Képregényfilmek 1. rész #40-21

DevilTakeU toplistája, 2021. február 10.

Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
Batman Begins (2005)
Batman: Kezdődik!
Christopher Nolan akciófilm, dráma, krimi, ... 1448 4,0 21: ...méghozzá a Batman: Kezdődik! Igaz,a képregényrajongók Neeson arcszőrzetéről azonnal sejthették a karakter valódi kilétét,de ez mit sem von le a közte és Bale közötti dinamikából. Katie Holmes nagy melléfogás,minden más a helyén,a látvány néhol egyenesen megkapó,jók az akciók,az antagonisták - különösen Scarecrow -,azzal a húzással hogy a Denevérembert mintegy "lehozták" a földre a realista megközelítéssel,Nolan filmje mindenképpen a legerősebb eredettörténetek közé katapultálta magát.
The Dark Knight (2008)
A sötét lovag
Christopher Nolan akciófilm, dráma, krimi, ... 1759 4,3 22: Bajban vagyok,mert toplista lévén dicsérnem kellene,de a TDK nálam nagyon sok sebből vérzik,és a túltolt történeten kívül ebben benne van Eckhardt,sőt maga Ledger is. Maggie Gyllenhaal meg minden,csak nem álomnő,akiért azonnal eldobnék kapát-kaszát. Ettől függetlenül elismerem az érdemeit,ám van nála jobb Nolan-féle Batman film...
Man of Steel (2013)
Az acélember
Zack Snyder akciófilm, fantasy, sci-fi 683 3,1 23: Kicsit indokolatlan a 2 és fél óra játékidő,legalábbis a látottakhoz képest,és az első 15-20 perc is lehetett volna tempósabb,feszesebb,hogy ne menjen el az ember kedve már az elején az egésztől,de egyébként egy szórakoztató alkotás,talán a valaha készült legjobb Superman film.
X2 (2003)
X-Men 2.
Bryan Singer akciófilm, kalandfilm, sci-fi, ... 907 3,7 24: Az első X-film sajnos pont ott és akkor ért véget,amikor igazán beindult volna. A folytatás szerencsére nem esik ebbe a hibába,már a kezdő Fehér Házas jelenet Nightcrawlerrel odasz@b,és szerencsénkre nem is lankad a tempó. Minden idők egyik legjobb folytatásának tartom,és nem csupán a képregényfilmek berkein belül.
Red (2010)
 
