Kritikák, elemzések
[port.hu] A pozsonyi csata – Szegény történelmünk, mit tettek veled!
Az ún. kurzusfilmek esetében az éppen uralkodó politikai eszme hirdeti ki aktuális ideológiai üzenetét, és ilyenkor a minőség vagy éppen az igazság csak másodlagos. Itt még az sem.
[444.hu] Laggoló sámán, arcbénulásos harcosok, Leninné változó Árpád: emlékezetesre sikerült a Magyarságkutató filmje a pozsonyi csatáról
A tökéletes online felvezető kampány után hétfőn este leadták az orbáni kultúrpolitika eddigi legszórakoztatóbb termékét, a Magyarságkutató Intézet nevű kormányszerv tényfeltáró animációs filmjét a 907-ben lezajlott pozsonyi csatáról.
[www.valaszonline.hu] A „magyarságkutatás” vége: hivatalosan is mítoszgyár lett a Kásler Miklós-féle intézet
Természetesen nem állítható, hogy egy ilyen filmnek ne lenne létjogosultsága. Tőlünk nyugatabbra és keletebbre is készülnek jó és kevésbé jó történelmi fantasy-k, melyek nem közvetítik magukról, hogy az „igaz”, „elfelejtett” valóságot mutatják meg a nézőnek. De a nevében a kutatást és az oktatásfejlesztést viselő projektgazdák (Magyarságkutató Intézet, Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft.) esetében más a helyzet. Az MKI a Pozsonyi csata című filmmel lényegében kiírta magát a valamennyire is komolyan vehető kutatóhelyek sorából.
[ntf.hu] Magyarirtás számszeríjas frankokkal – Történészi szemmel röviden A pozsonyi csata c. animációs filmről
Ha az a cél, hogy egy olyan alkotás szülessen, ami után büszkén gondolunk az őseink teljesítményére, akkor a végeredmény egyértelműen célt tévesztett. A kissé megkopott frissességű grafika, a mimika nélküli arcok, az azonosulható hősök, egyáltalán az a fajta modern mese, ami eladhatóvá és azonosulhatóvá tesz számos filmet és sorozatot, hiányzott ebből az alkotásból. Ha úgy tekintünk rá, mint első lépésre, akkor is csak annyit állapíthatunk meg, hogy még nagyon sokat kell haladnunk azon az úton, hogy egy olyan végeredményt kapjunk, ami egyszerre felemelő a magyar nézők számára, és egyszerre van mögötte tisztességes szakmai tartalom.
[telex.hu] A Magyarságkutató coming outolt A pozsonyi csatával
Ami történettudományi szempontból hiányosság, a nemzeti pszichének lehetőség. A pozsonyi csata a kevés ismeret miatt olyan, mint egy kollektív Rorschach-teszt, az ezeréves sólyom projekciós felülete, amibe szinte bármit bele lehet látni.
[mandiner.hu] Pozsonyi csata – a rekonstrukció határairól
Egy nyíltan a 10. század elejének kultúráját és sorsdöntő harcát bemutató alkotás esetében joggal várható el a pontos, tudományos alapokon nyugvó ábrázolásmód.
[magyarnemzet.hu] A pozsonyi csata egy ígéretes kezdet
Szeretnék köszönetet mondani az alkotóknak. A film hiánypótló és igenis felemelő, és e vélemény biztosan egyezik a társadalom nagy részének gondolkodásával. Lehet, hogy a szakértők el fognak vitatkozni a történelmi háttéren.
[magyarnemzet.hu] A pozsonyi csata: a magyarság diadala
Nem túlzás tehát az, hogy ez az animációs film a filmkészítés és a nemzeti emlékezet diadala is.
[peter1989.wordpress.com] A Pozsonyi Csata - Történelmi kacsa, szittya módra
A kormány részirül’ Árpi megkapta a zengedélyt, hogy identitás politikailag mit tudom én…
Egyéb oldalak
[telex.hu] Elhatárolódott A pozsonyi csata című filmtől a Magyarságkutató Intézet
Dátum nélküli, de feltehetően ezen a héten felkerült közleményben határolódott el A pozsonyi csata című animációs filmtől a Magyarságkutató Intézet. Mint írják, 1116 évvel ezelőtt ezekben a napokban zajlott a 907. évi pozsonyi csata, amelynek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni.