David Attenborough: A Life on Our Planet (2020) ☆ 👁

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

(Alastair Fothergill - Jonnie Hughes - Keith Scholey)

amerikai-angol dokumentumfilm, életrajzi film

4,5
★★★★☆
70 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-10-19 14:29:54 Kempesbaba (?) #7

Bajban vagyok, mert nem tudom milyen osztályzatot adjak erre a filmre. Lehet nem is adok rá semmit.
Szép, megható, elgondolkodtató, meg minden, ki is kezdi az ember lelkiismeretét rendesen, de pont azokhoz nem fog eljutni-vagy ha el is jut, nagy ívben szarnak rá- akik valójában érdemi lépéseket tehetnek az ügy érdekében.
Mi meg , erre rezonáló érzékeny lelkűek , gyorsan kiszaladunk a konyhába kiválogatni a műanyagot ,meg a papírt a szemétből ,hogy elmondhassuk hogy mi megtettük amit megkövetel a helyzet , sétálunk akár több sarkot is a szelektív kukákig , hogy környezettudatos állampolgárként megszabaduljunk a hulladéktól , majd jön a kukáskocsi és minden konténer tartalmát egybeöntve elszállítja…
Minden esetre kívánom hogy az öreg még sokáig éljen és sok-sok ilyen filmet készítsen, hátha eljut valami belőle a döntéshozók tudatáig.
Mert a remény hal meg utoljára…

2020-10-19 12:26:20 Rorschach (5) #6

Ehhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy brutálisan depresszív a film utolsó kb. húsz perce, amiben a soha véget nem érő optimizmusával tanácsot ad az öreg a jövőre nézve. Ez mind szép és jó és én lennék a legboldogabb és annyira jó lenne!

...ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy akiknek hatalmában állna és erkölcsi kötelessége lenne tenni az ügy érdekében, azok tízből kilenc alkalommal, tízből kilenc ország parlamentjében és tízből kilenc cég kerekasztalánál magasról leszarják az egészet egy kicsivel kövérebb bankszámla érdekében.

előzmény: kaamir (#1)

2020-10-16 19:28:23 Olórin (4) #5

"ha 10-et vállal, akkor azt a 10-et is tanítsa meg a környezete tiszteletére és óvására. Ezt kellene elterjeszteni"
Igazán kedves gondolat, de (mindamellett, amit cucu írt), mi van, ha a Föld már nem képes eltartani 10 gyereket, akármilyen felelősen és zölden vannak nevelve? Hanem csak mondjuk hatot, a maradék négy meg választhat, hogy éhen hal, vagy tovább szipolyozza-pusztítja a környezetét? Szóval én vigyázva tennék ilyen kijelentéseket, miközben másvalakit nevezek naivnak :)

előzmény: Tenebra (#2)

2020-10-16 00:39:11 cucu (4) #4

Attenborough kifejezetten visszafogottan targyalja a filmben tulnepesedes kerdeset, mert tisztaban van vele, mennyire erzekeny terulet. Az, hogy az eugenika jut rola eszedbe, jol peldazza ezt az erzekenyseget. Viszont ha picit is utanaolvasol, latni fogod, hogy ez nem a sajat privat temaja, hanem eleg komoly kutatasok vannak mogotte, es a tulfogyasztas mellett a masik nagy falat, amivel vagy megbirkozunk, vagy... nem.

A japan pelda szerintem nem arrol szolt, hogy *igy* kell csinalni. Hanem azt mutatja, hogy vannak opcioink. A problema, miszerint hatarai vannak a novekedesnek, fuggetlen neptol es kulturatol, es fuggetlen attol is, hogy mi lenne jo vagy mit szeretnenk. Hogy ki milyen megoldast valaszt ra, az viszont abszolut sokfele lehet.