Robert Schwentke akciófilm, krimi, thriller, ... 697 3,5 25: Warren Ellis és Cully Hamner képregényét a Homage Comics jelentette meg,a címe egy mozaikszót takar, jelentése: "Retired,Extremely Dangerous" - azaz NYugalmazott,Különösen Veszélyes. Ez a magyar fordításban végül a Robbanékony,Elszánt,Durvul fordítást kapta,pedig milyen elmés kis magyar cím lehetett volna az NYKV. :P Kifejezetten szórakoztató akció-vígjáték,ráadásul a folytatása is minőségi lett. Jó a történet,jók az akciók,jók a karakterek,igaz Malkovich kicsit túltolja,de Helen Mirrent egy távcsöves puskával látni minden pénzt megér.
Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)
Batman Superman ellen: Az igazság hajnala
Zack Snyder akciófilm, dráma, fantasy, ... 485 2,7 26: Féltem tőle,több évig halogattam - kár volt. A rendezői változat ha nem is hibátlan,sokkal el/befogadhatóbb mint a moziba küldött verzió,Affleck és Cavill együtt tökéletesek. Persze van Irons,meg Gadot,meg Adams,meg Lane,meg Hunter,meg Fishburne,etc.,de legyünk őszinték: ez a nagyfiúk filmje. Eisenberg viszont nagy melléfogás,egy pillanatra sem tudtam komolyan venni. És izé,be kell hogy valljam... szóval,édesanyám Márta. MÁRTA!!
The Avengers (2012)
Bosszúállók
Joss Whedon akciófilm, kalandfilm, sci-fi 1166 3,8 27: Évekkel ezelőtt jóval magasabban lett volna nálam,de sokat elvesz a történet éléből a 2 és fél órán keresztül masszívan tolt főgonosz Loki,aki aztán a későbbiekben - a karakter nagy sikerére való tekintettel - mintegy "csapattag" lesz a Marvel berkein belül,ráadásul egy comic relief figuraként,aki ebben az epizódban még majd' 100 embert gyilkol le. Ettől elvonatkoztatva egy szórakoztató,látványos akcióorgia,első csapatfilmnek teljesen korrekt.
The League of Extraordinary Gentlemen (2003)
A Szövetség
Stephen Norrington akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 469 2,8 28: Nem ragozom: imádom Alan Moore - sokadik - agymenését. Connery 73 évesen is badass,nagyon jól áll neki Quatermain szerepe,és nem elég hogy lelő-lever mindenkit,simán elhiszem hogy akár Mina Harker is a lábai elé omolna. És hogy egy történetben együtt szerepeljen Némó kapitány,Dorian Gray,Tom Sawyer és Dr. Jekyll (na meg Mr. Hyde természetesen),már önmagában kötelezővé teszi. Jó a sztori,tkp. egy izgalmas, alternatív történelmű,metafikciós steampunk környezetben játszódó krimi,nem kevés akcióval fűszerezve. Alulértékelt,szórakoztató darab.
Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
A galaxis őrzői vol. 2.
James Gunn akciófilm, kalandfilm, sci-fi, ... 585 3,6 29: Bár az IMDb tanúsága szerint az első GotG kereken 8 ponton áll,míg a folytatása csupán 7.6,én mégis ezt a részt szeretem jobban. Már a főcím szórakoztatóbb mint az összes Friedberg-Seltzer vígjáték együttvéve,a csapatdinamika bár harsány néhol,de több mint szerethető,Kurt Russell mint Ego kiváló ötlet,Yondu nagyjelenetét pedig a mai napig képtelen vagyok könnyek nélkül végignézni. Két cameo is akad: Stallone és Hasselhoff felbukkanása imádnivaló,nem mellesleg a történet is korrekt,és még egy extra karaktert is kapunk Mantis személyében. Az OST a szokásos minőségi talpalávaló,én tűkön ülök a harmadik részt várva.
Blade (1998)
Penge
Stephen Norrington akciófilm, horror, thriller 909 3,4 30: Stephen Norrington rendezése Marv Wolfram 1973-as képregénye alapján készült. Nehéz egyetlen pozitívumot kiemelni belőle,remek a szereposztása - Snipes überf@sza -,a látványvilága,a tempója szinte tökéletesen eltalált,nagyon jól sikerültek az akciójelenetek,kiválóan keverednek a könnyedebb részek a drámával,pazar beállításokat kapunk,de a hab a tortán még mindezek mellett is a páratlan soundtrack. Majesty,KRS-One,New Order,Junkie XL,DJ Krush,Wolfpak,Mystikal... ilyen muzsikára bárki vérbeborult szemmel,vigyorogva kaszabolná a vámpírokat. Képregényfanoknak kötelező.
The Losers (2010)
Vesztesek bosszúja
Sylvain White akciófilm, krimi, thriller 187 2,9 31: "Egy elit black-ops csapat egy titkos "search & destroy" feladat teljesítése közben,közvetlen feletteseik politikai ügyködései révén magára marad a bolíviai dzsungelben - egy hatalmas robbanás kíséretében. A halottnak hitt "elveszettek" ezután nehézségek árán ugyan,de visszatérnek Amerikába,megtalálni a felelősöket." Andy Diggle kreálmánya a Vertigo Comics kiadásában jelent meg 2003 és 2006 között,maga a film eléggé hűen követi a benne látottakat. Érdekesség,hogy a forgatókönyvet a rendező Peter Berg írta,a filmet pedig az író Akiva Goldsman producelte,ehhez képest Sylvain White rendezése a masszív szereposztás ellenére is bukásnak minősül. Én kedvelem,a design pazar,van egy remek flow-ja,bírom a színészeket,az egyik jelenetét ("ujjal lövés") pedig még Stallone is lenyúlta a Feláldozhatók második részében.
300 (2006)
 
Zack Snyder akciófilm, dráma, fantasy, ... 1402 3,6 32: THIS IS SPARTA!!!
Kingsman: The Secret Service (2014)
Kingsman: A titkos szolgálat
Matthew Vaughn akciófilm, kalandfilm, krimi, ... 820 3,7 33: Matthew Vaughn No2: nem véletlen a globális gigasiker,Mark Millar és Dave Gibbons képregényét emberünk kiválóan adaptálta nagyvászonra,a szereposztás pedig több mint izgalmas: a főszereplő Egerton messze a legszimpatikusabb a feltörekvő titánok (Miller,Teller,Elgort) közül,Firth még a közelében sem volt hasonló szerepnek soha,SLJ,Caine,Strong a "szokásos"zseniség,Boutella meg instant szerelem. (És még Mark Hamill is felbukkan mint Prof. Arnold.) A történet nem rossz ugyan,de számomra az akciószekvenciák - főleg a templomos - visznek mindent. Szó szerint.
Dick Tracy (1990)
 
