Scream (2022) ☆ 👁

Sikoly

(Matt Bettinelli-Olpin - Tyler Gillett)

amerikai horror, thriller

3,4
★★★☆☆
103 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-03-06 16:40:06 GothMan (4) #11

Pont azt kaptam, amit vártam, és ez 25 év után tök jó. És valóban, számomra mind az öt rész egyaránt "magas" színvonalú, még akkor is, ha ez a színvonal azért kopik részről-részre. A gyilkosok motivációja és főleg kiléte azért nem nyűgözött le annyira. Egyrészt volt már ilyen, másrészt meg egy egyszálbél lányra osztani a mindenkit félkézzel dobáló, tagbaszakadt gyilkos szerepét, kissé röhejes. Bár aláírom, a zsánerben ez azért bocsánatos bűn, minthogy az is, hogy 15 késszúrás, vagy gyomorlövés után is simán futkároznak a szereplők.Méltó tisztelgés Wes Craven előtt, ezt viszont kár lenne vitatni.
7/10

2022-03-05 18:33:44 Hege (5) #10

„Nem hiszem, hogy egy 40 pluszos néző végig akarja hallgatni a metaverzumokról, prequel-, sequel-, kikelekről szóló hosszas eszmecseréket”
Ez egy nagyon érdekes gondolat. Sajnos abba az irányba halad a világ, hogy a 40 pluszos embereknek is muszáj haladniuk a technikai fejlődéssel és a fogalmak ismeretével. A prequel, sequel, requel fogalmak eltörpülnek korunk metaverzumának kapujában. Az, hogy ez mennyire jó, vagy rossz, az más téma, de sajnos nem mehetünk el mellette.

„Ugye az eredeti főszereplők teljesen sérthetetlenek voltak, és a trilógiában, de még a negyedik részben sem merték őket basztatni.”
Deweyt már az első részben is eltette volna Craven láb alól, csak a tesztvetítéseken jobban tetszett a közönségnek az a verzió, hogy túléli a filmvégi mészárlást, így ezt a verziót hagyta meg – ez csak egy apró kitekintés volt :)

Szerintem itt a lényeg az, hogy mire próbál reflektálni a film. Jelen esetben nem csak a horror zsánernek, hanem az egész jelenkori hollywoodi filmgyártásnak állít görbe tükröt. Úgy rebootolnak manapság franchise-okat, hogy fan service húzásként beletesznek 1-1 ismert arcot a régi produkciókból. Ezek a karakterek mind érinthetetlenek. De nem a Sikolyban. Mert „ez a franchise komolyan veszi magát” – persze tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz, de mégis: feláldozták Deweyt az üzenet oltárán. (A Sikoly 1. részében, Drew Barrymore korai halála még jobban sokkolta az akkori közönséget. A produkció húzónevét az első 10 percben kibelezve felakasztották egy fára, ezzel lerakva az alapokat: itt bizony bárki meghalhat.)
Először nagyon mérges voltam Dewey halálakor, heves indulatokat váltott ki belőlem. Az egyik kedvenc karakterem volt. A film végén már megértettem, hogy bár fájó, de szükségszerű volt. Az már persze más kérdés, hogy a fenébe tudta egy 50 kg-os vékony lány ilyen dominánsan kivégezni közelharcban.


Borzasztóan tetszett a motiváció is, amibe persze könnyen bele lehet kötni, mégis egy meta slashertől elvárhatóan, aktuális témához nyúl. A hiperérzékeny társadalmunkban már megszokott az, hogy rajongói bázisok hadat üzennek, sőt, egyenesen életveszélyesen megfenyegetnek alkotókat azért, mert az elvárásaiktól eltérő végterméket kapnak. Jó volt ez a fricska, ötletesen lovagolták meg ezt a hullámot.

Összességében nagyszerűen állított tükröt a korszellemnek, a filmgyártásnak és még saját magának is. Azt hiszem, ilyennek kell lennie egy Sikoly folytatásnak (vagy requelnek, bárhogy is hívják).

előzmény: zs93 (#4)

