Old (2021) ☆ 👁

Idő

(M. Night Shyamalan)

amerikai dráma, thriller

2,7
★★☆☆☆
147 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-08 13:09:26 kaamir (2) #11

Egy remek alapötlet kínos, bugyuta és felszínes kifejtése. Az első 20 perc kifejezetten tetszett, és alig vártam, hogy megérkezzenek a partra, és kezdődjön a történet.

Hát, nem kellett volna. Sajnos Shyamalan a sok szék között a padlóra esett: horrornak ez egy semmi (a szanaszét törő nő a barlangban valami egész gáz), thrillernek harmatos (a szereplők motivációi egészen homályosak). De ami a legrosszabb, hogy drámának is lapos. Pedig lett volna ebben potenciál, de a rendező semmit nem tud kezdeni a pocsékba menő élet, a hirtelen felnövő gyerekek és az elveszett lehetőségek tragédiájával. A figurák nem mélyülnek, nem változnak, sőt, alig-alig reagálnak arra, ami történik velük.

Ez így még hármas is lehetne, de aztán jön a vége.
A miért?-re adott válasz elképesztő baromság. Gyógyszerkísérlet úgy, hogy kilométerekről figyeljük az alanyt egy távcsővel? Jézusom. Azért elképzelem, hogy ezeket az adatokat adják be az Amerikai Gyógyszerügynökségnek, amikor engedélyeztetni akarják a szert. Vicces lehet.

És ez még nem elég: Shyamalan össze is nyálazza a végét egy elkapkodott, minden tét nélküli jelenetben. A józan ész itt is szabadságra megy: megjelenik két ötvenes ember, azt állítva, hogy ők hat éves gyerekek. Ja, ok. Azonnal letartóztatjuk a fél szállodát.


Lehetett volna ebből egy jó film, csak a rendező-írónak sokkal több időt és energiát kellett volna beletenni, jobban átgondolni, mélyíteni. Így leginkább a már említett filmnyelvi megoldások értékelhetők.

2021-10-29 13:39:04 kovi1970 (2) #10

Elég erőltetett volt az "indok" a végén.
Ráadásul az elég nagy baromság, hogy reggel beadnak nekik valami gyógyszert, aztán többet nem kell szedni, és végig kitart amíg öregednek. Nagyon gyenge.

2021-10-22 22:01:33 Rorschach (1) #9

Ezt most végignéztem, szégyellem is magam rendesen. Ez az egyik leghitványabb film azon egyébként bő háromszáz közül, amelyeket idén láttam, és visszasírtam közben a régi jó Happeninges meg Last airbenderes időket.

Shyamalannél amúgy csak az operatőre végzett nagyobb ámokfutást; amit ezek ketten leraktak az asztalra, abból engem csak némi terápia téríthet magamhoz.

2021-10-20 07:57:55 ifj. Ó. Posszum (3) #8

Kettest érdemelne, mert faék egyszerű, idegesítő és érdektelen. Olyan, mintha egy török szappanopera szereplői elől eldugták volna a ránctalanító krémet és kialakul a kamerák előtt az apokalipszis.

DE. Gyönyörű filmnyelvi megoldások vannak benne, néhol elképesztő. A kamera mozgások, a beállítások. A formanyelvi részben végig ott suttog Tarkovszkij. Olyan jó látni, hogy még van aki, beszéli a film nyelvét. Kár, hogy ilyen sutaságokra pazarolja Shyamalan.

2021-09-22 22:57:41 opposition (2) #7

Jópofa alapötlet, de ebben a formában megvalósíthatatlan, így törvényszerűen gagyi a végeredmény.
A daganat gyorsan nő, a terhesség percekig tart, a baba egy perc alatt meghal, a sebek azonnal begyógyulnak, őszülnek, rancosodnak, de nem nő a hajuk, nem szuvasodik a foguk, nem fogynak le / halnak éhen - pedig nem esznek folyamatosan, a gyerekek nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is felnőnek... és még végtelenségig folytatható a sor csupán a látható, nyilvánvaló dolgokkal...

