2012

coles toplistája, 2018. január 12.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Jeux interdits (1952)
Tiltott játékok
René Clément dráma 48 4,5 "- Mi a fene ez? - Nem tudom, de jó." De még milyen! Majd meglátod. "Érdemes bevinni arra a kis időre?" De még mennyire! Egy zsiráfnak is elég lenne. "- S csíp? - Nem, csak büdös." Bomba. Nem túl finom, de "csuda aranyos" mini-temető (jó emberek kis helyen is...), melyben csöpp "keresztlopóink" (Michel és csacsikája - "Tartsuk meg!") félcédulás sír/hullagyalázókkal vannak megáldva. Hazug fráterekkel, csirkefogókkal. Vakondok túrása között. "Ezen te röhögsz?" Naná. "Gané-gané, sz.r-sz.r!" Csak azt a kiskutyát tudnám feledni...
2 The Wicker Man (1973)
A vesszőből font ember
Robin Hardy horror, krimi, thriller 205 4,1 Ülsz? Behajtott térddel könnyebb lesz. Szokatlan gyümölcs. Divatjamúlt hillbilly musical (dalban mondják el)? Gyilkos túra a Zöldmező túloldalán? Egyedülálló, "vészjóslóan izgató" őrült karnevál? Semmi szokatlan: erőszak, fajtalankodás, szentségtörés... Kár a folytatás(ok)ért! "Összefüggéstelen, őrült beszéd." Egy hamis vallás ragyaheges tuskói, paprikajancsijai félik és szeretik a természetet, számítanak rá és csillapítják. A túlművelt szigeten (rossz termés, gyenge hozam) Isten halott. "Nemde nem az az isteni, hogy istenek vannak, de isten nincs?" Az állam törvénye itt nyúl. Illetve idáig el sem nyúl. Rowan Morrison még nem halott? Egy keresztény kopó (Howie - Edward Woodward) felforgatja a falut. Tömör jellemábrázolása dicséretes (pl. a nyitányban a háta mögött nevetségessé teszik), de az alábbi az igazi: "Szegény kis bogár, megy körbe-körbe, mindig ugyanarra, míg végül rászorítja magát a szögre, /ahová/ a balsors verte." Őlordsága (Christopher Lee) - aki csak háromnegyed óra múltán lép színre - is szenzációs. Még a halált is kiviteti a... Vegyétek és egyétek... Értetek adatik. Fáj a torkom, keresek egy varangyot.
3 Dzien swira (2002)
A bolond egy napja
Marek Koterski dráma, szatíra, vígjáték 144 4,2 Egyedi "trutymókivonat". "Kész besz.rás"! Rigolya (mely Juhani Nagy János szerint Rosszkedvű madár), rögeszme, rémület. "Mint egy [elcseszett] baromfiudvar". Ez lenne/lett volna Lengyelország? Kis termeszünk sáncol. Bagóért robotol, miközben megfojtja a magány. Melyet magának teremtett. Feszült. Mint Krisztus. Vezérp.csák facsarják össze ("Hátha jön valaki más..."), s kapaszkodna mindenre, ami még megmaradt, "mint egy fuldokló az úszó fahasábra". Mindent áthat a "mintha-érzés"! A "tengermonológok" miatt (is) ötös. A többiről később, elgurult a ceruzám. "Vagy nyúljak utána és úgy ne írjak semmit?"
4 Pacsirta (1963)
 
Ranódy László dráma 215 4,4 Csuka fehérborban, fincsi, mi? Én arra számítottam, majd felelevenítik középiskolás emlékeimet (talán a /mi így hívtuk/ magyart nem gyűlöltem csak abban a félig/?!/ szlovák intézményben) a "kokainista" Kosztolányiról is, ám azok már elhalványulhattak... Pacsirta (zéel, a hölgy a hírhedt rendező felesége? Köszi az infót!) - a közismerten szolid, házias hajadon - kirepül. (De megszokta a kalitkát. Szereti.) Indulhat a kanzsúr! Pár jó koponya, néhány párbajképtelen alak (befelé kunkorodik a lelkük) társaságában Vajkay Ákos (Páger Antal) a tiszta tekintetű, megvénült, nyugalmazott megyei levéltárnok úr, öreg párduc, egyébként aljas, utolsó gazember kivirul. Ördöge lesz. Majd megpattan. A nagy szökés hatalmas! "Ez se sikerült, ugye?" "Az Istenér´!" "Ezt az egyet meg kell hallgatnod." "Ezek közhelyek" (ahogy a szerkesztő mondaná)? Akkor néhány felzet, mondanak ám "Cziffrákat": "Van, aki eszik. Én iszom." "Igyál, doktor, neked szabad!" "Emberi életet kéne élni... Még van egy kis időnk." Itt van például (nemcsak korhelyeknek)... Sehr gut. Originális. Kolosszális. Nábobi pazarlás lenne nem megnézni.
