2013

coles toplistája, 2018. január 12.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Jagten (2012)
A vadászat
Thomas Vinterberg dráma 991 4,5 Lőj a vadászra! Valami bűzlik Dániában. Gyerekpopsi lehet. Lucas (Mads Mikkelsen), az óvodai kisegítő, minden hátsó szándék nélkül tisztítja azt. Napi rutin. Értő kezei között cseperednek a csöppségek, mesterségét élvezi, s lassan válását is kiheverné. Közeledik a karácsony… Aztán beüt a ménkű. Cuppan egy pici puszi. Klara, kenyeres pajtásának hanyagolt csemetéje nyomja emberünk orcájára, aki megdorgálja ezért. A vad képzelőerővel megáldott, zavarodott kislány mérgében elkotyogja, hogy Lucas megmutatta virslijét. Indul a lavina. Az álmos környék felébred, az ügy elszabadul. Elvégre egy gyerek sosem hazudik. Nem a frászt. Gyerekpszichológus nagyítja fel a problémát, az aggódó szülők között kitör a hisztéria. Nevelőnknek fián és egyik rokonán kívül senki sem hisz, hiszen a szeme sem áll jól. Egykori ivó- és vadászcimborái elvakultan, a jóindulat maszkjában esnek neki, rázúdítják háborgó haragjukat. Alázzák és gyalázzák, közellenségnek kiáltják ki. Letartóztatják, ám kiengedik, ezért a kisváros szolgáltatna igazságot… Mads Mikkelsen (Cannes-i Filmfesztivál: Legjobb színész) szállítja az elvárható nívót. Átszellemült előadása adja azt a pluszt, melyre a partvonalról statisztálók nehezen lettek volna képesek. Alig rezdülő, mégis kifejező arcába szinte beleég a rásütött bélyeg. A filmet vadpecsenyévé Thomas Vinterberg rendező pörkölte, aki társíróként ritkán tesz engedményeket. Az indulatok által homályosított, „elégikus hangulatban fényképezett”, kellő odafigyeléssel kezelt, többnyire stilizációtól mentes bolondériája tárgyi oldaláról mindössze 20 millió jütlandi korona. A vadászat című film a mutatványos bódék idei választékának egyik legerősebbike. Elismerést szűkkeblűen mértek rá (pl. BAFTA-jelölés), egyetemes filmtörténeti pozíciója viszont már most jelentős. Nem véletlenül. A bőr alá hatol, húsba vág, átélhető, továbbgondolható. Miként reagálna hasonló esetben az Önök települése?
2 Pain & Gain (2013)
 
Michael Bay dráma, krimi, vígjáték 580 3,6 Mr. Bay mondhatta volna: "Be kell hoznunk egy kis lemaradást!" A nyílt vizek (Bad Boys, Transformers...) helyett mintha megpihent volna az egyik öbölben. Övtáskás váltópénzből maximalizálta az eredményeket. Egy kis vérrel, izommal. S néhány atlétikai kellékkel. Ez lehet az amerikai álom? Izompacsirták igaz története (by Peter Collins)? Jézus csapta. A "talán-srác" ("selfmade-man"), Ernesto, az újonc (sportol vagy rappel?) és Eldad, a leggyengébb láncszem. Egy iskolabusz. Amatőr Atom Antik. "Kőhideg arcok a régi iskolából." Megéheznek. Nagyobb szeletet akarnak a pitéből! Helyszín: egy felpumpált ország, a Bátrak Földje. A Második Lehetőségek Otthona. Konkrétabban: Isten váróterme - Florida (a paradicsom). "Izom-Mekka" az előző évezred utolsó évtizedéből. („F.ckin´ 90´s sucked!“) A szteroidok beütnek a csokitömegbe. A jutalom: "szégyen-szendvics, egy kis sz.rral fűszerezve." S mégis magasra kerül az a bizonyos léc. Ösztönözhetnének másokat... "Hé, haver! Ennyi elég lesz."
