Herkulesfürdői emlék (1977) ☆ 👁

(Sándor Pál)

magyar dráma

3,9
★★★★☆
47 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-03-20 18:25:58 BudapestBoy (5) #2

Reális választás bizonyos szintű kudarcnak értékelni, de az szerintem kérdés, hogy nem-e éppen ilyen filmet szerettek volna csinálni. Abban a korban, de még jelenleg is eléggé ellentmondásos korszak volt amit feldolgoztak és azóta hiába változott róla az általános vélekedés, szerintem kijelenthető, hogy maga a film is inkább óvatosan hömpölygő képfolyam, aztán ki mit érez ki belőle, lát meg a hullámokban csillanni, az már ránk van bízva.

2013-01-29 01:02:27 tractorking (3) #1

Sándor Pál valamiféle 'ellenállási' krimit forgat le látványos körülmények között, de sem atmoszféra-teremtő iróniája, sem kort idéző alakrajza nem tud életrekelni.
A kor, a hangulat hiteles és szuggesztív megjelenítése mellett a művészi szándék elkallódik, ironikus szemlélete nem tud kibontakozni. Nem marad más, gyönyörködhetünk a felvételek csöndesen elringató szépségében. Mert Ragályi Elemér operatőri munkája e nosztalgikus múltat idéző képek költészetével, emlékezetes remeklést nyújt.
Lágy költői tónusok és keményre exponáltak részletek teremtik meg egyidejűleg a múlt varázsát.

Bármennyire is egyenetlen a film, érdekes kísérletnek is tekinthető; igaz egy nem igazán sikerült kísérletnek: a mozgalmi kalandosat a nosztalgikus-ironikussal próbálta elegyíteni.

Sándor Pál ritka kudarcainak egyike.