Azért szeretem a Sikoly filmeket, mert ezek még akkor is jók, ha nem igazán jók. Nálam a Sikoly 4 volt a széria leggyengébb darabja, a Sikoly 2 pedig a legjobb. Az ötödik rész is jó volt, még ha nem is került be a legjobbak közé. Hozta az elvárt feszültséget, a fordulatokat, a meglepetéseket, talán nem a legmagasabb szinten, de abszolút szórakoztató módon, a figyelmet fenntartva. Neve Campbell közel az ötvenhez is gyönyörű. Várom a hatodik részt, valamikor 2028 körül. 7/10
viszont a következő részben már nem lesz benne Sidney se, ha valakit ez tántorítana el
előzmény: Mario Brothers (#15)
Számomra a 2. rész a legjobb, ott volt a legjobb a gyilkos, valamint a hangulata is annak volt a legjobb. (Mondjuk, ha jót akarsz magadnak, akkor ne szinkronosan nézd, mert spoileres!) A 3. és a 4. rész szerintem gyengék voltak, az első pedig egy tipikus tinihorror, idegesítő középsulis drámázással, hiába volt korszakalkotó. Ez pedig egész jó volt, de a karakterek nagy része kb. annyira volt szimpatikus, mint egy vödör szar. A régi karakterek visszatérnek, de minek? Azért, hogy a széria legkedveltebb karakterét, Dewey-t megölhessék? a gyilkosok nem voltak rosszak, de még horrorhoz képest is túl sok logikai bukfenc, meg a valóságnak ellentmondó hülyeség történik (ha valakinek a hasába mártasz egy 30 centis kést, az bizony nem fog még órák hosszat szaladgálni, meg birkózni veled). A fekete leszbi csajszi dumája kifejezetten vicces volt, az ő karakterével próbálták pótolni Randy karakterét, de azért eléggé messze volt tőle. Egyszeri megnezésre egyáltalán nem volt rossz, de én azt mondom, ha nem készül el, akkor se vesztettünk volna sokat. 5/10
Erőltetett, se íze, se bűze az egész. Rémesen idegesítő szereplők, a főszereplő testvérpár annyira érdektelen, túltolva azzal a sok nyavajgással. Az amerikai fiatalok évtizedről-évtizedre irritálóbbak, butábbak, alig változott valamit az életformájuk. Nálam a merésznek szánt fordulatok is inkább idegesítőek, mint célravezetőek. A legjobb az, amikor a gyilkos hosszasan hadonászik a pisztollyal, jártatja a száját, ahelyett, hogy használná a fegyverét (akaratlanul is felötlik Tuco Ramírez klasszikus mondása: "Ha lőni akarsz, lőj, ne a szádat jártasd!"). Hogy hol van ez a rész az 1-2. részhez képest? Nekem nagyon messze. Túl öreg vagyok én már ehhez. Nálam az se sokat segített a filmen, hogy kellően véres, meg, hogy visszahozták a régi szereplőket. Wes Craven emléke előtt az lett volna a tisztelgés, ha békén hagyják ezt a szériát, de úgy lesz már ez is, mint a Fűrész-széria, húzzuk-nyúzzuk a végtelenségig, sokszorosan aprópénzesítjük, óvodásítjuk az egészet.
Előre bocsátom, abszolút, de nem én vagyok a legnagyobb kedvelője a szériának. Sőt még csak nem is kedvelem különösebben. Ez a rész nálam már a paródia jelleget ölti magára. Ellenben nézhető is. Szóval szórakozásnak nekem megfelelt. Így fellépett a képzeletbeli dobogó második fokára a szérián belül. Ismert sablonok, arcok, gyilkosságok. De kikapcsolódásnak jó.
Érdekes a kettős mérce, mert egymás után néztem meg egy esős napon a Texasival. Ott el tudok siklani a hülyeségek felett, itt nem.
Ami itt jobb volt azok a karakterek és az alakítások. Így sem kedveltem meg a filmet, de legalább már nézhető.
az a kár a kedvenc beszólással, hogy sajnos már meg is lett cáfolva.
Nem mondom, hogy azt kaptam, amit vártam. Vagy jó kérdés, attól függ, honnét nézzük. Ha nem várok túl sokat, akkor egy kellemes , de sokadik Sikoly tényleg. Ha pedig 2022-es szemmel, akkor igazából a szokásos, ez megint túlhúzott lett. A lelki fröccsöktől rázott a hideg, simán kivághatták volna, lehetett volna kicsit feszesebb a tempó ezáltal.
a meta még jó is lett volna, de a vége felé már egyre inkább idegesítő volt
a gyilkos(ok) meg hát. Kicsit viccre sikerültek, vagy inkább paródiára a mit-miért, plusz ami már említve lett, a kis csaj mindent kibírt, meg Deweyt is
Nem rossz, de egy gyenge 4-es hamarabb kijárt volna egy közel másfél órás verzióval.
