Willkommen in Barbaristan (2009) ☆ 👁

(Isabella Eklöf)

dán dráma, rövidfilm

2,9
★★★☆☆
14 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-15 13:09:22 Ugor (4) #21

Igen, így van, ebben is van valami.

előzmény: Kempesbaba (#20)

2021-01-15 13:07:46 Kempesbaba (2) #20

Hát valamiért én továbbra is úgy érzem, hogy ez a tolerancia dolog a nyugati civilizáció ,,luxusa", ami a kollektív lelkiismeretfurdalásból táplálkozik a te általad is említett múlt béli bűnök miatt.

előzmény: Ugor (#19)

2021-01-15 12:55:37 Ugor (4) #19

A film címe arra utal, hogy az alkotó is elítéli mélyen azt a magatartást a vendéggel szemben. Benne van a címben az is, hogy mi, játsszuk itt az eszünket a nagy, fehér, ezeréves stb. kultúránkkal, közben mi vagyunk a barbárok másokkal szemben. És ez igaz is, meg nyilván minden oldalnak sokféleképpen van a maga szempontjából igaza. Ez a film nem egy családról meg egy cserediákról szól, hanem a toleranciáról vagy annak a hiányáról, csak példabeszéd formájában. Nem csak az iszlám nem toleráns. A kereszténység is barbár erőszakkal nyomta rá a saját baromságait a korábban szabadon élő népekre, a trópusi törzsekre erőszakkal gatyát húzott, és közölte, hogy ezentúl abban kell őt szolgálni. Az iszlám meg ezek után lepedőt csavart rájuk, és közölte, hogy őt meg abban kell. Aztán rájuk nyomták, hogy hittel énekeljenk, imádkozzanak, szaporodjatok és népesítsétek be a Földet. Amikor meg túlszaporodtak ennek szellemében, akkor meg azt mondták nekik, hogy menj innen a francba, dehogy segítek neked, fulladj a ganéjba a kizsákmányolt országodba. Ráderőltettem a gatyát ott, és megvertelek, ha nem veszed fel, de ha eljössz hozzánk, akkor meg szaunázz velünk meztelenül, mert ez a mi szokásunk, különben kiközösítünk. Szóval, nem könnyű ez, lányok-urak. De köszönöm, hogy segítettetek együttgonmdolkodni erről.

2021-01-15 12:51:49 kaamir (2) #18

Sztem két dolgot külön kell választani.

A kisfilmben egy cserediák szerepel, aki pár hétre, hónapra érkezik. Ilyenkor sztem bunkóság, tiszteletlenség őt más szokások felvételére kényszeríteni (hacsak persze a szokásai nem törvénysértők vagy súlyosan normaszegők). Megmutatni persze meg lehet neki, hogy mi hogyan élünk: figyu, mi késsel-villával eszünk, nem akarod megpróbálni? Figyelj, mi most elmegyünk tök pucéran szaunázni? Nem akarsz csatlakozni?

Más a helyzet, ha valaki hosszabb időre, vagy örökre másik országba költözik. Ilyenkor nyilván mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a szokások, életmódok, értékek egymáshoz csiszolódjanak. Ez apróságokban biztos sikerülhet is, nagyobb dolgokban meg fene tudja. Már csak azért is, mert most Európában, Magyarországon pontosan mik az értékek, szokások, mi a helyes életmód? A példádban szereplő arab srác mit tekint majd mintának, normának: amit te képviselsz vagy amit a munkásoktól lát?

előzmény: Ugor (#13)

2021-01-15 12:20:43 csabaga (?) #17

Ha engem egy ország szokásai frusztrálnak, talán nem költözöm oda...
És igen, egy európai nőnek sok helyen a haját eltakarva kell járnia turistaként, mivel ott ez a szokás, míg nálunk egy muszlim nő a haját kendővel takarja el, mivel ez az ő szokásuk...

Sajnos, egy a középkorban ragadt vallásról van szó, ahol elmaradt a reformáció, felvilágosodás, szekularizáció és még sokan ott tartanak, ahol a keresztények is valamikor, a hitet akár erőszakkal is terjeszteni kell, bármi áron.

