The Getaway (1972) ☆ 👁

A szökés

(Sam Peckinpah)

amerikai akciófilm, krimi, thriller

4,1
★★★★☆
187 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A Carol Ainsley McCoy asszonyt alakító Ali MacGraw a forgatás közben tanulta meg a pisztoly helyes használatára vonatkozó, a csövön távozzon a töltény féle megfelelő fortélyokat, illetve az autó irányításához szükséges praktikák elsajátítását is a filmnek köszönheti.

Annál a jelenetnél, amikor Steve McQueen és Ali MacGraw állnak az autó közelében, majd McQueen váratlanul orcán találja ütni hitvesét, az eredetileg egy improvizált cselekedet volt, aminek meglepetése hibátlanul sugárzik is Ali MacGraw sokkos arckifejezéséről.

Amíg Ali MacGraw színésznői tevékenységet folytatott ebben a produkcióban, addig férje Robert Evans többek mellett producálta a A Keresztapa c. filmet, amiből ketten lehetőséget is kaptak eme filmalkotásban. A színészek akik szerepeltek: a Rudy Butler-t alakító Al Lettieri A Keresztapában Virgil Sollozzo, illetve A Tolvaj-t életre keltő Richard Bright A Keresztapában Al Neri, Michael testőre, "katonája".

A rozoga furgonról, mellyel Mexikóban új életet kezdene a menekülő pár, hiányoznak a (visszapillantó) tükrök.

Szökésben címmel is futott a magyar mozikban.

Walter Hill lespórolta a forgatókönyve végéről Jim Thompson regényének megrázó eredeti befejezését, az El Rey-i hétköznapok bemutatását.

"Minden szoba, minden étkezés, minden ital rengetegbe kerül (ez úgy hangzik, mint a Cannes-i Filmfesztivál). És mivel azok, akik El Reyt választották, sosem mehetnek el, végül elfogy a pénzük..." (Quentin Tarantino: Cinema Speculation, Helikon, 2023, Budapest, 118. oldal)