely olyan magával ragadó mint ez. Mindkét színész a Heath Ledger és Jake Gyllenhaal fantasztikusan jól játszik. Hihetetlenül jól és alaposan kidolgozott karakterek. Nagyszerű és sokoldalú tehetségek. ( Kár ,hogy a Ledger már nem él, biztos vagyok benne nagy jövő állt volna még előtte.) A két színésznő karaktere csak épp annyira van kidolgozva amennyire a történetünk szempontjából feltétlenül szükséges attól egy dekával nem több. Épp ezért az Anne Hathaway nekem sokszor súlytalan az volt olykor az érzésem mintha ő nem is lenne. A Linda Cardellini mégcsak hagyján. Ő még szerintem szintén egész jó. Már két napja néztem meg újra de bizonyos jelenetei és képsorai nagyon beégtek az emlékezetembe és most is velem vannak.

2021-02-04 15:50:12 random117 (4) #119

Nagyon tetszett a film. Igaz a történet nem a "kedvenc" kategóriám, de az érzelmekre nagyon tudott hatni. Hasonló témában igaz, nem túl sok filmet láttam, de mindenképpen ajánlani tudnám az Imák Bobbyért című filmet. Itt a szülő - gyerek kapcsolat felől közelítik meg a homoszexualitás "megértése, feldolgozása" témakört. A szenvedő fél Sigourney Weaver színésznő.

2019-07-18 20:06:34 mimóza (3) #118

Ritka szerencsés passzban vagyok, egy olyan ponton, hogy ennek a filmnek most nagyon meg akartam engedni, hogy elvigyen. Hitessen el velem, amit csak akar, rázzon meg, csapjon padlóra vagy emeljen magasra, csaljon könnyet a szemembe, hasson át - egyszóval: érje el a valódi célját. Ha már dráma, akkor ne azt érezzem végig, hogy egy megrendezett jelenetsort nézek, hanem könyörtelenül vonzzon be, és törjön össze.
Nem igazán sikerült neki. És nem, nem azért, amiért gondoljátok. Sokkal egyszerűbb okoknál fogva. Talán hülyén hangzik, de olyan apróságok miatt hatott hiteltelennek néhány rész, hogy például: miért fehér, sima, ápolt az arca, a keze, egyáltalán, a bőre azoknak a férfiaknak, akik heteket, hónapokat töltenek a szabad ég alatt a nyájjal... Elég tényszerű, hogy akiket hosszú időn át ér a napsugár és a szél, azoknak barna, napszítta, cserzett bőre lesz.
Ja, és az a sátor... Egy réteg vékony, fehér vászonból álllt... Na, ne! Hóban, szélben, esőben, viharban...
Bocs, de tényleg ilyesmiken akadtam fenn, s maradtam kívül végleg. Talán mert rengeteget sátoroztam magam is, ezért valósággal éreztem a beáramló, éles hegyi levegő illatát és metsző hidegét, s akaratlanul is eltűnődtem ezeken a gyakorlati dolgokon.

Bizonyos szinten persze együtt tudtam érezni a szereplőkkel, hisz' itt mindenki annyira emberi: képesek a szeretetre, a kötődésre, a vágyódásra, az örömre és csalódásra, mély bánatra és szenvedélyes-szenvedésre egyaránt. Mindenki próbálkozik. Mindenki sebeket kap.

OFF: egy nappal korábban a Skarlátbetűt olvastam. E film után felsóhajtottam: azért hol vagyunk már a 17. századtól!
Két perccel később: Aha..igen. Valóban nagyon távol? Nem kísért-e még mindig - nyomokban vagy erőteljesen a múlt árnya? Nem ragasztunk-e bélyegeket bőszen, és/vagy viseljük magunk is, holott nyugodtan letehetnénk?

2017-12-03 21:58:05 Lupi+1 (5) #117

...

előzmény: caulfield (#103)

2015-01-01 12:20:01 hirien (5) #116

Gyönyörű film. Zseniális.

2014-12-17 14:08:20 BonnyJohnny (5) #115

Valóban "csak" egy hollywoodi romantikus film (ami nem lesajnálandó műfaj), de messze nem átlagos. Giccs-e avagy sem... az szubjektív.

előzmény: lonecoyote (#114)

2014-12-17 11:53:50 lonecoyote (?) #114

"Habár néha a hányinger kerülgetett, azért túl tudtam tenni magam a felszínen és átérezni az igazi problémát, amit a film exponál. Hiszen itt arról van szó, hogy a normáktól eltérőt a csőcselék nem bírja."

Ha ezt a két mondatot nézem, akkor te is a csőcselék része vagy. :) Amúgy engem nem zavartak a homokos jelenetek pl. a Karambolban. Itt inkább csak azért bosszantó, mert a meleg téma miatt sokkal többnek látják a filmet, mint ami: egy tök átlagos, romantikus, hollywoodi giccs.

előzmény: Tenebra (#94)

2014-06-13 16:58:42 Bubu (1) #113

Hasonló témában (két férfi kapcsolatban, amit a család nem fogad el, és amit a társadalom elől titkolnak, amennyire lehet) A Single Man sokkal jobban valósította meg a mondanivalót, és több érzelmet közvetített.
Ebben a filmben jók az alakítások, szépek a képek, de unalmas és vontatott! Ráadásul nem szeretteti meg a két főszereplőt: Ha már annyira odavannak egymásért, minek kellett megnősülni? Tönkreteszik a saját életük mellett az övéket is... A két nőt tudtam sajnálni csak.
A többek által említett jelenet pedig igencsak szerencsétlenre sikerült. Mintha le is akarták volna forgatni, meg nem is. Nem érződött belőle a szeretet egymás iránt.
Egyszer végigszenvedtem, de azt a pár órát sosem kapom vissza...

