Reconstruction (2003) ☆ 👁

Rekonstrukció

(Christoffer Boe)

dán dráma, szerelmi történet

3,9
★★★★☆
98 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-09-16 11:38:11 mimóza (5) #7

Tegnap kaptam ajándékba ezt a gyöngyszemet... elmondani sem tudom, mennyire örülök neki, és milyen régóta kerestem. Most megérkezett, anélkül, hogy kértem volna, vagy akár gondoltam volna rá.

Megy rá az ötös; itt, nálam, pillanatig sem kérdés. Ez a téren és időn kívül lebegő mese finom és törékeny, alig szabad hozzáérni, talán csak alig, az ujjaid hegyével. Mégis valóságos, lábad elé hulló mozaikdarabkákból építkezik, és csak tűnődsz és tűnődsz, mire jut, hová ér. Több itt a kérdés, mint a válasz. Ami sosem baj.
Mélyebb utazás ez, mint gondolod, várod vagy érzed. Ott állsz, ahol nincs már ajtó, futsz, de nem tudod, hogy amikor visszanézel, ki van még ott, és ahová beesel, ott ki vár rád. S aki vár, őt ismered-e úgy igazán, és fordítva.

Annyira elragadóak a szereplők, és olyan szépen, értő, érzékeny kezekkel rakták össze ezt a kaleidoszkópot a készítői, hogy mindenképp érdemes rápillantani, őszintén felvállalva az utazás szépségeit és fáradalmait.

2019-07-15 13:08:33 somogyireka (4) #6

Majdnem szenzációs film is lehetne..Szenvedélyes kutatásról tanúskodik. Kutatásról a "valódi" irányába. Ám legyen az ember bármily olvasott is, azért 29 évesen inkább a tűz hajtja arra, hogy igazi legyen, de nagyon ritka, hogy ehhez valódi tudás is társul. Aztán később, ha megvan a tudás esetleg alábbhagy a tűz. Mert amiről itt szó van, az kb. az, hogy gyorstalpalón megkapjuk az egész advaita irodalmat.. A világ belőled bukkan fel, s az éned az első képzet. Ki vagyok hát én, aki világokat vetítgetek?
Mintha a rendező összevissza olvasott volna a témáról, és noha voltak személyes megtapasztalásai önmaga valóságával kapcsolatban, de még nincs igazán kifésülve benne ez az ügy, ezért zavaros az egész. Nincs egy stabil alap, amire építkezik, mert a dolgok kutatását 29 évesen, amikor a filmet készítette éppen csak elkezdte..
Adott egy író, aki miközben nézzük a filmet velünk egy időben írja a sztorit, amit látunk, tudjuk fikció az egész, és azt is, az első fiktív szereplő önmaga az író, aki szerepet ír magának a saját történetébe..

Az jut eszembe, mindennapokat, szimpla emberi érzéseket, lásd szerelem öntünk nyakon tankönyvből szerzett "abszolút" ismeretekkel..Így csak kapkodja a fejét a néző és hiszi azt, hű itt valami nagyon bonyolult, elvont dologról van szó, amihez kicsi vagyok. Pedig nem, szerintem, ez csak egy alapjaiban még zavaros film, ezért kódolhatatlan, de nagyon-nagyon reményteli folytatást ígér. Úgyhogy nézem is a rendező későbbi filmjeit. (mondjuk a legfrissebben már meg sem próbál ehhez a témához nyúlni..)

2013-12-22 15:39:54 Kalevala (4) #5

A szerelem, mint szürreális vízió, váltakozó variációk játéka, mesés képek, varázsos hangulat, egy konstrukció, semmi nem reális és mégis fáj. A hangulatát “In the Mood for Love” –tól kölcsönzi – ez áll a dvd-borítón. Engem elvarázsolt.

2008-08-23 02:40:05 Dió (5) #4

Vagy a rendező másik filmje az Allegro, ha már a szimbólumrendszerére akarsz ráérezni

2008-08-22 10:28:37 hhgygy (4) #3

Kapásból: Memento

előzmény: tomeew (#2)

2008-01-07 00:08:08 tomeew (4) #2

Hello. Bárki, aki tud hasonló filmet, írjon, mert rá akarok érezni a film szimbólumrendszerére jobban. Ennek a filmnek is biztos vannak előzményei, úgyhogy lehet, hogy a korábbi szimbóluk reprodukálásáról van szó valamilyen vonatkozásban.
köszi

2007-01-12 10:27:35 Dió (5) #1

Rég éreztem már ilyet, hogy "nincs értelme annak, amit látok, de egyáltalán nem érdekel". A GYÖNYÖRŰ képek és az érzelmek finom, aprólékos megjelenítése simán elviszi a hátán ezt a filmet.