The Queen's Gambit (2020) ☆ 👁

A vezércsel

(Scott Frank)

amerikai dráma, minisorozat

4,4
★★★★☆
119 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-12 22:57:25 Rorschach (?) #13

Hiszem, hogy tehetséges és intelligens alkotók bármilyen témából képesek kihozni a maximumot úgy, hogy az átlag érdeklődő számára is érthető és átélhető legyen a végeredmény.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Queen's Gambit, ami alatt folyamatosan csontig rágod a körmödet sakkot nézve. Sakkot.

Iszonyat impozáns sorozat, az első kockától az utolsóig. Fantasztikus, ahogyan a történetet bontogatja részről részre (ez előtt pont a Danny Boyle nevével fémjelzett Trustot néztük, amiből nem ártott volna kivágni úgy három órát, itt azonban erről szó nincs - pontosan olyan hosszú a sorozat, amennyit a sztorija elbír, minden egyes jelenetében ott bujkál a konfliktus), nem kis meglepetést okozott, hogy ez fikció. Olyan valósnak tűnt a depresszív hatvanas évek ábrázolása, hogy a nyakamat mertem volna tenni az igaz történet címkére.

Muszáj leírni még, hogy Anya Taylor-Joy elsöprő. No a többiek sem vallanak kudarcot, de ez a legteljesebb mértékben az ő sorozata, és istenien játszik. Bármit is gondoltam róla a New mutants után, attól az emléktől elemi erővel fosztott most meg.

Nagyon tetszett továbbá, ahogy a sorozat a függőségről, hajlamokról beszélt. Érthetően, közvetlenül építette Beth jellemébe az alkoholizmust a nevelőanya karakterével, javarészt mellőzve a mára megfáradt (és fárasztó) fogásokat. Jó volt a párosuk, az anyuka halála pedig a legkevésbé közhelyes és megjósolható haláljelenet, amit az utóbbi időben láttam, gyönyörűen volt megcsinálva.

Még sok ilyet, szerintem a The Night Of óta a legjobb mini, amit láttam.

2021-01-10 19:06:13 4minute (4) #12

Nyetflix. A sakk természetesen csak köret a filmben, ne aggódjon senki amiatt hogy végig kell néznie egy "unalmas" sakk partit elejétől a végig, amiben 10 percig gondolkoznak egy lépésen. Igaz abból kiderülhetne hogy mitől olyan zseniális a főszereplő, mint ahogy sztárolják a médiában. A narráció sokat dobott volna a stratégiai részeken, de így olyan mintha a forgatókönyv író sem értené a játékot mélységében, vagy még rosszabb, kivágták hogy "izgalmas" maradjon. Lejátszották a partit "oszt kész". Az egyik fontos partinak pont úgy lett vége mint egy botnak. Snitt és most kapcsoljuk a kocsmát.

2021-01-07 17:26:48 Dió (5) #11

Tomside kollega Boże ciało topikbeli kommentjával élve, aki úgy adja le Vapiti szavazatát, hogy a Queen's gambitet még nem látta, könnyelműen jár el. Ez duplán vonatkozik a női kategóriát illetően a gyönyörű Anya Taylor-Joyra, akiről én eddig alig hallottam, de itt akkorát játszik, hogy a fal adja a másikat, majd a szemközti fal még egyet. Annyira könnyedén tol all-int a film az ő törékeny, bolondos, beteg, mégis megszakadásig szerethető karakterére, illetve Anya játékára, hogy azt öröm nézni - és természetesen nem sül fel. Szinte már csak harmadhegedűsként mozgat mellette a script egy tucat másik mellékszereplőt is, akiknek viszont szintén mindegyike telitalálat - különösképpen a mindig zseniális Marcin Dorociński, aki itt gyakorlatilag összesen háromszor(!) szólal meg, de még így is (majdnem) ellopja a showt. A sztoriban kémiai pontossággal vegyülnek a drámai és lágyabb elemek, az endgame pedig természetesen bár kiszámíthatóan, de olyan eleganciával varrja el a fő szálat, hogy ha a zárlat valaki fejére nem rak ki egy instant levakarhatatlan vigyort, az sürgősen keressen fel egy szájsebészt. Egyszerűen annyira egyben van az egész, hogy minisorozatok tekintetében talán csak a Haunting of Hill House, Chernobyl és az Angels in america jut eszembe, ami ennyire tökélyre volt csiszolva. Must-see a Queen's gambit, Anyának pedig útban van a szerelmeslevél.