2014-03-06 13:54:00 GeryFlash (3) #112

Nagy nehezen rá tudtam magamat venni, hogy megnézzem ezt az igen vitatott filmet.
Elfogadom a másságot de nem támogatom, azaz szerintem mindenki azt csinál 4 fal között amit akar, én emiatt nem fogom lekezelni, csak rám ne erőltessék ezt, és a felvonulásokat is ellenzem.

A filmről: alapjába véve tetszett, de nem tartom egy olyan kiemelkedő alkotásnak. Jól bemutatja a két férfi érzéseit, és azt, hogy ők is tudják, ez a kapcsolat soha nem fog rendesen működni. A zenék és a tájak szintén jók, a színészi alakítások is teljesen rendben vannak.
Nálam azonban lecsúszott a négyesről. Vannak benne teljesen felesleges mondatok (,,Leghosszabb út amit megtettem az a bögre füle volt" meg hasonló baromságok), de ami a nagyobb baj, hogy azért film 70%-a unalom. Értem, hogy ez romantikus film, és itt az érzelmeké a szerep, nem a pörgős jeleneteké, de akkor is unalmas sok helyen, a másik, hogy feleslegesen hosszú, legalább 3-szor hittem azt tévesen, hogy na itt a film vége, de nem, még folytatták, pedig már nyugodtan vége lehetett volna :)

10/6,5

2013-04-27 10:10:06 Szaracén (5) #111

Ez volt eddig az egyetlen romantikus film, amin sírtam. Egyszerűen zseniális és még egy olyan finnyás és szkeptikus nőszemélyt is meg tudott hatni, mint amilyen én vagyok.Ergo az egyik kedvencem! :)

2012-09-14 19:19:01 #NULL (?) #110

"Ang Lee az első színesbőrű rendező, aki Oscar-díjat kapott." - He???
Kínai, Tajvani, meg minden, de nem színesbőrű!

2012-04-14 00:36:12 BonnyJohnny (5) #109

A KT-n nemrég lecsengő diskurzus (és attól függetlenül furamód a kollégiumban is előkerült mind a téma, mind a film) hatására újranéztem a filmet, és még mindig gyönyörű... a melegszerelemmel együtt.
Egyrészt jólesett újra látni Heath Ledgert, másrészt valahogy Jake Gyllenhaal is inkább akcióhős az utóbbi években, őt is öröm volt régi fényében látni. A két főszereplő alakítása frenetikus, akárcsak a film kapcsán kevesebbet emlegetett női mellékszereplőké is. Finom kezű a rendezés és az operatőri munka. Nekem valahogy a zene is tetszett, akármilyen egyszerű is. A történet széttagoltsága sem zavart annyira, mint első megtekintésre. Valahogy jobban összeállt a film, és érzelmileg is jobban megfogott, nem utolsó sorban a "mellékdrámák" irányába, és most a két főszereplő családjára gondolok.
Számomra egyértelműen zseniális a film.
OFF
Az újranézés élményét rontotta, hogy a magyar felirat sokszor pontatlan volt, helyenként pedig teljesen mást írt, mint amit mondtak. (A gondolat nem hagy nyugodni, hogy esetleg többször, mint ahányszor észrevettem.) A kedvencem, hogy amikor Ledger a bárban ismerkedik a pincérnővel, a felirat szerint azt meséli, hogy reggel tehenet herélt. Biztos falusi származásom miatt, de ettől égnek állt a hajam. :)

2012-04-07 01:34:46 manuva (5) #108

Amúgy szerintem ha ötven év múlva valamilyen LMBT fórum összegyűjti, hogy melyik film tett a legtöbbet az elfogadtatásuk ügyéért, ez nagyon esélyes befutó lesz.

2012-04-06 19:59:49 manuva (5) #107

A sátorjelenetből kiderül, hogy ki a "nő", nem? (Már ha technikailag érted.)

előzmény: ChrisAdam (#104)

2012-04-06 08:48:16 ChrisAdam (4) #106

Ő sem bizony. Anne Hathaway mondjuk olyan volt, mintha ott sem lett volna. Michelle Williams volt az igazán sajnálnivaló.
A kislány meg ellesz a barátjával.... :)

előzmény: Tenebra (#105)

2012-04-06 08:38:03 Tenebra (3) #105

Rendkívül sajnáltam a két feleséget

Haha, ezzel én is így voltam. Főleg, hogy nem is néztek ki olyan rosszul emlékeim szerint. :C Ahogy a végén a Heath Ledger-karakter lánya sem. :D

előzmény: ChrisAdam (#104)

2012-04-06 08:16:07 ChrisAdam (4) #104

Tudtam, hogy melegfilm lesz, azt is tudtam, hogy a két főhős kapcsolata intim és stb, mégis nekiálltam a filmnek. Az első húsz perc alatt élveztem, egy jó haverság könnyű története volt. Kint a hegyen, két jóbarát vigyáz a birkákra. Tudtam, hogy előbb-utóbb kialakul a forró pont köztük, de azért titokban mégis gondoltam arra - mi lenne, ha így maradna végig a filmben. Aztán amikor a sátorban kezdik egymást döngetni, akkor azt mondtam: Én ezt nem nézem tovább! Csak a kíváncsiság folytattatta velem a filmet.
Heath Ledger és Jake Gyllenhaal. Mindketten nagyszerű színészek. Ledger, mint Joker. Gyllenhaal, mint az ártatlan Donnie Darko. És most itt töcskölnek egy filmben. Olyan illúzióromboló volt számomra ez az egész.
A kapcsolatuk viszont - ezeket az undorítóbb helyzeteket leszámítva - nagyon jól volt kidolgozva. Olyanok voltak, mintha lány-fiú kapcsolat lett volna. Kérdeztem is magamban, hogy vajon kapcsolatukban melyik a nő...
Fúú, azért látszott, hogy nem akarják teljesen elvadítani az embereket, ezért beletették Hathaway és Williams mellét is mesztelenül - merthogy nehogy csak férfiak legyenek az ágyban a filmben.
Rendkívül sajnáltam a két feleséget, de inkább Williamsot. Heath Ledger karaktere meg jobban meg volt formálva, mint Jake-é. Jake inkább volt a kurva.
Nagyon nehéz film, nem is tudom értékelni igazán. Emészteni kell, mert most tudnék 1-est is adni, 5-öst is, meg akármelyiket. Nehéz dolog lesz, de talán majd a négyesnél találok kiutat....

