Persian Lessons (2020) ☆ 👁

Perzsa nyelvleckék

(Vadim Perelman)

belarusz-német-orosz dráma

3,8
★★★★☆
20 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-21 13:51:33 ryood (4) #4

hát ebben a filmben semmi vicces nincs szerintem. ellenben "szórakoztató", és igen egyedi módon közelíti meg a holokausztot, háborút, "katonásdit"...
tetszett.

2021-08-15 00:04:05 somogyireka (4) #3

Jó, hogy ezt írod, mert aztán elbizonytalanodtam, hogy bedőltem egy kamu sztorinak..mert én bizony hittem benne naivan mindennek. Miközben elég lehetetlen ez a nyelvtanulás.

előzmény: Lazuli (#2)

2021-08-14 20:28:24 Lazuli (4) #2

Érdemes megnézni. A két főszereplő viszi igazán a hátán a filmet. Ha már láttál harminc haláltábor témájú filmet, nem ez lesz az, ami gyökeresen újat mutat a témában és szétráz benned mindent; ha még csak kettőt láttál, tudsz ennél fontosabbat is választani harmadiknak. Ezzel együtt van atmoszférája, engem bevonzott. Ahogy a bemutatóból is látható, az állandó kötéltánc a kamu nyelv betanulása és betanítása körül a fő téma, a többi szál elég érintőleges. Mire a néző belefáradna a kissé egysíkú történetbe, a főszereplő fiún is erőt vesz a végkimerülés: jöjjön bármi, csak jöjjön most. És innen már valóban nem sok van hátra. Felszabadulunk.

2021-07-12 12:22:24 somogyireka (4) #1

Noha több kritika szerint vicces, komolytalan Holokauszt-film, amit nem értek..engem teljesen magával ragadott, pedig fenntartásokkal kezdem el nézni az első kockát láttán, de aztán beletörődtem, ne várjak a filmtől végre valóságot, ne bánkódjak, ha a foglyokon és a hullákon látom, hogy statiszták, hanem a látottak nyomán mindennap emlékezzek, és még véletlen se érezzem magam egyetlen pillanatra sem biztonságban az életben. Éberséggyakorlat.
Aztán ahogy ment előre a történet, s a színészek egyre jobban nőttek bele szerepeikbe, lassan el is felejtettem, hogy filmet nézek, onnantól már csak az a tény nyűgözött le, hogy miként létezhet bárkiben is ilyen erős életigenlés, s mennyivel könnyebb lett volna az első jelenetben nem csak azt tettetni, hogy lelőttek, hanem tényleg megvárni, míg elér a golyó, belépést kapva így a végtelen békébe. De mert ami a golyó után van annak kimenetele innen nézve bizonytalan, így amíg lehet az ismertet választjuk, vállalva ezzel a további megpróbáltatásokat. És végül is miért? Ja, felőlem ez az egész teremtés el sem kellett volna, hogy kezdődjön, de nem mind gondolkodunk így talán szerencsére, a főszereplőfiú pedig biztosan nem.

A Holokauszt itt számomra nagyszerű "díszletet" adott ahhoz, hogy mélyebbre lássunk az egyes lelki nyomorúságok mélyére, hogy érthető legyen, az SS-tiszt minden bizonnyal vagy szerelmi csalódását vagy gyerekkori számkivetettségét, de mindenképp valami mély sebesülését vezeti le a foglyokon, meg arra is rávilágítson a történet, hogy nem kizárt, az egész második világháború talán egy "mikropénisz" miatt tört ki...Illetve, hogy talán az összes háború nem más, mint a kisebbségi komplexusait a világon megbosszuló férfi rémséges varázslata. Kapcsolati nyomorúságainak, elutasítottságainak fel nem dolgozása és annak következményei.
A SS-tiszt egy típus, kár a német néplélekhez kötni, felbukkanhat ez mindenütt, talán a poroszos nevelés, a hidegtartásos családok következményei. Szerencsétlenek.

Mindemellett nyelvészetileg is bravúros film, Gulácsy Lajosnak is biztos tetszett volna, mikor megírta nacoxipani szótárját.