2011

coles toplistája, 2018. január 13.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 El secreto de sus ojos (2009)
Szemekbe zárt titkok
Juan José Campanella dráma, krimi, thriller 643 4,3 Nem(csak) az (adott) esztendő legjobbja (esetleges a sorrend). De... Ricardo Darín remek, Soledad Villamil csodálatos, Argentína pedig a szerelmem. A remake (meg/még) nem érdekel. Hódolat Eduardo Sacherinak/nek!
2 Die Blechtrommel (1979)
A bádogdob
Volker Schlöndorff dráma, szatíra 158 4,3 Günter Grass átmen(t)ése nagyvászonra. Szenzációs.
3 The Hustler (1961)
A svindler
Robert Rossen dráma, sportfilm, szerelmi történet 122 4,2 Ilyen lehet a gyávák bátorsága? Rémlik valami virsli-ujjú bajnok(i játszma), ám ez itt Eddie Felson magánszáma! Meg Bert Gordon magánszámlája... (Későbbiekben A pénz színe...)
4 In the Heat of the Night (1967)
Forró éjszakában
Norman Jewison dráma, krimi 183 4,2 Nézzétek az aszfalt(dzsungel) liliomait! A(z oda-vissza) fejlődő fél-hősök hőstetteit...
5 A Man for All Seasons (1966)
Egy ember az örökkévalóságnak
Fred Zinnemann dráma, életrajzi film, történelmi film 136 4,4 Egy ember az örökkévalóságnak Történt vala, Anglia királya, Henrik (ur. 1509 – 1547), abból is a nyolcadik, elhatározta, elválik hitvesétől, Aragóniai Katalintól. A pápai diszpenzáció ellenére arra hivatkozott, hogy neje nem lehet törvényes asszonya, hiszen korábban bátyjához, Artúrhoz (megh. 1502-ben) ment nőül. Mivel Katolikus Ferdinánd és Kasztíliai Izabella lánya (V. Károly és I. Ferdinánd nagynénje, I. Mária édesanyja) képtelen volt fiúgyermekkel biztosítani a trónutódlást, a Tudor uralkodó érvényteleníteni akarta a frigyet. Róma vizsgálatot indított, Campeggio bíboros, pápai követ és a később kegyvesztett Wolsey bíboros, kancellár megbízásában. Mialatt VII. Kelemen pápa (1523 – 1534) halogatta a döntést, csapodár őfelsége függetlenítette magát a Szentszéktől. Hatálytalaníttatta házasságát, újat kötött Boleyn Anna udvarhölggyel (I. Erzsébet világra hozójával), majd az angol egyház fejének nyilvánította magát. „Henrik halálbüntetés terhe mellett követelte, hogy a parlament által megszavazott egyházfőségi törvényre hivatalnokai és papjai esküt tegyenek, ismerjék el az új házasság érvényességét és ennek megfelelően szabályzott trónöröklési rendet.“ A kínzások és terror árnyékában sem hódolt be mindenki. Majd ezren tagadták meg, vállalván a vértanúságot, közöttük az 1535-ben kivégzett Morus Tamás exkancellár, John Fisher, Rochester püspöke és a mellőzött királynő gyóntatója, János ferences atya. Tamás kijelentette: az egyházfőségi rendelet ellenkezik Isten és az ő anyaszentetyházának törvényeivel. Jobban fájt neki a hazug fogadalom, mint saját veszte... Micsoda idők! Filmes alapanyagnak kiváló. Robert Bolt (forgatókönyv)író (Arábiai Lawrence, Doktor Zsivágó) színdarabját a császárvárosban született Fred Zinnemann (Délidő, Most és mindörökké, A sakál napja...) adaptálta. A háttérbe húzódó rendező munkája elsőrendű, a szereposztás kitűnő (Robert Shaw, Orson Welles, John Hurt, Vanessa Redgrave)! Az Utópia szerzőjének – aki „legalább annyira volt Szent Pál, mint Platón követője” –, az erasztianizmus kérlelhetetlen ellenzőjének bőrében a Tony-díjas Paul Scofield tündököl. A cím Robert Whittinton 1520-ban kelt leveléből származik, s mily' találó! Az összképet kortévesztő apróságok ronthatják csupán. A „franckóros”, hat arát fogyasztó VIII. Henrik magánéletéről a távolba szakadt Korda Sándor is mesélt már, a téma iránt érdeklődök figyelmébe pedig Anna ezer napját ugyancsak ajánlom. (Remény)
