Képregényfilmek 2. rész #20-01

DevilTakeU toplistája, 2021. február 10.

Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
Watchmen (2009)
Watchmen - Az őrzők
Zack Snyder akciófilm, sci-fi, thriller 999 3,8 01: Tökéletes látványvilág. Tökéletesesen levezényelt akciókoreográfiák. Tökéletes zeneválasztás. Tökéletes szereposztás. Tökéletes történet. Tökéletes befejezés. Tökéletes film.
Sin City (2005)
Sin City - A bűn városa
Frank Miller - Quentin Tarantino - Robert Rodriguez akciófilm, thriller 1701 4,2 02: A Frank Miller 1991-es agymenéséből készült film azon ritka kivételek egyike,ahol az eredeti,moziba küldött verzió sokkal jobban működik,mint a később kiadott,kronológiai sorrendbe állított rendezői változat. Rideg környezet,erőteljes fekete árnyékolás minimális színezéssel megbolondítva (lásd Goldie hajfürtjei),mindez nem csupán a képregényre igaz,Rodriguez - illetve egy szegmensben a vendégrendező Tarantino - gyakorlatilag a képregényt vitték a vászonra - pontosabban vászonra vitték a képregényt. Szó szerint. Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni róla,már a film plakátja árasztja magából a könyörtelen noir-hangulatot,a három,egymástól különálló történet egyszerre beteg,felkavaró,magasztos,és bár többször írtam már,de képregény lévén itt is áll a felejthetetlen karakterek-kitétel,Marv,Gail,Jackie Boy,Hartigan,Manute,vagy éppenséggel a Yellow Bastard valóban kultklasszik figurák. Kemény film,nehezen befogadható,de élménynek páratlan.
Oldeuboi (2003)
Oldboy
Park Chan-wook akciófilm, dráma, thriller 1145 4,4 03: Az Oldboy egy eredetileg kilenc kötetes,79 fejezetes japán manga, Garon Tsuchiya író és Nobuaki Minegishi illusztrátor munkája. A Futabasha Magazin jelentette meg 1996 és 1998 között,melyből aztán Chan-wook Park rendezett egy bődületesen hatásos,"Tarantinonál is Tarantinobb" filmet (ezt az amerikai mester mondta a rendezőnek a cannes-i Arany Pálma átadásakor). A "főhős" Oh Dae-su kálváriája agyilag szinte felfoghatatlan: lánya negyedik születésnapján a már kissé becsiccsentett apát leütik,majd se szó se beszéd,15 évre egy kis cellába zárják,hogy aztán ugyanolyan váratlanul kiengedjék,neki pedig egy hete van hogy kiderítse,miért történt vele mindez. Rövid leszek: vannak alkotások a fimtörténelemben,melyeket elég egyszer megnézni,hogy aztán örökre velünk maradjanak. Az Oldboy ilyen. Határozottan.
Batman (1989)
Batman - A denevérember
Tim Burton akciófilm, fantasy 1130 3,9 04: Tim Burton már jócskán nagykorú filmje a mai napig nem vesztett semmit az erejéből,ezt őszintén mondom. A legképregényesebb képregényfilm,végig tisztában vagyunk vele hogy Gotham csupán egy mesterségesen benépesített díszlet,mintsem egy élő-lélegző világ,valahogy mégis nagyon jó elveszni benne,nem véletlenül kapott az Art Direction-Set Decoration Oscar-díjat. Keaton,Nicholson és Basinger a tökéletes szereposztás mintapéldája,Prince zenéje megunhatatlan - tapasztalat,életem egyik első kazettája volt,kiskölyökként rongyosra hallgattam -,bármikor képes vagyok végignézni.
The Crow (1994)
A holló
Alex Proyas akciófilm, fantasy, krimi, ... 723 3,9 05: Nehéz bármi újat elmondani Alex Proyas filmjéről,Brandon Lee hattyúdaláról. Maga a képregény,James O'Barr alkotása egy személyes tragédia,pontosabban annak feldolgozása okán született még 1989-ben. A rendező hatalmas fantáziával és lelkesedéssel vágott bele az adaptációba,főleg mivel 1987 után ez volt az első mozifilmje - a többit tudjuk. Tragédia,világsiker,egy megkerülhetetlen karakter,egy elképesztő soundtrack,egy örökérvényű mosoly - egy felejthetetlen film.
