The Social Dilemma (2020) ☆ 👁

Társadalmi dilemma

(Jeff Orlowski)

amerikai dokumentumfilm, dráma

3,5
★★★☆☆
159 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-09-16 23:28:01 Rorschach (2) #9

Nem akartam elhinni, hogy ez tényleg ilyen rossz lenne.

Pedig tényleg. Agyaltam rajta egy keveset, míg megtaláltam a tökéletes hasonlatot: olyan, mint egy olcsó rendőrségi oktatófilm. Tény, hogy jó célt szolgál(na), ám filmként annyira, de annyira ostoba és amatőr, ami egy ponton túl már sértő a nézőnek. És a Társadalmi dilemma merészen hamar eléri azt a bizonyos pontot.

Kap egy halvány kettest a szándék miatt, illetve mert példásan bemutatta, hogy milyen eszméletlenül nehéz lehet jó (dokumentum)filmet forgatni akkor is, ha sikerült megtalálni mind az érdekes és releváns témát, mind annak szakértőit.

2020-12-27 11:59:40 caulfield (3) #8

De miért lenne hamis? Ahogy bemutatja a profilozást, illetve az algoritmus működését az eléggé banális és hatásvadász, viszont ha ez kell a figyelemfelhíváshoz...
A lényeget tekintve eléggé tényszerű a film.

(ez az #5-re lenne reakció)

előzmény: budaik (#7)

2020-12-27 11:46:15 budaik (4) #7

Talán nem az a probléma, hogy nézik, hanem hogy mire használjak fel. S hogy kik. Van ebben valami, még ha ez most ártatlanul is jön le. De a következő generációk számára ez már mást jelent. Én látom az árnyékos oldalát.

előzmény: BonnyJohnny (#5)

2020-12-27 11:23:14 Gruden Gergo (?) #6

Komolyan? Ezek azok a nagy gondolatok amik felnyitjak az emberek szemeit? Azt hittem, hogy ezek koztudott tenyek :))

előzmény: BonnyJohnny (#5)

2020-12-27 08:32:45 BonnyJohnny (2) #5

A google nézi a kereséseinket, a facebook a like-jaink és kattintásaink alapján hoz fel ajánlásokat. No shi! :P Mondjuk azt a részt, amikor a facebookot három rosszakaratú technikus jeleníti meg, akik egy ilyen űrközpont szerű helyiségben dolgoznak a felhasználók "behálózásán" az mondjuk megér egy megtekintést. Az tökéletesen reprezentálja mennyire hamis ez a film, ami a világunk hamisságát kívánja leleplezni.

előzmény: Gruden Gergo (#4)

2020-12-26 11:21:11 Gruden Gergo (?) #4

Engem erdekel a tema, de ha azt mondjatok, hogy annyira szar, akkor nem szivesen pocsekolok ra masfel orat. Esetleg valaki lenne sives es leirna 5 perc alatt (SPOILERESEN), hogy mik is azok az elgondolkodtato gondolatok? :)

2020-10-28 09:34:37 caulfield (3) #3

Ha ennél a filmnél az eredetiség lesz a leginkább keresett valami, akkor nincs itt semmi látnivaló. De mint szokványos, időnként unalomba is hajló oktatóetűd megállja azért a helyét. Persze akit például Charlie Brooker és Darren Aronofsky edz kortárs drogkultúrából és technológiára épült agysorvasztó konzumizmusból, annak jó eséllyel lesz Orlowski alkotása egy falat kaparó élmény a maga pofátlan elcsépeltsége révén. Az interjúk közé beépített mini-játékfilmet nehéz is megbocsátani. De mivel a baj nagy és mivel az általános zombulást pont a közöny és a felületesség gerjeszti, így bármi ami kicsit is megbolygatja a felszínt már be is töltötte saját rendeltetését, mert tud sokkolni és elgondolkodtatni. Persze sokan, kissé csalódva, csak a már meglévő ismereteiket regisztrálják, viszont a többségnek az itt felvillantott szemszögek igenis az újdonság erejével hatnak, különben nem lenne a filmnek létjogosultsága.
Az erkölcsi alapon felmerülő dilemma a félistenként működő cégek megregulázásáról, vagyis a tőkés rendszer áthangszereléséről, illetve a profithoz való viszonyulás újragondolásáról azért megfogalmazódik.
Az meg külön dicsérendő húzás szerintem, ha a stáblista alá rakott optimistább kiszólásokat a Netflix, szokásához híven, pont levágja - a nézőnek így meg kell „küzdenie” a saját szolgáltatójával is annak a felismerésnek a révbe érésért, hogy nem igazán csak szolgáltatnak neki, hanem titokban formálják is a tudatát.