6 The Secret of Kells (2009)
Kells titka
Nora Twomey - Tomm Moore animáció, fantasy 215 4,3 Kells titka A kelta kereszténység kezdeteiről vajmi keveset tudunk, annak missziós szerepéről valamivel többet. A zöld sziget szerzeteseinek monostorai a térség egyházának legfontosabb intézményeivé váltak, vallási és kulturális központként virágoztatták fel a tudományt. A Szentírás tanulmányozásában ragyogó elődöknek (Palladius, Kolumba, Kolumbán...) köszönhetően a tanulás, a tanítás és a kéziratmásolás magas szintjére jutottak. A bencésektől szigorú(bb) életvitelükkel, a kétkezi munka kiemelésével és a hierarchia elvetésével tértek el. A két minta összeolvadásából jött létre az „északi monachizmus”, mely jellegzetesen vidéki volt, s kedvezett az intellektuális teendőknek. E gazdagságot zúzták porrá a portyázó viking hajórajok, melyek később a Földközi-tenger habjait szelték, s Észak-Amerikába is eljutottak. A rablóhadjáratok több hullámban árasztották el a szigetvilágot, a hadiflottával érkező raj hamuvá tett apátságokat, lemészárolta a Pantokrátor szolgáit. A véres csatamezőket ritkán hagyták el vesztesként, olyankor elvonultak, „hogy elrejtsék szégyenüket Írország mélyén.” Kells ostromára valamikor a IX. században került sor. A helyi rend főnöke mindent alárendel a fal építésének, mellyel gátat szabhatnának a normannok tüzes nyílzáporának. Számára minden más haszontalan. Tizenéves unokaöccsét viszont az újonnan érkezett illuminátor művészete hozza lázba, mellyel nagybátyja szerint csak veszélyeztetik a civilizációt. A kódex, melynek óvásával és befejezésével a vén csuhás és az ifjú bolond bajlódik, jelzőfénnyé válik, mely bevilágítja az utat e sötét, baljós időkben. Az apró testvér nagy kérdésekkel küszködik, míg Önök a gazdagon díszített ornamentikában (a keresztfonatos spirálban és a keleti motívumok kombinációjában) gyönyörködhetnek. A túlhajtott, zsúfolt, rikító stúdiószökevényektől elütő szelíd, szinte már aszketikus animációs ékkőre bukkanhatnak, mely tradikális eljárással fogant. „Ez egy csoda, ahogy Aidan mondaná.” Szakrális dajkamesének tarthatnák, mely (részben) a fantázia szüleménye, ám a pogány hiedelmekben, történelmi emlékekben és Éire költészetében (macsek, barátságos lidérc) gyökerező história kellő súllyal nehezedhet befogadójára. „Mely része igaz, s melyt fedi homály?” Tomm Moore és Nora Twomey a megmondhatói, kik nemzetközi összefogással teremtették az Oscar-díjra felterjesztett Kells titkát (The Secret of Kells), a Magyar Népmesék stílusában, többek között Kecskeméten. Vízióik érzéki, briliáns illusztrációt eredményeztek, kitűnő muzikális motívumokkal (Bruno Coulais) kísérvén. „Ha csak belenézne, megértené.” (Remény)
7 The Damned United (2009)
Az elátkozott Leeds United
Tom Hooper dráma, életrajzi film, sportfilm 123 3,9 Leeds (bambák, ma piros lappal faszoltak...), Brian Clough... ...majd Nottingham! Mi kell még a boldogsághoz?! (Egy kis Jonathan Wilson!)