2012-04-04 13:04:42 caulfield (5) #103

A hangsúly nem a társadalom és e kapcsolat relációjának analizálásán van. Persze megmutatja, érinti kénytelen-kelletlen a közösség felöl áradó intoleranciát, de nem azt jelöli meg a dráma elsődleges katalizátoraként. A két főhős jellemére koncentrál, őket helyezi a központba, s a karekterek páratlan összetettsége, viszonyuk komplexitása által egy szinte teljesen univerzális szerelmi történetet tár fel, melynek hitelessége, mélysége elvitathatatlan. Időtlen love story, melynél a homoszexualitás már-már irreleváns.

2012-04-02 22:36:21 Tenebra (3) #102

Én is undorodom a buziktól, de szerintem ebben a filmben pont nem gusztustalanok. :D Alig van 1-2 kirívó jelenet. Pl. a sátras, izzadt férfitestes. Ok, azon én is okádok, akárhányszor megnézem. Ami mögötte van az egésznek, az a fontos. A mindenkori emberi intolerancia mindenféle mássággal szemben. (S ez ránk is vonatkozik. :P) Mert milyen jogon ítélünk el valakit azért, mert nem azokkal kúr, akiket a társadalom "normálisnak" tartana? S ha ez jelen van, akkor van a gond. Hiszen ők titkokban csinálták mindezt, nem lengették a faszukat, mint ahogy azt itthon is láthatjuk a Budapest Parádén nyaranta. Ők megtartották maguknak, ám egyesek nem tűrték el még ezt sem. A társadalom, az emberi csürhe a magánéletükbe hatolt be. Szerintem ez pedig elfogadhatatlan, mélyen felháborító és elgondolkodtató.

A film ezt a problémát exponálta kiválóan. Hogy pont a homokosság témáját választotta, annak egyfelől a szenzációhajhászat, másfelől pedig a téma mainstreambeli ritkasága lehet az oka. Hiszen, ha megint előjönnek azzal a "buddy movie"-jelleggel, mint mondjuk az Easy Riderben, akkor nem lett volna ilyen ereje. Sokkal durvább az, ha valakinek az érzelmi, szerelmi életébe taposnak bele. Ilyen szempontból pedig egy hatezredik Rómeó és Júlia-sztori ismét csak klisés lett volna. Tehát ha undorodunk tőle, ha nem, be kell látni, hogy ha nem homszexuálisok a főhősök, nem lett volna ilyen erős a sztori.

előzmény: Lil Martin (#14060)

2012-04-02 21:34:05 tractorking (4) #101

Gusztustalan - lehet, de a film olyan bravúrosan oldaja meg ez a feladatot, hogy ennek a különös kapcsolatnak az érzelmi tisztaságát a benne rejlő tragikum felmutatásával teszi a néző számára átélhetővé. Izléssel, mértéktartóan, abszolút háttérbe szorítva, hogy ez két férfi között bontakozik ki.

2012-03-31 20:25:17 Corey (5) #100

Leírhatnád, hogy mi is volt benne "mérhetetlenül gusztustalan".
Mert egyik jelenet sem az, ha pedig a téma miatt írtad, akkor inkább veled van a baj.
Az előítéletekről pedig annyit, hogy ez csak egy film. Akkor ne nézzünk meg semmi II. Világháborús alkotást sem, mert nem értünk egyet a felesleges öldökléssel?
OFF: most látom, hogy az Srpskire meg 4est adtál...nekem meg az gusztustalan, ráadásul értéktelen hulladék.

előzmény: Lil Martin (#99)

2012-03-31 15:36:40 Lil Martin (1) #99

én meg megnéztem, számomra az ilyen mérhetetlenül gusztustalan. fujj.

2011-10-08 22:32:05 limupei (5) #98

Akkor minek osztályozod? Boldogok a trollok...

előzmény: hellasverona (#97)

2011-10-08 22:19:26 hellasverona (1) #97

Ezt a filmet az előítéleteim miatt nem fogom megnézni.És bízom az előítéleteimben!

2011-08-31 16:25:33 Hannibal Lecter (4) #96

Igen, ez egy tipikus melodráma, csak a közege westernes.

előzmény: Tenebra (#95)

2011-08-31 16:19:20 Tenebra (3) #95

Ja, és ez nem western. Nem tudom, miért tartják annak sokan... Attól, hogy valami a az amerikai nyugaton játszódik, és a szereplők jellegzetes kalapot viselnek meg marhákat terelnek, nem lesz western... A westernben különös szerep jut a puskának, a lovaknak, az akciónak, a társadalom-egyén viszonyának, és persze a civilizáció és a vadság összecsapásának, többek között. A Red Hill western, A Lonely are the Brave simán western, ez viszont csak külsőségekben hajaz a vadnyugati filmekre, amúgy köze nincs hozzájuk. Ilyen alapon mondjuk a Dallas is western, mert Dzsoki kabbojkalapot visel, meg marhákat terelnek benne. :P

2011-08-31 16:15:10 Tenebra (3) #94

Jó film, kétszer is láttam már. Habár néha a hányinger kerülgetett, azért túl tudtam tenni magam a felszínen és átérezni az igazi problémát, amit a film exponál. Hiszen itt arról van szó, hogy a normáktól eltérőt a csőcselék nem bírja. Ezt vágja a pofánkba a film. S különösen érdekes, hogy a '60-as években játszódik. Ugyebár ekkoriban beszélnek szexuális forradalomról, modern filmről, '68-ról stb. S ezzel kontrasztban látni, hogy ebben a kis amcsi városkában még mindig középkori módszerek és gondolkodás uralkodik. Itt tényleg megállt az idő.