2021-08-03 19:26:21 miraculum (3) #6

Szokásos Shyamalan-minőség. Egyrészt tele van béna, rossz, tehetségtelenül megoldott dolgokkal, másrészt meg világosan érezni a szeretetet és igyekezetet amivel készíti a filmjeit. Úgyhogy rutinos rókaként azonnal engedtem el azokat a dolgokat, amelyeket már megint elrontott, és egyszerűen csak élveztem, hogy nem egy szokványos, sablonos szalagmunkát nézek. Így fogjuk rá, hogy jól szórakoztam, szerintem megér egy közepest. Zárójelben pedig próbálom azt a sajnálatot is elengedni, hogy ebből az alapanyagból egy tehetséges filmes mennyire frankó művészfilmet kreálhatott volna. De Shyamalan valószínűleg nem is érti, hogy milyen lehetőségei lettek volna. És igen, a következő filmjére is szívesen be fogok ülni, mert legalább próbál valami kreatívat csinálni, és ezzel sajnos a rendezők 80%-nál máris előrébb tart.

2021-08-02 21:47:17 Benny Bug (3) #5

A dialógusok sajnos a felnőtt karakterekre is ugyanúgy vonatkoznak. Amúgy nem akarok feleslegesen spoilerezni, de a gyerekek abszolút nem gyerekként viselkednek, ami a párbeszédeken is meglátszik. Ezeket nem lehet nem észrevenni a film közben sajnos.

előzmény: Ubul (#4)

2021-08-02 19:25:13 Ubul (?) #4

mondjuk Thomasin McKenzie már lassan bőven elég nagy név egy film megnézeteléhez, én már az első filmjétől kezdve követem. Esetleg a dialógusok nem azért olyanok, amilyenek, mert az idősödő gyerekek attól még ugyanúgy gyerekek? Bár nem láttam a filmet, csak a trailert, de ugye ott jól kivehető hogy mi történik velük. Vagy a dialógusok nagy része mindenkire igaz?

előzmény: Benny Bug (#2)

2021-08-02 16:47:29 Dangar (?) #3

Én személy szerint a Lopott Idő-nél már ellőttem mindent XD, de remélem, ez a film azért annál jobban sikerült és nem leszek rákényszerülve az önismétlésre.

előzmény: bambula (#1)

2021-08-01 15:34:07 Benny Bug (3) #2

Elég ambiciózus film és tagadhatatlanul vannak benne remek ötletek, kicsikét mégis beletört Shyamalan bicskája. Miközben néztem, két dolog jutott eszembe: egyrészt, olyan gáz filmeket talán soha nem csinál már, mint Az utolsó léghajlító, másrészt viszont a Sebezhetetlen vagy A hatodik érzék minősége is elég távolinak tűnik. Nagyjából valahol középen helyezném el az életműben: a feszültséget példásan fenn tudja tartani, a PG-13 szinte fel se tűnt és pár groteszk jelenet így is jutott bele. A mondanivaló érthető és világos, még túlzóan szájbarágósnak sem érződött. A vége viszont nem eléggé markáns, valamin nagyobb "durranást" vártam, ugyanakkor a fiatal színészek játéka sokat hozzáadott. Lefőképp Alex Wolff és Thomasin McKenzie emelkedik ki, akik az egész filmet egyben tartották. Kár, hogy a körítés módjával is alig mer felérni hozzájuk.
Ja, a dialógusok azok tényleg borzasztóak. Lehet, hogy a magyar fordítás is közrejátszott, de párszor nem is akartam hinni a fülemnek...

2021-07-28 22:29:57 bambula (2) #1

Az ötlet jó,de a szövegek amiket nyomnak, főleg a tengerparti részen az nagyon rossz.

Kíváncsi vagyok mennyi magyar kritikus fogja a film magyar címet összekapcsolt a pocsékolás szóval.