Hellboy (2004)
Pokolfajzat
Guillermo del Toro akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 778 3,4 06: A Pokolfajzat (nem kedvelem ezt a megnevezést) egy Guillermo del Toro által rendezett,horrorisztikus elemekkel átszőtt fantasy-akció,mely jórészt a Dark Horse Comicsnál megjelent,Mike Mignola teremtette, Hellboy sorozat első történetén alapul (a címe Seed of Destruction, azaz "A rombolás magja"). Ron Perlman kiváló választás volt a főszerepre,de körülötte is nagyon rendben van mindenki. A látványvilág enyhén gótikus,a zene pazar,az akciók kellően peregnek és élvezetesek. A 2019-es kvázi reboot még Mignola aktív részvétele ellenére sem ér del Toro filmjének a nyomába.
30 Days of Night (2007)
30 nap éjszaka
David Slade horror 208 3,0 07: A 2002-ben az IDW Publishing által kiadott,Steve Niles-Ben Templesmith alkotta horror-fantasy viszonylag hamar eljutott a megfilmesítésig,David Slade a remekül sikerült Cukorfalat után szinte azonnal nekiállt az adaptálásnak. Az erős közepesre taksált végeredmény számomra nagy kedvenc,egyszerűen mindent szeretek benne,a remekül megválasztott helyszínt (Utqiaġvik, Alaska),a stílusát,a hangulatát,az éjszaka lényeinek a sajátos megvalósítását,a szereplőket. Hartnett és Melissa George régóta a szívem csücskei,örülök hogy egy viszonylag szolid anyagi siker - de siker! - íródott a filmográfiájukhoz.
Avengers: Infinity War (2018)
Bosszúállók: Végtelen háború
Anthony Russo - Joe Russo akciófilm, dráma, fantasy, ... 578 3,9 08: A Marvel moziverzum magnum opusa,tetszik vagy sem,az Endgame az Infinity War utáni "szükséges lecsengés" volt csupán. Brutálisan sok a szereplő,mégis minden egyes történeti szál követhető,izgalmak vannak dögivel,az akciójelenetek mindegyike a székbe szegezi a nézőjét,akad dráma,de persze a szokásos Marvel-humor sem marad el,és még egy dolog... Thanos. Messze a legösszetettebb képregényfilmes gonosz (?),akivel a legnagyobb probléma - már azon túl hogy 400 kilós és szinte sebezhetetlen -,hogy egyfajta kifacsart logika mentén még tulajdonképpen igaza is van abban,amiben hisz,amit és amiért tesz. A csettintés,és a film azutáni utolsó percei túlzás nélkül a valaha volt legmegrázóbb képregényfilmes jelenetek,ki gondolta volna mindezt még az annak idején önfeledten kaszinózó Tony Stark láttán?
X-Men: First Class (2011)
X-Men: Az elsők
Matthew Vaughn akciófilm, kalandfilm, sci-fi 855 3,8 09: És ismét Matthew Vaughn rendezés,a listámon immáron negyedszer. A First Class egy rendkívül jól összerakott eredettörténet,hibátlan szereposztással,lenyűgöző akciójelenetekkel,komoly mondanivalóval, pazar látványvilággal. Nem tudom eléggé dicsérni,azon ritka filmek egyike,melyben szó szerint minden és mindenki a helyén van. Bravó.
Snowpiercer (2013)
Snowpiercer - Túlélők viadala
Bong Joon-ho akciófilm, dráma, sci-fi 598 3,7 10: A Parasite-ért tavaly egekig magasztalt Bong Joon Ho nem első,és vélhetően nem is utolsó nagy dobása. Az 1982-es francia Le Transperceneige c. képregény alapján készült poszt-apokaliptikus utópia messze túlmutat a műfaján,a rendező szokás szerint nem kis társadalmi kritikával él,a különböző osztályok elhatárolódása egymástól még a világvége küszöbén is - félelmetes. Nem vagyok benne biztos,hogy a valóságban mindez nem így történne. Külön kiemelendő Tilda Swinton,aki szokás szerint ismét egy zakkant figurát alakít,bámulatosan. Chris Evans ha nem is nő fel a feladathoz,de korrekt,a nagy öregek,Hurt,Song, Harris - és főleg utóbbi végső nagyjelenete - a hitelességük okán szinte rémisztőek. Remek,de korántsem szórakoztató, sokkal inkább elgondolkodtató mozi.