Úgyhogy bár a buzis téma miatt óvatosan közeledtem a film felé, de pozitívan csalódtam.

2011-03-05 20:36:42 Gasz András (5) #93

Még jó hogy nem. Ha elolvastál már jó pár kritikát onnan akkor látnád te is amiről írtam. A csak azért is húzzuk le tipikus esete áll ott fent.

2011-03-05 20:29:09 Zalaba Ferenc (5) #92

Kár, hogy te nem írsz oda.

előzmény: Gasz András (#90)

2011-03-05 19:20:44 Gasz András (5) #91

Mármint a CSPV oldalára értettem.

2011-03-05 19:20:14 Gasz András (5) #90

Azok szerint minden az vagy csak szimplán rossz, ami tetszik a kritikusoknak és a nézőknek úgy általában azokat mindig lehúzzák néha alpári stílusban.

2011-03-05 18:17:15 Zalaba Ferenc (5) #89

Vannak kritikusok, akik szerint a Precious is Oscarra kitenyésztett vállalkozás.

előzmény: limupei (#88)

2011-03-05 17:43:24 limupei (5) #88

A vége pontosan az, ami az évekkel korábban megírt novelláé. Ugyanaz a be nem fejezett mondat.

És éppen azért nem nyert, baromira nem az Akadémia szája íze szerint való.

előzmény: Bruce94 (#87)

2011-03-05 17:12:32 Bruce94 (5) #87

Remek színészi alakítások, de a végén átlépték a nagyon giccses határt. [Saját véleményem!] Nagyon is látszott, hogy itt bizony Oscart akartak nyerni,, és ez a rendezőnek sikerült. A legjobb film díja megérdemelten kerűlt az Ütközésekhez. A forgatókönyv eléggé bátor húzás volt, 30 valószínű be sem engedték volna mutatni a filmet.
És még annyi, ha legközelebb megnézem, azt angolul teszem, a szinkron nem túl acélosra sikeredett.

2010-09-05 23:30:11 acidphase (5) #86

most lattam eloszor, nagyon jo film !

2010-05-28 09:27:51 Gasz András (5) #85

Nekem ebben a filmben lett az egyik kedvenc színészem. Annak ellenére hogy nem igazán kedveltem a homos filmeket ez nagyon bejött. Szép történeti ívvel, sok mondanivalóval, szép tájakkal hatalmas érzelmekkel ami szinte minden igazi életre szóló párra kivetíthetően van benne. Szép rendezés a zene ami kicsit csalódás főleg az Oscarja mert kb 2 féle gitárpengetés van igaz azoknál a tájaknál és jelenteknél hangulatos meg kell hagyni.

90%

Szóval nem sértődök én biztos nem. :)

előzmény: Hannibal Lecter (#84)

2010-05-28 00:48:39 Hannibal Lecter (4) #84

Mindenképpen érdekes és korrekt film Ang Lee-től, bár a záró szekvenciákat kissé modorosnak és hatásvadásznak éreztem, és az egész mozimenetben észlelhető egyfajta kellemetlen lassúság, de ettől eltekintve komoly, megható és hatásos dráma, a merész téma kendőzetlen, sőt sallangmentes és mélyen emberi kicsontozásáért külön piros pont jár az egész stábnak. Heath Ledgerről pedig kiderül, hogy valóban hatalmas SZÍNÉSZ, így csupa nagybetűvel. Előre is bocsánatot kérek minden tősgyökeres Dark Knight-rajongótól, de amit Ledger itt művel, azzal szerintem simán kenterbe veri látványosabb, népszerűbb Joker-alakítását is. Gyllenhaal szintúgy remekelt.

2010-04-05 12:40:39 Rituska (5) #83

Szóról-szóra ugyanez a véleményem.
Nagyon szép film. Napokig a hatása alatt voltam, viszont a nyolc Oscar jelölést én is sokallom.
2 dolog amit mindenképp kiemelnék, bár már sokan megtették előttem: kiváló színészi játék + magával ragadó táj.

előzmény: Marla Singer (#57)

2010-04-05 11:10:49 zéel (5) #82

Egy volt kolléganőm mesélte, hogy a nővérének a férjéről 2 gyerek után derült ki: a férfiakat szereti! Sokkolta a családot!
Szóval, nem gondolom, hogy tétlenkedés, ha a film szereplői sem igazán tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel. Nagyon is emberi a magatartásuk, a (nem) reagálásuk!
Egyébként, nem tudnám elképzelni egyiküket sem egy meleg-felvonuláson!
Ja...és a film nagyon szép! Az első, ilyen témájú film, mely nem akar hivalkodni, nem akar polgárt-pukkasztani!

előzmény: terika (#61)

2010-01-09 21:49:07 merula (2) #81

Borzasztóan zavart a két főszereplő viszonya - hetero pár is lehettek volna, a se-veled-se-nélküled kapcsolatok nem jönnek be semmilyen filmben. Inkább megnézem (sokadszorra) az Oscar Wilde szerelmeit.

2009-07-19 22:59:49 [: Azuroo andrew :] (3) #80



Átkozottul jó helyszínek és nagytotálok...svenkben erős Ang Lee filmje, ugyanakkor nekem a műfaj, a cselekmény és tartalom (nem akartam ide írni hogy mondanivaló, meg amúgy se ekvivalens a kettő) ellenére lassú, sőt olykor üres a Brokeback Mountain

1o/6

2009-07-13 12:34:54 explorer10 (4) #79

A színészi alakítások miatt tényleg érdemes megnézni ezt a filmet. Maga sztori annak ellenére, hogy nem 7köznapi nem valami nagy dobás.Mégis valamilyen szinten reálisnak tűnik a sztori.

