The Social Dilemma (2020) ☆ 👁

Társadalmi dilemma

(Jeff Orlowski)

amerikai dokumentumfilm, dráma

3,5
★★★☆☆
34 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-09-15 09:31:15 kaamir (1) #1

Borzalmasan rossz, förtelmesen tendenciózus dokumentumfilm, ami a címével ellentétben semmiféle dilemmát nem fogalmaz meg. Inkább vádbeszéd ez, de még annak is unalmas. Lényegében másfél órán át annyi történik, hogy különböző emberek olyan világmegváltó gondolatokat ismételgetnek, mint, hogy a közösségi oldalak manipulálnak minket (wow), csak a profit érdekli őket (na ne) és függőséget okoznak (sose hittem volna).

A hallgattassék el a másik fél elve alapján persze senki nem szólal meg a "másik oldalról", így a Társadalmi dilemma kb. annyira objektív és elfogulatlan, mint az Iszlám Állam propagandavideói.

Hogy fokozza az igénytelenséget, Orlowski játékfilmes szálat is fűz a művébe. Erre már szavak sincsenek, ilyen szintű demagógiát ritkán látni. De ez még mindig nem a mélypont, mert vannak megszemélyesített, és egy amatőr színész által eljátszott algoritmusok is. Na, ezt látni kell, ilyen fost nem dob eléd minden nap az élet.

Az meg már tényleg mindennek a legalja, hogy ez a Netflixen megy a Netflix finanszírozásában. Még szép, hogy ennek megfelelően a Netflix még véletlenül sem kerül szóba. Mert ugye ott aztán nem gyűjtik és elemzik a felhasználók adatait, hogy aztán orrba-szájba tolják a javaslatokat. Csak olyan finoman, hogy még le sem pergett az utolsó képkocka, már nézd a következőt, gyorsan, gyerünk, kattints!

(Még mielőtt: Nem vagyok feltétlen híve a közösségi oldalaknak, és a Társadalmi dilemma alapvetően jogos kritikákat is megfogalmaz. De így...fújj...így ne!)