Die Hard (1988) ☆

Drágán add az életed!

(John McTiernan)

amerikai akciófilm, krimi, thriller

4,3
★★★★☆
1295 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Eredetileg Arnold Swarzeneggernek ajánlották föl John McClane hadnagy szerepét de ő nem fogadta el.

Mikor kiderült hogy Swarzenegger nem vállalja el a szerepet így került az Bruce Willishez akinek szerződése volt egy sorozathoz(Simlis és a Szende)de a partnernője terhes lett és így el tudta vállalni a szerepet!

Mikor az elején Bruce megtalálja a felesége nevét a számítógépben az van kiírva hogy: GENNARO, HOLLY de amint rápöccint GENNERO HOLLY-vá változik.

Alan Rickman haláljelenetének felvételekor a kaszkadőr-koordinátor hamarabb engedte el a színész kezét a tervezettnél, hogy valódi félelem tükrödződjék az arcán.

A Nakatomi épület valójában a Twentieth Century Fox főhadiszállása

Mikor a Die Hardot bemutatták, korának egyik legjobb akciófilmjének bizonyult.A műfaj felélesztőjeként tartják számon és olyan filmek alapjául szolgál mint pl:Féktelenül,Az úszó erőd,Az 57-es utas.

Alan Rickman csak brit tévésorozatokban játszott, mielőtt megkapta Hans Gruber szerepét.

A film Roderick Thorp Nothing Lasts Forever cimű regényének adaptációja.

Az eredeti poszteren csak a Nakatomi épület volt látható.A producerek attól féltek, hogy Willis elriasztja az embereket, késöbb a film sikere láttán újranyomtatták a posztereket természetesen már Willisszel.

A filmben szerepel egy játékmackó ugyan ezt a mackót használták a F[[Vadászat a vörös októberre]]c. filmben is.Azt a filmet szintén [[John Mctierman]] rendezte.

Bruce Willis személy szerint ajánlotta Bonnie Bedeliának az elidegenült feleség szerepét

Annál a jelenetnél, ahol Willis az üvegszilánkokon szalad, ott Bruce egy speciális gumicipőt hord, mely a lábához lett igazítva, mind alakban, mind színben. Egy pillanatra lehet látni, hogy nagyobb a lábfeje.

Alan Rickman az utolsó jelenetnél tényleg zuhant 70 lábnyit egy légzsákra, ám előtte John McTiernannek kellett ugrania, hogy meggyőzze Rickmant

McClane szerepét Richard Geerenek is felajánlották.

Az utolsó jelenet során, mikor Karl feltűnik, hogy végezzen McClane-nel, James Horner A bolygó neve: Halál című filmhez írt zenéjének kis részletét hallhatjuk. A „Resolution and Hyperspace” a filmzenealbumról való, amin a track első felét végül nem használták az Aliens eredeti változatában

A német szinkronban a német terroristák neveit és hátterét megváltoztatták angol formájúra (többnyire a brit megfelelőikre): Hansból Jack lett, Karlt Charlie-ra cserélték, Henrich a Henry nevet kapta stb. Az új háttértörténetük szerint radikális ír aktivisták, akik az ideológiát hátrahagyva a pénzre mennek. (Mindez furcsa zavarhoz vezetett a történetben, mivel a Die Hard – Az élet mindig drágában a főgonosz Hans Gruber bátyja, mégis német). Erre azért volt szükség, mert a német terrorizmus (különösen a Vörös Hadsereg Frakció) az 1980-as években még túlzottan érzékeny témának bizonyult a német kormány meglátása szerint.

A filmben Hans Gruber azt mondja McClane-nek, ezúttal „John Wayne nem lovagol el Grace Kellyvel a naplementébe.” Willis válasza – „Az Gary Cooper volt, te seggfej” – egyértelmű utalás az 1952-es westernre, a Délidőre

A terroristák zöme egy teherautón érkezik, ami azonban láthatóan nem elég nagy ahhoz, hogy mindannyian elférjenek benne, s ugyanez elmondható a mentőautóról is. Mikor az érkezési jelenetet forgatták, az írók még nem tudták pontosan, mit fognak menekülési eszközként használni.

A terroristák teherautójának neve „Pacific Courier”, ami „Békehozót” jelent. Ez a cégnév jelenik meg a Féktelenülben is a felrobbanó repülőgépen.