2021-01-15 11:37:36 Kempesbaba (2) #16

Elég érdekes amit írsz,és ez a dolog bőven túlmutat ezen a filmen.
Ha jól értelmezem a gondolataidat,akkor a ,,nyugati fehér ember" ha egy idegen kulturába látogat, elvárható hogy alkalmazkodjon az adott kultúra írott és íratlan szabályaihoz. Viszont ha ezekből a kultúrkörből érkezik valaki hozzánk,akkor járunk el helyesen ha hagyjuk hogy azt csinálja,úgy viselkedjen ahogy azt otthon is tenni szokta.
Ez bíztos hogy jól van így?

előzmény: Ugor (#13)

2021-01-15 11:30:39 wim (3) #15

Így van, ahogy mondod. Szerintem ez a film is erre próbál rámutatni, elég sarkítva. Ez a család egy karikatúra, de ha nem rajzolták volna így el, nem lenne ennyire provokatív, valószínűleg kevesebben kapnák fel rá a fejüket és kezdenének vitázni a kérdésről. Jó vastagon aláhúzza a hibákat, amiket nem szabad elkövetni, ha valakit "szocializálni" akarunk.
Mondjuk, a lány esetében pont nem éreztem szükségét a piszkálódásnak, engem egyáltalán nem zavartak a neki felrótt dolgok (vsz. én is oltári nagy tapló lehetek), de ez szólhat arról is, hogy egy adott közösségnek/társadalomnak nem ártana felülvizsgálnia, mi az, amin tényleg változtatni kell, és mi az, ami tolerálható.
Tetszett a példád az arab srácról, mert nekem is az jutott eszembe, hogy ha nálam vendégségben mondjuk, kézzel enne valaki, nem csinálnék ügyet belőle, de ha tudom, hogy neki ebből valahol hátránya származik, akkor hosszú távon megpróbálnám afelé terelgetni, hogy talán mégiscsak tanulja meg késsel-villával. Persze, a filmen erről szó sem volt, itt egyértelműen a vendéglátók voltak a célkeresztben (lásd a Dante-mottót is).

előzmény: Ugor (#13)

2021-01-15 10:57:46 oscarmániás (4) #14

Jogos észrevétel. Nem vagyunk egyformák, különbözőképpen reagálunk. Éppen ezért jó hogy megnézhettük ezt a Családi Kör-epizódot.

előzmény: Ugor (#13)

2021-01-15 10:36:21 Ugor (4) #13

Na igen.. minden muszlim mecsetben és a Krisna-templomban is leveszem a cipőmet, minden zsinagógában felteszem a kipát, buddhista szentélybe sem megyek be ujjatlan trikóban. Én jöttem máshonnan, de alkalmazkodom. De meg kell tanítanom az arab srácot késsel és villával enni, akinek a pártfogását elvállaltam? Én mondanám, hogy egyen úgy, ahogy akar, de egyetemre jár itt, nyáron építkezésen dolgozott, a melósoktól kapott pár adag rasszista megjegyzést, sivatagi majom, fán él és még csak enni sem tud, mint a fehér emberek... mondták neki. Így hát szocializálom, nem úgy, mint a filmben a porosz család, hanem óvatosan. De rosszul tűri. Szerinte nem kéne, hogy a nők fürdőruhákban mászkáljanak a strandon. És az iszlámnak győznie kell, ki kell szaporodnia és le kell győznie a többi hitet. És ezért harcolni kell. Na most, ha minden ilyen srácot sokat frusztrálunk a szokásainkkal, akkor egyszer csak felrobban. És nem tojást fog dobálni, hanem tojásgránátot.

előzmény: oscarmániás (#12)

2021-01-15 09:28:59 oscarmániás (4) #12

Cipőpróbáláshoz pedig zoknit kell húzni. A fogorvos előtt fogat kell mosni. A piros lámpánál illik megállni. Vannak szabályok, a rendőrök is azt mondják a szabály nem ismerése nem ment föl a szabálysértés alól. :) A kiskorúsággal (18 alatt) sem lehet védekezni, van kultúra, ahol a 14-15 éveseket már nagykorúsítják. Szubjektív hozzáállás kérdése, mennyire tekintjük őket erőszakosnak.
De legyen igazad, régen elfogadott volt a körmösözés az iskolában, ma meg már az állatok esztétikai csonkítását is kinézik a tenyésztők ... változik a világ, a társadalom.
A vendég helyében én is kínosan éreztem volna magamat. De az ő családi, személyes hátteréről nem tudni semmit.

előzmény: Xuja (#11)

2021-01-15 09:18:51 Xuja (2) #11

Értem, hogy mit akartak kihozni belőle, de ez egy eléggé rosszul megcsinált, életszerűtlen rövidfilm, kaamir véleményéhez tudok csatlakozni.