2009-07-08 00:48:37 jo21 (5) #78

Ezt nem értem!!! Mire gondolsz pontosan??

előzmény: Brokeback (#36)

2009-05-22 11:53:18 ronin07 (?) #77

A Túl a barátságon-ról mindig a Kádár Kata cimű székely ballada jut eszembe, ám Ang Lee-nél a leszakitott rózsaszálat egy véres ing helyettesiti. Figyelemreméltó egyébként, hogy Lee szeret a '60-es évek ellen vagy tömegkultúrájából inspirálódni: Hulk - a képregények új, Stan Lee-s generációjának reprezentánsa (saját szájizű popkultúra); Brokeback-hegy: 1963-1983 közt zajló történet, Ennis és Jack szerelme épp a kisebbségi (homoszexuálisok, feketék) mozgalmak idején szökken szárba; Ellenséges vágyak - távol-keleti melodráma hollywoodi cselekményelemekkel; Taking Woodstock - bele az ellenkultúrába

2009-05-22 11:14:35 jesi (3) #76

nem a cselekménytelenség a bajom (kedvenc rendezőm Ingmar Bergman akinél a cselekmény központúság nem nagyon van jelen)
Valami zavart ebben a filmben

előzmény: limupei (#75)

2009-05-21 17:55:33 limupei (5) #75

A Taking Woodstock a hírek szerint tempós, sok a zene, vicces és színes. Lee általában komótosan rendez, erősen karakterközpontúan, nem túl sok cselekménnyel. A Woodstock állítólag nem ilyen. A Hulk sem annyira, bár a karakterközpontúság arra is jellemző.

2009-05-21 17:43:47 jesi (3) #74

attól függ mi van egy Ang Lee filmben, ez nekem kevés volt

előzmény: limupei (#73)

2009-05-21 17:41:51 limupei (5) #73

Majd próbáld be az új filmjét. A Cannes-i sajtó szerint semmi nincs benne, ami egy Ang Lee filmben szokott. Vagy a Hulkot, az szintén kilóg az életműből.

előzmény: jesi (#72)

2009-05-21 17:40:17 jesi (3) #72

akkor én nem is vagyok kíváncsi Ang Lee-ra, nem tudok vele mit kezdeni (ezzel a filmmel sem tudtam)

előzmény: limupei (#71)

2009-05-21 17:15:28 limupei (5) #71

Rossz hírem van, ez a második legjobb filmje.

előzmény: jesi (#70)

2009-05-21 15:34:32 jesi (3) #70

látod ez is ritkán fordul elő
amúgy meg ez volt az első Ang Lee film, amit láttam: remélem azért ennél fogok jobbat is nézni

előzmény: -senki- (#68)

2009-05-21 15:29:41 puttancsospeti (?) #69

Meglehetősen sterilnek tűnnek a képei.

2009-05-21 14:49:24 -senki- (2) #68

Már megérte végig szenvedni XD.

előzmény: jesi (#67)

2009-05-21 13:54:00 jesi (3) #67

Ritkán értek egyet -senki-vel, de most nagyon: nekem ez a film unalmas és érdektelen, sőt a végén már vártam a the end feliratot
Sajnos lehetett volna belőle olyan film, amitől azt mondom hűha, de ez SZÁMOMRA messze volt attól

2009-03-06 22:50:49 limupei (5) #66

Hát egy szem pucér (az sem szemből telibe) jelenet volt a filmben, meg kábé két csók. Semmi más nem utalt szexualitásra...maximum szerelemre. Miért lenne ez nehéz egy profi színésznek. Legfeljebb kellemetlen, de ha az, akkor minek vállalta el?

előzmény: Hannibal Lecter (#65)

2009-03-06 22:25:58 Hannibal Lecter (4) #65

De hogy kapcsolódik a pucérság a homoszexualitással való színészi azonosulás nehézségéhez? :)

2009-03-06 20:36:41 limupei (5) #64

Miért lenne nehéz? Ők színészek vagy mi. Az a dolguk, hogy eljátszanak ezt-azt. Biztos nem nehezebb, mint színházban pucéran kiállni több száz ember elé, pedig azt is több száz színész megtette már:)

2009-03-06 19:59:34 Egy filmkritikus (4) #63

Elég vegyesek az érzelmek erről a filmről. A történet jó, bár valóban kissé lassú, a drámai hatás erős. Egy biztos: a színészek igazán profik, mert két erős heteroszexuális beállítottságú férfinak (illetve gondolom, hogy azok) igencsak nehéz lehetett ezt eljátszani. Heath Ledger nagyon tehetséges volt, elvesztésével sajnos eggyel kevesebb lett a kiváló színészek száma...

2008-10-28 17:02:24 -senki- (2) #62

Ha nem felkapott homárossága miatt szörnyen jelentéktelen film, nem túl sokat mondó.

2008-09-04 08:45:24 terika (2) #61

Végignéztem a kommenteket, és hát 4-es alatt csak Ivan/ írt... Mind1.
Tegnap este néztem meg. A témát tudtam, sztoriba és elemzésekbe nem olvastam bele, sz'al vártam a hatást. ... Nem jött. Jó filmnek ígérkezett, abszolúte. Nem is tudom, hogy mi zavart ebben a filmben igazán, talán a túlsok tétlenkedés, ami övezte a filmet. Illetve, hogy a két óra alatt eltelt 20év. A vége némileg kárpótolt, onnan már jobban átjöttek a dolgok, mert volt rá idő, hoyg kibontakozzanak némileg jobban az érzések/reakciók, de valójában kiábrándító az egész. A kapcsolatuk, h 20évig húzták a semmit, h Jacknek nem volt elég évi két dugás,meg az ilyen kijelentések-ez az érzelem melyik része (értem én, h kell a szex)?
Ennis karaktere meg egyenesen idegesített.
Ami tetszett benne, az persze, hogy nem a férfiak kapcsolata volt, hanem a sorsok: a feleségek sorsai, Jack a pillangó sorsa (őt inkább tartom a filmbéli ribancnak-ezvan); a diszkriminálás sorsa/eredménye; és a félelem állandósultsága azért megkapó volt.

