Kedvenc horrorjaim 1999-ből

Bateman toplistája, 2019. október 30.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 The Blair Witch Project (1999)
Ideglelés - The Blair Witch Project
Daniel Myrick - Eduardo Sánchez horror, thriller 692 3,5 Ennek a filmnek sikerült elérnie, hogy 17 évesen a moziban ülve még nem paráztam annyit és annyira filmtől, mint a Blair Witch-től. Nyilván egy mai horrorkedvelő fiatal, aki már biztosan túl van legalább 10 "found footage" filmen és még nem látta a Blair Witch-et, nem fogja érteni, hogy mi ebben a nagy szám, de abba kell belegondolni, hogy akkoriban totálisan újnak hatott az áldokumentarista előadásmód. A suliban is mindenki erről beszélt és tekintve az akkor még igencsak korlátozott internet hozzáférési lehetőségeket, sokan be is kajálták, hogy ez bizony egy valódi felvétel, amiben valódi embereket valóban üldöz valami megmagyarázhatatlan rettenet. Az én szememben a Blair Witch Project egy vitathatatlan mestermű. Mellesleg a filmes suliban is tanítani lehetne hogyan csinált két fiatal srác a 90-es évek végén egy egyszerű, de hatékony marketinggel és egy 60 ezer dollárba kerülő filmmel 250 milliót.
2 The Sixth Sense (1999)
Hatodik érzék
M. Night Shyamalan dráma, thriller 1319 4,3 Hatodik érzék, avagy "17 évesen a moziban ülve még nem paráztam annyit és annyira filmtől" - második rész. A horrorrajongók itt tanulták meg M. Night Shyamalan nevét. Csodálatos, több szinten is működő történet; húsbavágó dráma; jéghideg, libabőröztető atmoszféra és ijesztgetések; illetve egy olyan csattanó, amiről mindenki sokáig beszélt. Mestermű ez is.
3 Sleepy Hollow (1999)
Az Álmosvölgy legendája
Tim Burton fantasy, horror 1250 3,9 Telitalálat látványvilág és atmoszférateremtés, és a 60-as évek gótikus horrorjai előtti tisztelgés. Mestermű harmadjára.
4 Ravenous (1999)
Farkaséhség
Antonia Bird horror, thriller 118 3,4 Különleges hangulatú műfajkavalkád. Nem való mindenkinek, de aki ráérez az ízére, annak nagyon bejöhet
5 Ôdishon (1999)
Meghallgatás
Miike Takashi dráma, horror, thriller 226 3,7 Zseniális film. Én szabályosan rosszul lettem tőle, de érdekes módon nem a látottaktól, hanem a fojtogatóan beteg légkörtől és a feszültségtől, ami először abszolút nincs jelen, aztán olyan szintre fokozódik, ami már nagyon nem egészséges. Érdekes egyébként, hogy mennyire eltérőek vagyunk: van olyan ismerősöm, aki a film vége után megvonta a vállát, és annyit mondott, hogy "ennyi volt?" "mi olyan nagy szám ebben?" - és hasonlókat.
6 The Haunting (1999)
Az átok
Jan de Bont fantasy, horror, thriller 300 2,6 Még egy film, amit szinte mindenki utál, én pedig nem értem miért. Persze nem a legizmosabb mozi, nem is túl paráztató, de a hangulat nagyon eltalált, a vizualitás szintén.
7 House on Haunted Hill (1999)
Ház a Kísértet-hegyen
William Malone horror, thriller 232 2,8 Alapesetben ez nem más, mint egy gagyi remake, de mégis van benne valami nagyon gonosz, ami miatt újra és újranézem.
8 Stir of Echoes (1999)
Hetedik érzék
David Koepp horror, thriller 276 3,4 Nyomozgatós kísértettörténet Kevin Baconnel és néhány parás jelenettel.
9 Storm of the Century (1999)
Az évszázad vihara
Craig R. Baxley dráma, horror, minisorozat, ... 84 3,3 Elsősorban hangulatteremtésben kiváló.
10 Virus (1999)
Lépéskényszer
John Bruno akciófilm, horror, sci-fi, ... 48 2,7 Na és akkor egy "annyira szar, hogy már szórakoztató" film. A helyszín (viharos tengeren hánykolódó, elhagyatott orosz kutatóhajó) és a hangulat itt is remek, ahogy a makeupok és az effektek többsége is király. Creature-feature kedvelőknek erősen ajánlott.
11 The 4th Floor (1999)
A negyedik emelet
Josh Klausner horror, thriller 9 ? Korrekt kis mozi, Polanski "A lakó"-jának szellemiségében foganva.
12 Lighthouse (1999)
A rettegés tornya
Simon Hunter horror, thriller 4 ? Újabb közutálatnak örvendő film, amit én feszültséggel és izgalommal telinek találtam. A helyszín, a mindentől távol eső világítótorony remek atmoszférával bír, ehhez még jön a toronyban menedéket kereső hajótöröttek, a közelgő vihar, és egy vérengző gyilkos.