8 The King's Speech (2010)
A király beszéde
Tom Hooper dráma, életrajzi film, történelmi film 1175 4,1 A király beszéde – Az (akkori) Oscar-gála legnagyobb nyertese Bertie és a füttyszitáló (Nyomtatóbarát változat) Minden sikeres férfi mögött... (Képarchívum) Eredeti történet David Seidler pennájából. Lapozható formája is fellelhető, bár nem az kalauzolta a brit gentlemant műve megírásában. Mielőtt tintába mártotta volna írószerét, kikérte az Anyakirálynő engedélyét. Megkapta, egyetlen kikötéssel: halála után vetítsék az alkotást. Az anyaggal Tom Hooper (Elizabeth, Az elátkozott Leeds United) vívott meg, akit az Amerikai Rendezők Céhe és a Filmakadémia is jobbnak talált David Finchernél (A közösségi háló). Lelkük rajta. Tévéfilmes, hagyományos módszerei nem sok meglepetéssel szolgálnak, beszédes beállításai azonban a mezőny fölé repítették. Valahová az említett dirigens mögé. A tananyag főhősét maga mellé emelné a füttyszitáló. Bertie (Colin Firth) megalázónak tartja, elvégre királyi sarj. Sőt, hamarosan királyjelölt. Bátyja, VIII. Edward (Guy Pearce) ugyanis botrányos körülmények közepette kétszeresen elvált kedvese mellett dönt a trón helyett. Bertie, a későbbi VI. György regnálásának csupán egyetlen szépséghibája akad: dadog. Akadozik a beszéde egy olyan korban, mikor a rádió új távlatokat nyit a tömegkommunikációban. Pandora szelencéjével kell megküzdenie, hisz a birodalom alattvalóinak szüksége van energikus, dinamikus uralkodói orgánumra az ínséges időkben. Küszöbön áll egy újabb világégés, a másik oldalon pedig ott áll egy őrült karriert futó hordószónok… Hitvese (Helena Bonham Carter) szokatlan módszert választ e nehézség kiküszöbölésére: Lionel Logue (Geoffrey Rush) szolgálatait veszi igénybe. A bizalmaskodó sarlatán, a bukott színész tündököl szerepkörében. Nem mindennapi eszközökkel oldja fel híres páciense béklyóit. A terápia persze nem csak a (lelki) betege(ke)n segít. Együttműködésük kúraként szolgál valamennyiük számára. Fénylő játékuk pedig a közönség csodálatára. Colin Firth adaptív ténykedése aranyat ér, bár a falatnyi szerepkörben fel-felbukkanó személyek sem okoznak csalódást. Shakespeare szelleme és az ausztrál (mellék)íz egyedi zamatot kínál, melyet az ízletes képvezetés, a mentális állapotrajzok finomsága még kívánatosabbá tehet. Becses díszletmunka, flancos kosztümök idézik meg az eseménydús érát. A szigetország és az ötödik kontinens termékét felturbózva állították csatarendbe a filmvilág hűbérurai, élükön Bob és Harvey Weinsteinnel. Terjesztői furfangjaiknak (is) köszönhetően diadalmenet ülhettek a díjidény hajrájában. Cselfogások nélkül is az elmúlt esztendő legjobb (brit) filmjét láthatjuk. Királydrámát, vagy amit akartok. (Új Szó)
9 Kagemusha (1980)
Árnyéklovas
Akira Kurosawa dráma, háborús film, történelmi film 137 4,2 Akira Kurosawa, Nakadai Tatsuya... Ragozzam?
10 Fantastic Mr. Fox (2009)
A fantasztikus Róka úr
Wes Anderson animáció, kalandfilm, vígjáték 624 4,3 Roald Dahl (egyik) világa megelevenedik. Ahol a színészek plusz dimenziókat adhatnak (az orgánumukkal. Is.) S Wes Anderson újra "animál", alig várom! (Noah Baumbach, bontakozz!)
11 The Navigator (1924)
A navigátor
Buster Keaton - Donald Crisp némafilm, vígjáték 45 4,2 Buster Keaton(ék) csúcsközelben. (Elfogult lehetek?)
