Filmek, amelyben láttam a szerelmet, és gyomron vágott

betti toplistája, 2018. július 29.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Brokeback Mountain (2005)
Brokeback Mountain - Túl a barátságon
Ang Lee dráma, szerelmi történet 785 3,8 Számomra nem "meleg-film", hanem egy film, amelyben vonzódás, vágy, szerelem olyan erővel és olyan hitelesen jelenik meg, hogy az már fáj.
2 Szerelem (1971)
 
Makk Károly dráma 327 4,4 Makk Károly filmje. Egy film, amelyben nem akkor érzem, látom, hallom a szerelmet, amikor a férfi és a nő beszél egymással, egymásra néz, hanem már akkor, amikor nincsenek is egymás közelében - akkor, amikor és ahogyan az asszony az anyósával viselkedik, ahogy küzd, vár, él, hazudik...
3 Cartouche (1962)
 
Philippe de Broca dráma, kalandfilm, vígjáték 97 3,9 Mert egész idő alatt minden tiltakozott bennem, hogy ez szerelem lenne: persze, a lány odavan érte, a férfi meg állandóan másik nőről ábrándozik... Vártam, mikor fordul gyűlöletbe a lány féltékenysége, mikor lép félre a férfi. Nem fordult: ha a hűség nem is, a bizalom töretlen volt az utolsó pillanatig, mindkét fél részéről. Egy szimpla, franciás könnyedségű francia kalandfilm olyan erős lett a végére, annyira megfogott, mint sok színvonalasabb alkotás sem.
4 Körhinta (1956)
 
Fábri Zoltán dráma, szerelmi történet 502 4,5 "Akkor fogjuk a petróleumot, oszt neki az eresznek, édesapám". Addig csak egy szép (nagyon szép) film volt számomra. De ahogy Törőcsik Mari ezt mondta, az felért egy lórúgással.
5 Isteni műszak (2013)
Heavenly Shift
Bodzsár Márk dráma, vígjáték 439 3,9 Távol egymástól, háborúban, szenvedésben, bűnben, bizalomban, bizalmatlanságban... De kellesz. De megyek. És ha már szavak sincsenek, csak lélegzet... Hát akkor az.
6 Untamed Heart (1993)
Rakoncátlan szív
Tony Bill (I) dráma, szerelmi történet 32 3,8 Tizenévesként láttam, könnyes szemekkel. Hittem, hogy ilyen, hogy ez a szerelem.
7 Eszkimó asszony fázik (1984)
 
Xantus János dráma 167 3,9 Valaki kérdezte egyszer, talán egyik kommentben: miért kiabál a zeneszerző a másikkal, amikor le akarja szúrni, hiszen tudja, hogy siketnéma? És miért szúrja le, ha nem bántotta akkor, amikor elszerette a barátnőjét? Kiabál, mert megtámadták. Kiabál, mert mi, nézők akkor még nem is tudjuk, hogy a másik siketnéma. Az pedig szúr, mert azt még el tudta viselni, hogy elvegyék tőle a szerelmét - tudta, érezte ő, hogy örökre nem tarthatja meg - de azt már nem, hogy az a másik elengedi, és a lány elérhetetlen messzeségbe szökik mindkettőjüktől.
8 The Fly (1986)
A légy
David Cronenberg dráma, horror, sci-fi, ... 622 4,0 Ami számomra kamaszfejjel felfoghatatlan volt: hogy lehet szeretni valakit még akkor is, ha már sem külsőleg, sem belsőleg legkevésbé sem hasonlít arra az emberre, akibe beleszerettünk. A film minden ijesztő, furcsa, abszurd eleme kevésbé borzasztott el és nyűgözött le annyira, mint az, hogy a lány még a legvégén, a testileg-lelkileg magából kiforduló lényt is sajnálja, sőt, szereti...
9 The Fisher King (1991)
A halászkirály legendája
Terry Gilliam dráma, szerelmi történet, vígjáték 481 4,0 A szerelem, amit a felesége iránt érez. A szerelem és gyengédség, amit utána egy egyszerűbb, műveletlenebb, kisebbségi komplexustól szenvedő lány iránt érez. A rádiós, aki munkát, sikert, karriert, jócsajt veszít el, és nem nagyon látja, sokáig nem, hogy mit kapott cserébe. És nagyon sok mindennek kell történnie ahhoz, hogy felfogja, mit tett, mi történik körülötte az emberekkel, mi történt vele, és mi/ki az, ami/aki igazán fontos az életében.
10 Özvegy és leánya (1983)
 
Horváth Z. Gergely dráma, minisorozat, szerelmi történet, ... 13 3,6 Nem tartom Fehér Annát jó színésznőnek, de a regény nagyon jó, és filmen is elhittem ezt a reménytelen, szívbemarkoló, kilátástalan szerelmet, és nagyon tudott fájni értük a szívem. Hogy a drága jó anyukája tette tönkre (szinte) mindenki életét, beleértve a sajátját is, az meg különösen.
11 La putain du roi (1990)
A király ágyasa
Axel Corti dráma 14 3,1 Jó színészek, érdekes történet, gyenge színészvezetés. Mégis: a király, aki nem tud, nem is akar ellenállni a - kezdetben valószínűleg csupán szexuális jellegű - vágyának, majd valóban mindent kockára tesz a nőért, aki nem szereti, majd az életét is veszélyezteti, amikor a nő himlős lesz, és személyesen ápolja, majd elveszti miatta a trónját... Van ebben valami végzetes, valami rendkívül értelmetlen és őrült, valami szép.
12 Public Enemies (2009)
Közellenségek
Michael Mann dráma, életrajzi film, krimi, ... 624 3,1 Van egy pillanat: a férfinek már nagyon tetszik a nő, a nő még nem adta egyértelmű jelét, hogy összejön vele. A férfi bevetette a sármját, de úgy érzi, kell még valami. És mivel számára a (bankrablásokkal szerzett) pénz az, amivel ki tudja fejezni, hogy fontos számára a másik, egy gyönyörű, drága bundát ad a nőnek. Johnny Depp tekintete abban a pillanatban, amikor a lány kibontja a bundát: reménykedés, vágy, félelem, hogy nemet mond, vagy hozzávágja, vagy nem elég... És a végén, a rendőrségen amikor ül a lány, és nem vall, akkor sem vall ha megalázzák, ha megverik...