Ultimo tango a Parigi (1972) ☆ 👁

Az utolsó tangó Párizsban
Last Tango in Paris

(Bernardo Bertolucci)

francia-olasz dráma, szerelmi történet

4,1
★★★★☆
391 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-03-16 12:28:15 Xuja (4) #39

Kicsit rossz szájízem van az újranézés után, mert ebben benne lenne egy zseniális film - kicsit rövidebben, fókuszáltabban és az arányokra jobban ügyelő rendezéssel ez meg is lehetett volna. A több mint két órás sztoriban a főszereplők közötti kapcsolat és a párbeszédjeik nagyon erősek, viszont amikor Brando és Schneider a saját mikrokörnyezetében tevékenykedik, azok meg jobbára felejthető részek - persze értem, hogy a karakterábrázoláshoz fontosak ezek a részek is, de valahogy másképp kellett volna megoldani.

A képi világ nagyon kifejező ezekkel a fakó, klausztrofób terekkel, a zenehasználat is tetszetős, de azért azt a nagyon átütő formanyelvet nem éreztem - ezt a művet egyértelműen az alakítások viszik el, illetve az a tematika, ami tényleg forradalmi volt 72-ben. A kifejezésmód, az emberi ösztönök alantas ábrázolása, a titokzatossághoz való vonzódás, a kötődéstől / elköteleződéstől való félelem és még számtalan egyéb aspektusa egy letaglózó és katartikus végkifejletbe torkollik.

2021-01-09 19:55:56 The Cortez (4) #38

De sokaknak igen. Nekem sem ez volt a legbizarrabb.

előzmény: Lady Ópium (#37)

2021-01-09 18:30:19 Lady Ópium (5) #37

Nekem pont nem a vajazás miatt jut eszembe ez a film, ill nem az a legbizarrabb jelenet benne.
Tőlem akár lekvárt is kenhettek volna helyette vagy cipőkrémet.

előzmény: The Cortez (#35)

2021-01-09 18:04:02 MicaHiro (2) #36

Szerintem ezen a filmen szépen látszik, mi az öncélú botránykeltésre épülő filmek sorsa.

A maguk korában hüledeznek rajta a nézők, esetleg még újítónak és különlegesnek is tartják; de valódi tartalom nélkül az utókor számára nem sokat fognak jelenteni.

(De lehet, csak én vagyok érzéketlen az Utolsó tangó... rétegzett mondanivalójára)

2021-01-09 17:23:06 The Cortez (4) #35

inkább a vajazás miatt lett az, meg egy dolgok végett.
Más filmben nincs vajazás :D

előzmény: Lady Ópium (#34)

2021-01-06 15:11:24 Lady Ópium (5) #34

Még mindig úgy írtok róla, mintha még most is akkora nagy botranyfilm lenne!
Csak azért mert szétkefélték egymást, na és?
Lettek azóta sokkal pajzánabb filmek, amikről a kutya nem beszél.

2021-01-06 14:12:28 Raul (3) #33

Én néhány hónapja láttam, így a megtekintés tényére még emlékszem :), de ha a botrányos részleteket lehántjuk, akkor szerintem is egy eléggé feledhető filmet kapunk.

előzmény: Xuja (#30)

2021-01-06 14:01:53 Xuja (4) #32

A sztorit énis, de a hangulata meg 1-2 kép azért meg szokott maradni.

előzmény: csabaga (#31)

2021-01-06 12:54:41 csabaga (3) #31

Nem hiszem.:)

Én is mindig elfelejtem a történet nagy részét.
Az okáról a 25. hozzászólásomban írtam.
Az újabban kiderült dolgok, hogyan is bántak szegény Schneiderrel, nem növelte a szimpátiámat.

előzmény: Xuja (#30)

2021-01-06 12:23:33 Xuja (4) #30

Nagy megdöbbenéssel látom, hogy ezt a filmet én ezek szerint láttam, mivel osztályoztam.. És nem is hiszem hogy félrenyomtam mert imdb-n is 8-as, szintén ugyanazon a napon nyomtam rá :D

Minden idők egyik leghírhedtebb botrányfilmje ennyire nem maradandó, hogy nem hogy nem emlékszem belőle semmire, de még arra se hogy láttam? Vagy én lennék zizi?

