Ámok (nem kicsit zizzent alkotások, nix sorrend)

bumbayo toplistája, 2020. október 29.

Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
Repulsion (1965)
Iszonyat
Roman Polański dráma, horror 338 4,3 Amikor egy film úgy kezdődik, hogy Deneuve kisasszony ide-oda rebbenő szemeire applikálják a stáblistát, akkor azt mondom: nem éri meg már kimenni a spájzba a ropiért és az olcsó teszkós borért. Ül, marad, kultúráltan szórakozik.
Marketa Lazarová (1967)
 
Frantisek Vlácil dráma, történelmi film 23 4,1 ... avagy ilyen lenne, ha az Egri csillagokat a bekokózott Stephen King forgatókönyvéből Jodorowsky mester rendezte volna...
Inland Empire (2006)
 
David Lynch dráma, szatíra, thriller 246 3,4 Dávidkánk leállt a gyógyszerekkel és a gyógyulás szakaszában szembejövő gyönyörű éjszakai rémálmaival ismerteti meg az érdeklődő közönséget. Olyasmi elemek, mint a “racionális“ meg a “lineáris” tán csak nyomokban fedezhetők fel az alkotásában.
Rekopis znaleziony w Saragossie (1965)
Kaland a Sierra Morénában
Wojciech Has dráma, fantasy 6 ? Hát érdemes komolyan venni a határvonalat a valóság és a fantázia között? Nem csoda, hogy Bunuel konstans felajzott állapotba került a film megtekintése után. (További rajongók: Lars von Trier, Lynch, Scorsese, Coppola)
Démanty noci (1964)
Az éjszaka gyémántjai
Jan Němec dráma, háborús film 23 4,3 A Sorstalanság és a Született gyilkosok zabigyereke. Egy fékevesztett rohanás az egész, az első minutumtól kezdve a végéig — mindez egy részvét nélküli világban. A menekülés egyetlen esélye az emlékek, a fantázia és az elképzelt valóság világában van.
Eraserhead (1977)
Radírfej
David Lynch dráma, fantasy, horror 413 4,2 Ha van olyan permutációja a valóságnak, amelyben azt énekli egy radiátorból felbukkanó hölgy a Cure-frizurás Jack Nance-nak, hogy: ”In heaven, everything is fine...”, ott biztosan nagy a baj.
W. R. - Misterije organizma (1971)
W. R., az organizmus misztériuma
Dusan Makavejev dráma, fantasy, vígjáték 51 3,5 Anarchista kiáltvány (merthogy a szex nem a Nagy Kapitalista Bazár bóvliszekciójának pult alatti áruja). Mindez Smetana zenéjére, háttérben a NagySztalinnal és lilán pulzáló péniszekkel.
Sanatorium pod klepsydra (1973)
Szanatórium a Homokórához
Wojciech Has fantasy 6 ? Újabb Wojciech Has remekmű. Szép, mint a kafkai (bruno schultzi?) életmű és a szkopolamin véletlen találkozása a boncasztalon. A dolgok (hasonlatosan a baglyokhoz) sosem azok, aminek látszanak. Alice Csodaországban — férfiregényben.
Un chien andalou (1929)
Andalúziai kutya
Luis Buñuel - Salvador Dalí fantasy, némafilm, rövidfilm 499 4,1 Már Krúdy is sokat írt az elhangyásodott kezekről, na de ő még mindezt jelképesen gondolta. A filmecske a maga tizenhét percével a szürrealizmus pezsgőtablettája, elfogyasztása után az eredmény ugyanaz, mintha ezer Réz András éveken át csöppenként csöpögtette volna beléd a tudást.
The Holy Mountain (1973)
A szent hegy
Alejandro Jodorowsky dráma, exploitation, fantasy, ... 175 4,1 Kérem, beavatás nélkül nem lesz itt Új Ember. Ezeket a coelho-s meg popperpéteres marhaságokat (te, csak te vagy — nincs itt más! mindenképpen jogod van a boldogságra, te állat!) csak a nyárspolgárok nyelik be.
Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit (1922)
Dr. Mabuse
Fritz Lang horror, krimi, némafilm, ... 32 4,3 Két adat: kétszázkilencvenhét perc és néma a film. De minden perce aranyat ér, még ma is hibátlan alkotás.
The Balcony (1963)
 
Joseph Strick dráma Groteszk és humor és Peter Falk és Leonard Nimoy. A Hays-kódex érvényét vesztve egyre-másra jöttek ki a független amerikai filmek. Egy elfeledett gyöngyszem.
Suna no onna (1964)
A homok asszonya
Teshigahara Hiroshi dráma, thriller 160 4,5 Minimalizmus, homok, gödör. Hogyan csináljunk a semmiböl zsigeri horrort.
Vargtimmen (1968)
Farkasok órája
Ingmar Bergman dráma, horror 188 4,3 Kell a festő, a felesége, egy kis Mozart és a misztériumjáték többi szereplője. Avagy a személyiség elveszítésének a hiteles és rövid története. Mi az ami még valóságos, és mi az ami már nem? Mindez a kopár svéd szigeten elbeszélve a festő naplójának leírása alapján. Vagy nem. A feleség mond igazat?
Return to Oz (1985)
Visszatérés Óz földjére
Walter Murch fantasy, kalandfilm 28 3,1 Ez a film még ma is képes berántani ebbe a szürreális + alvilági vidámparkba azt a felnőttet, akinek gyerekként (vagy suhancként) voltak rémálmai a film megnézésekor. A Wheelers típusú zaklatók nálam ott vannak a rémálmok képzeletbeli dobogóján (de a TopTen-ben biztosan — az milyen már: felhúzható szörnyek?), Fairuza Balk pedig az igazi Dorothy, sokkal közelebb áll a könyvsorozat kislányához, mint az agyonsminkelt, és nőnek sminkelt Judy Garland. Még a nyolcvankettes japán-amerikai rajzfilm volt ilyen ijesztő, de ez a verzió szimplán saját erőből (Made in USA) lett ilyen szívet megállítóan félelmetes (a japánokról el tudunk képzelni ugye mindent). Nem tudom, mit gondoltak a Disney-nél, amikor rábólintottak a filmre, de a végeredményt qrva nehéz belepaszírozni a “családi_film” hashtag alá. Már az indítás se gyenge, Dorothy-nak szép lassan rá kell döbbennie, hogy a “Totó, ez itt mégiscsak Kansas” mondat micsoda szörnyűségeket jelent. És még csak ezután jön az igazi pokol. Mintha gyereket küldenénk be egy “Száll a kakukk...” típusú intézetbe!
Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)
Nosferatu - Drakula
Friedrich Wilhelm Murnau dráma, fantasy, horror, ... 308 4,4 Minden horrorfilm ősanyja, azóta is csak ezt ismétlik fény-árnyék-játék témakörben.
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Egy makulátlan elme örök ragyogása
Michel Gondry dráma, sci-fi, szerelmi történet 1279 4,3 “Már megint csak őt látom mindenütt, már megint csak őt hallom mindenütt. Minek? Minek? Minek? Minek?” (A. E. Bizottság: Szerelem) + “Sosem szabad a lázat annyira enyhíteni, hogy a beteg kihűljön!” (ez meg Dr. Bubó)
Sílení (2005)
Holdkór
Jan Švankmajer horror 22 3,7 Anyám, borozgass! Ez volt aztán csak az utazás­ — Vergilius helyett idegenvezet Poe és Sade márki! Filozófiai elmélkedések meg-megspékelve horror elemekkel.