Amúgy nem is értem hogy nem lépték meg Jenna Ortega karakterét az egyik gyilkosnak. Alapból ugye már az elején látszott, hogy nem ő lesz, törött lábbal eléggé esélytelen hogy ugrál ide-oda, de ha valami más módon oldották volna meg, azért lett volna jóval nagyobb dráma, hogy pont a kistesó, és még ok is elég bőven.
előzmény: Edwest12 (#9)
Pont azt kaptam, amit vártam, és ez 25 év után tök jó. És valóban, számomra mind az öt rész egyaránt "magas" színvonalú, még akkor is, ha ez a színvonal azért kopik részről-részre. A gyilkosok motivációja és főleg kiléte azért nem nyűgözött le annyira. Egyrészt volt már ilyen, másrészt meg egy egyszálbél lányra osztani a mindenkit félkézzel dobáló, tagbaszakadt gyilkos szerepét, kissé röhejes. Bár aláírom, a zsánerben ez azért bocsánatos bűn, minthogy az is, hogy 15 késszúrás, vagy gyomorlövés után is simán futkároznak a szereplők.Méltó tisztelgés Wes Craven előtt, ezt viszont kár lenne vitatni.
7/10
„Nem hiszem, hogy egy 40 pluszos néző végig akarja hallgatni a metaverzumokról, prequel-, sequel-, kikelekről szóló hosszas eszmecseréket”
Ez egy nagyon érdekes gondolat. Sajnos abba az irányba halad a világ, hogy a 40 pluszos embereknek is muszáj haladniuk a technikai fejlődéssel és a fogalmak ismeretével. A prequel, sequel, requel fogalmak eltörpülnek korunk metaverzumának kapujában. Az, hogy ez mennyire jó, vagy rossz, az más téma, de sajnos nem mehetünk el mellette.
„Ugye az eredeti főszereplők teljesen sérthetetlenek voltak, és a trilógiában, de még a negyedik részben sem merték őket basztatni.”
Deweyt már az első részben is eltette volna Craven láb alól, csak a tesztvetítéseken jobban tetszett a közönségnek az a verzió, hogy túléli a filmvégi mészárlást, így ezt a verziót hagyta meg – ez csak egy apró kitekintés volt :)
Szerintem itt a lényeg az, hogy mire próbál reflektálni a film. Jelen esetben nem csak a horror zsánernek, hanem az egész jelenkori hollywoodi filmgyártásnak állít görbe tükröt. Úgy rebootolnak manapság franchise-okat, hogy fan service húzásként beletesznek 1-1 ismert arcot a régi produkciókból. Ezek a karakterek mind érinthetetlenek. De nem a Sikolyban. Mert „ez a franchise komolyan veszi magát” – persze tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz, de mégis: feláldozták Deweyt az üzenet oltárán. (A Sikoly 1. részében, Drew Barrymore korai halála még jobban sokkolta az akkori közönséget. A produkció húzónevét az első 10 percben kibelezve felakasztották egy fára, ezzel lerakva az alapokat: itt bizony bárki meghalhat.)
Először nagyon mérges voltam Dewey halálakor, heves indulatokat váltott ki belőlem. Az egyik kedvenc karakterem volt. A film végén már megértettem, hogy bár fájó, de szükségszerű volt. Az már persze más kérdés, hogy a fenébe tudta egy 50 kg-os vékony lány ilyen dominánsan kivégezni közelharcban.
Borzasztóan tetszett a motiváció is, amibe persze könnyen bele lehet kötni, mégis egy meta slashertől elvárhatóan, aktuális témához nyúl. A hiperérzékeny társadalmunkban már megszokott az, hogy rajongói bázisok hadat üzennek, sőt, egyenesen életveszélyesen megfenyegetnek alkotókat azért, mert az elvárásaiktól eltérő végterméket kapnak. Jó volt ez a fricska, ötletesen lovagolták meg ezt a hullámot.
Összességében nagyszerűen állított tükröt a korszellemnek, a filmgyártásnak és még saját magának is. Azt hiszem, ilyennek kell lennie egy Sikoly folytatásnak (vagy requelnek, bárhogy is hívják).
előzmény: zs93 (#4)
Elgondolkodtam az 5 csillagon, na de azt azért mégse! Ebből is látszik, mennyire híján vagyunk mi, rajongók egy jó kis klasszikus hangvételű slasher-nek.