2020-05-28 22:41:17 Lady Ópium (5) #29

Nekem még az Intimitás is eszembe jutott erről a filmről, de az közel sem annyira zseniális és felejthetetlen mint ez.
Na és maga a tangó az egyik legerotikusabb és legszenvedélyesebb tánc a mai napig.
Amúgy meg nem árt ha az embernél van egy kis doboz vaj is:)

előzmény: Mikkey (#28)

2020-05-28 21:03:45 Mikkey (4) #28

Ez a film mai szemmel is teljesen bűvkörébe zár, a lentebb említett Betty Blue, Szamanka mellé még a Fantomszálat is be hoznám. Szerelem ez kolera idején, utóvéd harcokkal, ragaszkodással, önámítással, játszmákkal, a legfelsőbb szinteken, faltól falig kitolva. Függőségi nyilatkozat, két félig üres test csatáiban, amiből nem lehet épen kiszállni.

2020-04-01 15:09:24 Lady Ópium (5) #27

Elég nyomasztó.., és ez sem a "többszörnézős" fajta.
Brando zseniális és egyben undorító.

2019-12-23 18:45:13 The Cortez (4) #26

Mivel Bernardo Bertolucci egy olyan rendező, akire szokás különböző körökben borospohárral a kézben, kisujjat eltartva hivatkozni, így a sznobok, de főleg a magukat annak képzelő emberek, mindent elnéznek neki. Ha ő készítette volna a Szerb filmet, akkor az is egy mély társadalom- és rendszerkritika lenne a szemükben. Hasonló a helyzet az Az utsó tangóval is: hiába készült szándékosan polgárpukkasztó, vulgáris botrányfilmnek, megmagyarázzák, hogy ez egy „szép” meg „gyönyörű” alkotás a szerelemről. Persze, ha Tarantino, Lynch, Aronofsky, Woody Allen vagy más kiváló, ám az önmagukat intellektuelnek képzelő tagok által lesajnált direktor kreálta volna, akkor mindjárt „szenny”, „aberráltság”, esetleg „liberális mocsok” lenne. Félreértés ne essék, a moziba valóban sok zsenialitás szorult, viszont nagy jóindulattal sem lehet az előbbi kritikákkal illetni, ugyanis ez pont hogy egy mocskos, meghökkentő, antiromantikus love story.
Az első kábé fél óra jól hozza az enyhén betegebb európai art movie-k hangulatát. Később a 2 főszereplő röhejes szövegeinek + retardált viselkedésének (szó szerinti ugatás) köszönhetően, kis ideig biztos volt a jóval gyengébb osztályzat, de ezután valahogy egyre erősebbé + komplexebbé kezdett válni az egész. Brando egy kiégett, életunt, cinikus, gusztustalan faszt játszik benne, ám rendesen megvan alapozva a karaktere: flashbackekben ismerjük meg az elkeserítő, ugyanakkor átérezhető történetét-drámáját. A nyomasztó, elidegenítő atmoszférához, a cselekmény főhelyszínének számító igénytelen, lepukkant szar lakás is sokat hozzáad, amit egyébként a férfi főszereplő lelki állapotának, illetve a nővel való kapcsolatának kivetüléseként is fel lehet fogni (mint ahogy a pecóba beengedett napfény, amely szintén értelmezhető szimbólumként), hiszen a csaj semmivel sem volt jobb a palinál, maximum kulturáltabbnak tűnt (erre utalhat az intróban látható festmény).
Mindent összevetve, ez az alkotás a női ösztönökről mond el egy igen durva mesét. Nemcsak a félrebaszás, a fiatal nők megbízhatatlansága, valamint idősebb férfiak iránti vonzódása miatt, hanem azért is, mert Jean (Schneider) számára csak addig érdekes Paul (Brando), amíg megmarad a titokzatossága. Ameddig nem tud róla semmit, addig lehet bármilyen primitív az attitűdje, bármit megtehet vele, viszont amikor megnyílik neki (ezzel elbukva a shit tesztet!), normálisabbá válik, akkor már látványosan szarik a fejére.
A mű címe egy halál unalmas, romantikus művészdrámát sugall, de ez senkit se tévesszen meg, ugyanis egy megrázó erejű, hihetetlenül nyers szövegkörnyezetbe helyezett, meghökkentő, egyben botrányos képsorokat tartalmazó moziról van szó. Utóbbiak közé tartozik a hírhedt vajas jelenet, amely a megdöbbentő, elborult jellege végett, még ma is drasztikus lenne.
Az utolsó tangó erőteljesen kiemelkedik a rendező nagyrészt nézhetetlenül érdektelen filmekkel telepakolt életművéből. Persze ehhez a hatáshoz egy Marlon Brando is kellett.