2020-12-29 22:54:55 tamas.s (5) #10

Nagyon megerinto tortentet, nehol enhyen holywood-i megoldasokkal, amelyek azonban egyaltalan nem tulzoak. Zsenialis alakitasok, foleg a foszereplo reszerol (nem elfeledkezve a gyermekkori reszekrol, de senki masra sem lehet panaszunk), gyonyoru kepi megoldasokkal, perfekt kameramunkaval. Az amugy altalaban zavaro CGI pont megfelelo mertekben es indokoltan van hasznalva. Szamomra kulon erdekesseg a korszak, a korszellem abrazolasa, imadom ugyanis az 50-es es a 60-as eveket is, igaz mas-mas okbol. Nem mennek bele a mu melyebb mondanivalojaba, szerintem ez mindenki szamara egyertelmu (hideghaboru, feminizmus, szentimentalis szemelyisegtortenet). Ugy erzem, hogy ez a minisorozat mufaj a jelen (jovo) egyik kulcsmufaja, egyesiti az egeszestes mozik erenyeit a sorozatok kinalta lehetosegekkel (a nuansznyi reszletekbe valo betekintes, a jellemabrazolas melyebb kiteljesedese, etc.), a klasszikus sorozatok forgatokonyviroi altal tulzasba vitt es soha veget nem ero terjengossege nelkul. Gyonyoru szemelyisegfejlodes tortenet, na. Egyebkent 3 evnyi "csondes tagkent" valo reszvetelem utan, elso hozzaszolasom alkalmabol udvozlok mindenkit, kedves mozirajongo barataim! Udv

2020-12-14 22:09:31 pelu (5) #9

Anya elképesztő! Nem tudom, h mikor láttam utoljára ennyire erős női alakítást. Viszi a hátán az egészet, amikor leülne kicsit a történet, akkor ő az, aki képes átlendíteni a holtponton. Tényleg intelligens alkotás. A vége pedig sajnos tényleg túl amerikai, viszont ilyen minőség után az ember könnyen elnéző tud lenni. Élmény volt!

2020-11-26 05:15:38 ChrisAdam (4) #8

Kár, hogy a vége túl amerikai lett (a kreált szovjet környezet ellenére), egyébként izgalmas, érdekes sorozat. Anya igazán jó színésznő, a fényképezés pedig pazar - ezek mentik meg a hármastól.
No, persze, hiányoltam, hogy valójában kövessük a meccseket. Aki tud és szeret sakkozni, annak ez néhol idegörlő, főleg a végjáték utolsó lépéseinél.

2020-11-24 14:35:31 dittike (5) #7

Rendkívüli módon intelligens sorozat, mely abszolút kilóg a mai sorozat kínálat gagyi alkotásai közül, és bebizonyítja, hogy a sakk korántsem unalmas észjáték, hanem egy igazi életforma.

2020-11-24 13:19:05 hhgygy (4) #6

Három nap alatt sikerült ledarálni, akit egyáltalán nem érdekel a sakk és még a lépéseket sem ismeri, annak is nagyon jó élet- és lélekrajz, a főszereplő meggyőző alakításával.

2020-11-18 06:58:40 oscarmániás (?) #5

Tegnap este láttam, előnyben aki érti a nyelvet.
Kasparov-Polgár a CNN-n a sorozat kapcsán.

2020-11-17 15:23:10 nkinki (5) #4

Az év egyik nagy dobása, nem érdemes kihagyni ezt a 7 részes nagyon hangulatos minisorozatot!
Anya pedig egyre jobb, itt már igazi színésznő. Az pedig mekkora trollkodás, hogy együtt játszott Harry Mellinggel, akinek a szemei a másik véglet, ugye... :)

2020-11-17 11:04:10 Ubul (5) #3

sorozatjunkie: 1. kritika és 2. kritika

winnie és human is kiválónak érezte, ők azért mérvadóak mind sorozatban mind filmekben. Persze egyénje válogatja, hogy kinek hogy jönne be. Amúgy ez is inkább csak egy hosszabb film, több részre vágva.

+ érdemes hsz-eket olvasni a site-on, ha nem spoileres, bár nem az :)

előzmény: tomside (#1)

2020-11-17 10:46:54 oscarmániás (?) #2

Hehe Anya...
Ha ilyen illusztris közönség osztályozta jóra, akkor nem lehet nagy csalódás ;)

előzmény: tomside (#1)

2020-11-17 10:32:03 tomside (?) #1

Nem nézek sorozatokat, de ez Anya miatt kivétel lehet. Megéri?