Adott ez a 2022-es folytatás, ami kiparodizálja azt az 1996-os Sikolyt, ami maga is parodizálta a műfajt (mindemellett pedig műfajilag is nem, hogy megállta a helyét, de meg is újította a slashert). Végig az volt az érzésem, mintha az öreg rókák sem vennék komolyan az egészet. Folyamatosak a kikacsintások, az első részt megidéző beállítások és párbeszédek. Kedvenc beszólásom az volt, mikor valamelyik szereplő a nyolcadik Döfés filmet nézve azt mondja: "Az ötödik résszel véget ért a sorozat", és hát mi épp az ötödik részt nézzük. Nem kell különösebben vájtfülűnek lenni ahhoz, hogy tudjuk, az üzenet nekünk szól.
Tetszett, hogy nem finomkodtak a gyilkosságokkal, kellően brutálisan oldották meg őket.
Azzal sajnos egyet kell értsek, hogy a vérfrissítés vérszegényre sikeredett, hiszen az új szereplők valahogy nagyon gyengék lettek, nulla karakterrel. De ne legyünk szigorúak, azért az első részben olyan nevek ténferegtek a fontosabb szerepekben, mint Drew Barrymoore, Rose McGowan vagy Matthew Lillard... talán őket láttam a legtöbb jónak mondható filmben.
Bevallom, Skeet Ulrich szerepeltetése nekem nem jött be, leszámítva egy jelenetet, ami kifejezetten jóra sikeredett. A gyilkosok indítéka is hagyott kívánnivalót maga után, de mit lehet tenni: így az ötödik részig már mindenki mostohatesója, nagynénije, nagybácsija és szomszédja elő lett citálva, akárcsak a lelkes pszichopata filmbuzik, szóval nem lett volna könnyű újat mondani.
Biztos lesznek fanyalgók, de szerintem egy jó kis film lett, kifejezetten élveztem!
Nagyon nehéz elhinni, hogy ez mennyire döbbenetesen szemkápráztatóan marhajó volt.
A közhangulat azt zengi, hogy ez a legzseniálisabb rész az első óta. Én azért ennyire nem vagyok elszállva, de tény, hogy bőven jobb, mint a 4. rész volt, sőt a 3.-nál is jobban sikerült. Bátran oda merem tenni az első 2 rész mellé, és sokszor meg fogom még nézni.
Végigröhögtem a moziban az egész filmet ilyen vicces slashert még sosem láttam.
“Ez egy meta slasher ki tette? és ennyi!!”
Ezt így ki is mondják a filmben, és annak bizony marhára szórakoztató. A mozizás előtti két napban újranéztem a korábbi részeket, és bizony nem lehetett volna hűbbnek maradni Wes Cravenhez.
Annyira nem haragudtam rá, mint gondoltam, hogy fogok. Azonban ez a film sokkalta inkább a fiatal nézőknek készült, mint a széria rajongóinak. Nem hiszem, hogy egy 40 pluszos néző végig akarja hallgatni a metaverzumokról, prequel-, sequel-, kikelekről szóló hosszas eszmecseréket, noha a kritikusok szerint pont ez a meta-vonalbeli erősítés a film nagy erénye. Szerintem sok nézőt el tud veszíteni ezzel a film akár menet közben is.
A filmben a régi főszereplőket egy ledegradált mellékszereplőknek nyilvánították, ami nemcsak a stáblistán látszik (Neve Campbell "and"-es titulust kapott, tehát már korántsem ő az első név) hanem azon is, hogy már valóban kinyírták a seriff bát. Ugye az eredeti főszereplők teljesen sérthetetlenek voltak, és a trilógiában, de még a negyedik részben sem merték őket basztatni, noha itt már annyi idő telt el, hogy igazából engem nem is rázott meg ez a "fordulat".
Alapvetően a gyilkolások rendben voltak, viszont a két új főszereplő lány háttértörténete, karaktere nem tetszik. Ha velük próbálnának meg egy hatodik-hetedik részt kihozni, könnyen buktába fordulhat a széria.
Rajongóként számomra jólesett visszatérni ezzel a filmmel Woodsboro városába.
Az egyetlen rossz pont nekem, a számomra jellegtelen főszereplőnő volt,akihez ugyanolyan jellegtelen szinkronhangot sikerült találniuk. :)
És igaz a magyar plakát reklámszövege.A gyilkos tényleg rajta van a plakáton,csak pont eltakarja a sikoly maszk. :)
Nagyon nehéz elhinni, hogy ez mennyire döbbenetesen szemkápráztatóan szar volt. (egy rajongó)
Annál talán kicsit kevesebbet kell várnod a hatodik részre, ugyanis márciusban van a premierje. :D
előzmény: sptt (#17)