5/10

2008-07-10 22:37:49 Trissieke (5) #60

Nem kevés homoszexualitással foglalkozó filmhez volt már szerencsém, de ez a film tényleg rettentő jó:)Az érzelmek, amik ebből a filmből sugároztak és, ahogyan előadták az lenyűgöző volt. És szerintem nem azon volt a lényeg, hogy ez két férfi, hanem, hogy ez egy mindent elsöprő érzelem, ami soha nem kerülhet igazán felszínre. És ez szerintem csodálatos varázst nyújtott az egésznek =))

2008-06-13 13:14:55 Fuller (5) #59

Teljesen egyetértek Marla Singer-el. Nem a homoszexualitáson volt a hangsúly, hanem az érzéseken.

2008-06-08 23:38:53 k3pl3r (?) #58

Első nézésre "csak" 4-est adtam rá, de kénytelen vagyok átírni 5-ösre.

2008-03-16 18:25:35 Marla Singer (5) #57

Régen találkoztam olyan filmmel, ami ennyire meghatott volna. Lilihez hasonlóan én is Heath Ledger emlékére néztem meg. Hiába bélyegezték "buzi cowboyos" filmnek, szerintem itt egyáltalán nincs szó a homoszexualitás öncélű bemutatásáról. Ez a film érzelmekről szól, elmagányosodásról, az egyéni boldogság és társadalomi elvárások ellentétéről. Nem ömlengős, nem szájbarágós, de a nagyszerű színészenek köszönhetően minden pillanatot át lehet érezni.
A múlandó boldogság kontrasztja a csodálatos tájjal, az állandó érzelmi feszülség és ahogy a történet lassan, de bizotosan halad a törvényszerű tragédia felé.
A vége nagyon megható, amikor Ennis megtalálja az ingét Jack szüleinek házában. Olyan filmélmény amitől nem lehet szabadulni.

2008-01-24 16:06:59 Hornyai Lili (5) #56

Ma néztem meg azt hiszem harmadszor vagy negyedszer a filmet, természetesen most már DVD-n. Most is nagyon tetszett. Én is olvastam a novellát, bár már csak a film megtekintése után. Különösen szomorú volt most az alkalom, gondoltam Heath Ledger úgymond tiszteletére nézem ma meg. Az a pasi egyre jobb lett évről évre (eljutni a 10 dolog, amit utálok benned-től a Brokeback-ig... nem kis dolog), igazán sajnálom, ami történt vele... :(

2007-11-23 14:56:27 Kremy (5) #55

Magam is meghökkentem hogy a film 48(!) díjat kapott...De nem hiába.Fantasztikus....
Jake Gylenhaal az egyok kedvenc férfi színészem és ebben a filmben is nagyot alakít...
A táj lenyűgöző,minden jelenethez passzol a zene(ami önmagában is hallgatható...),a színészek egytől egyig jók,és a történetet is rendesen kidolgozták...
A vége persze lehangoló,de talán nem lenne ez a film ilyen zseniális,ha happy enddel végződne...
Összességében nálam 10/10...

2007-08-23 02:37:13 Gaby (5) #54

Már elég régóta meg akartam nézni ezt a filmet, most végre sikerült, és nyugodtan mondhatom: nem csalódtam! Vagyis igen, de abszolút kellemesen! Merész téma, Ang Lee részéről jó színészvezetés; Williams, Gyllenhaal és Ledger kiváló színészi játékkal örvendeztetik meg a nézőt; a fényképezés előtt is le a kalappal! Zenei téren viszont nagyon egyszerű dallamok jutottak csak, de nálam ez semmit nem von le a film értékéből.
A befejezés könnyekig megható...Egyébként a bátyámmal néztem, akinek jóformán könyörögni kellett, hogy nézze meg velem, mert hát ő ugye melegfilmet nem néz! Ehhez képest neki is könnybe lábadt a szeme a záró jelenetnél...Azt mondta, a film láttán most majd kevésbé negatívan fog tekinteni a melegekre, ami sztem nem kis szó.És mindezt egy film hatására!!!
REMEK film!!!!

2007-08-22 17:15:31 oscarmániás (4) #53

ang lee fantasztikus,a szinészek meg ...egyszerüen ragyogó

2007-03-27 16:25:49 Ivan/ (3) #52

Elfelejtettél osztályozni:)

előzmény: palermo (#51)

2007-03-27 16:08:12 palermo (?) #51

Most láttam először, ez a film FANTASZTIKUS! Nem tudok szabadulni a hatása alól. Legszívesebben minden este újranézném. Minden szereplő hiteles, és minden szereplő óriásit alakít. Jack és Ennis pedig... az arcukat kell csak nézni... minden ott van! Nem szabad egyébként szinkronizálva nézni! Nagyon őszinte, nagyon szép, és nagyon szomorú!

2007-01-09 22:00:04 mrszpp (5) #50

Na ez egy IGAZI film!!! bár nincs ínyemre a homo téma, de amilyen hangulatot ez a film tudott nyújtani, az valami fantasztikus... Egyszerűen oltári jó!!! A zene meg... Kár, h nem ez a film kapta meg a legjobb oscart...

2006-04-09 21:32:43 limupei (5) #49

Hát nem is volt ott nagyon, szerintem pont eleget használta Lee a zenét és azt is okosan.