@oscarmániás: Nem voltak erőszakosak? ott van például a szaunajelenet, ahol gyakorlatilag lekényszerítik róla a törölközőt

2021-01-15 08:10:22 oscarmániás (4) #10

Két étkezési (hallomásból) és egy ivászati (személyes) tapasztalatot osztanék meg:
1. Holland/német vendégségben a magyar vendégek éhen maradtak, mert nem tudták, hogy a sovány kosztot a hűtőből önszorgalmúlag pótolhatták volna. (Ugyanide tartozik az is, hogy a tisztálkodás (kanadai/angol) heti egy alkalmú cicamosdás szerű, aki pacsálja a vizet, arra rászólnak. A színesek naponta fürdenek. Ezt hallomásból tudom. Afrika egy külön kategória, ajánlanám a blogokban leírt élménybeszámolókat.)
2. Erdélyben történt az eset reformátusoknál, hogy egyszer kérdezték meg a csapat gyerektől kérnek-e a felkínált ételből, az egyik szégyenlősen kérette magát, hoppon maradt.
3. Miután óvatosan lefikáztam a pálinkázásukat, székely vendéglátóimnak (akikre egy szem panaszom se lehet) nagyon rosszul esett, hogy nem ittam velük. Azóta is bánt a dolog.
A filmben ábrázolt vendéglátó családra visszatérve, nem ítélhetőek el, bár elég szélsőségesen vannak ábrázolva sem képmutatóak, sem erőszakoskodóak nem voltak; viszont a vendég lány reakciója teljesen érthető.

2021-01-15 00:17:43 Ugor (4) #9

Ki tudja, hogy a fekete lány milyen ingerszegény környezetből jött.. de most tényleg nem a filmbéli anya meg az apa viselkedése a lényeg számomra, mert az mélypocsék, elfogadhatatlan... talán eltúlzottan is karikírozott. Persze, fekete emberek fekete országaiban is vannak olyan szokások, ami meg szintén elfogadhatatlan mások számára. Az, hogy valaki először csak megvető pillantásokkal méreget valakit, aki az asztalnál elfogadhatatlanul eszik, az nem fekete meg fehér kulturkonfliktus, de magyar-magyar viszonylatban is sűrűn előfordul. De meg kéne tanítanom valakit késsel és villával enni, ha ő nem úgy szokott? Ez például egy konkrét problémám.

előzmény: Danesz99 (#8)

2021-01-15 00:07:54 Danesz99 (3) #8

Alkalmazkodni nyilván mindkét félnek kell valamennyire, mint ahogy sok más szituációban, élethelyzetben is, de itt alázás volt felső fokon a legelejétől. Szóval hogy az imént említett asztalos incidens ne következzen be, én már az első percben visítva menekültem volna ebből a sznob, ingerszegény környezetből.

2021-01-14 23:34:47 Ugor (4) #7

Ne feledjük, az európai családok jelentős részében - nálunk is - igen szigorú protokoll volt a családban, mit mivel eszünk, mikor nyúlunk az ételhez, hogyan és ki nyúlhat hozzá, stb. Ez a közelmúltig így volt. De engem inkább az foglalkoztat, hogy kell-e alkalmazkodni és mennyire a vendéglátó ország/család szokásaihoz, vagy sem? Ki dönt erről? Ismerjük a példázatot Viktória királynőről, meg az angol lordról is... sokan ebben a szellemben nevelkedtek fel. Én alkalmazkodom a vendéghez, vagy a vendég hozzám? És mennyire? Jogunk van megváltoztatni vagy elítélni mások bevett magatartását?

előzmény: Danesz99 (#6)

2021-01-14 22:29:45 Danesz99 (3) #6

Itt nem a kulturális különbségek ütköznek ki, hanem a német nő szimplán egy hülye p...a. A végén nem a krumplival dobáltam volna meg a lány helyében, hanem az asztalt állítottam volna bele a szájába.

2021-01-14 09:31:51 Xuja (2) #5

Jó hogy felhoztad a threadet, mert meg akartam nézni, csak elfelejtettem.

előzmény: Ugor (#4)

2021-01-13 22:13:54 Ugor (4) #4

Ezt akkor úgy abbahagytuk nézni? Engem azóta is foglalkoztat. Szívesen csevegtem volna valakivel, hogy mi itt a megoldás... de nem, csak átléptünk rajta.

2021-01-12 14:04:01 Ugor (4) #3

Nem is tudom, hányast adjak rá... értékes példamese, eléggé szimbolikus is, meg nyers is, világaink viszonyai, és én is nehezen tudom feloldani a valóságban ezeket az ellentmondásokat. Pedig bennem megvan a szándék is, hogy segítsek ezen...

2021-01-12 12:58:09 kaamir (2) #2

Fú, ez nagyon mellément. Basszus, ebben a közegben én is nekiállnék törni-zúzni három perc után. Itt nem kulturális különbségeket látunk, hanem egy teljesen működésképtelen, élhetetlen életmódot és családot, amibe belecsöppen szerencsétlen fekete leány. Sztem bármelyik normális német/magyar/akármilyen fiatal a falnak menne ezek között.

2021-01-12 11:38:55 oscarmániás (4) #1