A 2010-es évek 20 legjobb filmje

agymosott09 toplistája, 2019. december 30.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Nightcrawler (2014)
Éjjeli féreg
Dan Gilroy dráma, krimi, thriller 915 4,2 Ez a film mindent tud: társadalomkritika, dráma, thriller, akció, és még egy minimális adag fekete humor is van benne. Az új Taxi Driver, írtam róla anno, és fenntartom. Nem csak az évtized, de minden idők egyik legjobbja is.
2 The Witch (2015)
A boszorkány
Robert Eggers dráma, horror 439 3,8 Mindig vágyódom az igazán jó horrorokra, de csak nagyon ritkán kapom meg azt, amit keresek, nagyjából évtizedenként egyszer. Tökéletes.
3 Melancholia (2011)
Melankólia
Lars von Trier dráma, katasztrófafilm, sci-fi 545 3,8 Az apokalipszis hálás téma, egy hétköznapi családi dráma már nehezen veri át az ingerküszöböt, ha közben becsapódik egy bolygó a Földbe, akkor rögtön több súlya van az egésznek.
4 What We Do in the Shadows (2014)
Hétköznapi vámpírok
Jemaine Clement - Taika Waititi horror, vígjáték 504 3,9 A vígjáték is egy olyan műfaj, amire nagyon vágyódom, de a humortalan holywoodi prosztó szarságok ezt az igényemet nem elégítik ki. Ez a film viszont igen. A mockumentary, mint műfaj egyik csúcsteljesítménye.
5 La Vénus à la fourrure (2013)
Vénusz bundában
Roman Polański dráma 42 3,8 Polanski kései művei között is akadnak klasszikusok, de ezek majd csak évtizedek múlva lesznek a kánon részei, amikor a már rég halott rendező magánéleti rémtettei a múlt ködébe vesznek, és nem halványítják el a művészeti teljesítményt. Aki nem akar addig várni, egy páratlanul jól sikerült kamaradrámát ismerhet meg a Vénusz bundában alakjában, ami még a pszichothriller műfajába is át-átcsúszik olykor.
6 Relatos salvajes (2014)
Eszeveszett mesék
Damián Szifron szatíra, thriller, vígjáték 644 4,3 Hat történet, amit nehéz összefoglalni egy mondatban. A legjobb megfejtés talán a címet egy kicsit kiegészíteni: Felnőtt mesék a civilizált emberben lakozó barbár vadállatról.
7 Elle (2016)
Áldozat?
Paul Verhoeven dráma, thriller 246 3,6 Verhoeven jó pár filmje okozott már botrányt, fura hogy ezzel nem jött össze. Egymástól meredeken eltérő világnézetű kritikusok és műértők egyforma lelkesedéssel, bár teljesen eltérő érvekkel dicsérték a filmet - a szélesebb közönség pedig leginkább egységesen távol tartotta magát tőle.
8 The Wolf of Wall Street (2013)
A Wall Street farkasa
Martin Scorsese dráma, életrajzi film, krimi, ... 1206 4,0 Aki nem nevet azokon a részeken, ahol a testet lebénító drog hatása alatt próbál DiCaprio a lépcsőn lemenni, meg a kocsiba bemászni, az egy javíthatatlan sznob seggfej. Ne legyetek sznob seggfejek. Legyetek sznob nemseggfejek.
9 Mad Max: Fury Road (2015)
Mad Max: A harag útja
George Miller (II) akciófilm, sci-fi 916 4,0 Tutira nem a legintellektuálisabb szereplő a listán. Mégis, van benne valami fanyar íz, az akciófilm, amiben kb. a film első harmadáig acél szájkosárban van a főszereplő. Nem macsó már, hanem egy megtört roncs és ez a dekonstrukció érdekessé teszi a szokásos sztorit, ahogy az is, hogy a negatív oldal egyik szereplője is bemutatást nyer. Meg persze fantasztikus a fényképezés, ütős a zene, végig izgalmas az akció rész is.
10 Turist (2014)
Lavina
Ruben Östlund dráma 359 3,9 Első ránézésére abszurd skandináv hülyeség, mélyebben átgondolva egy súlyos dráma a nemek - főleg a férfiak - és a család posztmodern válságáról, valamint talán még inkább egy erős kritika a monogámiával szemben, és a sort lehet folytatni. Ruben Östlund nem ad válaszokat, kérdéseket tesz fel.
11 Paradies: Liebe (2012)
Szerelmet a feketepiacról
Ulrich Seidl dráma 102 4,0 Fájdalmas és szórakoztató, szomorú és vidám egyszerre. A harmadik ellentétpár a gusztustalan és a szép lenne, de a szép azért erős túlzás lenne, hiába van itt egy csodálatos afrikai strand és szex minden mennyiségben.
12 We Need to Talk About Kevin (2011)
Beszélnünk kell Kevinről
Lynne Ramsay dráma, thriller 430 3,9 Nem teljesen hiteles, de felettébb erőteljes mű. A szociodráma átcsap olykor horrorba, nem világos, hogy Kevin az tényleg egy Kevin, és nem inkább egy Damien? De mégis, a túlzás itt egy szükséges eszköze annak, hogy felvilágosult korunk individualizmust dicsőítő felfogását kicsit megszaggassa a rendező.
13 Mother! (2017)
Anyám!
Darren Aronofsky dráma, horror, thriller 521 3,8 A teremtés, mint egy valóságtól elszakadt, önimádattal eltelt Isten addikciója. Aronofsky ótestamentumi Istene nem ismeri a szeretetet, ezzel a képességgel csak az Anya rendelkezik.
14 The Duke of Burgundy (2014)
 