2006-04-09 21:00:13 Olórin (5) #48

Jaj, ne tegyünk már úgy, mintha nem ez volna a zene funkciója! Ha meg nem kell aláfesteni, akkor minek van ott egyáltalán:P

előzmény: limupei (#47)

2006-04-09 18:38:35 limupei (5) #47

Szerintem a szereplők érzelmeit nem kell jobban aláfesteni, megoldják azt önerőből, méghozzá nem is akárhogyan:-)

előzmény: Olórin (#44)

2006-04-07 23:41:04 szasza (5) #46

Elolvastam a cikket! Igen érdekes volt...Teccet!
Köszi hogy megosztottad velünk:)

előzmény: Brokeback (#43)

2006-04-07 22:44:56 Ivan/ (3) #45

Szerintem ennyire nem rossz, bár igaz meglehetősen egyszerű ki muzsika. Illeszkedik a filmhez bár közel se akkora csoda, hogy ezért Oscart kellett volna adni.

előzmény: Olórin (#44)

2006-04-07 22:00:49 Olórin (5) #44

Meg lettem idézve:) A filmzene szerintem közepes. Uncsi gitárprüntyögés, ami megfelel a birkákat hegyoldalon felfelé terelő cowboyok aláfestéseként, de képtelen rá, hogy visszaadja a film mélységeit, vagy utaljon a szereplők érzelmeire. Amikor külön hallgatom, olyan, mintha az egész egy tájképhez íródott volna, és a filmmel együtt sem érzem úgy, hogy hozzátenne bármit is a mű élvezetéhez.

2006-04-07 21:17:40 Brokeback (5) #43

Na igen, egy 300 oldalas regénynek valahol én is jobban örülnék, de csak akkor, ha az lenne az eredeti, amiből készült a film. Ha most akarna írni valaki egy ilyet, a hideg rázna ki tőle. Egyébként ha belegondolsz - hogyan lehetne megírni egy ilyen történetet 300 oldalon úgy, hogy elkerülöd az érzelgősség csapdáját? Nagy eséllyel sehogy. Talán a novella már a rövidségével is pont ezt a világot tükrözi, amiről szól: csak semmi érzelgősség, cowboyok vagyunk! :-) A film szerintem fele ekkora sikert sem ért volna el, ha nyifogós-nyafogósra veszik a sztorit. (Részben) ugyanis pont ettől olyan hatásos, hogy nem mondanak ki dolgokat, de Te, mint néző, attól még tudod.

Találtam egy nagyon jó cikket, remélem nem baj, ha a linkjét itt közzéteszem, mert érdemes elolvasni: http://origo.hu/filmklub/20060407oscar.html

előzmény: szasza (#42)

2006-04-07 20:15:20 szasza (5) #42


Szivesen! Hát igen tényleg lelehet irni 20-30 oldalban a történetet. de én jobban örültem volna egy 300 oldalas regénynek! Te kis mázlista moziban nézted meg négyszer?? én nem értem pécsen az egyik moziban játszották 3(!!!)napig aztán most meg egyikben se. de nem is fogják ahogy a müsorokban nézegettem:(

előzmény: Brokeback (#41)

2006-04-07 17:07:38 Brokeback (5) #41

Kösz az infót, megnéztem a neten, és majdnem dobtam egy hátast, hogy 2,590-be kerül huszonpár oldal?!??, de aztán rájöttem, hogy nem csak ez a novella van benne, tehát mégse mérik arany árban. Egyébként ha belegondolsz, a sztori lényegét tényleg el lehet 20-30 oldalban mesélni. Végülis nincsenek nagy lélekábrázolások meg ilyesmik, a szereplők habitusa a tetteikből világosan kikövetkeztethető.

előzmény: szasza (#40)

2006-04-07 16:55:50 szasza (5) #40

Ne haragudjatok légyszi tényleg nem volt elég nagy a SPOILEREM!! mégegyszer bocsi. nem akartam senkit megfosztani semijen élménytöl.

A könyv: Annie Proulx: Közel s távol Wyomingi történetek kapható az Alexandra könyvesboltokban.
Mert én is ott néztem! engem is mellbevágott kicsit h összvissz 20-30 oldal az egész:( biztos nem a részletesség lehet a főerénye a műnek. De azért én megveszem. Ja a könyvboritón a film egyik képe van szoval meg lehet ismerni.

Egyébként aki már letöltötte netröl az megtudná mondani hogy honnan lehet leszedni??

eddig 2szer néztem meg de sajnos pécsen már/még nem játszák:(

Kedves brokeback! örülök h neked is ennyire teccet. tényleg SZUPER!! a zene is nagyon teccet.

2006-04-07 15:10:24 Daemiaen (4) #39

Nem semmi, és még csak két hete játsszák. :)

2006-04-07 14:52:21 Brokeback (5) #38

Négyszer:-)

előzmény: Daemiaen (#37)

2006-04-07 11:41:44 Daemiaen (4) #37

Hányszor láttad már a filmet? :)

előzmény: Brokeback (#36)

2006-04-07 11:34:07 Brokeback (5) #36

Második kérdés tárgytalan, alant látom Olórin nevét. És remélem, nem fog kerékbe törni:-))

Visszatérve a filmre, szó volt a Jack gondolataiban felmerülő emlékkép bemutatásáról, hogy azt ugyan minek. Na asszem rájöttem, hogy ezzel akarták ellentétbe állítani a múltat a jelennel, a "november"-t a "holnap reggel találkozunk"-kal.

2006-04-07 11:25:53 Brokeback (5) #35

Rákerestem a guglin a könyvre, de nem találtam sajna. Nincs valami infót esetleg arról, hogy melyik kiadónál jelenik meg?

Egyébként kicsoda Olórin? És milyen rémségeket fog velem művelni, amiért felhoztam a film zenéjét?:-))

előzmény: limupei (#33)

2006-04-07 09:45:51 Daemiaen (4) #34

Kár, hogy az a nagyzenekari mű (ami ugyan picit giccses, de nekem tetszett :), ami az előzetes második felében szerepelt, nincs benne a filmben.

2006-04-07 09:44:23 limupei (5) #33

Igen magyarul jelenik meg természetesen.