5 Profumo di donna (1974)
A nő illata
Dino Risi dráma, vígjáték 99 4,2 Nápolyt ("Afrika legészakibb városát") látni és... Giovanni Arpino irományának ("Il buio e il miele") ismertebb filmesítéséhez (Egy asszony illata, '92) valamennyiünknek volt már/lehetett szerencséje. Az ismertebb. Hangosabb. Harsányabb. Vagy nem is annyira? "Amerikai baromságok..." (Írom ezt úgy, hogy zseniálisra értékeltem Al Pacino táncát) Emez nyersebb. A világ legrohadtabb gazembere (beszédes név: Fausto), a gonosz szívű Sas kapitány (le kéne vágni a nyelvét?), a pikk 11-es már korábban bejárta az egykori birodalom szemétdombjait. Például "Törökország fővárosát". Szenvedése minden pillanatban vele van. S be van oltva a bűn ellen? Segítségére egy kis csirkefogó szolgál. Világtalant vezet boldogtalan. Vagy fordítva. "Szavak. Üres beszéd." A többiről győződjetek meg magatok... Néhány gondolat még most is a fülemben cseng: "És a kisgazdád hogy van?" "Garantálják nekem a világvégét?" "Jól nevelt agglegény frigid nőt keres..."
6 Jodaeiye Nader az Simin (2011)
Nader és Simin - Egy elválás története
Asghar Farhadi dráma 315 4,4 2012: Legjobb idegen nyelvű film? A legjobb... film!
7 Sideways (2004)
Kerülőutak
Alexander Payne dráma, szerelmi történet, vígjáték 401 3,9 "Nap tegnap után" Rex Pickett (aki a '80-as években próbálkozott már rendezéssel is) irományát A. Payne (és Jim Taylor) filmesítette, "mindössze" 12 millióból. Kicsi és speciális. Ám zamatos! S mivel évekig érleltem... Lassú tempója elriaszthat, néha mégis "feszesebb, mint egy apácasegg... Remek koncentráció!" (Mondá vala Jack - Thomas Haden Church) A bor(fél)barátok szőlőtúrája ódát zeng a hegy levéhez, s tiszta vizet is önt a pohárba. A karakterek átmenetileg kivetkőznek (ön)magukból, néha ténylegesen is... Be- és kirúgnak, miközben átértékelik életüket/átértékelődik életük. Néha túlzásokba esnek, lehet, "túl sok az alkohol, elnyomja a gyümölcsöt." Itt-ott keserű, máskor meg leül e (belső) "Road Movie/Trip". "Ez magyarázza a csersavat?" Ám kihagyhatatlan. Paul Giamatti miatt is, aki egy "apró darab ürülék, melyet magával lebbent a dagály!" Persze megértem az ellenvéleményeket, melyek szerint "fogyasztható, ám távolról sem mennyei..."
8 The Descendants (2011)
Utódok
Alexander Payne dráma, vígjáték 537 3,6 Alexander Payne (társaival) remekül ír. Filmre/et. S rendezői praktikái is meggyőzőek! Ezúttal Kaui Hart Hemmings gondolatait (mozgó)képesítette. "Hőse", Mr. King (G. Clooney) a "királynő" (hitvese, Elizabeth beszédes nevű kórházban "vegetál") halála előtt/közben/után készen állna, hogy jó apa legyen. Mint (eddigi) pótlék? A "kezelő" lelki road-movie során járja körbe a szigetvilágot (Hawaii). Döntését egy ország(rész) figyeli, s tudatosítja (az unokatestvérek légióján túl): családtagjai is részesei egy egésznek, de mégis különállóak és magányosak. Valamint egyediek. Össze kéne fogni őket! A (belső) vulkánok tövében, (általában) csendes óceán ölelésében "egyedülálló, drámai helyzetek" bukkannak fel, melyet szédületes(?) poénok [link] oltanak be. Vagy ki. A(z autentikus?) muzsika tetszetős, Clooney meg kiváló, megkockáztatom, "jobb", mint a "pantomim", vagy a pénzcsináló különc. Bár egészen más. S a hangja is remek (ez A fantasztikus Róka úr óta foglalkoztat)! A csemetéken hol kacarásztam, hol meg rúgtam volna őket... Leginkább a zsibbadt Sidet. Aztán egyre közelebb kerültem hozzájuk. Vagy ők hozzám? Vicces korban vannak... "Gondoljátok, havazik ma?" Mahalo! (Vagy valami hasonló)
9 The Iron Giant (1999)
Szuper haver
Brad Bird akciófilm, animáció, dráma, ... 279 4,2 Csak egy mese. Csak megsiratja az ember fia.
