Resident Evil: Welcome to Raccoon City (2021) ☆ 👁

A kaptár: Raccoon City visszavár

(Johannes Roberts)

kanadai-német akciófilm, horror, sci-fi

1,9
★★☆☆☆
40 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-01-15 05:09:24 Jason13 (2) #7

Paul W.S Anderson 2016-ban elég látványosan sírba lökte a Resident Evil filmszériát Az utolsó fejezet címre keresztelt epizóddal. Az egészben az a legviccesebb, hogy a fickó végig ott állt a sorozat mögött, mint forgatókönyvíró, emellett pedig 4 epizódot rendezőként is jegyzett, mégis, leginkább csak az első rész ütötte meg egy kellemes akció-horror szintjét. Azt követően egyre erősebben csökkent a színvonal, gyűltek a logikai bakik a sztoriban, míg végül egy lusta, kohéziót nélkülöző, látványt tekintve is pocsék fináléban állt földbe az egész franchise.
Jé, hogy itt a feldolgozás, ami végre a játékokat veszi alapul és a horrort helyezi előtérbe? Na, akkor irány vissza Raccoon City-be, hátha ezúttal ütősebb lesz a végeredmény!
Ja, hogy az új direktor maximum iparosnak nevezhető (legjobb filmje a 47 méter mélyen) és a látványt tekintve a költségvetés is alacsonyra lett szabva? Sebaj, kreativitással és lelkesedéssel is lehet emlékezeteset alkotni. Nem mellesleg, egy B-kategóriás, szórakoztató zombis-szörnyes darabolást csak nem lehet olyan nehéz összerakni?
Mint a végeredmény mutatja, de!
A Welcome to Raccoon City ugyanis egy elképesztően pocsék darab, amibe szinte semmi nem működik. Félreértés ne essék, nagy dolgokat én sem vártam, sőt, úgy ültem be a moziba, hogy biztos valami bugyutaságot fogok látni, de bíztam benne, hogy legalább a véres akciók, az előtérbe tolt horror-vonal és néhány általam kedvelt színész (Kaya Scodelario, Neal McDonough, Donal Logue) majd nézhetővé teszi az összképet.
Ehelyett olyan érzés fogott el már a kezdő képsorok után, mintha az éjszakai műsorsávban kapcsolgatva egy gagyi, direkt dvd-re gyártott trash baromság előtt ragadtam volna le. Ami sajnos inkább adott fájdalmas élményt, mintsem önfeledt szórakozást.
Kezdjük magával a történettel. Rendkívül egyszerű az egész, az Umbrella vállalat megint gonosz, Raccon City veszélyben, jönnek a zombik meg a szörnyek. Igen ám, de a film ezeket az elemeket iszonyat nehézkesen sepregeti össze, legfőképp erőltetett dialógusok segítségével, így igazából semmi sincs kifejtve még minimálisan se. Nincs egyetlen olyan szeglete a sztorinak, amibe nézőként kapaszkodni lehetne. Elsietett, hanyagul feltárt információkból áll össze a tök egyszerű cselekmény, amelyben a karakterek is ész nélkül szaladgálnak A-pontból B-be.
És ha már karakterek. A játékidő során egy központi figurával sem találkozhatunk, ugyanis kapásból kapunk 5 szereplőt, akik kb. egyaránt fontosak. Ez pedig azt eredményezi, hogy mindenki egy hatalmas sablon, szinte nulla motivációval, akikért egy pillanatig sem lehet izgulni. Emiatt színészi játékokról se nagyon beszélhetünk, mindenki fa arccal elmondja a kötelező buta szövegét, aztán ennyi!
Oké, a fentebb említett dolgokon még nehezen, de túl tudtam volna lendülni, ha látvány terén mutat valami minőséget ez a csodaprodukció. Igen ám, de amit itt kapunk akció jelenetek és CGI-effektek terén, az gyalázat.
Egyrészt a film iszonyat ritmustalan, megy a rettentően unalmas nyöszörgés és szerencsétlenkedés, hogy aztán pár percre be-beköszönjön egy élőhalott vagy éppen egy szörny, de mire beindulna valami zúzás, már csattan is a vágóolló és egy teljesen másik helyszínen vagyunk. Mit ne mondjak, így kell a feszültség legapróbb csíráját is elfojtani. Ja, és el ne felejtsem, az a kevés trancsírozás amit kapunk, szintén egyenlő a nullával. A koreográfia szegényes, az operatőri munka és a vágás pedig iszonyat kapkodó.
Húzhatnám még az időt azzal, hogy kitérek a közepes zenei aláfestésre, a véres jelenetek hiányára, a zombik ötlettelen maszkjára és a többi, de úgy érzem, már így is több időt szántam erre az alkotásra, mint kellett volna.
Persze, ha valaki ismeri a játékokat, akkor örülhet pár kikacsintásnak és ismerős helyszínnek, de ennyi. A legnagyobb pozitívumot néhány díszlet jelenti, melyek még a játékidő elején egész jól megteremtik a kisvárosi horror hangulatot. Na, meg Az utolsó fejezet azért ennél jóval gyötrelmesebb élmény volt. Sikerült egy majd nézhetetlen film fölé rakni a lécet pár fokkal, ez aztán a siker!
Mindent összevetve, ez egy piszok gyenge, unalmas, semmitmondó, gagyi effektekben tobzódó förmedvény, amire kár lenne a későbbiekben folytatásokat építeni.
A végén még azért azt leírnám, hogy Johannes Roberts (a rendező/író) több interjúban ecsetelte, mekkora rajongója John Carpenter munkásságának és amellett, hogy átadja a Resident Evil élményt, arra is törekedett, hogy Carpenter klasszikusainak hangulatát megidézze.
Hát, ez nem jött össze, és akkor még finoman fogalmaztam!

2022-01-04 17:26:44 VVega (1) #6

Szerencsére az agyam megvéd tőle, hogy konkrétumokra emlékezzek a legutóbbi Jovovich-filmekből, de ez majdnem annyira rossz. Az első 45 percben konkrétan semmi sem történik. Na persze utána néha azt kívántam, ez bár így maradt volna, annyira nulla a CGI és az akció színvonala. Több köze van a játékhoz, nagyjából ennyi pozitívumot tudok mondani róla.

2022-01-04 15:13:57 Bateman (2) #5

Az a felfelé ebben az esetben lefelé :) Bűnös élvezet, de attól még szar.

előzmény: Ubul (#4)

2022-01-04 12:51:23 Ubul (?) #4

akkor ez 2.5 ami felfele kerekítve 3 :D

előzmény: Bateman (#3)

2022-01-04 12:50:32 Bateman (2) #3

Fanservice-ből jeles, atmoszférateremtésből jó, soundtrackból közepes, szídzsiájból elégséges, színészi játékból elégtelen.

2021-12-30 22:01:38 Dimitryj (4) #2

A korábbi Mila féle feldolgozáshoz képest több köze van a játékok szotijához. Ahozképest nagyságrendekkel jobb. Jópár fanservice elemet kíszúrtam ami a játékok bizonyos elemeire utal pl a kulcscsomó az árvaházban.

2021-12-04 09:53:05 Gruden Gergo (?) #1

Dew3yl, tényleg képes voltál megnézni? Remélem azért azt kaptad amire száitottál :)