Novecento (1976) ☆ 👁

Huszadik század
1900

(Bernardo Bertolucci)

francia-nyugat-német-olasz dráma, háborús film, szerelmi történet, történelmi film

4,0
★★★★☆
193 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Alfredo Berlinghieri szerepére például Bertolucci Jack Nicholsont szerette volna megnyerni, de különböző okokból ez nem jött össze.

Orson Welles ugyan elvállalta Alfredo nagyapjának szerepét, ám mégis visszalépett, mert nem értett egyet Bertolucci önkényes alkotói módszereivel.

Anita szerepét az Utolsó tangó Párizsban női főszereplőjének, Maria Schneidernek szánta, ám az újdonsült filmcsillag rövidesen otthagyta a forgatást.

A film nemzetközi forgalmazási címe 1900, de ez két okból is téves választásnak mondható. Egyrészt a tulajdonképpeni történet azzal kezdődik, hogy egy Rigolettónak öltözött ittas férfi azt kiabálja, hogy „Verdi meghalt!”, majd ezután látjuk, hogy megszületik előbb Olmo, majd Alfredo. Verdi azonban nem 1900-ban, hanem 1901-ben halt meg. Az olasz cím (Novecento) sem kapcsolódik az 1900-hoz, ugyanis a XX. század sem 1900-zal, hanem 1901-gyel kezdődött. Szerencsére Bertolucci a történet elején nem ír ki pontos évszámot a két főszereplő születésére, így a cselekmény szempontjából nincsen szó bakiról.

Bertolucci egy interjúban azt állította, hogy filmjét a négy évszak szerint tagolta. A fiúk gyermekkorát nyári képek kísérik, a felnőttkor eseményeihez őszi jelenetek társulnak, a fasizmus rémségeinek jellemző évszaka a tél, a felszabadulás történéseire pedig tavasszal kerül sor.

A filmet nagyrészt egy 1820-ban épült jellegzetes emiliai majorságban, a Busseto községhez tartozó Corte delle Piacentinében forgatták, mely Verdi szülőfalujától, Roncolétól csupán 2 km-re található. A városi jeleneteket Guastallában vették fel. Egyéb forgatási helyszínek: a római Cinecittà stúdiója és Parma, Bertolucci szülővárosa.

Egy salernói könyvtárigazgató feljelentésére 1976. szeptember 25-én Olaszországban betiltották Bertolucci filmjét. A Sors iróniája, hogy a fasizmussal foglalkozó dráma betiltására egy, a fasiszta időkben keletkezett jogszabály adott lehetőséget, mely minden állampolgár számára biztosította, hogy filmbetiltást kezdeményezzen.

A filmet annak idején mind az Egyesült Államokban, mind a Szovjetunióban hűvösen fogadták. Amerikában állítólag a vörös zászlókat sokallták, a vasfüggöny innenső oldalán pedig a kínai kulturális forradalom hatását vélték felfedezni Bertolucci művében.

Amerikában cenzúrázták a filmet, a meztelen jelenetek miatt.

Magyarországon a filmet vágatlanul mutatták be. 1978 szeptember 14-én [1-2. rész] és szeptember 28-án [3-4. rész].