Logan (2017)
Logan - Farkas
James Mangold akciófilm, dráma, sci-fi 625 3,9 11: Méltó lezárása egy rendkívüli karakter életútjának. A később kiadott fekete-fehér verzió ha lehet még szikárabb,érdemes tenni vele egy próbát. Az akciójelenetek kifejezetten durvák,Jackman és Stewart a lelküket kijátszák - ha valaki a képregényfilm szó hallatán csak lemondóan legyint,nézze meg ezt az alkotást,garantáltan megváltozik a véleménye.
Thor: Ragnarok (2017)
Thor: Ragnarök
Taika Waititi akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 549 3,7 12: Az első két,eléggé felemásra sikerült Thor film után Waititi a lehető legjobban nyúlt mind a karakterhez,mind a szériához. A humor,a látványvilág,a zene,gyakorlatilag a film egész hangulata olyan,mint egy hatalmas trip,ez sokaknál a rossz,számomra kifejezetten a jó értelemben. Imádom ezt a mozit. Thor és Banner kettőse remek,kiegészülve Lokival és Valkűrrel ütős csapatot alkotnak,és akkor még a Nagymestert (Goldblum rulez!) vagy a rendező által alakított Korgot nem is említettem. Skurge és Hela kicsit túltolt figurák,Odin búcsúja ugyanakkor igazán meghatóra sikeredett. A film elején látható színházas meta jelenet óriási,akit itt elkap a flow,az vigyorogva nézi végig a maradék játékidőt. Sajnálom hogy sokaktól kapja a savat ez a film,az mindenesetre kiderült hogy Hemsworth-nek remek a humora.
V for Vendetta (2005)
V mint vérbosszú
James McTeigue akciófilm, dráma, fantasy, ... 1061 3,8 13: "A V mint vérbosszú egy tízrészes képregénysorozat, mely 1982 és 1988 között jelent meg a Quality Communications Warrior című magazinjában az Egyesült Királyságban. A képregény írója Alan Moore, rajzolója pedig David Lloyd. A V mint vérbosszú története egy disztópikus jövőben (az 1980-as évekhez képest) játszódik az Egyesült Királyságban, ahol egy titokzatos anarchista valószínűleg a történelemből ismert Guy Fawkes, aki magát csak „V”-nek nevezi, megpróbálja elpusztítani az országot uraló totalitárius kormányt." James McTeigue rendezése a 8.2-es értékelésével az IMDb-n magáért beszél. Zseniális. Kötelező.
Captain America: Civil War (2016)
Amerika Kapitány: Polgárháború
Anthony Russo - Joe Russo akciófilm, kalandfilm, sci-fi, ... 567 3,6 14: A Polgárháború tulajdonképpen egy mini-Bosszúállók rész,gyakorlatilag több (szuper)hőst vonultat fel,mint bármelyik Avengers-mozi. A története ugyanakkor az alapmotívumon kívül sajnos meglehetősen eltér a képregénytől,de az nagyvásznon megvalósíthatatlan lett volna. A Fekete Párduc bemutatkozása erősre sikeredett,Pókemberé könnyedre,Zémó meg simán a legjobb filmes antagonisták egyike,Daniel Brühl nagyon él a szerepben,bár ez igazából mindenkire vonatkozik. A lipcsei repteres jelenet az MCU-n belül is top.
Ghost in the Shell (2017)
Páncélba zárt szellem
Rupert Sanders akciófilm, krimi, sci-fi 387 3,1 15: Siró Maszamune 1989-1991 között megjelent cyberpunk mangája kiváló alapanyagként szolgált az 1995-ös,azonos című animéhez,mely az Akirával karöltve sikeresen fogadtatta el a nyugati világgal ezt a fajta művészeti stílust. Az ezek felhasználásával készült,2017-es film már a Scarlett-gate miatt sem számíthatott sok jóra,és sajnos orbitálisan nagy bukás is lett belőle. A konkrét okokat persze sosem fogjuk megtudni,mindenesetre én nagyon kedvelem Rupert Sanders rendezését,hihetetlenül jó,már-már szuggesztív hangulata és látványvilága van,és a remek akciók közé beszuszakolt dráma is emlékezetes. Jó film.