10 Beginners (2010)
Kezdők
Mike Mills dráma, vígjáték 230 3,8 Hallatlan, amit Hal (Christopher Plummer) művel. A muzsikája pedig kiváló.
11 The Cove (2009)
Az öböl
Louie Psihoyos dokumentumfilm 114 4,4 Ahogy az unokaöcsém mondaná: "Csak az a vég! – Csak azt tudnám feledni!"
12 Bringing Up Baby (1938)
Párducbébi
Howard Hawks szerelmi történet, vígjáték 112 4,1 "Páratlanul príma előadást hallhattunk." (Csillag Patrik) Micsoda társaság! Búvármadár, Csont úr (Olló Jerry), domboldalon született Csapóajtó Susie, s az egész Leopárd banda... Szenzációs.
13 The Dark Knight Rises (2012)
A sötét lovag: Felemelkedés
Christopher Nolan akciófilm, dráma, krimi, ... 1202 4,0 "Mozihatása" vitathatatlan (bár a 2008-as combosabb).
14 Tyson (2008)
 
James Toback dokumentumfilm 20 4,1 "Maradok én ennél a sz.ros boksznál." (M. T.) A nehézsúly tetszhalott. Az ukrán nővérek... Elnézést! ...fivérek "rombolós" fellépéseit is várom, ám így nem az igazi. A Ring magazin szerint négyes szinten jár, míg pl. a '70-es években egyest kapott. S bár tetszett a Klitschko c. (dokumentum)film is, ez egyenesen lenyűgözött. Szóval hiába Povetkin, Huck, Tyson Fury, Chisora, Haye, Helenius, Adamek, Pulev, Solis, Arreola, Price, Chagaev, Ustinov vagy Mitchell... Ide vérátömlesztés kell! Persze a kisebb súlycsoportokban lát(hat)ok tűzijátékot (pehelyben pl. Salido vs Lopez), izgulhatok a roppant izgalmas (kis- és nagy)váltósúlyért (sose lesz Pacman vs Mayweather, Jr.), vagy várhatom a szenzációs S. G. Martinez vs Chavez, Jr. vagy a hihetetlen Ch. Dawson vs A. Ward összecsapásokat, de az a fakó nehézsúly... Tyson. Vas Mike vs Puhány Mike Ahogy Cus személy(is)é(gé)t lefesti... Mikor magáról mesél... /Még nálunk, Szlovákiában is járt. :-)/ Amint pengeélesen magába mar... "El is vártam tőlük, hogy élősködjenek rajtam... Akartam, hogy a véremet szívják..." "Több pénz, mint elismerés..." Elképesztő. Kiváló alkotás. Még a zenére se' figyeltem (volt?), sem a fényképezésre. Beszippantott. Megérintett. Mike igazi zsoldos lehetett, aki későn jött rá, hogy a pénz is vér. Csak papírból készült.
15 A szél (1986)
 
Varga Csaba animáció, rövidfilm 32 3,8 Egy fénykép alapján? Varga Csaba zseniális szösszenete. Csodálatos zenével.
16 Se ying diu sau (1978)
A kobra
Yuen Woo-ping akciófilm, harcművészeti film, vígjáték 31 3,4 Chien Fu ismét lecsap. Mi több, mar! Messzeringó gyerekkorom virágában (sic!)... Más: Szenvedély, Pénzcsináló, A guardista, Muppets, Berlin blues, The Front, A fehér szalag, Vizsgálat egy…, A segítség, A háború ködében, 50/50, Egy szöszi…, Álmodozások kora, Erőszakos cselekedet, Titkok és…, Malcolm X, Napfogyatkozás, Hosszú, forró nyár, Amerikai éjszaka, Az aranykezű…, Suszter…, Senkiföldje, A némafilmes, Sodrásban, Gengszterek sofőrje, Vik Muniz…, Öt könnyű…, A Nap szépe, Fiúk a…, Engedj be!, White Tuft…, Egyre távolabb, Blue Valentine, A sorompók…, A bűn hálójában, Bakaruhában, A harcmező…, Lazarescu úr…, Charlie Chan…, Az algíri…, Feldobott kő, Libanoni keringő, Apu vad…, Nulladik óra, A semmi ágán, Forradalmárok, Glengarry…, Talpalatnyi föld, Howards End, A Richard Nixon-merénylet, Elit halálosztók, Mentőcsónak, Gosford Park, Testvéred…, Az ártatlanság kora, Édentől keletre, Klein úr, Burma