12 Gyöngyvirágtól lombhullásig (1953)
 
Homoki Nagy István dokumentumfilm 69 4,4 Homoki Nagy István... Még keresem a jelzőket. (Azóta is...)
13 Vadvízország (1951)
 
Homoki Nagy István dokumentumfilm 6 ? Talán csipetnyivel elmarad a Gyöngyvirágtól... Ó, dehogy, csak itt se´ találok szavakat!
14 Animals Are Beautiful People (1974)
Sivatagi show
Jamie Uys dokumentumfilm, vígjáték 679 4,4 Nem több, nem kevesebb: sivatagi show. Természetesen.
15 Húsz óra (1965)
 
Fábri Zoltán dráma 212 4,5 Fábri. Talán a kedvenc magyar rendezőm. 9 évvel korábban már meggyőzött (ha éltem volna), 11 évvel később pedig... Amikor Görbe János kifakadt, tudtam, itt csak a maximális pontszám jöhet. Fene, hogy Sánta Ferenc könyve meg a polcomon porosodik...
16 Murder by Death (1976)
Meghívás egy gyilkos vacsorára
Robert Moore krimi, paródia, thriller, ... 276 4,1 Ennyi kedvenc ily´ szűk helyen... Már-már túlcsordul az osztályzat. Megint! (Idéz(z)etek!)
17 Anatomy of a Murder (1959)
Egy gyilkosság anatómiája
Otto Preminger dráma, krimi 181 4,3 George C. Scott és James Stewart együtt a(z óriási) képernyőn, te meg osztályozz elfogulatlanul?!
18 Blackadder Back & Forth (1999)
Fekete Vipera: Oda-vissza
Paul Weiland rövidfilm, vígjáték 39 4,3 Meg se´ közelíti a ´80-as években születteket, de még így is jár a (majdnem) ötös. Fekete, mérges, kurta farkú(k) és már-már mar(nak) is...
19 Microcosmos: Le peuple de l'herbe (1996)
Mikrokozmosz - Füvek népe
Claude Nuridsany - Marie Pérennou dokumentumfilm 79 4,3 Találó: "...nem szokványos természetfilm, inkább rovar-eposz, hősökkel, istenekkel..." (A fene, mennyi állatos-növényes "doku" e lusta listán!)
20 Zemlja (1930)
Föld
Alekszander Dovzsenko dráma, némafilm 63 4,0 Végre. A "brüsszeli tucat" (számomra) utolsó darabja. A "gúzsba kötött lírikus" darabjához volt szerencsém? Megrendelt propagandamozi helyett filmköltemény született? Ráadásul politikai gengszterek által előidézett éhínség idején... Hajszállal: Vad Magyarország - A vizek birodalma (2011, Török Zoltán), Apes of Wrath (1959, Friz Freleng), Hare-um Scare-um (1939, Ben Hardaway - Cal Dalton), The Little House (1952, Wilfred Jackson), Roman Legion-Hare (1955, Friz Freleng), Magical Maestro (1952, Tex Avery), Deputy Droopy (1955, Michael Lah - Tex Avery), Everything in This Country Must (2004, Gary McKendry)... Le(ám el nem)maradtak: Szindbád, Perfect Blue, A gyerekek..., Easy A, 127 óra, The Corporation, Persepolis, A félszemű, Hegedűs a..., Ragyogj!, A domb, A nap birodalma, A harcos, Bíborszín, Ómen, Majdnem híres, Gilbert Grape, A szív hídjai, A halál kocsisa, Rango, A bérgyilkos, Gyilkosság az Orient…, Münchausen…, Hideg napok, The Chemical…, A hercegnő és a…, A törvényenkívüli…, Felügyelő…, San Franciscó-i…, A félszemű…, Az óceánjáró…, Björk…, Párbajhősök, Bronson, Nesze neked…, Animal Kingdom, Észvesztő, Az illuzionista, Mindent anyámról, Linkin