A film egyebkent nem okoz nagy meglepetest annak, aki kicsit is beleasta magat a temaba. Korrektul korbejarja mind a problemat, mind a megoldasi iranyokat. Ami szerintem nagyon jol sikerult, az a keretezes: ahogy bemutatja, a sajat elete soran milyen jelentos valtozasok tortentek a vilagban, ez eroteljesen illusztralja ezen valtozasok sebesseget. A masik pedig a zaro akkord: hogy nem a bolygot kell megmentenunk, hanem sajat magunkat.

előzmény: Tenebra (#2)

2020-10-15 08:59:31 oscarmániás (?) #3

Elolvastam a spoileres részt is, nagyon jó, ez is egyfajta arany középutas vélemény.
Eszembe jutott a 2008-as világválság és a környékén készült Zeitgeist filmek és a hasonló megmondjuk a tutit, jósoljuk a jövőt típusú megosztó filmek. Ha most visszanézünk, igencsak megmosolyogtató ötletelésnek tűnnek. (A alaphelyzet rosszabb és jobb lett azóta, és senkinél sincs a Szent Grál.)
Nem vagyok szkeptikus, tisztelem a természettudósokat, és inkább hódot eszek, hogy védjem a fákat, de abban biztos vagyok, hogy a filmben elhangzott "segélykiáltás" (?) süket fülekre talál a többségnél, és a főbb döntéshozásnál sokadik érv marad a környezetvédelem.

előzmény: Tenebra (#2)

2020-10-15 08:23:29 Tenebra (3) #2

Amikor Attenborough tényleg dokumentumfilmet csinál, és nem természetfilmet. :D

Jó film, de nálam azért kicsit rezgett a léc. Persze, bicskanyitogató mindaz, ami megjelenik benne, és szerintem minden normális ember egyetért azzal, hogy a környezetünkkel szimbózisban kellene élni, és aki teheti, a maga módján igyekszik óvni a természet értékeit pl. szelektív hulladékgyűjtéssel, vagy ha eredei túrára megy, a szemetelő seggfejek után összeszedni a szemetet. Ám a természetkutató sztár "filozófiáját" kicsit leegyszerűsítőnek érzem. Olyan volt végig, mintha annak a megfilmesítését láttam volna, amit Smith ügynök mond a Mátrixban:

"Minden emlős ezen a bolygón ösztönösen természetes egyensúlyra törekszik a környezetével, kivéve Magukat Embereket. Letelepednek valahová és addig szaporodnak míg fel nem élik mind a természeti erőforrásokat, és azután csak úgy képesek fennmaradni, ha új területeket foglalnak el. Van egy másik organizmus is ezen a bolygón, mely ugyanígy viselkedik. Tudja melyik? A vírus. Az emberi faj egy betegség, a bolygó rákosodása. Az ember egy ragály, és mi vagyunk a gyógyszer."

Ebben van igazság, de azért a Mátrixban nem véletlenül adták egy elszabaduló, megalomán negatív hős szájába ezeket a mondatokat. :D

És emiatt úgy éreztem, bár hatásos a film, és kétségtelenül felárzza az embert, ha szorult benne fikarcnyi emberség, de legalább annyira hatásvadász, mint amennyire hatásos. A legjobban szerintem a "tárgyalórész" sikerült, amelyben a tudóssztár mintegy összegzi a saját életét, amelyet egybeköt a természetes élővilág pusztulásával, majd nagyon pozitív, hogy önkritikát is gyakorol. Mert nekem végig az járt a fejemben a film elején, hogy oké, ő jár a világ érintetlen területein, és "sír a szája", hogy pusztul a bolygó, de azért ott a kezében a söröcske, meg eleve azáltal, hogy beteszi a lábát a bennszülöttek és az ember által érintetlen területekre KAMERÁVAL, maga is hozzájárul kicsit ahhoz, hogy ezek a területek már ne legyenek érintetlenek. :D Ugye ez az antropológus és az etnográfus alapdilemmája, hogy a "másik" kultúráját hogyan lehet úgy megismerni, hogy közben ne vagy csak minimális mértékben avatkozzunk be. És szerencsére Attenboroguh erre reflektál a film második felében, és nem tekint úgy korábbi önmagára, mint aki már eleve erkölcsileg a "természetrontók" felett áll.

Továbbá a Csernobil-párhuzam találó, az tetszett, és kétségtelenül nagyon beránt a bevezető rész, de szerintem direkt vagy akaratlanul, ám a film alkotóit és a tudóst is elragadta a hév, és a népszerű tévécsatornák riogató "ismeretterjesztő" filmjeinek a színvonalát produkálták. :'D Az Attenborough által felvázolt problémák VALÓSAK, a bőrünkön érezzük, elég csak a 2020-as kaotikus és kiszámíthatatlan időjárásra gondolni, és ez a senkinek sem hiányzó koronavírus is nyilvánvalóan összeköthető ezzel a problémakörrel, amit a film bemutat. Ám az előadásmód és a hatásvadászat mindenképp rontja a hitelét annak, amit mond, és közölni akar a film.

