2022

coles toplistája, 2023. január 4.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 The Haunting of Bly Manor (2020)
A Bly-udvarház szelleme
Ciarán Foy - Mike Flanagan dráma, horror, minisorozat, ... 52 3,8 Teljesen esetleges a sör-rend. Egészségetekre! Meg sem közelítheti A Hill-ház szellemét, mégis itt a helye. Valahol az élbolyban, ami az alábbinak köszönhető: mozik, egészestések szempontjából borzasztó évet tudhatok magam mögött. Önhibá(im)ból: ellógtam, alibiztem... Breaking Bad és Better Call Saul minden mennyiségben, orv- és orrvérzésig. Csipetnyi Narcos, sok-sok Netflix ("Running Up That Hill...") - nyártól letiltva, inkább olvasok. Alvás helyett. Is. Kortyolható felesek: Born Again, Meddig mehet?, Passage de Venus... (Mi maradt? Comedy Central!)
2 The Sunshine Boys (1975)
Napsugár fiúk
Herbert Ross vígjáték 56 4,0 A óesztendő utolsója, egyik legjobbja, noha... (Az 1995-ös reinkarnáció ellenében. Vagy épp azért.)
3 Vad Kunság: A Puszta rejtett élete (2016)
The Kunság: The Secret Life of the Hungarian Puszta
Mosonyi Szabolcs dokumentumfilm 46 4,3 Vad kúpság - néha mintha hátulról is kapnám, de naponta nézném. Valamennyit. (Lásd: 14. pont!) "A nőstények érkezésével a rajzás a tetőpontjára ér..."
4 a-ha: The Movie (2021)
a-ha: A film
Aslaug Holm - Thomas Robsahm dokumentumfilm, életrajzi film, zenés film 4 ? Minor Earth... ...Forever Not Yours! (Felénk akár az egykori joghurt se.)
5 The Menu (2022)
A menü
Mark Mylod thriller 370 3,6 Bár a veremből úgy jött ki egy tizenéves leányzó, hogy ez "G.ci sz.r volt!" (by Orsi) - én megrendez... rendelném (lásd: keretes írásunk): A menü – ízelítőm e filmről, akárcsak a tűz: táplál, melegít, újraformál, létrehoz. És elpusztít Az utolsó, véres vacsora Szatirikus gasztrohorror. Találó. Tálaló a főszakács, Mark Mylod. Alteregójával, a séffel (a pozsonyi Slowik szerepében Ralph Fiennes) szervíroztatja időtlen és idétlen gondolatait. Serpenyőjükben étel- és társadalomtörténet perzselődik. Ez is a mai menü része. A világ legjobbjáé. Ahol még a meleg ételek is hidegek. „A menünek csak akkor van értelme, ha eszünk!“ - a konyhafőnök exkluzív élményben részesítené az összegyűlteket, bátorítja a brigádot: burkoljanak a bőségből. Kóstoljanak, habzsoljanak! Kifizették. Bár kár beléjük, „csak sz.r lesz a beleikben!“ S ezért (apám szerint az élményért) megfizetnek. Kezdődhet a kis(szerű) (z)abálás. Valami bűzlik és izzik Galagonya magán(y)szigetén. Az alapanyagok (szakácsok, tolvajok, feleségek és szeretők) kevesebbet esznek, mint akarnak, de többet, mint amennyit érdemelnek. Az élmény(be)szolgáltató felejthetetlen fogást talál a fogásain. Rajtu(n)k. Ám az étterme is része a problémának. Élete és étele romjain kínál menekülési lehetőségeket s intézi legkegyetlenebb intellektuális táma… mutatványait a semlegesített ízlelőbimbóink ellen. A kiveszett misztikum nyomában. Az ízprofilok nagyon össze vannak rakva. Itt ha valami ki- és/vagy megég, az direkt van, hogy finom legyen. Röhejesen finom. Szinte túl szép, hogy megegyük. Bár e műsorban nem lesz elég egy „finom“, cifráznom kell! Van némi tanyasi hangulata. Parasztos, rusztikus miliője. Mintha a lényegét, az élesztőjét, almából reszelték volna. Talán így tudnám jellemezni. Élénken felidézhető! Fanyar, ízgazdag, letisztult, mennyei. Egy klasszikus nassolnivaló újragondolása: romlatlan, semmi EGO. Mint egy kis szeletnyi szétesett emulzió. Akár egy filléres fillés keksz? Ám a záró csemege előtt az abszurd, a groteszk és a szürreál eszközeivel zselésített bosszúdráma (revenge play) bosszúságra is okot adhat. Hamis számlatételek, színlelt színjátékok, helyettesítő megoldások… Olykor-olykor kilóg a pácolt lóláb. A véres – s így nyers/sületlen – akciók (le)csapnivalók. Nehéz elfogadni és feldolgozni. Érlelhették volna, míg be nem lepi a nemespenész. Emészthetetlen. „Puccos, újragondolt sz.rdarab“ – ahogy azt a degenerált degusztátorunk megfogalmazta. Bár kifőzdéjében semmi sem az, aminek látszik. Folyamatosan változik az étlap. Elég teátrális, de minimalista is. Élvezhetően hülye szerepekkel, béna szkripttel. Tanúi lehetünk a konyhaművész(et) megújulásának és új hagymavágási módszereket tanulhatunk. Margot-tól (Anya Taylor-Joy) pedig egy kis jómodort, bár a final girl kilépője megülhette a gyom-rom'. „A dekorációs elemek megfelelő elhelyezésével és mennyiségük helyes megtalálásával“, a nyersanyagra „jellemző aroma fokozásával vagy esetenkénti csökkentésével“ az elemzés és élelmezés fenséges ura izgalmas kóstolóprogramot rakott össze. Remélhetőleg a mesterművét. Legutóbbi fog(lal)ása nem sikerült túl jól. Ez legalább nem esik szét, mikor megolvad. S ez a lényeg. Az egyensúly. Ami a célja, a taktikája e vacsorának. Ettől izgalmas. A végén kiderül. Vagy beborul. Olyan lezárással, ami mindent összefog egy koncepció mentén. „Íha… Nahát! Ez egészen rossz.“ Tudják, egy konyhában – ahogy a fuvarozásban is – vagy együttműködünk, vagy semmi sem működik. „Ebben a szellemben kívánok jó étvágyat a kísérő nélküli kísérőhöz.“ Ízes, kifinomult (zenei) kompozíciókhoz. Melyek egyébként (mondtam már?) szintén finomak. Csak az a baj, hogy a szemem és a fülem jobban kívánták, mint a hasam. Az ízelítő, akár a tűz: táplál. Melegít. Újraformál. Létrehoz. És elpusztít. Ne féljenek hát tőle! „És hát… ő… ennyi. Vége a bulinak.“ Kenyeret maguk se kapnak. Elnézést, kérem bocsássanak meg! De egyenek! Csak élvezzék, varázslatos lesz. Nem fogadok el borravalót, a szervizdíj benne van az árban. Visszakísérem önöket az asztalukhoz. Nem is zavarok. Elvihetem a maradékot?
6 Das schweigende Klassenzimmer (2018)
A néma forradalom
Lars Kraume dráma 77 4,0 Némán forrongok: lehet belőle(m) egy pofás kis Orange Wine, vagy egy combos (Combilla, merre vagy?) PétNat, germán precizitással (az milyen?). "Éljen a magyar szabadság!" (Ignite)
7 Hosszú alkony (1997)