Warren Beatty akciófilm, krimi, szerelmi történet, ... 271 3,1 34: Csodálatos kivitelezésű,hangulatos,színes-szagos neo-noir,egy évvel a sötét és lehangoló látványvilágú Batman után. Bátor döntés,de Beatty bevállalta,és aratott: kritikai elismerés,kasszasiker,valamint 7 Oscar-jelölésből 3 díj,teljesen megérdemelten. Utólag persze mondhatjuk hogy a Chester Gould által 1931-ben alkotott detektívfigura üvöltött a megfilmesítésért,hatvan évig valahogy mégsem állt neki senki. Mai szemmel már kissé ósdinak,lassúnak hathat,ám akit nem ijesztenek el a brutális (amúgy Oscaros) maszkok,jelmezek,a harsány színvilág,na meg az antitálentum Madonna,az nyugodtan üljön neki,egyszer mindenképpen érdemes megnézni.
Constantine (2005)
Constantine, a démonvadász
Francis Lawrence dráma, fantasy, horror 838 3,4 35: Vertigo Comics,Hellblazer - bár esetünkben a "blázer" kitétel helyesebb lenne,(fő)antihősünk ugyanis fiatal kora óta láncdohányos,nem mellesleg tüdőrákja van. Bár a címszerepet alakító Keanu Reeves haja nem lett beszőkítve - tényleg,miért nem? -,a Constantine egy viszonylag korrekt képregényadaptáció,remek látvánnyal,pazar akciókkal,na meg Gábriel arkangyallal,aki Tilda Swindon. Sajnos nagyon sokba került (100M),a masszív ameriaki bukta ki is nyírta a folytatás lehetőségét. (Reeves neve azóta felmerült Moon Knight,és Kraven,a Vadász szerepére,kiváncsi vagyok lesz-e ezekből valami.)
The Mask (1994)
A maszk
Chuck Russell akciófilm, fantasy, krimi, ... 1181 3,5 36: A Dark Horse Comics alapanyaga meglehetősen erőszakos,Chuck Russell igencsak visszavett annak stílusából,és remek érzékkel inkább a humorra helyezte a hangúlyt. Carrey jó választás,a pályakezdő Cameron Diaz szintén,nem vagyok szakember,de szerintem az akkoriban forradalminak számító trükkök a mai napig vállalhatóak,csupán egy-kettő akad ami leesik a vászonról. A remekül koreografált zenés-táncos betét szuper,a rosszfiúk is inkább karikatúrák mint vérprofi gengszterek,Milo kutyus meg überaranyos. Agykikapcsolásnak ideális.
Stardust (2007)
Csillagpor
Matthew Vaughn fantasy, kalandfilm, szerelmi történet 928 4,0 37: Matthew Vaughn első filmje a listán - bőven lesz még! -,ha van fantasy,ami az elmúlt 20 évből kihagyhatatlan,az ez. Az alapanyag (Neil Gaiman & Charless Vess,DC Comics) is kellően szórakoztató,de szinte semmi a látottakhoz képest,a vásznon megelevenedett figurák némelyike örökre az ember retinájába ég,elég csak a meleg "kalóz" Shakespeare kapitányra gondolni,akit nem mellesleg Robert De Niro alakít. A kaszting egyébként is annyira erős,hogy el sem kezdem a felsorolást. Kedves darab,kezeskedem érte. :)
Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre (2002)
Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés
Alain Chabat kalandfilm, vígjáték 539 3,2 38: Képregényben is,rajzfilmben is az egyik kedvenc Goscinny-Uderzo történetem,na nem mintha agyon lenne bonyolítva. A szereposztás telitalálat,számtalan képi geggel operál,ám összességében még így is egy erős közepes vígjáték - lenne,az igazi erejét ugyanis a fergeteges magyar szöveg adja,ami miatt viszont bőven többször nézős darab. A humora fárasztóan debil,néhol már-már fejfogós, hogy őszinte legyek,évekkel ezelőtt néztem meg utoljára,de jó érzésekkel gondolok vissza rá.
The Rocketeer (1991)
Rocketeer
Joe Johnston akciófilm, kalandfilm, sci-fi 138 3,3 39: A karakter Dave Stevens író-rajzoló agyszüleménye. Maga a film baromi hangulatos,bájosan naiv,ugyanakkor rendkívül izgalmas darab,listám második legrégibb alkotása,ennek ellenére bátran ajánlom mindenkinek, egyáltalán nem öregedett rosszul. Akció,kaland,dráma,humor,szinte minden megtalálható benne ami miatt a hasonszőrű filmeket szeretni szokás,árulkodó hogy a rendező Joe Johnston igen sokat merített belőle az évekkel későbbi Amerika kapitány: Az első bosszúálló c. filmjéhez.
Punisher: War Zone (2008)
Megtorló: Háborús övezet
Lexi Alexander akciófilm, thriller 210 3,1 40: Képregényhű,kissé alulértékelt film - nem az egyetlen a listán -,a karakter rajongóinak erősen ajánlott. Érdekessége hogy egy hölgy rendezte,ettől függetlenül - vagy pont emiatt? - a zúzás végig nagyon rendben van,Frank Castle (született Francis Castiglione) szó szerint mindenkit ledarál aki szembe jön,korra,nemre való tekintet nélkül. Pont ahogyan az elvárható.