3 The Lion in Winter (1968)
Az oroszlán télen
Anthony Harvey dráma, életrajzi film, történelmi film 74 4,2 A remake(?) nem győzött meg, ez viszont... ...s valóban, picit rendezetlen (vagy nagyon is rendezett? "Velem ne játssz színházat!"), ám egyéb erényei miatt (is): zseniális. Akárcsak Katharine Hepburn! Az új medúzák mellett hervadóban lenne a börtönlakó királyné? Ki-, el-, megadja magát. Hálóiba még a pókok is belegabalyodnának. Igazi Ménea. A nagy tudású család kertjének egyéb virágait, a malackákat viszont a királyi dugóhúzó túl göcsörtösnek találhatta! De csak olyanok, amilyenekké tették őket... A "gátak közé szorított, túlzott érzelmek" ellenére is: világraszóló darab. William Goldman testvére vérrel, nyállal, égszínkék tintával írhatta. Még a Hold is elkékül a hidegtől... További ötpontosok: Moving Day (1936, Ben Sharpsteen) + Alpine Climbers (1936, David Hand) Egyéb: Forró mezők, Obchod na korze, Az osztály, Django, Napos oldal, Egy különc srác feljegyzései, Django elszabadul, A messzi dél vadjai, Argo, Szerelem, The Master, Lincoln, Zero Dark Thirty, Pi élete, Demilitarizált…, A kezelés, A palást, Batman… 1./2., Frankenweenie, Kukuska, Offret, Hitchcock, Malaccal teljes, The White Stripes…, Metallica…, Equus, A kis Valentino, Samsara, Nixon, A mágia színe, Emberek és istenek, Egy apáca története, Macbeth, Trapéz, D.O.A., Pygmalion, Hely a szívemben, Asszonyok a…, Őrült nők…, I Saw the Devil, Felperzselt föld, A süllyedő…, Beépülve, Gyilkos Joe, Tizenkét dühös ember (1997), Az erőszak utcái, A párduc, Krízispont, Republic, Remény és dicsőség, Hóvirágünnep, Petárda, Valaki ott fenn…, Othello…, Éjszakám Maudnál, Napsugár fiúk, Száz nap Palermóban, Magyarok, A lator, A tévedés áldozata, Havel polgártárs, Viszontlátásra, gyerekek!, Napló gyermekeimnek, Katonazene, Iron Maiden…, Az utolsó filmcézár, A medve, Barney és a nők, Tess, Gravitáció, Ákos…, A hobbit: Váratlan utazás, 80 huszár, Papírhold, Pár per(e)cben: La voix du rossignol, Ticket, In The Fall, Paperman, Motalko…, Bear, Villamos, Many Tales…, Nyelvlecke, Ketten, Head Over Heels, Ádám és…, Glory at Sea, Olajfalók, Biting…, Hosszú futásodra…, Blackadder…, Jack King…, Jack Hannah…, Dick Lundy…, Cargo, Wilfred Jackson…, Riley Thompson…, Tell It to the Fishes, That's Life, Animated Self-Portraits, Oh Willy…, Black or White, You Rock…, Kutyakötelesség, Macskássy Gyula…, Clyde Geronimi…, Jack Kinney…, Koncertissimo, Pica Don, A kócsag és a…, John Lasseter…, Frogland, Charles A. Nichols…, Jurij Norstein…, Tél, Pluto´s Quin-pulets, Chuck Jones…, Ub Iwerks…, Burt Gillett…, Walt Disney…, The Maker, Bukarest-Bécs…, Georges Méliès…, Keserű igazság, Toy Story…, David Hand…, Ben Sharpsteen…, A Day in the Life of a Coal Miner, Riley Thomson…, Mickey…, Hamilton Luske…, Mack Sennett, Charles Chaplin…, Újratervezés, Nyuszi és Őz, Lóra!, Hell No, Sister Lulu, Scripted Content, Aningaaq, The Duxorcist, The Night of the Living Duck...