2022-02-21 13:25:55 Edwest12 (4) #9

Elgondolkodtam az 5 csillagon, na de azt azért mégse! Ebből is látszik, mennyire híján vagyunk mi, rajongók egy jó kis klasszikus hangvételű slasher-nek.
Adott ez a 2022-es folytatás, ami kiparodizálja azt az 1996-os Sikolyt, ami maga is parodizálta a műfajt (mindemellett pedig műfajilag is nem, hogy megállta a helyét, de meg is újította a slashert). Végig az volt az érzésem, mintha az öreg rókák sem vennék komolyan az egészet. Folyamatosak a kikacsintások, az első részt megidéző beállítások és párbeszédek. Kedvenc beszólásom az volt, mikor valamelyik szereplő a nyolcadik Döfés filmet nézve azt mondja: "Az ötödik résszel véget ért a sorozat", és hát mi épp az ötödik részt nézzük. Nem kell különösebben vájtfülűnek lenni ahhoz, hogy tudjuk, az üzenet nekünk szól.
Tetszett, hogy nem finomkodtak a gyilkosságokkal, kellően brutálisan oldották meg őket.
Azzal sajnos egyet kell értsek, hogy a vérfrissítés vérszegényre sikeredett, hiszen az új szereplők valahogy nagyon gyengék lettek, nulla karakterrel. De ne legyünk szigorúak, azért az első részben olyan nevek ténferegtek a fontosabb szerepekben, mint Drew Barrymoore, Rose McGowan vagy Matthew Lillard... talán őket láttam a legtöbb jónak mondható filmben.
Bevallom, Skeet Ulrich szerepeltetése nekem nem jött be, leszámítva egy jelenetet, ami kifejezetten jóra sikeredett. A gyilkosok indítéka is hagyott kívánnivalót maga után, de mit lehet tenni: így az ötödik részig már mindenki mostohatesója, nagynénije, nagybácsija és szomszédja elő lett citálva, akárcsak a lelkes pszichopata filmbuzik, szóval nem lett volna könnyű újat mondani.
Biztos lesznek fanyalgók, de szerintem egy jó kis film lett, kifejezetten élveztem!

2022-02-11 23:46:17 Rorschach (4) #8

Nagyon nehéz elhinni, hogy ez mennyire döbbenetesen szemkápráztatóan marhajó volt.

2022-02-09 21:00:46 slipknot (4) #7

A közhangulat azt zengi, hogy ez a legzseniálisabb rész az első óta. Én azért ennyire nem vagyok elszállva, de tény, hogy bőven jobb, mint a 4. rész volt, sőt a 3.-nál is jobban sikerült. Bátran oda merem tenni az első 2 rész mellé, és sokszor meg fogom még nézni.

2022-01-25 09:54:04 dittike (4) #6

Végigröhögtem a moziban az egész filmet ilyen vicces slashert még sosem láttam.

2022-01-20 09:09:15 VVega (4) #5

“Ez egy meta slasher ki tette? és ennyi!!”

Ezt így ki is mondják a filmben, és annak bizony marhára szórakoztató. A mozizás előtti két napban újranéztem a korábbi részeket, és bizony nem lehetett volna hűbbnek maradni Wes Cravenhez.

2022-01-15 09:43:31 zs93 (3) #4

Annyira nem haragudtam rá, mint gondoltam, hogy fogok. Azonban ez a film sokkalta inkább a fiatal nézőknek készült, mint a széria rajongóinak. Nem hiszem, hogy egy 40 pluszos néző végig akarja hallgatni a metaverzumokról, prequel-, sequel-, kikelekről szóló hosszas eszmecseréket, noha a kritikusok szerint pont ez a meta-vonalbeli erősítés a film nagy erénye. Szerintem sok nézőt el tud veszíteni ezzel a film akár menet közben is.
A filmben a régi főszereplőket egy ledegradált mellékszereplőknek nyilvánították, ami nemcsak a stáblistán látszik (Neve Campbell "and"-es titulust kapott, tehát már korántsem ő az első név) hanem azon is, hogy már valóban kinyírták a seriff bát. Ugye az eredeti főszereplők teljesen sérthetetlenek voltak, és a trilógiában, de még a negyedik részben sem merték őket basztatni, noha itt már annyi idő telt el, hogy igazából engem nem is rázott meg ez a "fordulat".
Alapvetően a gyilkolások rendben voltak, viszont a két új főszereplő lány háttértörténete, karaktere nem tetszik. Ha velük próbálnának meg egy hatodik-hetedik részt kihozni, könnyen buktába fordulhat a széria.

2022-01-14 18:35:48 bambula (4) #3

Rajongóként számomra jólesett visszatérni ezzel a filmmel Woodsboro városába.
Az egyetlen rossz pont nekem, a számomra jellegtelen főszereplőnő volt,akihez ugyanolyan jellegtelen szinkronhangot sikerült találniuk. :)
És igaz a magyar plakát reklámszövege.A gyilkos tényleg rajta van a plakáton,csak pont eltakarja a sikoly maszk. :)

2022-01-13 22:09:29 drav (1) #2

Nagyon nehéz elhinni, hogy ez mennyire döbbenetesen szemkápráztatóan szar volt. (egy rajongó)

2021-10-12 20:14:35 GothMan (4) #1