(J)ócskák (bővülhet)

coles toplistája, 2018. július 11.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Ace Ventura: When Nature Calls (1995)
Ace Ventura: Hív a természet
Steve Oedekerk kalandfilm, vígjáték 1211 3,6 ...még maga Carrey sem csípte a folytatást? Mi, Stresszkával (turhatestvérekként) viszont nagy becsben tartjuk. A napi meditáció után... "Jól van kalibrálva. Kipróbálod? Nem is rossz! Még egyszer! Lazítsd el a vállad! Beszív és kifúj... Na, mit szólsz?"
2 Crank: High Voltage (2009)
Crank 2. - Magasfeszültség
Brian Taylor - Mark Neveldine akciófilm 472 2,8 Ismét a  DVD-piacról köszönök be. Kezeim közt túlburjánzott trashmozit tartok. Szemetet. Gyönyörű hulladékot. Chev Chelios él! Elpusztíthatatlan. Ki ő? Glenda elmondja: „Olyan volt, mint az a színész. A teazacskó. (...) Tudja, az a trainspotteres. Tökös macsó, kigyúrt testtel.” Alias Jason Statham. A  többiek szerint: sörtearc, sz.rmágnes, hibbant állat, őrült gyilkos. Pár esztendővel (a filmben három hónappal) ezelőtt átrohant az angyalok városán, elsöpört mindent és mindenkit, majd kizuhant egy helikopterből. Szörnyethalt?! Ugyan! Csak ketyegőjét távolították el, arra ugyanis szüksége van Poon Dongnak (a fura körülmények közepette jobb létre szenderült David Carradine előadásában). A műtétnél nem altatják, így mikor egyéb testrészétől is megszabadítanák, elszabadul a  pokol. Szíve nyomába ered s  találkozik is annak választottjával, miközben útját állja a görény (El Huron) és hispán ajkú hóhérai, zakkant távol-keletiek, alantas biztonsági emberek és mocskos zsaruk. Boldog és boldogtalan. Nem elég az akcióhoz? Akkor itt van még a műszív is, melynek rendszeres(en) elektromos löketre van szüksége ahhoz, hogy működőképes legyen... Ha leáll, meghal! Fokozott pörgését a  monitorgenerációra szabták. Nehezen emészthető ugyan a  sok trágárság, a  nők rémisztő ábrázolása, a kaszabolások tömkelege, a langyos virslik, bimbómetszés, könyök-sushi, Godzilla-imitáció, retro hippy percek, szabadtéri pornó, s hol van még a sor vége... A cikázó kameramozgás és a vágóolló gyakori nyisszantása hazavághatja a sztorit is, mely két és fél mondatban összefoglalható, de igencsak tágítja azt számos kattant mellékszereplő és számtalan abszurd helyzet. Csipetnyi, lélegzetvételnyi szünetekben, két tájfunjelenet közé ékelődve dalnokok is fel-felbukkannak: Maynard James Keenan (Tool), Chester Bennington (Linkin Park) vagy épp’ Geri Halliwell (ex-csípős csaj) is tiszteletét teszi a lyuggatott vásznon. Az újjáalakult Faith No More frontembere, Mike Patton meg filmzenével szolgál, míg Johnny Vang dobozában ott a válasz minden további kérdésre. Áprilisi mozi, nem tréfa. B-filmes költségvetéssel, mely biztosan megtérül. Legkésőbb a következő, tékás fordulóban. Pár év múlva 3D-ben virít majd a  trilógiává puffadó agymenés. Addig biztosan az arcomra fagy az idétlen mosoly, mely átrajzolja arcomat, valahányszor e beteg képi játékokra gondolok... (C. N., 2011)
3 Last Action Hero (1993)
Az utolsó akcióhős
John McTiernan akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 624 3,5 The Big Gun: Arnold Braunsteiger és a zseniális Charles Dance pár(h)arca! Számos ki- és beszólással tarkított éles élményanyag, csalóka szemfényvesztésbe oltott lagymatag látszatvilággal. Bonyolult (ny)elvi játékai, a korábban látott mozis élmények reflexiói, kommentárjai már-már veszélyeztetik a cselekményszerkezet áttekinthetőségét és követhetőségét. Ja, nem. Mégse.
4 The Golden Child (1986)
Aranygyermek
Michael Ritchie akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 245 2,8 (Hiába)val(l)óság az álomban. Chandler Jarrell show. Aki hol egy görényszagú, hájadékképű, sz.rrágó tetű, hol meg egy bazári majom. Mondjam, hogy neeeeeekem kell a kééés? Adjáááátok ide a tőrt! Kééérem. (Free Tibet)
5 'A' gai wak (1983)
A nagy balhé
Jackie Chan akciófilm, vígjáték 77 3,5 Beszúrhattam volna Jackie Chan bármelyik, hetvenes évekbeli harcolós-karcolós tornafilmjét - valamennyit a szívemben őrzöm -, de talán ez fogott meg leginkább! S a második rész sem sokkal rosszabb (R. J. Ebert is említi a Bibliájában).
6 The Exorcist III (1990)
Az ördögűző 3.
William Peter Blatty dráma, horror, thriller 85 2,5 Optimális pillanatban talált el a harmadik (f)űzés, ritkán rettegek horrorfilm(b)en. George C. Scott örök, a folyosós jelenetbe még most is beleborzongok...
7 Spun (2002)
A por
Jonas Åkerlund dráma, krimi, vígjáték 246 3,5 "Pedig nem is vagyok függő..." Paff, dobtam egy hátast! Ross nem rossz (orosz), Spider Mike-tól falra mászol ("is having you for dinner tonight"), a szakács viszont tuti megfűz. Főz. Szigorúan ágyon, kikötözve, lemezen ajánlott!
8 Avenging Force (1986)
Lőj a vadászra
Sam Firstenberg akciófilm, dráma 55 2,9 Dudikon/off & James! Atyaég... VHS, gyerekkor, nosztaliga (sic)!
9 Little Nicky (2000)
Sátánka - Pokoli poronty
Steven Brill fantasy, szerelmi történet, vígjáték 587 2,7 Nem szépítem: lőre! Csik(l)óbőrös kulacsba zárható manópálinká(bb). Nyomokban mégis szenzációs. A sátán, a cameók s azok a húrszaggatások (P.O.D., Deftones, Cypress Hill, Linkin Park, Ozzy Osbourne, Incubus, Filter, Disturbed, Muse...)!
10 Kevin and Perry Go Large (2000)
Kevin és Perry a csúcsra tör
Ed Bye vígjáték, zenés film 132 1,9 S ilány. I rritáló. K ínos. Í zetlen. T aszító. Á rtalmas. S értő... (by Tibke)