Novecento (1976) ☆ 👁

Huszadik század
1900

(Bernardo Bertolucci)

francia-nyugat-német-olasz dráma, háborús film, szerelmi történet, történelmi film

4,0
★★★★☆
193 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-02-15 10:21:49 Xuja (4) #20

Epikus történelmi tabló nagyszerű szereposztással, parádés vizualitással, explicit erőszakkal és erotikával. A nagyszabású, évtizedek alatt játszódó sztori egyrészt megidézi a Vándorszínészek koncepcióját (de annál sokkal kevésbé absztraktabb), másrészt pedig kissé elnagyolt, de azért részleteiben mégis autentikus képet ad az akkori életmódról és viszonyokról. De Niro és Depardieu felnövése, a gyerekként megélt élmények baromi hangulatos jelenetek, és a paraszti miliő ábrázolása is nagyon betalál - de kettejük összefonódó sorsa a második felében is tartogat erős részeket.

Amiben már kevésbé éreztem jónak, az a jellemábrázolás (pláne az olyan szintén epikus és szerteágazó családregényekhez képest, mint mondjuk a Keresztapa). Itt van egy 5+ órás film, és alig bontja ki a karaktereket, igazából mindenki fekete-fehér (Depardieu nagyon állhatatos, jóságos és tiszta, ellenpontja az állatias, szadista Sutherland). Talán De Niro a kivétel, de ő meg sajnálatosan szürke, valahogy elsikkad a karaktere (illetve én még sosem éreztem ilyen enerváltnak a játékát korábban). Színészileg amúgy abszolút Sutherland fasisztája viszi a prímet, az addigi filmtörténelem talán legbrutálisabb karaktere (már-már karikatúraszerűen gonosz). Sanda hiába gyönyörű színésznő, az alakítása jóindulattal is csak közepes.

A másik gyenge pontja a politikai szál, ami szintén baromi fekete-fehér, az utolsó fél órában pedig olyan propagandába csap át, amelyet még a Patyomkin is megirigyelne. Mindenesetre így is az volt az érzésem - köszönhetően a nagyszerű rendezésnek és a kellően magasztos filmzenének - hogy megelevenednek a vásznon az akkori korszellemet alakító ideológiák és embertípusok, sokkal univerzálisabb lesz az egész annak ellenére, hogy alig hagyjuk el a kis falu színterét. Bár aggódtam előzetesen az esetleges öncélúsága miatt, de a polgárpukkasztó jelenetek kifejezetten jól sikerültek - baromi színesen és jól időzítve helyezi el Bertolucci ezeket a csúcspontokat, amik egyszerre szórakoztatóak, megrázóak és néhol nevetségesek. Stabil négyes, de mindenképpen érdemes az újranézésre.

2023-01-25 13:31:43 Jereváni Rádió (3) #19

Kár ezért az utolsó félóráért.

Mintha egy Jancsó Miklós-filmbe oltott Rákosi propagandafilmet néznék. Ahogy a derék kommunisták azt a focipályányi méretű vörös zászlót lobogtatják, úristen, ne! Addig adtam volna rá egy négyest, mert az első része szerintem jó, De Niro és Depardieu persze jók, Sutherland alakítása ördögi, úgy tényleg azt hiszem, hogy jön egy nagy tabló. A képi világa is nagyon szép. De aztán a második részre mintha elfáradna a film. Elnagyoltságot látok, igen, a fasiszták szemetek, igen, a kommunisták szépek és jók, lapozzunk, igen, Ada és Alfredo szenvelegnek, jó, lapozzunk, és akkor jön ez az esti szemináriumi füzettel felérő finálé. Na ne, ezt már nem veszi be a gyomrom, pedig tényleg kellően naturalista a film.