VJ…, Egészséges erotika, Ha idegen…, Itáliai…, Remnants…, Rövidre vágva, A szabadság…, Ments meg, Uram!, Nézzétek a…, Olivér, Quo Vadis, Oly sokáig…, A rádió…, Zazie…, A paradicsom… + …és a pokol, Zongoralecke, Fogd a pénzt…, Botrány az operában, Az üldöző, Simon mágus, Ének a…, Pina, Haragban a…, Előzés, Életrevalók, Ballada a…, Ne bántsátok a feketerigót!, Bosszúállók, Kína-szindróma, Egy hely a…, Breakthrough, Meeting Andrei…, A Prizzik…, Tristana, Tenenbaum…, Játszd újra, Sam!, Ketten a…, Találd ki…, A rajtaütés, Ház a…, Ben Wade…, A burzsoázia…, Gigi, Rockfogyatkozás, Arrietty…, Kaspar Hauser, Beszélj hozzá!, Árnyékország, Fekete Péter, Az országút…, Lány a hídon, A megkövült erdő, A halál és a lányka, Pszichoszingli, A zenekar…, Jelenetek egy…, Az öldöklés…, A szégyentelen, Klitschko, Elit halálosztók 2., Gyanakvó szerelem, Zorba…, Fehér pokol, Az igazság…, Rémület a…, Leszámolás a…, Capote, Jackie Chan: Akcióban, Az utolsó műszak, Rontó Ralph, Merida…, Nevada Smith, A tintahal…, A sámán…, Harry és…, Szíriusz, Halálos tavasz, Ted, The Expendables - A feláldozhatók 2., I mint Ikarusz, Fegyverek istene, Nem félünk Michel…, A hal neve…, Az ifjúság…, Válás olasz…, A hullaégető, Kallódó…, Skyfall, Egerek és emberek, És a zenekar…, Az alcatrazi…, X Polgártárs, Zsebtolvaj, Egy falusi plébános naplója, Egy halálra…, Furcsa játék, Fejvadászok, Ég veled, barátom!, Elbűvölve, Kolya, Páník a Tű parkban, Egy őrült…, Egy, kettő, három, A vágy…, A nap szerelmese, Hustle, A vidéki lány, La sconosciuta…, Chisum, Asszonylázadás, Az utolsó…, Hová lettél…?, Batman – A mozifilm, Fekete vidék, Vadászat, A hadüzenet, A négy…, Nem vagyunk angyalok, Neruda…, Haver, haver, A kaukázusi…, Mona Lisa, Puszta…, Bizalom, A pénz színe, Shock Corridor, Cyrano…, A sanghaji…, Vörös sivatag, Eső előtt, Életünk…, Amerikai…, Egy kis gubanc, Cabiria…, 12, Ginger és Fred, Tesó-tusa, Még élek…, Egy asszony…, Final Cut…, Prometheus, Bikanyak, Holdfény…, Államérdekből, Glory, Ház az…, Kalandorok, A Sunset…, Tirannoszaurusz, Revans, Úri…, A per, A nyughatatlan, Inside Job, Rejtett erőd, Eldorádó, Furcsa pár, Hannah és…, Aaltra, A kis hercegnő, Egon…, Kvíz show, Az Úr…, Atlantic City, Happy Christmas…, Funny Girl, Lenny, Fire Under…, Germania…, Az elnök…, Synecdoche…, Fuss, ha…, Szökevényvonat, A tavasz 17…, Ördögsziget… Távirati stílusban: Dave Fleischer…, Ben Hardaway…, Alice Guy…, Une dame vraiment bien, Levegőt venni, Padal…, Ariadné fonala, Magasfeszültség, Jankovics Marcell…, Matei, Matei, Nessie…, Pozar, Rakvickarna, One minute fly, Chuck Jones..., The Death and..., Vörös és fekete, A mindenttudó folyó, Macskássy Gyula…, Flatworld, A tangóharmonikás, Egy kabin körül, Rofusz Ferenc…, Víg egyveleg…, Szon…, Kafka…, A Trip to Mars, Huszárik…, Weatherbeaten…, Csizmás…, Puni…, Snowman…, Kung Fu Panda…, The Haunted House, Így neveld a sárkányodat könyvből, Apa győz, Chainsaw Maid 2, The Forest, The Last Farm, Nulla, Slippery Jim, Truffaut nyomában, Aranyhaj…, A hableány, A Simpson család…, Wasp, Finálé, A Pig Alley testőrei, The Land Beyond the Sunset, Cousin Ben Troop Screening with Jason Schwartzman, Partysaurus…, Small Fry, A Hold, Roscoe 'Fatty' Arbuckle…, Melyiket a kilenc közül?, Itt jön Garfield…