2020-10-15 19:01:41 DrSzolon (3) #2

Van benne egy-két jó gondolat, ami inspiráló lehet a változtatásra. De ezeket már szinte mind lehetett más, komolyabb forrásokból is hallani.
Emellett viszont nagyon részrehajló, ahogy előttem is írta kaamir. Túlságosan egysíkú volt az interjúalanyok kiválasztása, ennél sokkal színesebb gárdával kellett volna beszélni, hogy kb. valós képet kaphassunk. És ahogy a film vége felé az egész átmegy már ilyen összeesküvéselmélet szerű disztópia-szövésbe, az kicsit aggasztó.
Úgy érzem a tömegnek gyártották ezt a filmet. Ha megmaradt volna a józan észnél és a realitásnál, akkor hasznos is lehetne, de inkább az agyatlan sokkolást választották. És emiatt még akár károsnak is nevezném. Nem az elrettentés kéne legyen a cél, hanem a tudatos használat. Minden esetre annak azért örülök, ha szó van a dologról, talán aki először hallja ezt, annak tényleg segít elgondolkozni, esetleg motivál a további információszerzésre. Ezért is adtam hármast, mert azért látom a társadalmi hasznát, és pl engem is motivált egy egyhetes közösségi média és email detoxra a telefonomat illetően.
Még egy dolog zavart, amit szintén írt kaamir. Az, hogy a Netflix csinálta ezt a filmet, ami az egyik zászlóshajója a gyorséttermi médiafogyasztásnak. Emlékszem csak csóváltam a fejem, amikor először láttam, hogy levághatóvá teszik a sorozat intróját... A stáblista levágásáról és egyből a következő epizódra dobásról meg már ne is beszéljünk. Szóval ha már beszélnek erről, akkor példát is mutathatnának a saját oldalukkal.

2020-09-15 09:31:15 kaamir (1) #1

Borzalmasan rossz, förtelmesen tendenciózus dokumentumfilm, ami a címével ellentétben semmiféle dilemmát nem fogalmaz meg. Inkább vádbeszéd ez, de még annak is unalmas. Lényegében másfél órán át annyi történik, hogy különböző emberek olyan világmegváltó gondolatokat ismételgetnek, mint, hogy a közösségi oldalak manipulálnak minket (wow), csak a profit érdekli őket (na ne) és függőséget okoznak (sose hittem volna).

A hallgattassék el a másik fél elve alapján persze senki nem szólal meg a "másik oldalról", így a Társadalmi dilemma kb. annyira objektív és elfogulatlan, mint az Iszlám Állam propagandavideói.

Hogy fokozza az igénytelenséget, Orlowski játékfilmes szálat is fűz a művébe. Erre már szavak sincsenek, ilyen szintű demagógiát ritkán látni. De ez még mindig nem a mélypont, mert vannak megszemélyesített, és egy amatőr színész által eljátszott algoritmusok is. Na, ezt látni kell, ilyen fost nem dob eléd minden nap az élet.

Az meg már tényleg mindennek a legalja, hogy ez a Netflixen megy a Netflix finanszírozásában. Még szép, hogy ennek megfelelően a Netflix még véletlenül sem kerül szóba. Mert ugye ott aztán nem gyűjtik és elemzik a felhasználók adatait, hogy aztán orrba-szájba tolják a javaslatokat. Csak olyan finoman, hogy még le sem pergett az utolsó képkocka, már nézd a következőt, gyorsan, gyerünk, kattints!

(Még mielőtt: Nem vagyok feltétlen híve a közösségi oldalaknak, és a Társadalmi dilemma alapvetően jogos kritikákat is megfogalmaz. De így...fújj...így ne!)