2020-05-23 10:55:32 Ugor (5) #18

Látom, hogy 2008-ban osztályoztam. Most megint rámjött, hogy meg kéne nézni. Keresem az okát, hogy valaha miért adtam rá csak egy négyest? Feltehetően azért, mert évtizedekkel ezelőtt találkoztam vele először, és csak a sokkoló, kiugróan szokatlan jelentek maradtak meg, azokat már nem tudtam összekötni egymással. Talán 40 évvel ezelőtt zizi voltam még ehhez. Most már óriásfestménynek látom, fantasztikusan szépen rajzolt, őszintén árnyalt. de szimbolikus vonatkozásokkal áttételesen újra és újra rétegelt filmes történelemkönyvnek. Ritka az ilyen őszinteség. Mióta tudjuk, hogy a legtöbb ország mániákusan dicsfénybe szeretné átmaszatolni mindig a sajátját, erős késztetést adva a nemzeti érzelmek kialakulásának, ez becsületes őszinteség, amit itt Bertoluccitól látunk, és nagyon tiszteletreméltó. Nem csak a fasiszták rosszak, rossz itt más is. Igaz, különböző mértékben. A történelmi szerepe szerint jobb vagy rosszabb mindenki a társadalmi kasztjánál. Éli az örökölt berendezkedés ráosztotta szerepét, feszegeti a határokat. Közben telik az idő, alakul a környező világ, a beszivárgó hatások mindig gyúrnak valamit rajtuk, meg rajtunk is, másokon is. Sok minden jobban érthető már ebből, nekem is jobban fel kellett nőni ehhez. Nagyon nagy film és csak hálásak lehetünk érte.

2019-06-03 19:28:22 Benny Bug (5) #17

Nagyon pazar alkotás a mai nap filmje. Ha kimaradt, mindenképp érdemes pótolni. ;)

2019-05-25 17:59:00 The Cortez (3) #16

Erős, illetve gyenge alakításokkal, jó pár röhejes karakterrel, valamint arcpirítóan kínos jelentekkel teletűzdelt filmeposz. Az egészet bizarr módon a durvább + betegebb részek mentik meg a totális unalomba fulladástól, és húzzák fel közepes szintre. Akad benne néhány, valószínűleg szándékosan botrányos képsor. Ezek közül meg kell említeni a kólázósat, ami a szereplőkkel együtt a nézőket, valósággal kiszakítja a mozi ingerszegény világából.
Az 5 órás verzió első felének 1. fele hihetetlenül vontatott. Sokáig úgy tűnhet a 2 gyerek soha az életben nem fog felnőni, ám ahogy ez nagy nehezen megtörténik, sokkal érdekesebbé válik a sztori. A főszereplők jól játszanak, a főellenséget megformáló, Attila nevezetű Sutherland úgyszintén (bár ő valami kibaszott irritáló volt már itt is), viszont Dominique Sanda a feltűnésétől kezdődően csak ripacskodik.
Politikai vitákról, különböző ideológiák egymásnak fezsüléséről és a buta, semmiből sem tanuló, amnéziásként működő tömeg viselkedéséről szól az alkotás.

2013-06-02 17:02:16 Tenebra (4) #15

Végre megnéztem.
Jó film, nagyon is, de 5-öst nem adok rá azért. Kiváló történelmi tablót ad a politikai ideológiát változásáról. Kicsit (nagyon) részrehajló persze, mert vannak a mocskos fasiszták/arisztokraták és a szegény, kizsákmányolt parasztok/idealizált kommunisták. :D Azért ennél szerintem árnyaltabb volt a kép ott is. De úgy tudom, Bertoulcci erősen balos, tehát ez nem meglepő. A tézis tulajdonképpen az, hogy a balodaliság győzni fog, mert az nem elnyomással és gyűlölettel akar reformokat hozni. Na, persze. :D Ez mondjuk az idea, utópia. De a valóság egészen más, mint az a szovjet példán keresztül is látszott.

Ettől függetlenül a néző tényleg igenli, ahogy végre megkapja a mocskos Attila azt, amit már évtizedek óta érdemelt volna. Az egyik legszadistább, legféktelenebb karakter volt, akit valaha láttam. Bertolucci minden dühe benne volt ebben a karakterben, ami a fasiszták ellen tombolt benne. :D Kőkeményen egydimenziós karakter, de mégis jól működik. Donald Sutherland elemében volt, zseniálisat alakított.

Alfredo számomra kicsit háttérbe szorult, túl visszafogott karakter lett, ahogy Olmo is. Pedig mindketten ígéretesen indultak.

Burt Lancester zseniális volt - igen bizarr szerepet osztottak rá. :D

Szóval nagyon jó film, de mivel kicsit elnyújtott és néhol leül, így nem adok rá, csak erős 4-est.

2013-05-22 08:15:52 sleepingdancer (3) #14

A történelmi filmeposz valószínűleg nem a kedvenc zsánerem, de ez a film egész jó, leszámítva a feketére és fehérre mázolt figurákat (Olmo kontra Attila), rajtuk keresztül a történelem fekete-fehér látásmódját. Viszont érdekes módon a szürke sávban elhelyezkedő Alfredo, aki itt megint az eddigi életművön végigvonuló megalkuvás-problematika képviselője, és akinek elméletileg a legérdekesebbnek kellene lennie, valahogy nem fog meg, sokkal izgalmasabb nála a "hős" Olmo és a "gonosz" Attila mesebeli figurája. Nagyszerű, belemenős a gyerekkor ábrázolása, ahol is a gyerek nem ártatlan, éteri közegben mozgó angyalka, hanem hús-vér lény, ébredező szexualitással, öntudattal.