A konklúzió, illetve a megoldás-javaslatok meg felemások megint csak. Nem ismerem a film keletkezéstörténetét, de van egy olyan sejtésem, hogy mindezen állítások mögött nem áll egy komoly tudományos csapat, hanem David Attenborough saját tapasztalataiból és kutatásaiból származnak. Elismerem az ő nagyságát, hiszen 93 év alatt sokat látott, hatalmas tudásanyagot szívott magába, DE: ezekkel együtt is néhány megállapítása, javaslata kifejezetten hajmeresztő és naiv. Gondolok itt főleg arra, amit a japánokkal és a "túlnépesedéssel" kapcsolatban mond. Akarva-akaratlan is eszembe jutott erről a fajelmélet, illetve az eugenika. És amennyire nem szeretném, hogy a természet és a vadállatok elpusztuljanak, annyira nem szeretnék egy "szép, új világot" sem, amelyben az Attenborough által felvázolt módon az az érték, ha minél kevesebb gyerek születik. Félreértés ne essék, közöm nincs az ultrajobbos ideológiához, de amit a film sugall, azalapján kb. a testvér mint olyan létezése kérdőjeleződik meg. Nekem nincs testvérem, de azért kívülállóként is látom, hogy a testvéri szeretet az egy különleges, szép, emberi dolog. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a "japán csoda" összetett dolog, azaz a japán népesség "stabilizálódás" mögött egyéb folyamatok is állnak, és nem feltétlenül pozitívak. Ott van például a hikikomori jelenség, vagy az, hogy rengeteg a főleg fiatal japán férfi, aki képtelen a kapcsolatteremtésre, és akár a bugyiautomatákra is gondolhatunk, ami önmagában egy vicces jelenség, ugyanakkor az ottani mérhetetlen magány és szexuális frusztráltság szimptómája is. Szóval nem olyan egyszerű az, amit Attenborough a maga naiv módján felvázol.

Úgyhogy szerintem nem az a megoldás, amit Attenborough a "japán példával" felvázol, hanem az, hogy az ember felelősen vállal gyereket: ha 10-et vállal, akkor azt a 10-et is tanítsa meg a környezete tiszteletére és óvására. Ezt kellene elterjeszteni. Azzal persze én is egyetértek, hogy a felelőtlen, "ösztönlényként" élő emberek igen is károsak a természetre és a társadalomra is, hiszen aki rengeteg zabigyereket csinál, az nyilvánvalóan nem törődik a gyerekeivel, akik pedig többnyire elkallódnak, és a bűn útjára sodródnak vagy mélyszegényésgben, szemétdombon élnek. Így nemcsak a maguk, de a gyerekeik életét is elbaszták.


Szóval a kulcsszó a tudatosság, de azért szerintem ne tartsunk egy "szép, új világ" felé sem. A balanszot kéne megtalálni, amit amúgy helyesen hirdet is Attenborough. Csak azok az "utópiái" ne lennének... :D

Mindenesetre összességében ez egy jó kis film, gondolatébresztő, és az átlagemberre nyilvánvalóan ez a zsigeri, kissé hatásvadász megvalósítás hathat, ez rázhatja fel. Remélem, lesz hatása, bár őszintén szólva illúzióim nincsenek, mert nemcsak hazai fronton vagyunk megverve idióta gazdasági-politikai vezetőkkel.

2020-10-14 11:00:15 kaamir (5) #1

Az Attenborough-tól megszokott ultra-magas színvonal, aminek extra súlyt ad, hogy mindezt a tanúvallomásának tekinti. Szép nagy vészharangot kongat az idős brit legenda, képtelenség nem a hatása alá kerülni.

(Arra azért kíváncsi leszek, hogy milyen ocsmányságokkal próbálják majd őt is hitelteleníteni azok, akik az ilyen hangokat hitelteleníteni szokták.)