Laokoon (1970) ☆ 👁

(Václav Mergl)

csehszlovák animáció, horror, rövidfilm, sci-fi

?,?
 
5 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-11-18 16:08:48 tomside (5) #2

Antik mitología és sci-fi egy animált csehszlovák rövidfilmben. Elég ütős recept, és jól is főzték meg.
Nagyon szépen játszik be a képi világba a Laokoón-szoborcsoport. A szobor mögött persze ott áll Laokoón története és így a szobor egy médium, neki köszönhetően összeolvassuk a mitikus történetet és a sci-fit.
A Laokoón-mítoszban a férfi fiait elmarják a kígyók, s végül talán őt is(?). Mindenesetre a mítosz az elhalás, a meddőség, az impotencia, a jövőtlenség története. A film pedig ezt terjeszti ki egy biohorroron keresztül az egész Föld nevű bolygóra, s benne egy, az idegen entitás felől meg nem különböztetett fajra, az emberiségre. Ha van is kiemelt szerepe az embernek, az pusztán annyi, hogy eljuttassa az idegen kultúrát a Földre. Ennek a nyitja pedig - az idegen entitás csettintésre olvas az emberi elmében, s manipulálja azt - nyilván a kapzsiság. Roppant izgalmas, hogy egy tizenperces, 1970-es csehszlovák rövidfilmben ráismerek számos későbbi sci-fire.
Szóval a film az igazi faszcinációt a különböző korok és médiumok egymásba tükrözésén keresztül váltja ki.
A film tehát emlékeztet számos későbbi filmre, ezeket az áthallásokat alább spoilerbe teszem. Csak az olvassa, aki vállalja, hogy ezen keresztül esetleg más filmeket is lespoilerezek.
Ahogy az entitás update-eli magát emberi kultúrából, az totál Ötödik elem. A film zárójelenete gyakorlatilag megegyezik a Life-éval. Ahogyan eljut az entitás a Földre, az koppra Apollo 18. Ami pedig a film után jön, az Color Out of Space és Annihilation. Biztosan van több lazább is, de nekem ezek elsőre is nagyon direktek.

2020-11-18 12:35:56 Ugor (4) #1

Itt