2013-05-07 19:21:50 zéel (5) #13

...vagyis, hogy nem tanulunk a történelemből, viszont könnyen felejtünk. Egyre könnyebben. Állítólag ma már max. 6 hónap a (politikai) emlékezet átlagos időtartama.
És lehet, hogy így van jól!? Ezért tudunk újra és újra reménykedni!?

előzmény: flake (#12)

2013-05-07 18:15:20 flake (?) #12

Nem láttam a filmet, de a történelem nem éppen azt igazolja, hogy Mindig nagy reménnyel indulunk neki az új rendszernek, aztán mindig nagyot csalódunk.?

előzmény: zéel (#11)

2013-05-07 18:11:03 zéel (5) #11

Filmeposz. Tiszteletre méltó, nagy munka.
Tanulságos is. Hogy a történelemből nem tanulunk soha. Mindig nagy reménnyel indulunk neki az új rendszernek, aztán mindig nagyot csalódunk.
Személyes kedvencem a filmben: Dominique Sanda!

2013-01-08 16:09:12 Prüstü (5) #10

Maradandó, erőteljes, realisztikus, naturalista, ..... sok mindent láttam már, de ez a film így is meg tudott hökkenteni. Valami hiányzott ahhoz, hogy zseniálisnak tituláljam. Talán pont De Niro kevésbé megragadó játéka, vagy az hogy a fiatal Olmo-t nem tudta egyszerűen hozni Depardieu felnőttként, jó alakítás volt és emlékezetes, de a kölyök alakítása még jobb, és brutálisabb.
A legfélelmetesebb jelenség valóban Donald Sutherland, na ilyen egy igazi maniac alakítás nálam.
Valamint én is éreztem, hogy olykor vontatott, nem halad a cselekmény, vagy nem arra összpontosít, ami igazán az érdeklődés központja, hanem elkóborol érdektelen helyekre a kamera.
Egy erős 4-es, abból a fajtából, ami lehet jobban megmarad mint egy zseniális, és idővel helyet cserél vele. Nem tudom, hogy igazi lószar-e, de remélem igen, Bertolucci igazán hiteles

2010-08-28 11:50:05 oscarmániás (4) #9

Kérdésem:
Az igazi lószar,amivel összekenik Sutherland-et?Vagy süti,mint a SALO-ban?
köszi választ előre is

2010-08-15 11:29:40 budaik (4) #8

Jó film volt. Volt benne néha egy kis üresjárat, de kerek szép történet...

Nem annyira felkavaró, mint mondjuk a Volt egyszer egy Amerika...
De csak egy pár százalékkal marad le...

Szép volt...

2010-02-18 22:54:29 Bruce94 (4) #7

Kicsit hosszú vontatott de azért ényleg jó film.Donald Sutherland pedig hatalmasat alakít.
Idáig 3 filmet láttam Bertoluccitól a sorrend a következő

1: Utolsó Tangó Párizsban
2: Huszadik század
3: Álmodozók

2009-03-03 16:54:35 Szívtiproimi (2) #6

Az is Jancsó koppintás a Csillagosok, katonákból

2009-03-03 16:52:04 Szívtiproimi (2) #5

Olyan ez a film, mint Napoleon kardja: hosszú és lapos.Talán csak a nők találnak benne értékelhetőt de Niro és Depardieu faszának látványában. Rendezőkénk láthatott pár Jancsó filmet pl.:Szegénylegények, Még kér a nép stb. Tömegjelenetek, táncolás, éneklés, mesztelen emberek,munkásmozgalom vagy ahogy Attila egyenként kivégzi őket.

2009-02-18 19:58:11 allegra (?) #4

Ez durva?! Neee...

előzmény: imhouse (#1)

2009-02-17 23:02:05 cucu (5) #3

És ha majd megnézed, rájössz, hogy Attila a durva, nem az a képkocka. :-)

előzmény: imhouse (#1)

2009-02-17 22:17:30 metal_face (5) #2

Teljes mértékben!
De ne riadj vissza! Zseniális alkotás! :)
100%

előzmény: imhouse (#1)

2009-02-17 22:14:42 imhouse (?) #1

Sziasztok!
Durva képkockát láttam a filmből.
(18)
http://index.hu/cikkepek/0902/velvet/penisz14.jpg

Igaz ez?!