Park…, A sebezhetetlen, Barry Lyndon, Véres vasárnap, Barabás, Hatosfogat, Moby Dick…, Az ügynök élete, Dundee őrnagy, Rammstein…, Emberi sors, Nyugaton…, Kung Fu Panda 2., Pusher 3, A lovakat…, Super 8, Nauszika…, Animátrix, Micmacs…, Buffalo ´66, Leó és Fred, Csibefutam, Apa…, Eltávozók, Micimackó, Három szín… I. (II., III.), Édes Anna, Boszorkányok, Sztrájk, Egy nemzet születése, Harry Potter… II. rész, Z, Szegénylegények, Szállnak a…, Dübörgő élet, Koldus puskával, Nyomtalanul, Mennyei…, Napóleon, Magánbeszélgetés, Oktyabr, Meggyónom, A mennyország gyermekei, A félelem órái, Sivár vidék, Mennyei napok, Fiatal sasok, Gyanúba…, Az Operaház…, Az éjféli vándor, Laura, El Dorado, Ez itt Anglia, Tűzvirágok, A mandzsúriai…, A majmok bolygója…, Az igazi Mao, Tokiói…, A szamuráj, Baraka, A kölcsönkért…, About Schmidt, Budapest Retró…, Cimborák…, Recsk…, Metallica…, Extázis 7-től 10-ig, Stanley Kubrick…, A meghallgatás, Szerelmesfilm, Dögkeselyű, Martin Scorsese…, Aguirre…, Veszélyes súlycsoport, Bleeder, Kis nagy ember, Küldetés, A keselyű…, Balkezes…, Hesher, Buffalo Bill…, Égigérő fű, JCVD, Montreáli…, A vonat, Rabold el…, Dr. Halál, A texasi…, Kölyköd voltam, Drive, A testrablók…, A folyó mentén, Az igazság ára, Élve eltemetve, Gonosz halott, Genezis, Az élet fája, Visszajátszás, Moziklip, A nap vége, Fitzcarraldo, Éhség, A menyasszony…, Banánköztársaság, Hibátlanok, Lorenzo olaja, A megbilincseltek, Halál a hídon, Őrült szív, Arcok, Tintin…, Temple G., Oscar, Öldöklő…, Waterloo…, Aranytó, Éjfélkor Páriszban, Egy hatás…, A kulcsfigura, Kijárat az…, Az ismeretlen, Aranysárkány, Oldás és…, Acélizom, Raw Iron…, Élelmiszeripar…, I'm Not There - Bob Dylan életei, Fanny és Alexander, Mildred Pierce, Ludas Matyi, Warrior, Visszaszámlálás… Szösszen(e)tek: Chuck Jones..., The Waif of Persephone, Madagascar…, The Lost Thing, A török és a tehenek, Abe Levitow…, Georges Méliès…, The Backwater Gospel, Veter vdol berega, Ostende képei, Varmints, Nino Rota…, Louis Lumière…, George Albert Smith…, Friz Freleng…, David Michôd…, The Phone Box, Blood and Sunflowers, Robert W. Paul…, Felfelé a folyón, Henry Short…, Egy nap rock, Jack King…, Tex Avery…, Meséld el…, Robert Clampett…, Hawaii vakáció, Pléh-boy, Ünnepeink, Dennis, Beyond Words, Robert McKimson…, Jack Hannah…, Chris Cunningham…, Matches: An Appeal, A meghallgatás, Archaikus torzó, Dave Fleischer…, Seymour Kneitel…, Abe Levitow…, Departure…, Spider-Plant…, Jean-Francois, Tim Burton…, Gumbasia, "A király beszéde" igaz története, Buster Keaton…, William Hanna…, Seth MacFarlane…, David Hand…, 2 Birds, Ben Sharpsteen…, Ub Iwerks – Walt Disney…, Nyolc, Varázslatos…, Uncle, Otto Messmer…, Így neveld…, Crazy with…, Eternal Gaze, Legend of the…, Jack Kinney…, Finding His Voice, Droopy…, Charles Chaplin…, A Busy Day… Sajnos a 2010-es termés már nem férne rá egy toplistára...