Chaplin 7

ChrisAdam toplistája, 2017. november 25.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Monsieur Verdoux (1947)
 
Charles Chaplin dráma, krimi, vígjáték 129 4,5 Abszolút tökéletesség. Nem csak a Chaplin életmű legjobbja, de a filmtörténelem egyik legjobb alkotása, amely ugyanakkor méltatlanul feledésbe merült.
2 Modern Times (1936)
Modern idők
Charles Chaplin dráma, némafilm, szatíra, ... 480 4,6 Chaplin, a burleszk és a dráma mestere, a Modern idők pedig erre a legjobb példa. A helyzetkomikum és chaplini geg, ami belengi a filmet, miközben szívszorító dráma és erős társadalomkritika figyel a háttérben. Chaplinről azt szokás mondani, hogy amilyen könnyeden tálalja mondanivalóját, olyan súlyos az.
3 The Great Dictator (1940)
A diktátor
Charles Chaplin dráma, háborús film, szatíra, ... 520 4,6 Kortalan szatíra, briliáns mestermű, Chaplin első hangosfilmje. Érdekes látni, hogy Chaplin ízig-vérig olyan filmeket és ötleteket vitt vászonra, amik ma is ámulatba ejtőek. A diktátor is ilyen.
4 Limelight (1952)
Rivaldafény
Charles Chaplin dráma, szerelmi történet, vígjáték, ... 113 4,4 A burleszk vége, a könnyes búcsú. Az ötvenes évek hajnalán Chaplin feltámasztotta a régi szép időket és gyönyörűen tette azt. Végtelenül drámai film, a finálé egyenesen könnyfakasztó, miközben az időtálló Chaplin-humor is jó részt vállal a filmben. Buster Keaton és Chaplin egy színpadon!
5 City Lights (1931)
Nagyvárosi fények
Charles Chaplin dráma, némafilm, szerelmi történet, ... 339 4,7 Erős morfondírozást okozott a filmek sorba állítása, hiszen minden eddigi film egyértelműen a 100% fogalmát meríti ki. Chaplin olyan alkotásokat tett le az asztalra, amik egyszerűen az idő felett állnak. A Nagyvárosi fények bájosan gyönyörű szerelmi történet a vak virágáruslány és a Csavargó közt.
6 The Kid (1921)
A kölyök
Charles Chaplin dráma, némafilm, vígjáték 294 4,5 Gyerekkorom nagy kedvence, sokszor néztük - épp azért, mert egyfelől drámai, másrészt megható. Ahogy a beköszönő felirat is szól: "a picture with a smile, and perhaps, a tear". Hihetetlen belegondolni, hogy majdnem 100 éve készült a film, egy teljesen más korban, más közönségnek, réges-rég letűnt filmkorszakban... és mégis, ma is ugyanúgy eléri a hatását.
7 The Gold Rush (1925)
Aranyláz
Charles Chaplin kalandfilm, némafilm, szerelmi történet, ... 398 4,6 Itt is szembejön a tény, hogy 90 éven túl jár a film, vén, mint az országút és habár technikailag a mai szemmel egyértelműen réginek hat, Chaplin humora és stílusa sosem kopik el, ezt az Aranyláz tökéletesen alátámasztja.