2019-09-20 16:39:41 mimóza (5) #25

Zsinórban a második Bertolucci filmem most... Be kell vallanom, ez a fejezet kiválóan, precízen a padlóba döngölt, aztán szépen ott is hagyott. Utoljára akkor éreztem magam ilyen "lelki pépnek", amikor végignéztem a Betty blue-t, illetve Żuławski Szamankáját.
Szédület, komolyan, rémálomszerű az egész, de valami olyan zseniálisan rakta össze ez a rendező a fényekből, arcokból, hangokból, érzésekből, színekből, belső terekből és ajtókból-ablakokból ezt a puzzle-szerű mesét, hogy csak ámulok. És akkor még a színészekről nem is beszéltem. Olyan észvesztően alakította két hősünk a zilált, bipoláris, vagy nem is tudom, talán borderline-os karaktereket, s így ez elég örvényes két óra volt, meg kell hagyni. --- Vágatlan verzióról tud valaki? ---

Leginkább mégis az a jelenet tepert le, amikor Paul a halott Rose-hoz beszél. Abból a hatásból fel kell gyógyulni. :'(

2018-10-16 17:46:13 csabaga (3) #24

Olyan 15 évenként nézem újra, most ott tartok, ha nem eleve botrányfilmnek készítik, még jó is lehetett volna egy elkeseredett férfi és egy a helyét kereső nő történeteként..

Sok minden új volt itt, a korhoz képest. Más filmekben is feltűntek ruhátlan nők, de nem ennyi időre.

A trágár mondatok feltétlenül "eredetek", ez azóta sem nagyon ismétlődött meg komoly filmben.
A vajazós jelenet szintén unikum. Vagyis, szerintem ez akkoriban jogosan volt botrányos, sőt egyes részei még ma is azok lennének,még akkor is, ha ma forgatnák le.

Viszont a filmgyártás nem ebbe az irányba ment el.A célközönség egy részének bejöttek a pornómozik, a szerelmi tragédiára vágyóknak meg egyes Truffaut filmek...


A színészekről:. Brando jó,de ő maga nem szerette az ilyen szerepeket, humanista akart lenni a filmjeiben.
Schneider fiatal lány volt, átlagos külsővel,de semmi komoly kisugárzással nem rendelkezett.

Számomra most ez egy elszalasztott lehetőség volt, hogy a témában egy komoly és tartalmilag időtálló alkotást készítsenek.Hogy ne az maradjon meg róla, ez az a film, ahol Brando...

Kettesről közepesre javítva.

2013-08-29 03:28:24 Kakimatyi (5) #23

A szerelem tökéletes anatómiája.

2013-05-19 23:21:57 sleepingdancer (5) #22

Most újranézve négyesről ötösre javítottam. Olyan sok mindent lehetne írni róla, de meg sem kísérelem. Vegyünk csak egy "mellékes" aspektust, a képi komponálást: elképesztő, milyen rafináltan, változatosan, a nézőt gyakran dezorientálóan járja be a kamera ezeket a többnyire lepusztult vagy zsúfolt, fullasztó enteriőrőket, amik tulajdonképpen lélektani terek, belső lélekállapotok kivetülései. Érdekes az is, hogy ez volt Bertolucci hatodik filmje, és még mindig ugyanarról IS szól, mint az összes megelőző: a konformizmusról/nonkonformizmusról (pl azzal, hogy Jeanne Tomot választja Paul helyett), de itt a legárnyaltabb a rendező látásmódja, mindennek a színét és a fonákját is megmutatja. Brando persze zseniális (az az arc a legvégén!) Maria Schneider nem kevésbé. Az egyik legszebb film a szerelemről (meg a filmezésről, meg a magányról, meg a reményről... hmm), amit ismerek, ezért is vicces, hogy annak idején Olaszországban bírósági ítélettel betiltották.

2012-11-26 18:43:52 csabaga (3) #21

Brando akkor már nem is volt másra hajlandó.
Konkrétan szerepet már 15 éve nem tanult.Egy ideig cédulákról olvasgatta.

előzmény: Hannibal Lecter (#20)

2012-11-26 17:50:28 Hannibal Lecter (5) #20

Pontosabban: bálnabaszológia. :)

A szép az benne, hogy a dialógusok jelentős részét Brando és Schneider improvizálta.

előzmény: Tenebra (#18)

2012-11-26 17:29:19 csabaga (3) #19

Ez éppen elég volt akkor.Ma sem lenne éppen szokványos...Sem a szóhasználat,sem a vaj.

