L'Atalante (1934) ☆ 👁

Atalanta

(Jean Vigo)

francia dráma, szerelmi történet

4,2
★★★★☆
49 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-09-29 19:54:52 mimóza (5) #4

Kétségtelen, hogy kell egy bizonyos hangulati állapot ehhez a filmhez. Kizökkenni, elkülönülni, valamiféle buborékba kerülni, ahová nem hallatszanak be autók, szirénák, telefonok, egyéb korunkbeli hanghatások. Ha már ez megvan, könnyű beleolvadni ebbe a történetbe. Vizuális szempontból gyönyörű, említettétek már, de én is kiemelném, hogy elképesztően jók a kameraállások, hatásosan láttatják, amit látnunk kell a rendezői szándék szerint. A víz alatti felvételek pedig - csak megérzés, nem vagyok tudósa a technikának - úgy gondolom, valóban korszakalkotóak lehettek egy játékfilmben - 1934-ben.

A színészekkel kapcsolatban az lepett meg, hogy Michel Simon valóságosan mindössze 39 éves volt ebben a filmben, mint "vén tengeri medve". Többször is meg kellett néznem az életrajzban, hogy elhiggyem. :) Mindegy, lényeg, hogy Jules apó jött, látott... és megoldotta a helyzetet. :D

2019-09-09 13:45:02 offerus (5) #3

Bájos. Frivol. Burleszkszerű. Egzotikus. Korát megelőző és ma is nézhető. A torzóban maradt életmű egyetlen nagyjátékfilmje (Vigo néhány héttel a film bemutatója után 29 évesen meghalt).

Nem az a romantikus film, amihez a korabeli nézők hozzászoktak. (Nagymamám ugyanabban az évben ment férjhez, terjedelmes emlékiratai és a bőséges fényképanyag után, valamennyire ismerős ez a világ.)

Mást akar a férfi, mást a nő még ha fiatal házasok (hajósok) is, és ide nem csak Karinthy válasza kívánkozik. A férfi megállapodott, a nő még élni szeretne, a házassággal mintha az unalmas/sivár otthonból menekülne. Alapvetően nem története van a filmnek, vagy ha van is, nagyon egyszerű, hanem érzelmeket mutat meg. Apróságokat, hangulatokat, nem is gondolná az ember, hogy egy teherhajóban micsoda élet folyik. Egyszerű embereket látunk, akik hajlamosak a hirtelen felindulásokra, de gyorsan le is csendesednek. És ami a fő, kitartanak egymás mellett. Igazi karakter itt mindenki, a fiatal pár mellett a bűvész, a csábító, a kuka hajósinas, de mindenekelőtt a vén tengeri medve (off: dobbant egyet a szívem, amikor Yokohamát említette elsőként csavargásai helyszínéül).

Érdemes az operatőrről is megemlékezni. Az ő hozzájárulása a filmhez a rendezőével vetekszik. Boris Kaufmannak hosszú élet adatott (többek között ő fényképezte a 12 dühös embert is).

Végezetül macskás filmnek sem utolsó…

2013-04-09 22:31:49 Xuja (3) #2

A tényleges történés kevés, de ennek ellenére néha kimondottan mozgalmas film, vicces, a korszakhoz képest meglepően erotikus, és végig megvan benne egyfajta líraiság, amihez a kiválóan használt filmzene is hozzájárul. Persze az ilyen "filmtörténelem legszebb költeménye" hivatkozásokat nem kell komolyan venni, inkább egyszer nézhetős "móka" (legalábbis számomra).

2011-02-11 22:24:09 kezdetektől (?) #1

Most vetítette az Örökmozgó, szóval elég friss élmény a film. Tetszett, de egy kicsit jobbra számítottam. Michel Simon fantasztikus volt benne. Az operatőri munka is nagyon jó volt.

80%