Kick-Ass (2010)
Ha/ver
Matthew Vaughn akciófilm, szatíra, vígjáték 937 3,8 16: És ismét Matthew Vaughn,immáron harmadszor. Mark Millar azonos című,2008-2010 között megjelent ultraerőszakos kultképregénye jött,látott,és tarolt,olyannyira,hogy már a befejezése évében kijött a belőle készült mozifilm,és bizony Vaughn (ismét) belenyúlt a tutiba. A botrányoktól sem mentes első bemutató olyannyira felkorbácsolta a film iránti érdeklődést,hogy ha nem is hatalmas,de azért elég profitot termelt ahhoz hogy folytassák - szerencsénkre,a második része is remek lett. A kész mű látványvilága zseniális,az akciójelenetek,a szereposztás tökéletesek,az biztos hogy Big Daddy/Vérprofi (Cage) és Hit-Girl/Kis Dög (Moretz) nem éppen szokásos apa-lánya kettőse felejthetetlen,illetve a második részben Jim Carrey is karrierje top3-as alakítását hozza mint Colonel Stars and Stripes/Csillagsáv ezredes,pedig ez az ő esetében nagy szó. Elborult film,nem vitatom,a befogadásához kell egyfajta nyitottság.
X-Men: Days of Future Past (2014)
X-Men: Az eljövendő múlt napjai
Bryan Singer akciófilm, dráma, fantasy, ... 675 3,8 17: Hatszázhatvan ezer szavazat,IMDB 7.9-es pontszám - Metascore 75 -,a vizuális effektekért Oscar-jelölés,azt hiszem ehhez felesleges bármit is hozzáfűzni. Minden tekintetben az egyik legjobb szuperhősmozi,sajnos a nagyvásznakra küldött változatban a Rouge-ot alakító Anna Paquin jelenetei szinte mind ki lettek vágva,ám szerencsére neten fellelhető a majd' húsz perccel hosszabb,ún. Rouge CUT,gondolom mondanom sem kell: ínyenceknek,képregény-illetve X-Men fanoknak kötelező.
A History of Violence (2005)
Erőszakos múlt
David Cronenberg akciófilm, dráma, krimi, ... 524 3,8 18: John Wagner és Vince Locke képregényének filmre való átültetése olyannyira jól sikerült,hogy az adaptált forgatókönyvért Josh Olson Oscar-jelölést kapott. Ez mindenképpen az alapanyag érdeme,Olson ugyanis sem előtte,sem azóta nem hozott össze semmi maradandót. A rendező "testhorror" pápa Cronenberg meglepően emberi,a címhez hűen rendkívül erőszakos filmje sajnos Amerikában nagyot bukott,pedig Mortensen is,Maria Bello is,és Ed Harris is megtette a magáét,a hidegvérű nagyfőnököt alakító William Hurt pedig szintén nominálva lett az aranyszoborra. Nagyon jó,kiszámíthatatlan thriller,mindenképpen listán a helye.
Iron Man (2008)
A Vasember
Jon Favreau akciófilm, sci-fi 1283 3,7 19: Kétségkívül a Marvel moziverzum elindítója,egy telitalálat főszereplővel. Robert Downey Jr. annyira él Tony Stark szerepében,hogy azóta gyakorlatilag ki sem bújt belőle,elég megnézni vele pár interjút,süt róla hogy messzemenőkig élvezi a dolgot. A rendkívül szerethető történet nyílegyenesen siklik előre,ami már csak azért is nagy teljesítmény,mert legendákat hallani arról hogy milyen nehezen állt össze a forgatókönyv. A főellenfél Obadiah Stane nem a legacélosabb antagonista ugyan,de a szintén nagy húzás Jeff Bridges már a jelenlétével emeli mind a karakter,mind a film színvonalát. Kiváló jellemek,kiváló akciók,kiváló zene - kiváló (képregény)film.
Men in Black (1997)
Men in Black - Sötét zsaruk
Barry Sonnenfeld akciófilm, sci-fi, szatíra, ... 1282 3,7 20: Barry Sonnenfeld mozija Lowell Cunningham 6 részes képregénysorozata alapján készült. Én mindhárom részt nagyon kedvelem - a negyediket inkább hagyjuk -,csakúgy mint a Maszk esetében,a jóval erőszakosabb és komolyabb-komorabb alapmű helyett sokkal inkább a humor(os sci-fi-akció)ra került a hangsúly,nagyon helyesen. A Smith-Jones páros remekül működik együtt,a trükkök (és főleg a lények) ha ma már nem is számítanak akkora truvájnak,mégis élvezhetőek,mindhárom rész remek családi szórakozás.