Ez a film ma szoftszex és tiniszexfilmként menne el.Ezért sem tartom sokra.Szándékoltan botrányfilmnek készült,majd kiment a divatból és kiderült,maga a film nem sokat ér lecsupaszítva.

Mikor moziban láttam,jó régen,semmi hatást nem gyakorolt rám.

Más az erkölcs és más,mit mutatnak meg belőle a moziban.

A Nagy zabálás nekem inkább nevetséges volt.

előzmény: Tenebra (#18)

2012-11-26 10:06:05 Tenebra (4) #18

Egyébként nem értem, miért lett ez akkora botrányfilm. Nem olvastam utána, így fogalmam sincs. A szexjelenetek már a hatvanas évek közepétől kezdve az amerikai filmben is rendszeresen jelen voltak. Különösebben durva szex nincs is benne max a "vajas" jelenet :D. Az meg, hogy "pináznak", meg "péniszeznek" benne... Szintén nem egy nagy szám. Ezen kívül pedig sem politikai, sem direkt társadalmi kritika nincs benne. Az erkölcsök sem éppen a sötét középkor jegyében éltek a hetvenes években. :D Szóval jelenleg teljességgel érthetetlen a "botrányfilm" jelző. A Salo botrányos, a Sweet Movie botrányos, még A nagy zabálás is botrányos. De ez nem. :D


Ja, és a "Kongói egyetem", "bálnabaszászat szak" HATALMAS!!! Azon nagyon röhögtem. :D

2012-11-26 10:01:33 Tenebra (4) #17

Jó volt, de az 5-öst nem adom meg rá. :C Kicsit hosszúnak tartottam. Meg kicsit kevesebbet is beszélhettek volna benne, minthogy ez egy film, nem színház. :D

Na, de félre a kukacoskodással! Hiszen hogyan is élvezhettük volna Marlon Brando zsenialitását, ha nem halljuk a jellegzetes "torokgyíkos" hangját? :D Azt hiszem, ő viszi el a hátán ezt a filmet, ahogy mondani szokás. Schneider sem rossz, de nálam Brando söpört le mindent a vászonról. Minden jelenete jutalomjáték.

A vége miatt amúgy majdnem 5-öst adtam rá, az valami irtó zseniálisra sikeredett. Szerintem Bertolucci kifejezetten ezrét készítette el ezt a filmet. De persze nagyon érdekes a Brando-karakter fejlődése is, hiszen eleinte nem akarja még a nevét sem megmondani, a végén meg pont a lövés pillanatában mondja ki, hogy szereti a nőt. Tanulságos.

Ja, és rohadt nagy belemagyarázásnak tartottam, amit egyik kurzuson felvetettek, hogy ez tulajdonképpen Hollywood európai hatásáról szól. :D De tényleg ott van: egy bús amerikai (Hollywood a hetvenes években mélyponton volt ipari szempontból - viszont pont a pesszimista, lehnagolt "művészfilmek" miatt egy gyönyörű és emlékeztes korszak a Hollywoodi Reneszánsz) meghódítja a francia nőt, aki éppen egy "újhullámos" filmet forgat (a hetvenes években kezdett el visszaszorulni az európai modern művészfilm, és megerősödni Hollywood: pont A keresztapától kezdve, amiben Brando is játszik). Meg ott van az Atalanta feliratú mentőöv, meg Jean-Pierre Leud, a francia újhullám egyik felkapott sztárja, aki itt egy szerencsétlen bohóc már csak. Persze a vége felfogható egyfajta válaszként erre azaz: nem kérünk Hollywoodból :D - lelőjük . Igaz, ez egyáltalán nem bolodg befejezés.
De tényleg ott van ez a metafora a filmben, és az Atalantás jelenet ezt csak megerősíti, hogy volt egy ilyesfajta alkotói szándék is.