Janisch Attila dráma 116 4,0 Én jótállok a szavaimért: hörPINTsd le az alkonyakot!
8 Bëlga - Őstörténet (2022)
Magyar nemzeti hip-hopot!
Klopfstein-László Bálint dokumentumfilm 45 4,1 Partizán közéleti filmek közül majdnem mindegy, melyik... "Ne kérdezd ki vitte el, hova Még kigyullad nálad a gyerekszoba" S végre eljutottak Párkányig!
9 Falak (1967)

Kovács András dráma 42 3,9 Hideg napokon megte(t)szi(k).
10 Ricky Gervais: SuperNature (2022)
Ricky Gervais: A természetfeletti és egyéb képtelenségek
John L. Spencer vígjáték 18 4,1 "De minek?" (Istyi)
11 A birodalom iskolája (2003)

Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilm 15 4,1 (M)agyarországi német retró. "Én tulajdonképpen zsidónak számítottam..."
12 A fehér szarvas (2019)

Török Zoltán dokumentumfilm, dráma 28 4,6 "Túl korán érkeztünk... (...) Nem volt mit tenni, csak vártunk." (Török Z.)
13 Belfast (2021)

Kenneth Branagh dráma 111 3,3 Sokkal nagyobb, mint amilyen kicsinek mutatná magát, de egy combosabb esztendőben a legjobb 100 közé se enné be magát. Plusz pont járhat annak, hogy a komáromi (HU) Jókaiban kettőnknek vetítették.
14 Vad víz - Aqua Hungarica (2021)

Fehér Zoltán dokumentumfilm 12 4,0 Már-már "herótom" lehet a hazai (anyaországi) természetfilmektől (épp felraktam a Dunán sodródó Vad Dráva... címűt), pedig el-elnézegetem a legújabb vadvízi újhullámokat.
15 Zimna wojna (2018)
Hidegháború
Pawel Pawlikowski dráma, szerelmi történet, zenés film 138 3,9 Keleten a helyzet... Csessze meg, hogy kiolvadt még egy háború! Jöhetne egy há-derű... Na, majd faggatom Schaffler Ágit!
16 The Light Between Oceans (2016)
Fény az óceán felett
Derek Cianfrance dráma, szerelmi történet 109 3,9 Akár a legújabb Avatar-zava... zivatar címe is lehetne. De nem. Alicia Vikander chat-lésétől/botlásától elolvadok, s az atmoszféra sem utolsó.
17 El hoyo (2019)
A platform
Galder Gaztelu-Urrutia horror, sci-fi, szatíra, ... 368 3,9 Az Önkényes Mérvadó is (fel)oldotta, hát kipipáltam. Éhségemet nem csillapította, átmenetileg mégis lebilincselt.
18 The Lost Daughter (2021)
Az elveszett lány
Maggie Gyllenhaal dráma 146 3,5 Nem igazán kiemelkedő alkotás, de meg-megidézte a korfui kalandjaimat, nosztaligának (sic!) sem utolsó.
19 Pieces of a Woman (2020)

Mundruczó Kornél dráma 175 3,8 Mundruczó nem az én emberem, ez viszont annyira aktuális volt, hogy...
20 Kurt Cobain: Montage of Heck (2015)

Brett Morgen dokumentumfilm 65 3,8 Januárban olvastam az egyik (újabb) önéletrajzot, a doku. teljesen véletlenül talált rám a dobozban/ból. A (majdnem) szokásos egyveleg; mindenesetre lekötött, s megtanultam egy-egy nyitóriff elpengetését is... ("Shame!" - R.I.P. Taylor Hawkins)