Gyakran emlegetett, hogy Bruce Willis improvizálta szerepe emocionális megnyilvánulását Powell felé (miközben lábából húzza ki az üvegszilánkokat), s hogy ennek hatására választotta őt Terry Gilliam a 12 majom főszerepére. Azonban a Drágán add az életed! forgatókönyvéből kiderül, hogy Willis csak nagyon keveset tért el az eredetileg megírt jelenettől.

Több videójáték is készült a Die Hard-sorozat alapján, ezek: a Die Hard Trilogy, a Die Hard Trilogy 2: Viva Las Vegas, a Die Hard Arcade, a Die Hard: Vendetta és a Die Hard: Nakatomi Plaza (A Nakatomi Plaza mint helyszín a SWAT-3 játék egyik küldetésében is szerepelt.) Az eredeti filmhez kapcsolódóan Nintendón is jelent meg fejlesztés.

A Drágán add az életed első részében egy rendőr
azt mondja, hogy amennyire tudják John McCLean
akár bárpincér is lehetne. Mielőtt Willis híres
színész lett volna valóban bárpincérként dolgo-
zott.

A Drágán add az életedben a német terroristák
gyakran értelmetlen mondatokat mondanak hibás
német nyelvtanisággal, de ezt a videó-és DVD meg-
jelenésnél helyrehozták, kivéve Hans Gruber sorait.

Érdekes, hogy az eredeti angol változatban Hans kétszer is elmondja Carlnak németül, hogy löjje szét az üveget, majd amikor az értetlenkedik, angolul is megismétli, amit azután Carl megért.

[filmkatalogus.hu]

Amikor Hans Gruber lassítva zuhanni kezd a karóracsatt kikapcsolása után, a szétszoródó papírlapok mögötte rendes sebességgel zuhan tovább.

Amikor Hans kiesik az ablakon akkor Bruce Willis arca az egyik pillanatban véres a másik pillanatban viszont nem.

Az eredeti regényben a főszereplőt Joe Leland-nak hívták aki egy nyugdíjas rendőr és a lányát(!) látogatja meg Los Angelesban aki a Klaxon Olaj Társaságnál dolgozik.

Amikor a csávó a fejével tompítja az üvegben való landolást, akkor a kezei a feje mellett vannak. Fél perccel később meg már a teste mellett kinyújtva.

Az eredeti forgatókönyv szerint a film három napon át játszódik. John McTiernan a Szentivánéji álom hatására úgy döntött, a film egyetlen éjszaka alatt játszódjon.

A rendező úgy találta, jobb, ha a terroristákat nem politikai célok vezérlik, hanem egyszerű tolvajokként jelennek meg, akik pénzt akarnak. McTiernan szerint ez a motívum jobban illett egy nyári mozihoz.

Michael Kamen eredetileg nem akarta, hogy a filmben Beethoven szóljon. Wagnert vagy Strausst szívesen betett volna, de Beethovent nem akart. Végül a rendező győzte meg arról, hogy másfajta zenére van szükség, és a Mechanikus narancs-csal példálózott. Amikor a Kubrick-rajongó Kamen ezt hallotta, beleegyezett McTiernan döntésébe.

John McTiernan és Joel Silver producer 1987. őszén egy színházi előadás közben fedezték fel Alan Rickmant, aki Valmont-t játszotta a Veszedelmes viszonyokban. Rickman kiváló játéka bírta rá arra McTiernant és Silvert, hogy neki adják Hans Gruber szerepét.

Bruce Willis nappal A simlis és a szendét, este a Die Hardot forgatta.

Eredetileg Clint Eastwoodnál voltak a film alapjául szolgáló Nothing Lasts Forever jogai, és a '80-as évek elején tervezte is, hogy eljátssza Joe Leland nyomozót a könyvből készülő filmben.

McClane és Hans találkozását nem próbálták el, hogy spontánnak hasson a jelenet.

Roderick Thorp állítólag a saját apjáról mintázta Hans Gruber figuráját. Az idősebb Thorp zsarnoki módon bánt a családjával és a barátaival.

Mikor Lawrence Gordon producer látta a Nothing Lasts Forever helikopteres-toronyházas könyvborítóját, így szólt: "Nem érdekel, mi van benne. Vegyük meg!"