Ja, és félelemetes, de egyik jelenetben arról beszélnek, hogy valaki (talán az apja a csajnak) meghalt '58-ban. Mint tudjuk, Maria Schneider meg 58 évesen halt meg sajnos. :C Persze tudom, utána meg Brando szórakozik, hogy 58-68. (Ami egyébként szintén filmes utalás is: a francia újhullám és a modernizmus 58-59-cel indul, és tulajdonképpen a 68-as "kudarc" vet véget a filmművészeti e gyönyörű korszakának is. )

2012-11-25 13:54:43 dorothygale (5) #16

Nagyon jó film, elgondolkodtatô, telis tele van jobbnál jobb monológokkal, gondolatokkal.... Ami akkoriban felkavarhatta a közönséget, az a magával ragadó kendőzetlensége, szókimondósága, maga a valóság, az hogy az emberek titokban ilyesmire vágynak...Semmi képp nem pornográf....az aktust, vagy férfi nemiszervet nem is látunk a filmben...az csak mind képzeletünk játéka.....

2011-02-05 15:12:51 Feri bátyó (4) #15

Schneider, nyugodj békében...

2010-11-28 12:22:47 jesi (4) #14

A Tv2 meg vágva adta le, 122 percesre sűrítette

2010-11-20 21:31:00 borosta (5) #13

nagyon szeretem a rendezőt...

2010-08-31 16:31:48 csabaga (3) #12

A szememben ez egy korabeli botrányfilm,de semmi egyéb.

2010-02-11 22:16:58 Hannibal Lecter (5) #11

Említhetnék most pár filmet, aminek tükrében ezek a jelenetek bárányszelídnek tűnnek. :-) Egyébként meg nagy kár, hogy majd' 40 évvel elkészülte után még mindig a romlott eroticizmus ósdi bélyegét sütik rá a filmre, és itt most nem (kifejezetten) rád gondoltam. A testiség, a geometrikus, fakó képi miliő és a sápatag, matt színvilág mögött van ebben a filmben valami gyönyörű, melankolikus világfájdalom, amit szavakkal lehetetlen kifejezni. Az biztos, hogy Bertolucci nagyon tudott játszani a lélek húrjain - még ha nem is ez volt a szándéka ezzel a filmmel.

előzmény: BonnyJohnny (#10)

2010-02-11 21:47:03 BonnyJohnny (4) #10

A pornográfia rossz szó volt, azt akartam kifejezésre juttatni, hogy első megtekintés után úgy gondoltam, hogy sokkal... őőő... szelídebben... megkomponált erotikus jelenetekkel is meg lehetett volna oldani, de aztán rájöttem, hogy ez így tökéletes. A többit már leírtam.

előzmény: Hannibal Lecter (#9)

2010-02-11 21:43:21 Hannibal Lecter (5) #9

Hol van itt pornográfia?? Az egy másik műfaj...

előzmény: BonnyJohnny (#8)

2010-02-11 21:33:27 BonnyJohnny (4) #8

Mikor megnéztem a filmet, nem tetszett, és le is töröltem a gépemről, mi előtt rátehetem volna a hordozható merevlemezemre. Most, öt nappal később, zuhanyzás közben jöttem rá, hogy zseniális film. A falba verem a fejem, hogy letöröltem, és amíg újra beszerzem, naponta bele is fogom verni.
Először indokolatlannak éreztem a film pornográfiáját, de rájöttem, hogy rossz oldalról néztem. A filmben szereplő érzelmek követelik meg maguknak azt. Ez a film így tökéletes. A rendezés mesteri, Brando és Schneider játéka pedig egyszerűen letaglózó.
Mondjuk nálam még így sem 100%, de 80% megvan. Itteni pontozás szerint pedig egyértelműen zseniális.

2010-02-05 00:23:53 Bruce94 (5) #7

Marlon Brando 1000 százalékosat alakított.

2009-01-16 19:16:01 Hannibal Lecter (5) #6

Tényleg nagyon jó film, amit azonban még ma is mellőznek, úgy érzem.

2009-01-10 17:49:34 Ernestina (5) #5

Nem emlékszem rá, hogy más film lett volna rám ilyen hatással...

2008-01-23 00:17:03 jorgecosta (5) #4

igen. de mondjuk nekem a derszu uzala is zseniális, a kettő közt pedig semmi párhuzam nincs. tehát a szó maga arra utal, hogy egy kalap, pedig nem és mégis :]

2008-01-22 23:24:03 Chen (5) #3

mondjuk a zseniális már közelít, nem? ;-)

2008-01-21 13:53:59 jorgecosta (5) #2

ezért értelmetlen az emberek nonszensz vonzódása az osztályzatokhoz, kategóriákhoz, végülis mit írhatsz le egy számmal?

2008-01-07 21:43:23 Chen (5) #1

itt tipródok tegnap óta, mióta láttam! hihetetlen! erre kevés az 5-ös :-)