Die Hard with a Vengeance (1995) ☆ 👁

Die Hard - Az élet mindig drága
Die Hard 3

(John McTiernan)

amerikai akciófilm, krimi, thriller

4,2
★★★★☆
1092 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Samuel Jackson szerepét először Larry Fisburnek ajánlották fel de visszautasította. Később visszakozott, de akkor már késő volt.

Jeremy Irons helyett Sean Conery játszotta volna Peter Gubert de azt mondta hogy nem akar ilyen negatív figurát játszani.

A Mercedesben, hogy gyors fordulatot tudjon venni a kocsival, McClane arra kéri Carvert, hogy kapcsolja szét a kipörgésgátlót. A biztosítékdoboz azonban a kései '80-as S-osztályú Mercedesekben nem ott található, ahol Zeus ráakad, s a vezetékek kihúzása ellenére jól láthatóan működik a műszerfal kijelzője

Több jelenetben a film során McClane Simon öccsének nevezi Hanst, miközben nem tudhatta, melyikük volt az idősebb. (A valóságban a Hanst alakító Alan Rickman két és fél évvel öregebb Jeremy Ironsnál).

A hidas jelenetben, mikor McClane és Carver a hajóra ugranak, a háttérben sehol egy New Yorkra jellemző magas épület. A szcénát Charlestonban, Dél-Karolinában vették fel.

A filmhez egy alternatív befejezés is készült, ami megtalálható a DVD különleges kiadásán. Ebben a változatban a rablás sikerrel jár, s McClane-t bűnbaknak használják mindazért, ami rosszul sült el, s még az is felmerül, hogy összedolgozott a terroristákkal. Elbocsájtják a New York-i rendőrségtől közel 20 évnyi szolgálat után, az FBI pedig még a lakását is elveszi tőle.

Az arany Új-Skóciába kerül, ahol az Empire State Buildinget formázó szobrocskákká alakítják a rudakat, hogy kicsempészhessék az országból. McClane-nek azonban sikerül Gruber nyomára akadnia annak külföldi rejtekhelyén. Ez hasonlóképp sikerül neki, mint ahogy a filmben látható – az aszpirines tégely felirata alapján. A befejezés helyszíne feltehetőleg Magyarország, mivel Simon a lakossághoz magyarul beszél. A „Nagyon kedves, köszönöm” és a „Rögtön” sorok tisztán érthetők. McClane örömét leli abban, hogy elégtételt vehet Gruberen, így egy „McClane mondja” nevű játékra hívja őt (Gruber a „Simon mondja”-val tartotta sakkban McClane-t korábban). Ez a játék az orosz rulett egy formája, melyben szerepet kap egy kisebb kínai rakétavető, aminek célzókeresztjét eltávolították, s így nem lehet megkülönböztetni a végeit. McClane egy fejtörőt ad Simonnak, mint amilyet a terrorista is űzött vele New Yorkban. Mikor Simon rossz választ ad a rejtvényre, McClane arra kényszeríti, hogy maga felé fordítva süsse el a rakétavetőt. A rakéta átmegy Simonon és megöli őt. A jelenet legvégén kiderül, McClane mindvégig golyóálló mellényt viselt, így nem végzett volna vele a rakétavető.

A DVD audiokommentárjában Jonathan Hensleigh azt állítja, ezt a verziót azért vetették el, mert a stúdió úgy vélte, McClane túlontúl kegyetlen és fenyegető oldalát mutatja be – bosszúból gyilkol, nem önvédelemből. Hensleigh indíttatása az volt, hogy bemutassa, milyen pszichikai hatással voltak a New York-i események és annak következményei McClane-re.

Szintén a DVD kommentárjában hangzik el, hogy egy másik alternatív befejezés szerint McClane és Carver egy alkalmi tutajjal jutnak partra a hajó felrobbanása után. Carver azt mondja, szégyen, hogy a rosszfiúk kereket oldottak; McClane válasza erre, hogy ne legyen olyan biztos benne. A kép ezután a terroristák gépére vált, ahol megtalálják az aktatáskába rejtett bombát a parkból, amit Carver visszaadott nekik (ebben a változatban nem használták fel a gát felrobbantására). A film egy fekete humorú megjegyzéssel ér véget, mikor Simon azt kérdezi, van-e valakinél egy négygallonos flakon. A szkript ezen vázlatán hamar átléptek, s a rakétavetőssel ellentétben, nem is került felvételre.

Ez az érdekesség a wikipedian található!Nem az ényém!

[[Samuel L Jackson]] azt a taxit vezeti amivel Jack Nicholsont sállították a Lesz ez még így se című filmben.

A magyarországi mozikban 1995-ben ezt a filmet nézték meg a legtöbben:
511,000-n
3322 előadáson.

(forrás: filmévkönyv)

John McTiernan (állítása szerint) háromszor-négyszer is visszautasította a felkérést. Nem volt szimpatikus a forgatókönyv, nem tetszettek neki a terroristák.

John McTiernan e film kapcsán: "...a profi színészeknek csak megteremtem a közeget, a munka nagy részét ők végzik el. A tapasztalatlan színészekkel meggyűlik a bajom..."

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.