John McTiernan a modern idők drúgjaiként definiálta Hans Gruberék bandáját, újabb utalásként a Mechanikus narancsra.

A McClane-szerepet legelőször az akkor 73 éves Frank Sinatranak kínálták fel, aki egy záradék révén megtehette, hogy rögtön lemondja a szerepet. Mikor már Tom Berenger sem akart McClane lenni, akkor jött a képbe Bruce Willis.

A Nothing Lasts Forever című regény legtöbb főmotívuma a filmben is visszatér.

A film korabeli trailereiben minimalizálták Willis jelenlétét, aki balhés, italozó színész hírében állt.

A filmet limitált vászonszámmal bocsátották útjára az első hétvégén, majd hétről hétre emelték ezt egy kicsit. Végül az 1988-as nyári szezon legsikeresebbje lett a Drágán add az életed!, ráverve a Red Heatre vagy a harmadik Rambóra.

A lőfegyverek torkolattüze és hangja szándékosan van eltúlozva a valósághoz képest. Olyannyira, hogy Willis maradandó halláskárosodást szenvedett, Rickman arca pedig a lövésnél összerándul, ami egy terroristánál szokatlan.

McClane karaktere nem volt teljesen kidolgozva, de aztán a forgatás felénél McTiernan és Willis úgy döntöttek, hogy ő egy olyan fickó, aki nem kedveli magát túlságosan, de egy kritikus helyzetben képes a legjobbat nyújtani.

Az Örömóda még soha nem szerepelt akciófilmben.

Rickman az első forgatási napon leugrott 3 méter magasról és megsérült a térde, ezért a nadrágja alatt egy merevítőt hordott.

Steven E. de Souza forgatókönyvíró elvitte a fiát a moziba, hogy közösen nézzék meg a filmet. A gyerek így kommentálta McClane figuráját, aki teljesen másmilyen volt a korszakban szokottaknál: "Apa, ő egy beszari alak."

Ilyen lett volna a Kommandó 2 ha Schwarzeneggert érdekelte volna:

"1986-ban Steven E. de Souza megírta a folytatást az 1979-es Nothing Lasts Forever regény alapján. amelyet Frank Darabont pofozott ki, John McTiernant nézték ki a rendezésre. Matrix-t ebben egy cég felkéri, hogy nézzen rá biztonsági rendszerükre és javítsa ki a hibákat. Azt akarják, hogy az épületbe ne lehessen behatolni és a számítógépeikben se tudjon senki bejutni. Matrix tesz a dolgát és a világ legveszélyesebb embereit teszi meg őröknek, azonban idővel rájön, hogy megbízói fegyverekkel kereskednek. Nem is akar tovább dolgozni nekik, de sajnos Jenny és Cindy nem tud kijutni, ezért Matrixnak az általa felbérel kőkemény emberek hadán kell keresztülverekednie magát és még a biztonsági rendszeren is felül kell kerekednie. Azonban Schwarzeneggert nem érdekelte a dolog, ezért a szkriptet átformálták és megszületett a Die Hard."

Forrás:Filmdroid.hu

Az Empire magazin olvasói szerint a legjobb karácsonyi film:

https://www.empireonline.com/movies/features/empire-30-best-christmas-movies/

A Family Guy egyik epizódjában Brian bemutatja az idős barátnőjének, hogy ő is szerepelt a filmben.

A tévés műsorba meghívott pszichiáter (akinek a témához kapcsolódó könyvét is megemlítik) arról beszél, hogy mostanra a túszok már eljutottak a "Helsinki-szindróma" állapotába - amiről beszél, az azonban a Stockholm-szindrómaként ismert jelenség, amely szerint a túszejtés során az áldozatok olyan speciális állapotba kerülnek, amelynek során megkedvelik, sőt, megszeretik elrablóikat.
További érdekesség, hogy ekkor az egyik műsorvezető tudálékosan, tájékoztatásként megjegyzi, hogy "Helsinki Svédország fővárosa", mire a másik kijavítja, hogy Finnországé.
Ami persze igaz is, viszont Stockholm (amelyről valójában elnevezték a szóban forgó szindrómát...) valóban Svédország fővárosa.

Alan Rickman nem tudott németül, így többnyire csak halandzsázik, mikor németül kellene beszélnie. Vele ellentétben Bruce Willis anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet, így valószínűleg igen jól szórakozott kollégája teljesítményén.