Peter Strickland dráma 93 3,5 Élet egy power bottom nő elnyomásában.
15 Sicario (2015)
Sicario - A bérgyilkos
Denis Villeneuve akciófilm, dráma, krimi, ... 725 3,9 Egy akciófilm, ami a hangulatra megy rá - érdekes koncepció, de működik, itt valóban feszültség a feszültség, a mesteri lassúsággal felépített, vagy éppen váratlan és brutális akciójelenetek valóban odavernek. A sztori szépen csendben és visszafogottan csordogál a háttérben a tetőpontok mögött, néha nyomozni kell, mi van, emiatt érdemes többször megnézni.
16 Carnage (2011)
Az öldöklés istene
Roman Polański dráma, vígjáték 466 3,6 Polanski másik kiemelkedő filmje a 2010-es évekből, és ez is egy kamaradráma. Parádés szereposztás, parádés karakterábrázolás.
17 Whiplash (2014)
 
Damien Chazelle dráma, zenés film 931 4,4 Tengerészgyalogos-kiképzés a zeneiskolában. Na jó, ennél azért durvább.
18 Play (2011)
Play - Gyerekjáték?
Ruben Östlund dráma, thriller 88 4,0 Érdekes kérdés, hogy ha ez a film nem ilyen extrém, szélsőséges formanyelvvel, tehát Tarr Bélához közelítően lassú jelenetekkel és egészen szokatlan, keveset mozgó nagytotál-alapú felvételekkel készül, akkor milyen lett volna a fogadtatása. Talán Ruben Östlund azért csinálta ilyenre ezt a filmet, mert nem a népnek, hanem az értelmiségnek készítette, őket akarta elgondolkodtatni olyan dolgokról, mint pozitív diszkrimináció, politikai korrektség, és hasonló nyavalyák. Talán úgy gondolta, a népnek sok lenne, a nép nem gondolkodna el a részleteken, csak simán felháborodna és behúzná az X-et a Sverigedemokraternára. De talán mégis másképp kellett volna, mert így viszont simán el lehetett hallgatni a filmet.
19 Ex Machina (2014)
 
Alex Garland dráma, sci-fi, thriller 775 4,0 A mesterséges intelligenciával és robotokkal kapcsolatos videóknál és cikkeknél mindig a robotokat humanizáló hozzászólásokon szoktam a leginkább kiakadni, félelmetes, hogy az emberek gondolkodása mennyire antropomorf. Ez a film erről szól, elég egy szép arc egy robotra, és ennyi, az emberek már csinálják is a hülyeséget.
20 The Square (2017)
A négyzet
Ruben Östlund dráma, szatíra 324 3,8 Nem azért került ide fel, mert annyira hihetetlenül jó film lenne, hanem mert - hasonlóan a Play-hez - olyan dolgokról szól, amelyekről a filmeknek egy normális világban szólnia kellene, tehát olyasmiről, amiről mindenki hallgat, amiről nem illik, nem szabad beszélni, és ha valaki mégis megszólal, akkor kitör a botrány. Ez már jóval populárisabb, mint a Play, ráadásul vígjátéki eszközökkel dolgozik sok helyen Östlund, de remélem, hogy az igazi 10/10-es alkotást a következő évtizedre tartogatja ez a kivételes rendező.