A zenéje szerintem nagyon jó, de ezzel itt most egy vihart fogsz elindítani:-) Mindjárt jön Olórin:-)

2006-04-07 08:51:24 Brokeback (5) #32

Éljen! Végre még valaki, akit szintén földhöz csapott ez a műremek!! Napok óta kutatom a netet, hátha találok olyan megszólalást, ami hasonlóan lelkes az enyémhez! :-D Én már négyszer végignéztem, és mind a négyszer megrázó volt, úgyhogy most kicsit szünetet tartok, mert nem lehet egész héten drámázni:-D És mindahányszor megnézem, az még külön mellbe vág, hogy mennyire vérprofik ezek a színészek. Azon a kínos reggelen (nyugi, nem spoiler!!) figyeld meg Ennis Del Mar tekintetét, amikor felül a lóra. Abban a tekintetben minden benne van, a kétségbeeséstől a megvetésig.

liumpei, magyarul jelenik meg a novella? Angolul megtaláltam a neten, de sajnos csak a felét értem, kevés ehhez az angoltudásom.

Ja, a zenéjéhez mit szóltok? Valami kritikában azt olvastam, hogy olyan "álomszerű". Találó jelző, nemde?

előzmény: szasza (#27)

2006-04-06 22:12:33 limupei (5) #31

azaz SPOILERT:-)

2006-04-06 22:12:20 limupei (5) #30

Hidd el, nem von le semmit az értékéből, itt most nem az a lényeg, hogy mi a film vége. Én már előtte olvastam a novellát, tehát abszolút nem volt újdonság a történet, de attól még nagyonis működik. Persze azért a SPILERT jelezni kell máskor!!!

2006-04-06 21:36:00 Dió (2) #29

Már ne haragudjatok de olyan kurva jó lenne ha a filmek saját adatlapján nem spoilereskedne senki. Tudom, én is csináltam már ilyet (pl barlang), de ilyenkor ez még inkább rádöbbent hogy nem szép dolog. Az oldalt behozva szasza hozzászólásában rögtön két dologba akadt bele a szemem egészen véletlenül, amiből pont kiderült h mi a finálé, és csak utána vettem észre a -félkövérrel nem kiemelt- spoiler feliratot, ilyenkor már persze cseszhetem. Jövő héten nézem a filmet, ez most kb 10%ot vont le az értékéből. Van róla fogalmatok hogy ez milyen érzés? Ha muszáj akkor legalább ekkora kurva nagy félkövér betűkkel tessék kiemelni a spoiler feliratot. Ezer köszönöm.

2006-04-06 20:43:51 limupei (5) #28

E. Annie Proulx: Közel s távol - Wyomingi történetek....ezen a címen jelenik meg április 14.-én a kötet. Ez nem egy regény, hanem egy alig 20 (!!!!) oldalas novella.

2006-04-06 20:40:17 szasza (5) #27

Hihetetlen jó! Zseniális. Brutálisan jó:)
annyira megérintett hogy az hihetetlen. Amito csak láttam lelkesen kampányolok hogy mindenki nézze meg. És csak most döbbentem rá hogy a körülöttem levők 90százaléka elitéli a melegeket. Ez mélységessen elszomorít!
Valaki megtudná nekem mondani az irót és a regény cimet ami alapján a film készült? Nagyon szeretném elolvasni. SPOILER!! szerintem is megölték Jacket hiszen tényleg hihetetlen ez a gumiabroncs duma.... Amikor Ennis megkapja a levelet Jack haláláról szintek patakokban kezdtek ömleni a könnyeim(persze egy tulérzékeny embernek ez már ok volt a sirásra). Szoval nekem nagyon bejött. Én is letöltöm gyorsan és mégegyszer elmegyek a moziba!!

2006-04-04 22:15:56 Brokeback (5) #26

Köszönöm!
És mégegyszer bocsánat:)

2006-04-04 20:06:59 azazell0 (?) #25

javítva

2006-04-04 10:46:56 Daemiaen (4) #24

Miért ne lehetne? Csak jelezd! :)

2006-04-04 09:56:02 Brokeback (5) #23

Bocsánat, nem tudtam, hogy ide nem lehet spoiler-t írni:-((( Lehet valahogy töröltetni a hozzászólást?

2006-04-04 00:05:54 limupei (5) #22

Az előző hozzászólás tele van SPOILERREL!!!!!

2006-04-03 22:36:09 Brokeback (5) #21

SPOILER!

Eszméletlen jó a film!
Ma néztem meg másodszor, és több dolog csak most esett le, amit elsőre nem értettem. Pl. hogy amikor 1963 nyarán elválnak útjaik, Ennis azt mondja, hogy fenthagyta az ingét a hegyen. Most esett le, hogy nem Ennis hagyta fent, Jack tette el, hiszen Ennis két inget talál Jack szüleinek házában.
Vagy hogy nem is lehet igaz, amit Jack felesége előad Jack haláláról, szerintem legalábbis olyan nincs, hogy egy abroncsdarab valakinek annyira szétroncsolja az arcát, hogy belefulladjon a vérébe. Csak az ember az ilyen dolgokba először nem is gondol bele, talán pont azért, mert könnyebb elhinni a mesét Jack haláláról.
Ja, és azt is csak most értettem meg, amiről Jack apja beszélt. Ti. hogy az a férfi akivel odament a farmra, az a szakállas pasas volt, aki a padon ülve felajánlotta, hogy menjenek el hétvégézni. Tudjátok, akinek az a be-nem-áll-a-szája felesége volt.

Kész vagyok ettől a filmtől! Alig várom, hogy végre kiadják DVD-n. A két legmegrázóbb jelenet: amikor 4 év után először találkoznak, és amikor Ennis visszakapja a levelét "elhunyt" jelzéssel. Azt hittem kiesek a moziszékből a döbbenettől annál a jelenetnél.
A legszomorúbb, hogy Ennisnek végig igaza volt, nem tudtak volna együtt élni, mert nem hagyták volna a körülöttük élők, akármennyire szerették egymást, Jack halála is ezt a végtelen előítéletességet bizonyítja.

  • 1
  • 2